Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Troika Days No 2: η κακόγουστη παράσταση των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε και θα έχει θύμα την κοινωνία

Καταγράφουμε τις εξελίξεις, ξέροντας από πριν τη βαρετή τους διαδρομή - που θα ήταν απλώς αστεία, αν δεν χτυπούσε βάναυσα την κοινωνία: στην αρχή οι σκληροτράχηλοι υπουργοί προσέρχονται «με θέσεις και προτάσεις» απέναντι «στις απαιτήσεις των δανειστών», λίγο πριν την αυλαία λένε «ναι σε όλα» για «να πάρουμε τη δόση». Από κοντά, τα φίλια προς τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΜΜΕ κατασκευάζουν «κλίμα».
 2η Ιούλη, μέρα 2η: Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για νέα μέτρα και φόρους


Διαδοχικές συναντήσεις της τρόικας με τις ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών. Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα. Η τρόικα εμφανίζεται να δέχεται 5 αντί για 4 δόσεις στο χαράτσι στα ακίνητα του 2013, είναι όμως πιθανό η πληρωμή να διατηρηθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.  

Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση ξανατέθηκαν τα ζητήματα των ομαδικών απολύσεων και της επιβολής εδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών. Από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για απελευθέρωση του ορίου απολύσεων σε ΔΕΚΟ - τράπεζες - ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού.   Ο υπουργός Εργασίας έδωσε για ακόμα μια φορά «γη και ύδωρ» στην τρόικα, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης  κάνοντας λόγο για «νέο συμβόλαιο κυβέρνησης και τρόικα για την  εκτέλεση εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων»

Καμία εκκρεμότητα με την τρόικα λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης: Πλήρης συμφωνία του υπουργού υγείας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι η «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ θα καλυφθεί με πλαφόν στις δαπάνες, το αποκαλούμενο «claw back».
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, «η κυβέρνηση Σαμαρά σε ρόλο εμπροσθοφυλακής μονιμοποιεί το χαράτσι ενώ ετοιμάζεται να αποτελειώσει την υγεία, να συγχωνεύσει σχολεία, να απολύσει εκπαιδευτικούς,  να μειώσει κι’ άλλο τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις . Η «νέα Ελλάδα » του κ. Σαμαρά έγινε συνώνυμο της κοινωνικής ισοπέδωσης, της μετανάστευσης των νέων, της απέραντης φτώχειας και της ταπείνωσης».


Αύριο, Τετάρτη, θα επαναληφθούν οι επαφές των δανειστών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δημιουργική χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση ο υπουργός. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητά παράταση για τη διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το Σεπτέμβριο. Στην ατζέντα και το θέμα των απολύσεων 4.000 εργαζομένων ως το τέλος του χρόνου. Συλαλλητήριο και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποήσε νωρίτερα η ΟΛΜΕ.



1η Ιούλη, μέρα 1η: Το μενού περιλαμβάνει απολύσεις, περικοπές, συγχωνεύσεις

Με νέο, δικομματικό, κοστούμι, νέα πρόσωπα, και ίδια πολιτική, προσέρχεται η συγκυβέρνηση στο τραπέζι των συναντήσεων με την Τρόικα. Ο υπ. Οικονομικών θα είναι ο πρώτος που θα συναντήσει τους δανειστές, στις 5 το απόγευμα, και ακολουθεί συνάντησή τους στις 7.30 με τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη. Εχουν ήδη προηγηθεί μια ευρεία διυπουργική σύσκεψη και κατ'ιδίαν σύσκεψη του Γ. Στουρνάρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο διακηρυγμένος στόχος είναι να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει τη δόση των 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την πρώτη σχετική «απειλή» να αφορά το ενδεχόμενο σπάσιμό της σε περισσότερες μικρότερες, αλλά και την περίπτωση να αρνηθεί το ΔΝΤ να καταβάλει το δικό του μερίδιο αν διαπιστώσει δημοσιονομικό κενό, ζητώντας νέο «κούρεμα».

Στο τραπέζι θα βρεθούν:

* Το κλείσιμο της ΕΡΤ, που η κυβέρνηση θα επικαλεστεί ως απόδειξη ότι «ξεφορτώθηκε» 2.000 δημοσίους υπαλλήλους

* Η έκδοση δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000 - 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου που αναμένεται να οδηγήσει σε νέες απολύσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η έξοδος, μέσω και μέτρων όπως η διαθεσιμότητα, 12.500 υπαλλήλων ως το τέλος του 2013. 

