Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Tήνος: Βία από ΜΑΤ της Αθήνας, για να μπουν ανεμογεννήτριες



👍Ασφαλιστικά μέτρα για προσωρινή παύση των εργασιών κατέθεσε ο Δήμος Τήνου👨Δήλωση υποστήριξης του Ραγκούση (ΣΥΡΙΖΑ)😊Video:Κατά τις 2πμ, 21/5 απελευθέρωσαν μερικούς,μέσα σε χειροκροτήματα, από 50 περίπου συγκεντρωμένους.🌆  ΝΕΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ👎 Απαγόρευση κυκλοφορίας στο νησί τις επόμενες δύο μέρες,για να συνεχίσουν την τοποθέτηση, με την προστασία ΜΑΤ,από ΑΘΗΝΑ📌Εως τα ξημερώματα της 21/5,η συγκέντρωση πολιτών,έξω από το ΑΤ. ΤΗΝΟΥ, για την απελευθέρωση των 7 συλληφθέντων.📢Οι προσαγωγές μετά τα επεισόδια το πρωί, ενάντια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της Τήνου,στις 12μμ, μετατράπηκαν σε συλλήψεις.💓Άμεση ήταν η αντίδραση των πολιτών.  📱 ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ.
👎Δυνάμεις της αστυνομίας ξυλοκόπησαν πολίτες που αντιδρούν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών ιδιωτικής εταιρείας στα βουνά της Τήνου 
👎Η αστυνομία είχε στόχο να προχωρήσουν οι εργασίες σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών, της Ενεργειακής Κυκλάδων Ε.Π.Ε., στη θέση Πράσσα 
---------------------------


------------------------------------
Οι Ενεργοί Πολίτες Αμοργού στο πλευρό της Τήνου
Οι ΕΠΑ (Ενεργοί Πολίτες Αμοργού) δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους ανθρώπους της Τήνου που μάχονται για αυτά που και εμείς θεωρούμε αυτονόητα:
Την αναστολή, κατ΄ αρχήν των αδειοδοτήσεων στην Τήνο την Αμοργό και όλη την Ελλάδα.
Δεσμευόμαστε να κινήσουμε τη διαδικασία και να συμμετέχουμε έμπρακτα στη δημιουργία ενός δικτύου συσπείρωσης των νησιών μας ενάντια στις ΒΑΠΕ που απειλούν να παραμορφώσουν αμετάκλητα τα νησιά μας.
-----------------------------------------------
Ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία ζητά την προσωρινή παύση των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί, κατέθεσε ο Δήμος Τήνου.
Τα μέτρα στρέφονται κατά της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε.» που διαχειριζεται το έργο άλλα και κατά του ντόπιου επιχειρηματία και της εταιρείας του «ΒΙΔΑΛΗΣ ΜΠΕΤΟΝ Α.Β.Ε.Ε.», ο οποίος προμηθεύει με τσιμέντο την εταιρία, παρά την γενικευμένη κατακραυγή στο νησί.
Σε αυτή, ο Δήμος επικαλείται καταπάτηση δημόσιας έκτασης κατά τη διάρκεια των εργασιών, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικό ορθοφωτοχάρτη ο οποίος αποδικνύσει του λόγου το αληθές.
Κάποιοι από τους συλληφθέντες φαίνεται να έχουν αφεθεί ελεύθεροι

--------------------------
Δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, για την αστυνομική βία στην Τήνο:

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις που μετέφερε στην Τήνο και να ζητήσει συγγνώμη από τους κατοίκους για τις πρωτοφανείς αστυνομικές βιαιότητες που εξαπέλυσε σε βάρος τους.


