Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης
Για “διατάραξη οικιακής ειρήνης” παραπέμπονται στις 24/10/2013, πέντε μέλη του προηγούμενου ΔΣ του Συλλόγου Διδασκόντων και ένα μέλος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων στο ΑΠΘ.
Η κατηγορία που τους βαρύνει είναι η συμμετοχή τους σε μια μαζική διαμαρτυρία στους χώρους του Πανεπιστημίου όταν προσπάθησαν να εκφράσουν τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ακαδημαϊκών οργάνων του ΑΠΘ αλλά και των άλλων ΑΕΙ, για τον ν. 4009/2011 και τις καταστροφικές επιπτώσεις που η εφαρμογή του θα είχε στην ύπαρξη και τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστήμιου.
Κάτι που έγινε σε κοινή εκδήλωση που οργάνωσε η διορισμένη οργανωτική επιτροπή των εκλογών -μετά την άρνηση των Πρυτάνεων-, από το υπουργείο. Οι κατηγορούμενοι ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους με ειρηνικό τρόπο και η παρέμβασή τους ήταν μία από τις πολλές που ανάγκασαν την κυβέρνηση, μετά από λίγους μήνες, να τροποποιήσει τον ν. 4009/11.
Είναι εμφανές πως η δίωξη είναι καθαρά πολιτική και εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο μιας σειράς παρόμοιων διώξεων, με σκοπό να φιμωθούν οι διαφορετικές φωνές μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης τάσσεται στο πλευρό των διωκόμενων και πιστεύει πως η παραπομπή σε δίκη των μελών των ΔΣ, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αυταρχοποίησης του Πανεπιστημίου αλλά και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής πράξης και της διαφορετικής άποψης είναι ένα από τα βήματα, που οδηγούν στην αλλοίωση του δημοκρατικού χαρακτήρα του πολιτεύματος και στην εξουθένωση του κράτους.
**************
Ανακοίνωση της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ σχετικά με την παραπομπή σε δίκη των μελών ΔΣ του ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ και του Προέδρου του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων για συνδικαλιστική δράση
Έτσι μετά από διερεύνηση που κράτησε περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο τα μέλη των δύο ΔΣ παραπέμπονται γιατί συμμετέχοντες σε μια μαζική διαμαρτυρία στους χώρους του Πανεπιστημίου προσπάθησαν να εκφράσουν τις απόψεις της συντριπτικής πλειονότητας της ακαδημαϊκής κοινότητας, των ακαδημαϊκών οργάνων του ΑΠΘ, όπως και των άλλων ΑΕΙ, για τον ν. 4009/2011 και τις καταστροφικές επιπτώσεις που η εφαρμογή του θα είχε στην ύπαρξη και τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστήμιου. Το έκαναν σε κοινή εκδήλωση που είχε διοργανώσει σε πανεπιστημιακή αίθουσα η διορισμένη από την κυβέρνηση Οργανωτική Επιτροπή των εκλογών για ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης και στην οποία παρευρίσκονταν τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών καθώς και τα υποψήφια μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΑΠΘ. Το έκαναν, δηλαδή, σε μια δημόσια εκδήλωση εντός του χώρου του Πανεπιστημίου και αφού το λόγο τούς τον έδωσε από μόνος του, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μάνθος – ο οποίος τώρα μαζί με τον κ. Πανά και την κ. Τσατσάκου είναι μάρτυρες κατηγορίες-. Το έκαναν αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα τους ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουν κανέναν όπως αποδεικνύουν τα πολλά βίντεο τα οποία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η παρέμβασή τους αυτή ήταν μια από τις πολλές που ανάγκασαν την κυβέρνηση, μετά από λίγους μήνες, να τροποποιήσει τον ν. 4009/11, απαλείφοντας κάποιες από τις αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις ακαδημαϊκές αρχές διατάξεις του.
