Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος - πάνω από 30 νεκροί στην «Παρασκευή της απόρριψης»

Aιματηρές συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς το βράδυ της Παρασκευής - σε συνέχιση των κινητοποιήσεων καλούν οι ισλαμιστές


Aιματηρές συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς το βράδυ της Παρασκευής - σε συνέχιση των κινητοποιήσεων καλούν οι ισλαμιστές

Κυριακή 7/7
 Έκρηξη σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στη χερσόνησο του Σινά
 Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ο οποίος είναι πιθανός εντολοδόχος πρωθυπουργός, δεν έχει ακόμη επιλεγεί, μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου, λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι, αλλά και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι ο υποψήφιος πρωθυπουργός θα αναλάβει εντός των επομένων ωρών.

Η τοποθέτηση της κρατικής τηλεόρασης έρχεται κατόπιν της ανακοίνωσης της δεύτερης μεγαλύτερης ισλαμικής οργάνωσης της Αιγύπτου, η οποία, ενώ είχε υποστηρίξει αρχικά τον πολιτικό οδικό χάρτη του στρατού που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του φιλελεύθερου Ελ Μπαραντέι.

Ταυτόχρονα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, μετέδωσε, δήλωση του εκπρόσωπου της αιγυπτιακής προεδρίας ότι για τη θέση του πρωθυπουργού υπάρχουν αρκετές πιθανές επιλογές. (Πηγή: ΑΜΠΕ)



Σάββατο 6/7

Ο ΕλΜπαραντέι πρόκειται να ονομαστεί πρωθυπουργός
Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, πρόκειται να ονομαστεί μεταβατικός πρωθυπουργός της Αιγύπτου αργότερα σήμερα, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή της προεδρίας.
Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Άντλι Μανσούρ κάλεσε τον ΕλΜπαραντέι στο προεδρικό μέγαρο σήμερα, όπως μετέδωσε το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. (Πηγή: ΑΜΠΕ)



Οι ισλαμιστές καλούν σε νέες διαδηλώσεις αύριο σε όλη τη χώρα
Ένας συνασπισμός ισλαμιστικών οργανώσεων του οποίου ηγείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε το λαό της Αιγύπτου να διαδηλώσουν εκ νέου σε όλη τη χώρα αύριο Κυριακή εναντίον της ανατροπής του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Εθνικός Συνασπισμός Υποστήριξης της Νομιμότητας εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία καλεί το λαό σε νέες κινητοποιήσεις σήμερα, ενώ έγινε γνωστό πως δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια κατά τις διαδηλώσεις εναντίον αυτού που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χαρακτηρίζουν στρατιωτικό πραξικόπημα. (Πηγή: ΑΜΠΕ)


 Στο Κάιρο, ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας Άντλι Μανσούρ είχε σήμερα συνομιλίες με τον στρατηγό αλ-Σίσι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Άμυνας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ και οι τρεις σύμβουλοι του Μανσούρ που διορίσθηκαν χθες. Ήταν η πρώτη συνάντηση που είχε ο Μανσούρ στο προεδρικό μέγαρο   Ιτιχαντίγια, μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης.



Πάνω από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.138 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το βράδυ της Παρασκευής,  σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου. Σφοδρές συγκρούσεις στην Αλεξάνδρεια όπου δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.  Η «Παρασκευή της απόρριψης», όπως ονόμασαν την κινητοποίηση κατά του πραξικοπήματος οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι, έφερε την Αίγυπτο στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Να αποφύγουν την πολιτική των αντιποίνων ζητά από τους αιγυπτίους ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν.

Ousted president Mohammed Morsi supporters and anti Morsi protesters hurl stones at each other as they clash near Egypt's landmark Tahrir square on July 5, 2013 in Cairo. (AFP Photo / Mohamed El-Shahed)

«Το κόμμα χαιρετίζει τα εκατομμύρια των Αιγυπτίων που κινητοποιούνται σε όλες τις επαρχίες της χώρας, με τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο βίαιο στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιθυμία τους για την επιστροφή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στα συνταγματικά του καθήκοντα », αναφέρεται σε δήλωση του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), της πολιτικής πτέρυγας του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από όπου προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Protesters, who are against former Egyptian President Mohamed Mursi, demonstrate near pro-Mursi supporters, near Tahrir Square in Cairo July 5, 2013. (Reuters / Asmaa Waguih)


Ένας υπάλληλος των υπηρεσιών υγείας, στο αιγυπτιακό λιμάνι της Μεσογείου, ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν σε σφαίρες από πραγματικά πυρά.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν αργά χθες τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και ζήτησαν επιμόνως από την ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του στρατού, να φροντίσει ώστε να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που έχουν στοιχίσει τη ζωή δεκάδων ανθρώπων στη χώρα.