*   Στο μέτωπο της υγείας, οι δανειστές ζητούν πρόσθετη περιστολή δαπανών στον ΕΟΠΥΥ, καθώς η μαύρη τρύπα -που «ξαφνικά» ανακαλύφθηκε- φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ σωρευτικά από το 2011 και για το πρώτο εξάμηνο του 2013 αυτό ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. - η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 400 εκατ. ευρώ θα είναι ένα από τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν, όπως ακόμη η μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού των νοσοκομείων (από 1,9 δισ. για το 2014 σε 1,6 δισ.), οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και/ή η αλλαγή χρήσης  νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κινήσεις που θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας. Κεντρικό ρόλο θα παίξει στη νέα επίθεση η τοποθέτηση του Αδώνιδος Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, που συνοδεύεται ήδη με το σχετικό, προσφιλές στον πρώην τηλεβιβλιοπώλη, επικοινωνιακό σόου με τις βραδινές επισκέψεις στα νοσοκομεία και τις διαβεβαιώσεις του προς τους δανειστές ότι «θα κλείσουν και νοσοκομεία αν χρειαστεί».

* Στα ασφαλιστικά ταμεία το έλλειμμα αναμένεται να κυμανθεί από 550 έως και 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή και την ανεργία, αποφάσισε την Πέμπτη το βράδυ να αρπάξει τους κοινωνικούς πόρους των ταμείων, πράγμα που θα καταποντίσει τα οικονομικά τους και θα οδηγήσει σε αποφάσεις για νέα μείωση συντάξεων.

Οι πληροφορίες που αναπαράγονται διαρκώς μιλούν επίσης για επιμονή των δανειστών να καταβληθεί το «χαράτσι» για τα ακίνητα (το ΕΕΤΗΔΕ) σε 4 αντί 5 δόσεων.

* Η τρόικα ζητά ακόμα να επιβληθεί εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, απειλώντας, σε διαφορετική περίπτωση, με μείωση των συντάξεων από το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών.

Αναλυτικά,  οι ενδοκυβερνητικές συσκέψεις της 1ης μέρας ενόψει της συνάντησης με την Τρόικα και τα σχετικά θέματα.



Ολόκληρο το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σήμερα, 1/7, ενόψει των νέων επαφών με τους δανειστές:

   Μετά από ένα σαββατοκύριακο αναδρομών και «καβγάδων» με πρόσχημα το παρελθόν του σάπιου δικομματισμού, η επιστροφή στην κανονικότητα των καταστροφικών μνημονιακών μέτρων ενώνει τους κυβερνητικούς εταίρους και γκρεμίζει τα όποια υπολείμματα του success story.

   Ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Σαμαράς στις παρεμβάσεις του στο Συνέδριο της ΝΔ «παρέλειψε» να  αναφερθεί στις νέες απαιτήσεις της τρόικας και στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται για φθινόπωρο. Για τον πρωθυπουργό, το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, αυτό της ΕΡΤ και άλλων δημοσίων οργανισμών, οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αποτελούν «παράπλευρη απώλεια» της εθνικής του προσπάθειας για παράδοση της χώρας στους δανειστές.   

Όσο γίνονται πιο φανερά τα αδιέξοδα του μνημονίου, τόσο γαντζώνονται σε αυτό οι μνημονιακοί εταίροι σαν ναυαγοί. Όσο οι αποτυχίες του μνημονίου συσσωρεύονται, τόσο σχεδιάζουν νέα μέτρα που θα καλύψουν τις «αστοχίες» των προηγουμένων. Όσο αντιλαμβάνονται την κοινωνική τους απομόνωση, τόσο επιδίδονται σε διχαστικά κηρύγματα. Δυστυχώς, για αυτούς ο λαός τους έχει καταλάβει και, σύντομα, θα τους δείξει την πόρτα της εξόδου.

 Οι σχετικές ειδήσεις της μέρας:
Δημ. Παπαδημούλης: Οι συνένοχοι για τα χάλια μας εμφανίζονται τώρα ως σωτήρες


Ολες οι πληροφορίες από δημοσιεύματα σε εφημερίδες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)