Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ελεύθεροι οι 8 που σήκωσαν χθες τον πομπό της ΕΡΤ

Ελεύθεροι αφέθηκαν με εντολή του εισαγγελέα οι οκτώ από τους ενέα πολίτες που συνελήφθησαν χθες το βράδυ στον Υμηττό, μετά από επέμβαση των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των ραδιοτηλεοπτικών πομπών της ΕΡΤ.

Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν όλη τη νύχτα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο διαχειριστής της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης και οδηγήθηκαν το πρωί με ισχυρή αστυνομική δύναμη και φορώντας χειροπέδες στον εισαγγελέα.

Για τους επτά από τους εννέα συλληφθέντες ορίστηκε ρητή δικάσιμος, στις 10 Ιανουαρίου 2014 και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τα πλημμελήματα της απείθειας, της αντίστασης κατά της Αρχής, της διατάραξης ασφάλειας αεροπλοΐας και διακεκριμένων φθορών.

Ο όγδοος από τους συλληφθέντες, που είναι δικηγόρος, αφέθηκε ελεύθερος λόγω ειδικής δωσιδικίας και θα διενεργηθεί περαιτέρω προανάκριση, ενώ ο ένατος κατηγορούμενος θα οδηγηθεί στον ανακριτή αφού ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για «απόπειρα υποκλοπής συνομιλιών» καθώς στη δικογραφία που σχημάτισε η αστυνομία αναφέρεται ότι είχε μαγνητόφωνο με το οποίο «υπέκλεπτε τις συνομιλίες των αστυνομικών». Ο κατηγορούμενος παραμένει υπό κράτηση μέχρι να απολογηθεί στον ανακριτή που ανέλαβε την υπόθεση.


13:40 Εν αναμονή της απόφασης του Εισαγγελέα για τους 9 συλληφθέντες, οι αλληλέγγυοι παραμένουν στην Ευελπίδων. Παρευρίσκονται και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Δ. Στρατούλης. Καταδίκασε, μιλώντας «στο Κόκκινο», την απαράδεκτη εικόνα της δημοσιογράφου Ε. Μαυρογένη και των πολιτών με χειροπέδες ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γ. Σαββίδης. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους συλληφθέντες.


13:35 Βίντεο από την Ευελπίδων -  στο 3:50' η καταγγελία της δημοσιογράφου Εύας Μαυρογένη η οποία συνελήφθη ενώ έκανε ρεπορτάζ:





13:20 Βίντεο από την είσοδο νωρίτερα των συλληφθέντων στο κτίριο 16:




13:10 Σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτή την ώρα στην Ευελπίδων στο κτίριο 16, μετά από κάλεσμα της ΕΣΗΕΑ, καθώς περνούν από αυτόφωρο οι 9 συλληφθέντες

****************************

Οι 9 συλληφθέντες,  οκτώ πολίτες και η δημοσιογράφος Εύα Μαυρογένη, κατηγορούνται για διακεκριμένες φθορές κατά δημοσίας περιουσίας, (κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα) και διατάραξη ασφαλείας επικοινωνιών, απείθεια, αντίσταση κατά της αρχής και απειλές κατά αστυνομικών οργάνων και έχουν οδηγηθεί στο αυτόφωρο  (κτίριο 16, δικαστήρια πρώην σχολή Ευελπίδων). Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε μία γυναίκα καθώς τραυματίστηκε στο χέρι κατά την σύλληψή της.

Οι συμμετέχοντες κάνουν λόγο για αναίτιες συλλήψεις και χρήση βίας από πλευράς των ΜΑΤ σε μια ειρηνική συγκέντρωση ενώ καλούν στη συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από την Ευελπίδων. Στη συγκέντρωση, που καλεί και η ΕΣΗΕΑ ενώ ο Δ. Τρίμης έκανε λόγο για αυταρχικό κατήφορο μιλώντας «στο Κόκκινο» (105,5).

Οι συλληφθέντες δέχτηκαν επίθεση χθες το βράδυ (σσ Δευτέρα 29/7) από τα ΜΑΤ ενώ βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο του πομπού της ΕΡΤ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Το πανό τους έγραφε: «Η ΕΡΤ ανήκει στον λαό. Κανείς δεν μπορεί να τη φιμώσει». Οι διαμαρτυρόμενοι κατάφεραν να αποκαταστήσουν το σήμα της ΕΡΤ, αντικαθιστώντας αυτό του CNN στην αναλογική συχνότητα 21.

Δημοσιογράφος της ΝΕΤ μίλησε στο Κόκκινο, περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν στον Υμηττό. «Με συνέλαβαν την ώρα που έκανα ρεπορτάζ και ενώ είχαν ήδη χτυπήσει αλληλέγγυους πολίτες, πριν τους προσαγάγουν», τόνισε μεταξύ άλλων. Στη ΓΑΔΑ συγκεντρώθηκαν πολλοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους προσαχθέντες (πλέον συλληφθέντες), ενώ επιτόπου έσπευσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο προεδρεύων της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης, εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ, δικηγόροι κ.ά:


left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)