Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Κ.Ο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκ. Τζίμερ (του Die Linke), με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα και τον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή με θέμα: "Η λιτότητα είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση; Μια εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη".
Παραθέτουμε τις τοποθετήσεις της Γκ. Τζίμερ και του Α. Τσίπρα, όπως και τμήμα του διαλόγου των τριών ηγετικών στελεχών της ευρωπαϊκής αριστεράς με τους δημοσιογράφους.
Τοποθέτηση G. Zimmer:
«Ήδη πριν από ένα χρόνο, η πολιτική μας Ομάδα, είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα, για να έρθει στο ΕΚ, και εκείνη την εποχή ο στόχος ήταν να συζητήσουμε τις συμφωνίες που είχαν συναφθεί σε επίπεδο Ε.Ε, σε σχέση με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Σήμερα, η επικαιρότητα είναι η άνοδος των φασιστικών τάσεων στην Ευρώπη. Έχουμε ήδη, ξεκινήσει στους κόλπους της Ομάδας μας, μία σχετική συζήτηση, έχουμε επίσης, συζητήσει με τον Α. Τσίπρα, σε σχέση με το βαθμό στον οποίο, η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, μπορεί, να επηρεάσει την κατάσταση στην Ε.Ε. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, που πρέπει να, αγωνίζονται για την απλή τους επιβίωση, είναι απαράδεκτο, να συζητούμε για αποπληρωμή χρέους.
Υπάρχουν ευθύνες, τις οποίες, πρέπει, να επωμιστεί η Ε.Ε. Χρειαζόμαστε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους. Η κατάσταση είναι αβάστακτη. Μόνο έτσι μπορούμε, να μιλήσουμε για αποπληρωμή χρέους ή για την νομιμότητα των χρεών οι Ευρωπαίοι.
Η Ε.Ε θα πρέπει να το αντιληφθεί αυτό. Ο Πρόεδρος Barroso και ο Επίτροπος, τον Σεπτέμβριο με τις ομιλίες τους, πίεσαν στην ίδια κατεύθυνση. Τόνισαν ότι, είναι απαραίτητο για την λειτουργία της Ένωσης, όχι μόνο να πιέσουμε το επιμέρους κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του, αλλά, να επιδείξουμε και να θέσουμε στο επίκεντρο της προσοχής, την αλληλεγγύη. Αυτό απαιτούν και οι Συνθήκες. Το θεωρώ αυτονόητο. Και αυτό, το οποίο, ζητούμε και αυτό άλλωστε συζητούμε και με τον Αλ. Τσίπρα, είναι, με ποιά μορφή μπορούν οι συνθήκες, το πλέγμα αυτό, το νομοθετικό της Ε.Ε, να δείξει την αλληλεγγύη σε μία κατάσταση τόσο δύσκολη στην οποία, βρίσκονται οι μεν.
Αυτό είναι το θέμα της συζήτησης μας και αυτό είναι το σημείο εκκίνησης και για τους προσεχείς μήνες. Έτσι λοιπόν χαίρομαι πολύ που καλωσορίζω τον Α. Τσίπρα».
Τοποθέτηση Αλ. Τσίπρα:
«Ήρθε η στιγμή, για τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν, την αλήθεια, σε σχέση με το πρόγραμμα του Μνημονίου, το οικονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Ήρθε η στιγμή, να αντιμετωπίσουν κατάματα, τους ευρωπαίους φορολογούμενους, τους ευρωπαίους πολίτες και να δώσουν απαντήσεις.
Οι Γερμανικές εκλογές τελείωσαν. Δεν υπάρχουν λοιπόν, σκοπιμότητες πια. Πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Και η γλώσσα της αλήθειας είναι ότι, αυτό, που εδώ και τρία χρόνια εφαρμόζεται στην Ελλάδα, είναι ένα αδιέξοδο πρόγραμμα, που έχει οδηγήσει την Ελληνική κοινωνία στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης. Ένα πρόγραμμα το οποίο, δεν έχει, πιάσει κανέναν από τους στόχους του και πολύ δε, περισσότερο, ένα πρόγραμμα, που αν συνεχίζει, να εφαρμόζεται, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια τη συνοχή της ευρωζώνης και της Ευρώπης.