Δυστυχώς, η παραπάνω παραπομπή δεν αποτελεί πλέον έκπληξη για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Εγγράφεται σε μια μακρά σειρά πλέον διώξεων των πανεπιστημιακών δασκάλων. Το ότι παραπέμπονται οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι -και μάλιστα όταν η μια απ’ αυτούς ήταν αποδεδειγμένα απούσα-, και παρά το γεγονός ότι η διερεύνηση που έγινε με εντολή του Πρυτανικού Συμβουλίου δεν καταλογίζει σε κανέναν κάποιο αδίκημα, αποτελεί αδιάψευστη απόδειξη ότι στόχος του όλου εγχειρήματος είναι να παύσουν οι αιρετικές φωνές μέσα στο Πανεπιστήμιο. Να παύσει, δηλαδή, το Πανεπιστήμιο να είναι αυτό που είναι, το φυτώριο της κριτικής σκέψης. Η υπεράσπιση των παραπεμπόμενων συναδέλφων του ΑΠΘ, δεν είναι με αυτήν την έννοια μια απλή πράξη αλληλεγγύης αλλά καθήκον όλων όσων πιστεύουν ότι πρέπει να αποτραπεί η αυταρχικοποίηση του πολιτεύματος μας και η στέρηση θεμελιωδών ελευθεριών. Το να σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους του ΑΠΘ είναι πρώτα απ’ όλα μια κίνηση υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
**************
Δήλωση του Τάσου Κουράκη, συντονιστή της ΕΕΚΕ Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίωξη πέντε μελών του Συλλόγου Διδασκόντων και ενός μέλους του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Α.Π.Θ.
«Τα πέντε μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. του συλλόγου Διδασκόντων του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), καθώς και ένα μέλος του Συλλόγου των Διοικητικών Υπαλλήλων του ίδιου Πανεπιστήμιου παρέλαβαν, εν μέσω θέρους, κλητήριο θέσπισμα, με το οποίο καλούνται να εμφανιστούν στο δικαστήριο, κατηγορούμενοι για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων της 8-2-2012, αναφορικά με τη διαδικασία εκλογής Συμβουλίου Ιδρύματος.
Τα γεγονότα, όμως, για τα οποία σήμερα γίνεται εισαγγελική παρέμβαση για τη δήθεν «διατάραξη της οικιακής ειρήνης», ήταν –όπως άλλωστε το αποδεικνύουν οι διαθέσιμες βιντεοσκοπήσεις εκείνης της ημέρας– μια ειρηνική και μαζική διαμαρτυρία. Μια διαμαρτυρία, όπου οι τωρινοί κατηγορούμενοι, μαζί με μέλη όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, διδάσκοντες, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές, υπεράσπιζαν το δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο της γνώσης και της ελεύθερης, κριτικής σκέψης απέναντι στον εκτρωματικό, αντισυνταγματικό νόμο 4009/11. Έναν νόμο εναντίον του οποίου είχε τότε τοποθετηθεί κατ’ επανάληψη η Σύνοδος των Πρυτάνεων, τα ακαδημαϊκά όργανα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς και οι σύλλογοι του διδακτικού προσωπικού και των φοιτητών.
Η στοχοποίηση των πέντε πανεπιστημιακών δασκάλων και του διοικητικού υπαλλήλου του Α.Π.Θ. συνιστά μια πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Μια ποινικοποίηση της πολιτικής κριτικής και του δικαιώματος στη δημόσια, συλλογική διαμαρτυρία, και μάλιστα σε έναν χώρο που πρέπει να θεραπεύεται απρόσκοπτα η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης. Το σκηνικό που στήνεται με δικαστικές διώξεις και στηλιτεύσεις είναι το σκηνικό του «μνημονιακού» πανεπιστημίου, που το νεοφιλελεύθερο, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο συμβαδίζει με τις πολιτικές της πιο σκληρής λιτότητας, με την τραγική μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης των ιδρυμάτων, την αποψίλωση του προσωπικού, το πάγωμα των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, την απόλυση των συμβασιούχων διδασκόντων και τις διαθεσιμότητες-απολύσεις των διοικητικών υπαλλήλων. Είναι το «πανεπιστήμιο» των πολιτικών διώξεων που θυμίζουν άλλες εποχές, το «πανεπιστήμιο» που τρομοκρατεί τους ανθρώπους του, τους εξαναγκάζει στην πειθαρχία, την υποταγή και τη σιωπή, στη φτώχεια και στην ανασφάλεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό των διωκόμενων, αντιτασσόμενος στο πνεύμα του νεοφιλελεύθερου αυταρχισμού, στην απαξίωση και στη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων για την προάσπιση του δημοκρατικού και δημόσιου πανεπιστημίου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)