Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΕΥΔΑΠ: Φθηνό λάφυρο για τους ιδιώτες - την «ελαφραίνουν» πριν το ξεπούλημα

Η κυβέρνηση ετοιμάζει με νεοφιλελεύθερο ζήλο το έδαφος για να περάσει η ΕΥΔΑΠ στα χέρια ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού ανοίγει ο δρόμος να ρυθμιστούν τα κρατικά χρέη προς την ΕΥΔΑΠ, τα οποία ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ - καταγγελία από το ΣΥΡΙΖΑ για τη συστηματική απαξίωση της εταιρείας


Τροπολογία που συνδέεται με την προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ κατέθεσε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που συζητείται Τρίτη και Τετάρτη στο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Με την τροπολογία η ΕΥΔΑΠ ελαφρύνεται από υποχρεώσεις ώστε να αποδοθεί χωρίς εκκρεμότητες στον ιδιώτη αγοραστή, καθώς προβλέπεται ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και συμψηφισμός με τις οφειλές προς το Δημόσιο που έχει η εταιρεία.

Ο προσδιορισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του διαστήματος μέχρι 30 Ιουνίου του 2013 θα γίνει με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών και Υποδομών, ενώ μπαίνει ως όρος η παραίτηση της ΕΥΔΑΠ «από κάθε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο». Παράλληλα, «λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών» καταργείται κι η πρόβλεψη για κάλυψη από το Δημόσιο του ελλείμματος του λογαριασμού εφάπαξ για τους εργαζομένους της ΕΥΔΑΠ που υπηρετούσαν πριν τις 25/10/1999, προσφέροντας ακόμα μια διευκόλυνση στον ιδιώτη που θα αγοράσει την εταιρεία.

Επιπλεόν, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τροποποίησε το καταστατικό της εισηγμένης, αίροντας και το τελευταίο τυπικό «εμπόδιο» που προέβλεπε πλειοψηφικό ποσοστό του Δημοσίου στην εταιρεία. Ειδικότερα, η γενική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε την Παρασκευή 27 Ιουλίου στην κατάργηση του άρθρου 5 του κεφαλαίου Β του καταστατικού της, «ως αντίθετου προς το νόμο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της εταιρείας.  Το εν λόγω άρθρο όριζε ότι το Δημόσιο δύναται να διαθέτει μετοχές της ΕΥΔΑΠ σε ποσοστό ως και 49% και, ως εκ τούτου, να διατηρεί τον έλεγχό της. Η άρση της συγκεκριμένης πρόνοιας, που αποτέλεσε προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές, ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, σε συνέχεια της μεταφοράς των μετοχών που διέθετε το Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).




ΣΥΡΙΖΑ: Συστηματική απαξίωση της ΕΥΔΑΠ με τις αποφάσεις του ΔΣ της εταιρίας 

Για τη συστηματική απαξίωση της ΕΥΔΑΠ με αποφάσεις του Δ.Σ. της εταιρείας ενόψει της ιδιωτικοποίησής της κατέθεσαν ερώτηση  τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Βαλαβάνη, Απ. Αλεξόπουλος, Δ. Γελαλής). Οι τρεις βουλευτές σημειώνουν ότι δίνεται δυνατότητα στον διευθύνοντα σύμβουλο και το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ να προσλαμβάνουν εξωτερικούς συμβούλους «με στόχο την 'από τα μέσα' υποβοήθηση της υπόθεσης ιδιωτικοποίησης της εταιρίας και του νερού», ενώ τριπλασιάζεται το ποσό για απευθείας αναθέσεις εργολαβιών (από τις 50.000 ευρώ στις 150.000 ευρώ). Οι βουλευτές υπογραμμίζουν ότι «η Διοίκηση χρησιμοποιεί ταυτόχρονα μέσα και πόρους της ίδιας της ΕΥΔΑΠ, για να παραδώσει, χωρίς κωλύματα, έτοιμο και φθηνό λάφυρο την εταιρεία στα χέρια των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών νερού».


Πηγές: avgi.grin.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)