Οι κίνδυνοι είναι διττοί. Πρώτον, η ανθρωπιστική κρίση, την οποία, σας περιέγραψα. Ήδη έχουμε αποτελέσματα, τα οποία είναι συγκλονιστικά. Η ανεργία στην Ελλάδα, η επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία, έχει προσεγγίσει το 30%, στους νέους ανθρώπους υπερβαίνει το 60%, το 1/3 του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία η αίσθηση αδικίας, υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία η αίσθηση οργής. Αυτό αυτομάτως καταγράφεται και σε υψηλά ποσοστά σκεπτικισμού, σε σχέση με την Ευρώπη και το μέλλον της και την ίδια στιγμή, έχουμε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο, τον κίνδυνο της επώασης, της ανάπτυξης του φασισμού στην Ελλάδα.
Είχαμε μια θετική εξέλιξη, σε ό,τι αφορά την σύλληψη και την εξάρθρωση της εγκληματικής δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής. Εν τούτοις, όμως, το φαινόμενο της ανάπτυξης του φασισμού, συνεχίζει, να μας απειλεί και σε μεγάλο βαθμό, έχει να κάνει, οι αιτίες δηλαδή που τον προκαλούν, είναι οι νεοφιλελεύθερες, σκληρές, βάρβαρες οικονομικές πολιτικές λιτότητας. Κι αυτό, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αυτό είναι μια απειλή, για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, είναι μια απειλή για την Ευρώπη.
Η απάντηση, λοιπόν στο Ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν είναι η λιτότητα. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό, το χρέος μας ήταν στο 110% του ΑΕΠ, σήμερα είναι στο 170% του ΑΕΠ. Η απάντηση δεν είναι η περιοριστική πολιτική. Το Μνημόνιο δεν μπορεί, να συνεχίσει να εφαρμόζεται διότι, παράγει αδιέξοδα και αυτό, δεν αφορά μόνο μια επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά μια συζήτηση που πρέπει, να γίνει, στο υψηλότερο δυνατό Ευρωπαϊκό επίπεδο. Γιατί, ακόμα κι αν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ελληνικός λαός που έλεγε, «ως εδώ, δεν πάει παραπάνω», «δεν αντέχουμε άλλα μέτρα λιτότητας», η ίδια η ευρωπαϊκή ηγεσία, θα έπρεπε να αναστοχαστεί και να δώσει απαντήσεις για το πώς, θα μπορέσει, να συνεχίσει την υλοποίηση ενός οικονομικού προγράμματος, αδιέξοδου, πάνω σε κοινωνικά ερείπια.
Μας λένε ότι, θα πρέπει, μέχρι το 2020, να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως 4.5% του ΑΕΠ, προκειμένου να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε, τόκους και χρεολύσια που φτάνουν περίπου στα 83 δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι το 2020. Αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο, για μια χώρα που βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά στην ύφεση, έχει χάσει το 25% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της και δεν υπάρχει καμία αισιόδοξη προοπτική, ότι, το επόμενο διάστημα, παρά τις αρχικές προβλέψεις, δεν υπάρχει καμία αισιόδοξη προοπτική ότι, θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε.
Δεν είναι ζήτημα, επιτρέψτε μου, ιδεολογίας ή ιδεολογικής προσέγγισης. Είναι ένα πραγματικό πρόβλημα, που πρέπει να δοθούν απαντήσεις, πρακτικές απαντήσεις και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ηγεσία, να τεθεί μπροστά στις πολύ μεγάλες ευθύνες που έχει, δεδομένου ότι, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας γενικευμένης κοινωνικής πολιτικής κρίσης και κοινωνικής κρίσης».