Η προστασία του μοναδικού παγκοσμίως, φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της Τήνου καθώς και όλων των Κυκλάδων, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα όχι μόνον των κατοίκων, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης».
left.gr
---------
ΝΕΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες


Είμαστε ακόμη εδώ !(11.55μμ 20/5)




Δεν φεύγουν από εδώ, αν δεν τους αφήσουν ελεύθερους! Αλληλεγγύη στους 7 κρατούμενους οι οποίοι κρατούνται από τις 12 το μεσημέρι άδικα!( φωτό στις 9μμ, 20/5)


Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες



Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, πλήθος, ουρανός, δέντρο και υπαίθριες δραστηριότητες

Στην Τήνο τώρα έξω από το αστυνομικό τμήμα συμπαραστεκόμαστε στους άδικα συλληφθέντες.

Όπως επισημαίνουν στις καταγγελίες τους οι κάτοικοι, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των μηχανημάτων, με εντολή του εισαγγελέα Σύρου είχε αποκλειστεί ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τη χώρα με τα μεγαλύτερα χωριά, με αποτέλεσμα να «κοπεί» το νησί στα δύο.
Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις κατοίκων. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αλαβάνος.
O N. Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει σε δήλωσή του (δείτε παρακάτω) πως μετά τα σημερινά γεγονότα  επιβάλλεται η απομάκρυνση της αστυνομίας και το σταμάτημα των εργασιών, καθώς και να συγκληθεί σύσκεψη όλων των φορέων.
Οι κάτοικοι τονίζουν ότι οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν κοντά σε δύο χωριά εξαιρετικής ομορφιάς, Καρδιανή και Υστέρνια, θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο, ενώ ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί άλλες επιπτώσεις όπως ο θόρυβος, τόσο στην άγρια ζωή όσο και στους κατοίκους.

Επιπλέον, καταγγέλλουν την εταιρεία ότι έχει καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της (πηγή: alfavita.gr)
------------------------------------------
"Είμαστε λίγοι, είμαστε μόνοι… Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις… Για περίπου 2 χλμ απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. Αστυνομία και διμοιρίες ΜΑΤ παντού. Απαγορεύθηκε η διέλευση ακόμα και στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ που μεταφέρει τους μαθητές στο σχολείο τους.
Αισθανόμαστε ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο. Συλλήψεις συναγωνιστών! ΝΤΡΟΠΗ… Πού είναι η Ενότητα για την οποία φωνάζουμε και παλεύουμε όλον αυτό τον καιρό; Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή ζητάμε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν τα όσα δραματικά βιώνουμε αυτές τις ώρες καθώς και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την καταγγελία στη Διεύθυνση Δασών". Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη " “Ενωμένοι για το νησί μας” τη στιγμή που η κατάσταση στην θέση "Πράσσα - Πολέμου Κάμπου" μοιάζει να έχει βγει εκτός κατάστασης... 

Και πως να μην έχει βγει.. Οπως διαβάζουμε στην σελίδα 902.gr  "Απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων αυτήν την ώρα, στην Τήνο, σε βάρος των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, από εταιρεία γερμανικών συμφερόντων.  Η αστυνομία, στην κυριολεξία σε ρόλο εργολάβου και υπερασπιστή των «επενδυτών», επιτέθηκε στον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην περιοχή, προκειμένου να αποτρέψει τα εκσκαφικά μηχανήματα και τις μπουλντόζες στην περιοχή «Πράσα», της κοινότητας Υστερνίων της Τήνου.   Χαρακτηριστικό της βίαιης καταστολής, είναι πως παρότι οι κάτοικοι αποχωρούσαν από το χώρο, οι αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να τους χτυπούν και να τους σπρώχνουν με τις ασπίδες.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία προχώρησε σε 4 προσαγωγές και οι συγκεντρωμένοι μεταβαίνουν στο αστυνομικό τμήμα Τήνου ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους". 
----------------------------------------------------------
ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ Α.Τ. ΤΗΝΟΥ

- Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συμπολίτες μας.
-Nα σταματήσει εδώ και τώρα η καταστολή και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το νησί μας.
-Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στη θέση Πράσσα.

