Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Μίνι Μνημόνιο φέρνουν στη Βουλή για ψήφιση-εξπρές

"Μίνι μνημόνιο" προτίθεται να καταθέσει το αργότερο την προσεχή Δευτέρα η κυβέρνηση, με όλα τα προαπαιτούμενα της τρόικας, ώστε να προλάβει την συνεδρίαση του Eurogroup που θα έχει στην ατζέντα του την επικαιροποίηση του ελληνικού μνημονίου και την επόμενη δόση (και συγκεκριμένα τα 4,1 δισ. ευρώ με τα οποία θα συμβάλει η ΕΕ επί συνόλου 8,1 δισ. ευρώ).

 Σάββατο 6/7
Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με την τρόικα να επιβάλει τον αριθμό απολύσεων που φαίνεται ότι προσεγγίζει τους 15.000 για το 2013 και 2014. 



Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά 25.000 υπάλληλοι του Δημοσίου αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα και από αυτούς θα απολυθούν 4.000 μέσα στο 2013 και 11.000 το 2014.      Προς οριστικοποίηση της συμφωνίας για νέο «μίνι μνημόνιο»   «Με τις πιθανότητες για συμφωνία να έχουν αυξηθεί σημαντικά», σύμφωνα με τη δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν εκ νέου σήμερα στις 12 το μεσημέρι, προσδοκώντας να οριστικοποιηθούν τα κείμενα, βάσει των οποίων, θα υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ (πηγή: in.gr). 
Παρασκευή 5/7

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι μετέπειτα αγοραπωλησίες τους βρίσκονται από σήμερα στο επίκεντρο της τρόικας, μετά τη χθεσινή συμφωνία για τα μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014. Σήμερα κλειδώνει το επίμαχο ζήτημα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημόσιων υπαλλήλων.

Διαβάστε αναλυτικά: 


Πέμπτη 4/7

Με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης συναντήθηκε το πρωί η Τρόικα, χωρίς να υπάρξει απτό αποτέλεσμα. Η Τρόικα συναντά αυτή την ώρα, μεσημέρι Πέμπτης, τον πρωθυπουργό. Μετά τη χθεσινή, 7ωρη σύσκεψη του Γ. Στουρνάρα με την Τρόικα, το υπ. Οικονομικών εμφανίζεται «αισιόδοξο» για τη δόση, ψάχνει «ισοδύναμα» για να μην κόψει συντάξεις.

Περισσότερες απολύσεις με αντάλλαγμα διευκολύνσεις στην κινητικότητα πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, που φέρεται να απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο. Συγκεκριμένα, πρότεινε να ξεπεράσουν τις 15.000 οι απολύσεις που έχουν συμφωνηθεί για την διετία 2013-14 και ο επιπλέον αριθμός να αφαιρείται από αυτόν της κινητικότητας.



Τετάρτη 3/7

Παρότι αρκετά από τα προαπαιτούμενα δεν είχαν ακόμη "κλειδώσει" ούτε στις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία ως το μεσημέρι της Κυριακής, αφού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ληφθεί απόφαση. Στόχος, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να υπάρξει συμφωνία στις "απαιτήσεις" των δανειστών και να κατατεθεί το κείμενο την Δευτέρα, αφού θα λάβει τότε χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup

 

Πολυνομοσχέδιο - σκούπα

Εργασιακά με αιχμή απελευθέρωση των απολύσεων, περικοπές στην Υγεία (ΕΟΠΥΥ), διατήρηση χαρατσιού στα ακίνητα με επέκταση στα αγροτεμάχια και τα εκτός σχεδίου, κατάργηση της αργίας της Κυριακής


Πολυνομοσχέδιο-σκούπα με όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα του μνημονίου και ψήφιση-εξπρες τη Δευτέρα στη Βουλή ετοιμάζουν κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο. Επιδιώκουν να συμφωνήσουν σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα έως το Σάββατο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση καταβολής της δόσης των 8,1 δις ευρώ στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, η οποία όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκταμιεύεται τμηματικά.  

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίστηκαν οι μαραθώνιες συναντήσεις με τους δανειστές με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργών και του Φίλιππου Σαχινίδη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Έλαβαν επίσης μέρος η  πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.   Για διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη κάνουν λόγο παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.  

Στις απαιτήσεις της τροικας περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και οι απολύσεις άλλων 4.000, η περαιτέρω ανατροπές στα εργασιακά, το μεγαλύτερο ψαλίδι στην Υγεία, η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η διατήρηση του χαρατσιού στα ακίνητα με επέκταση και στα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακίνητα αλλά και η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έως τις 15 Ιουλίου.  



Αύριο στις 10 πμ συνάντηση τρόικας - υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης για σφαγή 12.500 υπαλλήλων

Αύριο στις 10 το πρωί θα επαναληφθεί η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη σφαγή 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Η τρόικα, που έφθασε στο υπουργείο στις 11 το πρωί, αποχώρησε στις 12.30, προκειμένου η διαπραγμάτευση να συνεχισθεί αύριο.
Αύριο, επίσης, η τρόικα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φλέγοντα θέματα είναι η παράταση της προθεσμίας για την κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και το θέμα του συνυπολογισμού ή όχι των 2.656 εργαζομένων της ΕΡΤ στον αριθμό των 4.000 απολύσεων, για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, ζήτημα παραμένει το ενδεχόμενο αποχώρησης δημοτικών υπαλλήλων.

Πηγές: stokokkino.gravgi.gr


*******

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
για τις «διαπραγματεύσεις» κυβέρνησης- τρόικας και τα νέα μνημονιακά μέτρα





Διαβάστε επίσης:

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)