Η εξάπλωση του φασισμού, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι ένας κίνδυνος για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η διάλυση της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Είναι ένας κίνδυνος για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Άρα λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι, ήρθε η στιγμή, να πάψουμε, να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
Η λύση που προτείνουμε, εμπεριέχει την αναπτυξιακή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), των χωρών της περιφέρειας, προκειμένου να καταπολεμήσουμε τη διόγκωση της ανεργίας, να υπάρξει ανάπτυξη, η οποία, θα μπορέσει, να ξαναφέρει τις χώρες αυτές, σε τροχιά κοινωνικής συνοχής.
Η λύση που προτείνουμε, είναι το βάθεμα της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Και εν όψει των Ευρωπαϊκών εκλογών, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι, οι επιλογές, που έγιναν πρώτα με την Ελλάδα και ακολούθως, στις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, ήταν επιλογές που συρρίκνωσαν τη δημοκρατία. Μη αιρετοί, μη εκλεγμένοι οργανισμοί, παίρνουν αποφάσεις για τους λαούς, ερήμην των λαών. Το ΕΚ, δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει έναν ρόλο, ούτε καν συμβουλευτικό, ένα ρόλο θεατή. Το ΕΚ, πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο. Οι λαοί, πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο, για το μέλλον τους και για το μέλλον της Ευρώπης.
Η παρουσία μας εδώ, είναι μια κραυγή αγωνίας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον της Ευρώπης, που πραγματικά είναι δυσοίωνο εάν συνεχιστούν αυτές οι επιλογές, αλλά και μία τοποθέτηση ρεαλισμού και ευθύνης, για το ποιές μπορεί, να είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε να υπάρξει διόρθωση των αστοχιών, ώστε, να υπάρξει ξανά τροχιά ανάπτυξης και συνοχής στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια και συνολικά στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
ΣΥΝΟΨΗ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Ν. Χρυσολωράς –Καθημερινή: Ενόψει των Ευρωεκλογών το κόμμα της Αριστεράς θα έχει ενιαίο υποψήφιο για την Προεδρία της Ε.Ε; Συζητείται το όνομα του κυρίου Τσίπρα για την υποψηφιότητα αυτή; Και θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Τσίπρα, εάν ενδιαφέρεται, να είναι υποψήφιος με το Κόμμα της Αριστεράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
G.Zimmer:Εδώ βρίσκομαι ως Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας GUE/NGL, δεν είμαι πολιτική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και από την θέση που εκπροσωπώ, δεν μπορώ, να δώσω απάντηση στο ερώτημά σας, διότι συμμετέχουν στην πολιτική ομάδα εδώ στο ΕΚ και κόμματα τα οποία, δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Αριστερά. Ωστόσο είμαι και μέλος της Ευρωπαϊκή Αριστεράς. Ως ιδιώτης μπορώ, να σας απαντήσω ότι τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, έχει ένα Συνέδριο στην Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια του οποίου, θα ληφθεί η απόφαση, φυσικά με ψηφοφορία, για το πώς θα ταχθεί στο θέμα των Ευρωεκλογών, και επίσης ως ιδιώτης, θα ήθελα να σας πω ότι, θεωρώ πάρα πολύ ωραίο, καταπληκτικό, το να έχουμε στο πρόσωπο του Α. Τσίπρα, έναν πολιτικό, Ευρωπαίο, να τεθεί επικεφαλής της προτάσεως της Ευρωπαϊκή Αριστεράς. Αυτό το λέω ως ιδιώτης, γιατί δεν μπορώ, να εκπροσωπήσω κόμματα, τα οποία δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Αριστερά
Α.Τσίπρας: Στο ίδιο μήκος κύματος να σας πω με ευθύτητα ότι, δεν αποτελεί μέρος της agendas, των συζητήσεών μας, το θέμα που θέσατε. Οι αποφάσεις θα παρθούν πρωτίστως σε επίπεδο κομμάτων και βεβαίως, δευτερευόντως θα υποστηριχθούν αυτές οι αποφάσεις, από τις ομάδες του ΕΚ. Δεν αποτέλεσε αντικείμενο, παρά τις αντίθετες φήμες, τις οποίες διάβασα στον Ελληνικό Τύπο, δεν αποτέλεσε αντικείμενο της επίσκεψής μου το θέμα αυτό. Σε ό,τι αφορά την ουσία του ερωτήματος, εγώ θα ήθελα να σας πω, εμάς μας ενδιαφέρει η δυνατότητα που υπάρχει, η Ε. Αριστερά, να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε αυτές τις Ευρωπαϊκές Εκλογές. Αυτό μας ενδιαφέρει και ως Έλληνες Αριστερούς και ως Ευρωπαίους Αριστερούς.