Όλοι σήμερα γίναμε μάρτυρες της αγριότητας και της απρόκλητης βίας που άσκησαν οι αστυνομικές δυνάμεις ενάντια στον κόσμο ο οποίος ειρηνικά είχε συγκεντρωθεί για να διαρτυρηθεί ενάντια στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο νησί.
Επίσης προχώρησαν σε προσαγωγές και αυτή τη στιγμή κρατούνται στο ΑΤ Τήνου 10 συμπολίτες μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
- Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συμπολίτες μας.
-Nα σταματήσει εδώ και τώρα η καταστολή και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το νησί μας.
-Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες για την κατασκευή του αιολικού πάρκου στη θέση Πράσσα.
Ζαλώνης Γιάννης
Βέρσαλης Δημήτριος
Αρμάος Παντελής
Δενεκαρία Μαρία
Κελαιδίτης Αλέξανδρος
Ξενόπουλος Αντώνιος
Γκίζης Νικόλαος
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΝΟΥ

Όλοι εμείς οι υπογράφοντες καταγγέλουμε όλες τις παραπάνω πρωτοφανείς αγριότητες και την προσπάθεια καταστολής και ποινικοποίησης του αγώνα του Τηνιακού λαού.
ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 19:30 μ.μ. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Θα τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι υγειονομικοί κανόνες προστασίας από την πανδημία.
ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ
Αναστασία Δεληγιάννη-Άσπρου Έπαρχος Τήνου
Παναγιώτης Κροντηράς Επικεφαλής Μείζονος Μειοψηφίας
Οι κάτωθι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλεγμένοι με την παράταξη Ενωμένοι Για το Νησί Μας:
Γιάννης Βιδάλης για το ΚΟΙΝΟ ΤΗΝΙΩΝ
Άννα Μαραβέλια Δημοτική Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση
ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ / ΣΥΛΛΟΓΟΙ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΝΟΥ
------------------------------------

👍Ν. Συρμαλένιος: «Ωμή επίθεση - Φτάσαμε σε αδιέξοδο, να σταματήσει τώρα κάθε εργασία»
----------------------
Elati Woodart  7 Μαΐου στις 8:36 μ.μ.
μπορεί να μην έχουν καταλάβει γιατί τόση αντίδραση ,δικαιολογημένα και ίσως πιστεύουν, ότι με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, θα μειωθούν οι λογαριασμοί τους στην ΔΕΗ,για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θέλω μόνο να σας δώσω αυτές τις πληροφορίες:
Οι σημερινές ανεμογεννήτριες παράγουν γύρω στα 3MW ανά ώρα.Η τιμή πώλησης της μεγαβατώρας στον διαχειριστή ενέργειας(ΔΕΗ) για ανεμογεννήτριες σε διασυνδεμενα νησιά ,είναι 87€ άρα η εταιρεία για κάθε ανεμογεννήτρια εισπράττει 87Χ3 =261€ανα ώρα .Μέσος όρος παραγωγής κάθε ανεμογεννήτριας είναι 15ωρες ανά ημέρα άρα 261Χ15=3915€ ανά ημέρα για κάθε ανεμογεννήτρια,δηλαδή 3915Χ30=117.450η μια.Υπολογιστε αυτό επί ποσες ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθουν γνωρίζοντας ότι κάθε αιολικό πάρκο έχει 10-12 ανεμογεννήτριες. Ολα αυτά είναι καθαρά λεφτά στην τσέπη του επενδυτή, χωρίς τίποτα να επιστρέφει στους πολίτες, αντιθέτως όλοι επιβαρυνομαστε στους λογαριασμούς ρεύματος με ΑΠΕ ,το οποίο έχει συμφωνηθεί να αυξηθεί από το 2021.Αυτο αφορά και την Αιολική Κυκλάδων η οποια θα χρησιμοποιήσει ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ανεμογεννήτριες.

