Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Λουτρό αίματος στην Αίγυπτο

Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Αίγυπτο με τον αριθμό των νεκρών από τις χθεσινές συγκρούσεις να ανεβαίνει αλλά να παραμένει συγκεχυμένος. Για τουλάχιστον 200 νεκρούς κάνει λόγο πλέον η Μουσουλμανική Αδελφότητα ενώ το υπουργείο Υγείας ανέβασε σε 78 από 38 τον αριθμό των θυμάτων από τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου.
Οι ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι υποστηρίζουν ότι περίπου 4.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια «σφαγής» από το στρατό και την αστυνομία-αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο- σε περιοχή βορειοανατολικά του Καΐρου, όπου οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία.


Ωστόσο η κυβέρνηση δίνει κατά πολύ μικρότερο απολογισμό των τραυματιών αναφέροντας ότι ανέρχονται σε 269.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με μόνο σκοπό να διαλύσει το πλήθος που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε γέφυρα.
Πλατεία Ταχρίρ: Η αστυνομία απωθεί υποστηρικτές του Μόρσι. Φωτογραφία:MARWAN NAAMANI / AFPΠλατεία Ταχρίρ: Η αστυνομία απωθεί υποστηρικτές του Μόρσι. Φωτογραφία:MARWAN NAAMANI / AFPΟι ισλαμιστές πάντως κατηγορούν τις ένοπλες δυνάμεις ότι “ρίχνουν όχι για να τραυματίσουν αλλά για να σκοτώσουν”.
Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκου, ανώτερο στέλεχος της Αδελφότητας ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι “βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε μια γενοκτονία. Πότε οι ελεύθεροι πολίτες θα κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό;”
Οι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου αψηφούν πάντως για την ώρα τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών για διάλυση των διαδηλώσεων και συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία στο Κάιρο.
Επεισόδια ξέσπασαν τη νύχτα και στο Πορτ Σάιντ ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι με απολογισμό τουλάχιστον 15 τραυματίες σύμφωνα με ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.
Διεθνής ανησυχία και φωνές διαμαρτυρίας
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, εξέφρασε το Σάββατο τη βαθιά του ανησυχία για τις αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, κατά διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αρχηγό του αιγυπτιακού στρατού, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η μεταβατική φάση πρέπει να χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της ομόνοιας, ότι οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να αποφεύγουν τις πολιτικοποιημένες συλλήψεις και κρατήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω αιματοχυσίες”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ.
Δριμεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων επειδή “απέτυχαν να καταδικάσουν σθεναρά” τις δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει το Reuters.
“Όσοι έμειναν σιωπηλοί όταν η εθνική θέληση της Αιγύπτου σφαγιαζόταν, παραμένουν σιωπηλοί ενόσω σφαγιάζονται ακόμα και άνθρωποι. Τι συνέβη στην ΕΕ και τις αξίες της, που είναι αυτοί που συνεχίζουν να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας;” δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη. “Που είναι τα Ηνωμένα Έθνη;”, συνέχισε. “Που είναι εκείνοι που μας επέκριναν όταν οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν, με ένα εντελώς δικαιολογημένο και νόμιμο τρόπο, αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού. Που είναι εκείνοι, τώρα που συμβαίνουν αυτά τα έκτροπα στην Αίγυπτο;”, είπε
Τη βαθιά θλίψη της εξέφρασε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ,Κάθριν Άστον και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και τερματισμό των βίαιων επεισοδίων.
Τα επεισόδια καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, καλώντας τις δυνάμεις ασφαλείας να σεβαστούν την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της συνάθροισης και προτρέποντας τους διαδηλωτές για ειρηνικές διαμαρτυρίες. “Ο Γενικός Γραμματέας καλεί και πάλι τις αρχές της μεταβατικής κυβέρνησης να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για την ειρηνική διαχείριση των διαδηλώσεων και την ασφάλεια όλων των Αιγυπτίων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Καταγγελία για "εγκληματική περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής" από την HRW
 
Η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σήμερα το θάνατο δεκάδων ανθρώπων στη διάρκεια χθεσινών συγκρούσεων στο Κάιρο, κατηγορώντας τις αρχές για την «εγκληματική περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής».
 
Η οργάνωση τονίζει στην ανακοίνωσή της πως πολλά από τα θύματα των χθεσινών συγκρούσεων οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι με τις δυνάμεις της τάξης επλήγησαν από σφαίρες στο κεφάλι και στο στήθος. Το ιατρικό προσωπικό που ερωτήθηκε από τη HRW «κρίνει πως ορισμένα από τα θύματα αποτελούσαν συγκεκριμένο στόχο, δεδομένου του είδους των τραυμάτων», προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την έδρα της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη.
 
Οι νεκροί αυτοί αποδεικνύουν «μία σκανδαλώδη βούληση από μέρους της αστυνομίας και ορισμένων πολιτικών υπευθύνων να αυξήσουν το επίπεδο της βίας κατά των διαδηλωτών υπέρ του Μόρσι», υπογράμμισε ο διευθυντής της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική Ναντίμ Χούρι.
 
«Είναι σχεδόν αδύνατον να φαντασθούμε τόσους πολλούς νεκρούς εάν δεν υπήρχε πρόθεση να σκοτώσουν, ή για μία εγκληματική περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)