Θα ήθελα, να επισημάνω ότι, η δική μας η στρατηγική, η στρατηγική της κοινωνικής σωτηρίας στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, είναι μία φίλο-Ευρωπαϊκή στρατηγική. Αντιθέτως η στρατηγική του σήμερα η οποία ακολουθείται από τις συντηρητικές ηγεσίες στην Ευρώπη, είναι μία αντί Ευρωπαϊκή στρατηγική.
Δημοσιογράφος: Ο κ. Τσίπρας δεν ξεκαθάρισε στην παρέμβαση του εάν προτίθεται να καταθέσει υποψηφιότητα ή όχι, στο μέτρο βεβαίως που η πλειοψηφία της Ομάδας θα σας το ζητήσει, να είστε υποψήφιος. Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα το δεχόσασταν; Μπορείτε να διευκρινίσετε περεταίρω την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Α.Τσίπρας: Στην Ελλάδα έχουμε μία παροιμία η οποία λέει, ‘'κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο''. Δεν είναι η ώρα να σας απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα, για τα οποία θα ασχοληθούν συλλογικά όργανα. Διότι, εμείς στην Αριστερά λειτουργούμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες και παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις.
Η στρατηγική της υπέρβασης της λιτότητας, με την στρατηγική της ενίσχυσης της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής, θα προσέλθουμε, θέλω να πιστεύω με την ευρύτερη δυνατή ενότητα δυνάμεων, σε αυτές τις Ευρωεκλογές, ελπίζοντας ότι, πράγματι θα έχουμε ένα άλμα στην εκπροσώπησή μας στο ΕΚ.
Δημοσιογράφος: Δεν είδαμε πάρα πολλές αλλαγές ως προς την τακτική, τη στρατηγική της Ε. Επιτροπής, τα τελευταία 4 χρόνια. Πιστεύετε ότι, ενδέχεται, να τροποποιηθεί, η πολιτική λιτότητας εάν είναι, εντελώς διαφορετική η σύνθεση του Κοινοβουλίου και της Ε. Επιτροπής και δεύτερον, έχετε ελπίδες για την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε;
Α. Τσίπρας: Πιστεύουμε ότι, μετά από τρία χρόνια της Ελλάδας στο Μνημόνιο και μετά από αρκετά χρόνια, όπου κυριαρχούν τα δόγματα, τα νεοφιλελεύθερα της λιτότητας, σε όλη την Ευρώπη, τα ίδια τα αποτελέσματα και η ίδια η ζωή έχει δείξει ότι, δεν οδηγούμαστε πουθενά. Άρα, λοιπόν, οι ελπίδες μου δεν έχουν, να κάνουν με το ότι, οι ίδιοι άνθρωποι, θα αλλάξουν ιδέες ή θα αλλάξουν απόψεις. Αλλά, με το ό,τι, η ίδια η ζωή μας βάζει μπροστά σε αποφάσεις. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Είναι αναγκασμένη η Ευρωπαϊκή Ηγεσία, να πάρει αποφάσεις ή αλλιώς θα βρεθούμε πολύ γρήγορα, μπροστά σε αδιέξοδα που θα αφορούν το ίδιο το μέλλον και την ίδια τη συνοχή της Ευρώπης.