------------------------------------------
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες και κείμενο

Νίκος Συρμαλένιος: Ωμή επέμβαση της αστυνομίας εναντίον του Τηνιακού λαού

«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες  της απρόκλητης βίας και καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων που συνέρρευσαν από γειτονικά νησιά εναντίον του Τηνιακού λαού», τονίζει ο Νίκος Συρμαλένιος σχετικά με την ωμή επέμβαση της αστυνομίας εναντίον του Τηνιακού λαού, και προσθέτει:
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες
«Οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη δεν δίστασαν να επιτεθούν και να βιαιοπραγήσουν ακόμα και εναντίον ηλικιωμένων, ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις, με στόχο να τρομοκρατήσουν τη συνέχιση του αγώνα του λαού της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε τροπολογία που κατατέθηκε προ δύο εβδομάδων στη βουλή για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά μέχρι την έκδοση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ, αλλά απορρίφθηκε απο την κυβέρνηση, και επισημαίνει: «Τώρα πλέον η κατάσταση έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος και λύση, δεν μπορεί παρά να είναι: η απομάκρυνση πάραυτα των αστυνομικών δυνάμεων από την Τήνο, η διακοπή των εργασιών του αιολικού σταθμού στα Πράσσα και η άμεση σύγκληση σύσκεψης όλων των ενδιαφερομένων μερών (Υπουργείο, Επαρχείο, Δήμος, Επενδυτής) με συμμετοχή και των βουλευτών των Κυκλάδων. Είναι προφανές ότι ο αγώνας ενάντια στα μεγάλα αιολικά πάρκα συνεχίζεται!» (διαβάστε όλη τη δήλωση)

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, παπούτσια, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες
Η ανακοίνωση του «Κοινού Τηνίων»:
Η ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που θέλουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από άλλα νησιά να φτάνουν σήμερα στην Τήνο προκειμένου να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη εκτέλεση των εργασιών σκυροδέτησης των ανεμογεννητριών, της Ενεργειακής Κυκλάδων Ε.Π.Ε., στην θέση Πράσσα, αύριο Τετάρτη 20 Μαΐου.
Είναι η δεύτερη φορά που μετακινούνται δυνάμεις της αστυνομίας για να συνδράμουν στον συγκεκριμένο ιδιώτη, καταστέλλοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας η οποία έχει επανειλημμένα δείξει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί της Τήνου. Είναι η δεύτερη φορά που ο δίκαιος αγώνας των Τηνιακών προκειμένου να προστατέψουν το νησί τους, χρήζει καταστολής για χάρη μιας εταιρείας.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες
Αυτή τη φορά όμως, δε διστάζουν να μετακινήσουν ολόκληρη ομάδα αστυνομικών από νησί σε νησί, την ίδια στιγμή που οι μετακινήσεις των πολιτών περιορίζονται, για να μην διαδοθεί ο νέος κορωνοΐός. Είναι άραγε η “επένδυση” της Ενεργειακής πιο πάνω κι από την δημόσια υγεία;
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση “Κοινό Τηνίων”, ως ελάσσονα αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, οφείλει να είναι παρούσα για την επίβλεψη και την προστασία της δημοτικής έκτασης, στην περιοχή Πράσσα, και αυτό θα πράξει, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την μετάδοση του ιού.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, παιδί, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Επιπλέον, καταγγέλλει την παρουσία ενισχυμένων αστυνομικών δυνάμεων στην Τήνο, στις υπηρεσίες μιας ιδιωτικής εταιρείας και συστρατεύεται με τον αγώνα της Τηνιακής κοινωνίας ενάντια στις ανεμογεννήτριες.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες
ΟΙ “ΠΡΑΣΙΝΕΣ” ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ
ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Ν. Αλαβάνος: Απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων
«Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 20 Μάη βρίσκομαι στο νησί της Τήνου,  εκπροσωπώντας το ΚΚΕ, στην κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Καταγγέλλω την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, που έφτασαν στην Τήνο και από τα γύρω νησιά, εναντίον των κατοίκων, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναγκαστούν να πάνε στο Κέντρο Υγείας του νησιού», τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ και προσθέτει:
«Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης, που αποφάσισε να ακολουθήσει αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο της αστυνομικής αγριότητας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό, αλλά και τη σύλληψη 10 κατοίκων του νησιού. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Τήνου είναι δίκαιες, γιατί αντιπαλεύουν την πολιτική, που αντί να εξασφαλίσει επαρκές και φθηνό ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια και τη μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό, καταστρέφει το περιβάλλον.
»Το ΚΚΕ απαιτεί εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι οι κάτοικοι που συνελήφθησαν από την αστυνομία και να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το νησί. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου.”
left.gr
-------------------------------------------------------

Πράσσα συμβαινει τώρα.