«Καταδικάζουμε τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στην Αίγυπτο. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους υπευθύνους στην Αίγυπτο να καταδικάσουν τη χρήση της βίας και να αποτρέψουν τυχόν νέες βιαιότητες των υποστηρικτών τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Πσάκι. Βίντεο του euronews από τις βραδινές συγκορύσεις:





Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αιγύπτου, Χισάμ Ραμέζ, δήλωσε το Σάββατο ότι θα παραμείνει στη θέση του, ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ,διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, στη μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, μετά την ανατροπή από το στρατό, του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Δεν θα είμαι ο πρωθυπουργός» είπε στο Ρόιτερς ο Ραμέζ. «Είμαι και θα παραμείνω διοικητής της κεντρικής τράπεζας, που είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος. Δεν είμαι πολιτικός » συμπλήρωσε. Από το διορισμό του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Ραμέζ έχει κερδίσει το σεβασμό των διεθνών οικονομικών παραγόντων και είναι αυτός που διαπραγματεύεται το δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Members of the Republican Guard forces block protesters who support former Egyptian President Mohamed Mursi outside a Republican Guard building in Cairo July 5, 2013. REUTERS-Khaled Abdullah


Μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μορσί, αναμένεται εντός των επομένων ημερών να ανακοινωθεί ο σχηματισμός μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και μέσα σε αυτή είχε ακουστεί το όνομα του κεντρικού τραπεζίτη της Αιγύπτου. (Πηγή: ΑΜΠΕ)

Protesters, who support former Egyptian President Mohamed Mursi, march near Cairo University after Friday prayers in Cairo July 5, 2013. REUTERS-Asmaa Waguih


 Διαβάστε επίσης:




Παρασκευή 5/7

22:04 Καζάνι που βράζει η Αίγυπτος: Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του Μόρσι. Ζωντανή εικόνα από τη συγκέντρωση των υποστηρικτών του Μόρσι στο Russia Today. 


Ενώ συνεχίζονται οι πανηγυρισμοί στο Κάϊρο για την πτώση του Μοχάμεντ Μόρσι, οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι καλούν τους πολίτες να διαδηλώσουν ειρηνικά σε όλη τη χώρα σήμερα, Παρασκευή, σε μια κινητοποίηση που τιτλοφόρείται «Παρασκευή της Απόρριψης» εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος που απέπεμψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο. Σε συγκεντρώσεις κατά των ισλαμιστών καλεί το φιλελεύθερο Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας. Ο Αντλί Μανσούρ, που εκτελεί καθήκοντα προέδρου, τους κάλεσε στην πρώτη του ομιλία «να βοηθήσουν στην οικοδόμηση του έθνους», λέγοντας πως «είναι και αυτοί μέρος του λαού» ενώ ο στρατος τόνισε πως «δεν θα προχωρήσει σε εξαιρετικά μέτρα εναντίον πολιτικών ομάδων», έχοντας όμως ήδη συλλάβει ηγετικά στελέχη των Αδελφών. Επιθέσεις σημειώθηκαν στη χερσόνησο του Σινά, με ομάδες ενόπλων να εκμεταλλεύονται το ασταθές κλίμα.

Egyptians cheer and wave their national flag as they gather in Cairo's landmark Tahrir square after a night of celebrations following the toppling of ousted Egyptian president Mohammed Morsi on July 4, 2013. (AFP Photo/Gianluigi Guercia)




Σύμφωνα με το Reuters, την αναστολή συμμετοχής της Αιγύπτου στις διαδικασίες της αποφάσισε η Αφρικανική Ένωση, λόγω της ανατροπής του  Μοχάμεντ Μόρσι, με παρέμβαση του στρατού. Η αναστολή συμμετοχής ενός κράτους – μέλους είναι η συνήθης απάντηση της Αφρικανικής Ένωσης όταν υπάρχει συνταγματική εκτροπή στο εσωτερικό του.  Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αντίς Αμπέμπα αρνήθηκε ότι στη χώρα του σημειώθηκε μια αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας: «Η φωνή και η παρουσία δεκάδων εκατομμυρίων Αιγυπτίων στους δρόμους και τις πλατείες σ' όλη την Αίγυπτο δεν μπορεί να παραβλεφθεί – αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί και να γίνει κατανοητή και σεβαστή", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ Ιντρίς. Παρακάτω το σύντομο ρεπορτάζ του Euronews για τους πανηγυρισμούς σην πλατεία Ταχρίρ:





Σε ανακοίνωση για τις «τραγικές εξελίξεις» στην Αίγυπτο, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την έννοια  «κουτσών δημοκρατιών» που μπαίνουν στο «γύψο έως ότου ο ασθενής ανακάμψει».  «Το στρατιωτικό πραξικόπημα  ουσιαστικά λειτουργεί ως "αμορτισέρ" έναντι του λαϊκού κύματος οργής  που δεν συμβιβάζεται, ούτε  θα συμβιβαστεί με μια κατεστραμμένη χώρα, με μια κοινωνία στην ακραία εξαθλίωση, αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση που εύχεται τη διεξαγωγή ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών.


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)