Εκτιμώ ότι, πολύ σύντομα θα ανοίξει αυτή η συζήτηση με αφορμή το Ελληνικό πρόβλημα, την πλήρη αστοχία του προγράμματος στην Ελλάδα, αλλά θα ανοίξει και διότι, και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας του Νότου, έχουμε και κοινωνική κρίση και πολιτική κρίση και οικονομικά αδιέξοδα.
Πιστεύω ότι, θα αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Ηγεσία, σε αλλαγή προσανατολισμού και σε διορθώσεις. Εάν το αποτέλεσμα, των εκλογικών αναμετρήσεων και στις χώρες ξεχωριστά αλλά και ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές εκλογές, δώσει και ένα ισχυρό μήνυμα αλλαγής, νομίζω ότι, τότε θα μπορούμε, να μιλάμε και να ελπίζουμε για αλλαγή πορείας.
Σε σχέση με την Ελληνική Προεδρία, πρέπει να σας πω ότι, δεν περιμένουμε πολλά. Δεν περιμένουμε πολλά, δεδομένου ότι, η Ελληνική κυβέρνηση, έρχεται απροετοίμαστη για ένα σημαντικό γεγονός, αρκούμενη στη δικαιολογία ότι, μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι Προεδρίες των χωρών δεν παίζουν και τόσο πολύ σημαντικό ρόλο. Εμείς παρόλα αυτά, είμαστε προετοιμασμένοι. Διότι, όπως γνωρίζετε, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ρευστή. Και ανά πάσα στιγμή, εμείς το διεκδικούμε άλλωστε, μπορεί να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές. Και έχουμε εξετάσει και έχουμε δουλέψει, στο ενδεχόμενο η Ελληνική Προεδρία, να γίνει με μια κυβέρνηση στην Αριστεράς στην Ελλάδα. Και έχουμε προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο, ώστε εάν συμβεί, να είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία, που δεν θα χάσουμε. Θα αδράξουμε την ευκαιρία ώστε, να θέσουμε πραγματικά διλήμματα και πραγματικά προβλήματα που αφορούν, τη βιωσιμότητα, την προοπτική, το μέλλον της Ευρώπης και των λαών.
Παρέμβαση του Ν. Χουντή:
Κάποια πράγματα συμπληρωματικά, σε αυτά που ειπώθηκαν. Στον πυρήνα της ερώτησης, σας ευχαριστώ που είστε εδώ, αλλά, και κάποιες επεξηγηματικές περισσότερο διευκρινίσεις, για τους λόγους της επίσκεψης, που σας εξήγησε ο σύντροφος, ο Πρόεδρος ο Αλέξης ο Τσίπρας, με την έκκληση τουλάχιστον στους Έλληνες κι όχι μόνο στους άλλους δημοσιογράφους που είστε εδώ, με μεγαλύτερη θα έλεγα προσοχή αυστηρότητα, παρακολουθείστε ορισμένες εξελίξεις και τη στάση της GUE και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σε ευρωπαϊκά θέματα.
Παράδειγμα πρώτο. Απάντηση. Όταν λέγαμε, το έλεγε η GUE, το λέγαμε εμείς ότι, το ΕΚ που είναι ο μόνος αιρετός θεσμός, πρέπει, να ασκήσει τις αρμοδιότητες και τις δραστηριότητές του και το κάναμε πολύ συγκεκριμένο, τι λέει το ΕΚ για το Μνημόνιο και την Τρόικα που πρώτη φορά, εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δεν μας άκουγε κανένας. Και θεωρείτο κάτι γραφικό και χαρακτηριστικό. Σε τελευταία συνέντευξη, ο Πρόεδρος του ΕΚ, τον οποίο, ευχαριστούμε και δημοσίως διότι, έχει και μια ανοιχτή πρόσκληση για συζήτηση μαζί μας, παραδέχτηκε ότι, το ΕΚ πρέπει, να ελέγχει τουλάχιστον τα 2/3 της Τρόικα, πρέπει, να ελέγξει τα Μνημόνια, αν είναι συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία. Υπογράμμιση, θα σας παρακαλούσα, να την παρακολουθήσετε αυτή τη διαδικασία. Εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι, και όσοι έλεγαν ότι, αυτό το πράγμα είναι έξω από την κοινοτική νομοθεσία πέρα από όλα τα άλλα που ειπώθηκαν.
