Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Σταδιακή απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Σταδιακή απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίαςΣε σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κατεβάζοντας το όριο της αντικειμενικής αξίας των 200.000 ευρώ κάτω από το οποίο απαγορεύεται σήμερα στις τράπεζες να βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα, ετοιμάζεται να προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 το υπουργείο Ανάπτυξης.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η ομπρέλα προστασίας για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια θα καλύπτει μικρότερης αντικειμενικής αξίας ακίνητα, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει αποφασιστεί από ποιο όριο και κάτω.

Την πρόθεση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Mega ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, λέγοντας ότι επιχειρείται μερική αναστολή των πλειστηριασμών από το 2014 και ότι για τον λόγο αυτόν αναζητείται η εύρεση μιας δίκαιης λύσης και για τις δύο πλευρές, δανειολήπτες και τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε πως θα υπάρξουν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, όπου κυρίαρχο ρόλο θα έχουν το αν για παράδειγμα ο δανειολήπτης είναι άνεργος ή πολύτεκνος, καθώς επίσης για πόσα χρόνια το συγκεκριμένο ακίνητο προστατεύεται από πλειστηριασμό (σ.σ. το μέτρο ισχύει από το 2008 και ανανεώνεται κάθε χρόνο). Αλλα κριτήρια μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι το ύψος του δανείου βάσει του οποίου αγοράσθηκε το ακίνητο, το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών του δανειολήπτη προς την τράπεζα, τα εισοδήματά του κ.ά. Διαφορετική, για παράδειγμα, αντιμετώπιση θα έχει κάποιος με ακίνητο αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, που προστατεύεται από πλειστηριασμό από το 2008 μέχρι σήμερα, και διαφορετική κάποιος με ακίνητο αξίας μόλις 60.000 ευρώ που μπήκε σε καθεστώς προστασίας το 2013. Προς την κατεύθυνση άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πιέζει επιτακτικά και η τρόικα που, ενώ συναίνεσε στην επέκταση της απαγόρευσης και για το 2013, εκτιμάται ότι θα επιμείνει στην άρση της, έστω και μερική, από το 2014 και μετά.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να περιορίσουν τις αντιδράσεις, διευκρίνιζαν χθες ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση και ότι η κυβέρνηση θα καλέσει τους φορείς να υποβάλουν τις προτάσεις τους, ανάλογα με τις οποίες θα αποφασισθούν και τα κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση της κυβέρνησης για μερική άρση του καθεστώτος προστασίας των πλειστηριασμών θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη. Το δε κλειδί είναι το ποσό της αντικειμενικής αξίας πάνω από το οποίο θα επιτρέπεται στις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμό.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)