Επεισόδια στα Πράσσα

Απρόκλητη και αναίτια επίθεση δέχτηκαν πριν λίγο, από τις αστυνομικές αρχές, οι πολίτες που βρέθηκαν στα Πράσσα.

Με εντολή του επικεφαλής "πιάστε καμία γυναίκα" οι αστυνομικές δυνάμεις δέρνουν κόσμο.

Ο κύριος δήμαρχος και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, προτίμησαν να παραμείνουν στην σιγουριά των γραφείων τους

Παρόντες: ο λαός της Τήνου, ο Τήνιος,  ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Αλαβάνος, ο οποίος και δέχτηκε τις ''περιποιήσεις" της αστυνομίας, σύσσωμη η αντιπολίτευση με τον Παναγιώτη Κροντηρά επικεφαλής δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας του και τους Πέτρο Κουσουνάδη και Άννα Μαραβέλια από την ελάσσονα μειοψηφία.

Έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερις συλλήψεις πολιτών

Ο λαός της Τήνου, δεν πρέπει να λυγίσει.

-------------------------------------------
ΒΙΝΤΕΟ:
Σήμερα το πρωί καταθέσαμε στην Δ/νση Δασών Ν. Κυκλάδων την παρακάτω καταγγελία με αριθμό πρωτοκόλλου 19101-19/5/2020. Όπως φαίνεται και στην αεροφωτογραφία που επισυνάπτουμε η εταιρία εγκατάστασης έχει επέμβει εκτός των αυστηρών ορίων της χορτολιβαδικής έκτασης που της έχει παραχωρηθεί από την Δ/νση Δασών. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις 4 & 10 της πράξης παραχώρησης 5846 - 02/10/2018 ότι η παραχώρηση παύει να ισχύει!!!
Κοινό Τηνίων
επισυνάπτουμε η εταιρία εγκατάστασης έχει επέμβει εκτός των αυστηρών ορίων της χορτολιβαδικής έκτασης που της έχει παραχωρηθεί από την Δ/νση Δασών. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις 4 & 10 της πράξης παραχώρησης 5846 - 02/10/2018 ότι η παραχώρηση παύει να ισχύει!!!



ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ


-4:30

----------------------------------------------------------------------------
«Αρπακτικά» αιολικά πάρκα πλήττουν τα οικοσυστήματα
«Αρπακτικά» αιολικά πάρκα πλήττουν τα οικοσυστήματα
Είναι γνωστό ότι τα αιολικά πάρκα είναι επιβλαβή για τα πουλιά, αφού διαταράσσουν τις διαδρομές μετανάστευσης και προκαλούν τον θάνατο κάποιων εξ αυτών.
Ωστόσο, όπως δήλωσαν επιστήμονες την περασμένη εβδομάδα, οι αιολικές μονάδες λειτουργούν σαν κορυφαίο «αρπακτικό» σε ορισμένα οικοσυστήματα βλάπτοντας τα πουλιά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και προκαλώντας έναν αντίκτυπο που παραβλέπεται από τους υπερασπιστές της πράσινης ενέργειας.
Τα αιολικά είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο οποίος παρέχει περίπου το 4% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχεδόν 17 εκατομμύρια εκτάρια -μια περιοχή περίπου του μεγέθους της Τυνησίας- χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή αιολικής ενέργειας παγκοσμίως, αλλά οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οι αρμόδιοι που χαράζουν τις πολιτικές ανάπτυξης έχουν «υποτιμήσει σε μεγάλο βαθμό» τον αντίκτυπο αυτής της τεχνολογίας στην άγρια φύση.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων μελέτησε τις συνέπειες της χρήσης ανεμογεννητριών στα Δυτικά Γκατ, μια οροσειρά που εκτείνεται παράλληλα με τη δυτική ακτή της Ινδίας, τα βουνά και τα δάση της οποίας αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και είναι ένα από τα οκτώ «hotspots» της βιοποικιλότητας στον κόσμο.
Οπως διαπίστωσαν, τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αφθονία και τη δραστηριότητα των αρπακτικών πτηνών (για παράδειγμα, ειδών όπως η γερακίνα και τα αετόμορφα), γεγονός που αυξάνει την πυκνότητα από τις σαύρες Sarada superba. Τα αρπακτικά πτηνά ήταν τέσσερις φορές πιο σπάνια στα τμήματα της ινδικής οροσειράς που καλύπτονταν από ανεμογεννήτριες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τις απέφευγαν. Αυτή η διαταραχή κατέστρεψε την τροφική αλυσίδα και άλλαξε ριζικά την πυκνότητα και τη συμπεριφορά της λείας των πουλιών.
Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε μια πληθυσμιακή έκρηξη στο αγαπημένο γεύμα των αρπακτικών, τις σαύρες Sarada superba, ένα είδος που βρίσκεται μόνο στην ινδική υποήπειρο, σε περιοχές όπου κυριαρχούσαν οι ανεμογεννήτριες. Επιπλέον, είδαν σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά και εμφάνισή τους, καθώς οι σαύρες ζούσαν σε ένα περιβάλλον ουσιαστικά απαλλαγμένο από αρπακτικά ζώα.

«Μεταλλαγμένη»

«Αυτό που ήταν αξιοθαύμαστο για εμάς ήταν οι αμυδρές αλλαγές στη συμπεριφορά, τη μορφολογία και τη φυσιολογία αυτής της σαύρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Θάκερ, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης του Κέντρου Οικολογικών Επιστημών και επικεφαλής της μελέτης. Καθώς ο αριθμός των αρπακτικών μειωνόταν γύρω από τις ανεμογεννήτριες, μειωνόταν και το ποσοστό των επιθέσεων που αντιμετώπιζαν οι σαύρες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό είχε αποτέλεσμα οι σαύρες που ζουν μέσα και γύρω από τα αιολικά πάρκα να έχουν μειώσει την επαγρύπνησή τους από τον πιθανό κίνδυνο σε τέτοιο βαθμό που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πλησιάσουν μέχρι και πέντε φορές πιο κοντά σε μια σαύρα στις ζώνες αιολικών πάρκων από ό,τι σε μία που ζει μακριά από τις ανεμογεννήτριες.
Εξάλλου, έπειτα από εξετάσεις, διαπιστώθηκε ότι οι σαύρες κοντά στις ανεμογεννήτριες είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες, κάτι που πρέπει να έχει προκύψει στις δύο τελευταίες δεκαετίες από την κατασκευή των αιολικών πάρκων στα Δυτικά Γκατ.

Από μακριά...

Η Θάκερ δήλωσε ότι η έρευνά της, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Ecology & Evolution, έδειξε πως τα αιολικά πάρκα αντιπροσώπευαν τον ρόλο του κορυφαίου αρπακτικού στην τροφική αλυσίδα, κρατώντας τα αρπακτικά μακριά από αυτά.
«Προκαλούν αλλαγές στην ισορροπία των ζώων σε ένα οικοσύστημα σαν να ήταν αρπακτικά ζώα», εξήγησε. «Είναι τα “αρπακτικά” των αρπακτικών - όχι με την έννοια των δολοφόνων τους, αλλά μειώνοντας την παρουσία αρπακτικών σε αυτές τις περιοχές».
Καθώς οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξακολουθούν να αυξάνονται, η Θάκερ ανέφερε ότι η αιολική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αλλά με την απόδειξη ότι ο αντίκτυπος των αιολικών πάρκων φτάνει περισσότερο στα οικοσυστήματα της Γης από ό,τι προηγουμένως πιστεύαμε, ζήτησε να ληφθούν περισσότερο υπόψη οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πράσινης ενέργειας.

Εξυπνες λύσεις

«Χρειάστηκαν δεκαετίες για τους επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν αρνητικά τα ζώα που πετούν», δήλωσε η ίδια.
«Πρέπει να είμαστε έξυπνοι για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε τις λύσεις πράσινης ενέργειας. Ας μειώσουμε το αποτύπωμά μας στον πλανήτη και να τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες σε μέρη που έχουν ήδη διαταραχθεί με κάποιο τρόπο, πάνω σε κτίρια για παράδειγμα», συμπληρώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των οικολόγων και της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μια μελέτη του 2013 είχε διαπιστώσει ότι κάθε ανεμογεννήτρια προκαλεί μόνο περίπου πέντε θανάτους πουλιών ανά έτος. Πλέον, με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύεται ότι και η απλή αποφυγή των ανεμογεννητριών από τα πουλιά έχει επιπτώσεις για τα είδη στην τροφική αλυσίδα. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο το οικοσύστημα.
Υπάρχει λοιπόν μια μεγάλη ανάγκη, σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών για την ευθυγράμμιση των στόχων της πράσινης ενέργειας με την προστασία του περιβάλλοντος.
Ηδη, οι υπεύθυνοι για την αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικών στη Βρετανία μπλοκάρουν τις αιτήσεις για την εγκατάσταση νέων, όταν προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με τους πληθυσμούς των πτηνών. Προφανώς, όλα αυτά είναι… ψιλά γράμματα για τη χώρα μας.
Τάσος Σαραντής
------------------------------------------------------------------------------
Κύρια  Πηγή:    Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών

4 σχόλια:

  1. Η επιβάρυνση κατανάλωσης της ενέργειας για την κατασκευή και τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, σε σχέση με τον περιορισμενο χρόνο λειτουργείας, χωρίς καν να λάβει κανείς υπ όψιν το κόστος αποκαταστάσεις του φυσικού περιβάλλοντος και το μη αναστρέψιμο της ανακύκλωση των βάσεων μπετόν, είναι άπειρος μεγαλύτερου κόστους και αρνητικής επιβάρυνσης από το ελάχιστο της ηλεκτρικής ενεργειας που θα αποδώσουν οι ανεμογεννήτριες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχετε δίκιο κ.Αθανασιάδη.
    Χρόνια πολλά,για την ονομαστική σας εορτή.
    Παρατήρησα ότι το έχετε ψάξει το θέμα.Έχω κακή εμπειρία, όπου όλοι οι φυσικοί ορίζοντες,των αγνών βουνοκορφών μας,έχουν αλλοιωθεί,από μια τυχοδιωκτική "επένδυση",με αμφισβητήσιμο,οικολογικό όφελος.
    Να μην μιλήσουμε για τα φωτοβολταικά,που έχουμε γεμίσει από τέτοια, σε πρώην χωράφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσπάθησα να διασταυρώσω όσα αναφέρει η έρευνα τηε ΕφΣυν....

    Προσπάθησα να βρω τη μελέτη της Thacker στο Nature Ecology & Evolution... Δεν τη βρήκα...
    Προσπάθησαν να βρω δημοσιευμένες μελέτες από Maria Thacker. Πάλι δεν βρήκα
    Μετά έψαξα Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP.com και Thacker. Πάλι τίποτα...

    Τί συμβαίνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Andreas Trichopoulos, πηγαίνετε στην σελίδα της επιτροπής των τηνίων. Εχουν δημοσιεύσει μελέτες κ από άλλους τόπους,που κάνουν ίδιους αγώνες.Από εκεί τα πήρα.Οι πολιτικοί, κάνουν την δουλειά τους.ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ,ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ,για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.Ισως, ανάλογα την κατάληξη του αγώνα,δημιουργήσω αφιέρωμα,για το θέμα

      Διαγραφή

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)