Το Δεύτερο. Είπαμε ότι, δεν είναι μονόδρομος. Ερχόμαστε εδώ για να συζητήσουμε για μια ακόμα φορά με τους θεσμούς της Ε.Ε, με την Κομισιόν, το ΕΚ, για να δώσουμε μια απάντηση και έχει σχέση με τις επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις ότι, έκαναν λάθος, όταν στις εκλογές τις προηγούμενες, κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε , καλούσαν τον ελληνικό λαό, να μην ψηφίσει ακραία κόμματα. Θυμόσαστε τις δηλώσεις του κυρίου Juncker Θυμόσαστε τις δηλώσεις του κ. Rehn; Θεωρώντας μέσα εκεί ακραία κόμματα, τη Χρυσή αυγή, τις ξέρουμε τις εξελίξεις, αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα το σχολιάσω περισσότερο, ξέρετε τις εξελίξεις. Σε αυτούς λοιπόν εμείς θέλουμε, να τους πούμε ότι, δεν είναι έτσι τα πράγματα, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πρέπει να τις κουβεντιάσουμε. Και δεν έχουν λόγο να αντιμετωπίζουν το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά με αυτόν τον τρόπο. Αυτά, θα ήθελα να προσθέσω ως επιπρόσθετα σχόλια, για να μην σας κουράζω περισσότερο, και ξαναλέω, εξηγεί και το πρόγραμμα μας, εξηγεί και τις προτεραιότητές μας, και εδώ είμαστε για να απαντήσουν και σε άλλα ο Πρόεδρος και η Πρόεδρος.
Α. Αθανασίου – Star, Real News: κ.Πρόεδρε, θα ήθελα, να σας ρωτήσω, τι θα συζητήσετε καταρχήν με τον Επίτροπο Laszlo Andor και επιπλέον, γιατί δεν βλέπετε τον Oli Rehn, σήμερα μιας και είστε εδώ.
Α. Τσίπρας: Ο κ. Rehn, μου έδωσε ένα ραντεβού χθες το μεσημέρι, αλλά ήταν αδύνατον εγώ να έρθω από χθες το μεσημέρι, διότι, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ, να λείπω για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από την Ελλάδα, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τα Ελληνικά πολιτικά πράγματα. Όπως ξέρετε, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Ήδη το πρόγραμμά μου στις Βρυξέλλες, είναι πολύ μακρύ. Μένω δύο βραδιές κι αυτό είναι μεγάλη πολυτέλεια. Ας το πω έτσι.
Βαγγέλης Δεμίρης – ΑΠΕ: Μια ερώτηση για τον κ. Τσίπρα. Αναφερθήκατε στις τρέχουσες εξελίξεις για τη σύλληψη μελλών της Χρυσής Αυγής, την εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Πως σχολιάζετε όμως, το γεγονός ότι, ορισμένα από αυτά τα στελέχη είναι ελεύθερα; Ευχαριστώ.
Α. Τσίπρας: Είναι μια είδηση της τελευταίας στιγμής. Θα μου επιτρέψετε, πριν προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο, να έχω την καλύτερη δυνατή ενημέρωση, που δεν την έχω αυτή τη στιγμή. Όπως καταλαβαίνετε, είναι μια είδηση που την έμαθα, λίγο πριν μπω στην αίθουσα για τη Συνέντευξη.
Παρόλα αυτά, εγώ αυτά που θέλω να επισημάνω, είναι δύο πράγματα. Πρώτον, για εμάς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ένα φασιστικό πολιτικό κόμμα, αλλά μια εγκληματική οργάνωση, όχι τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά από το 1987. Θύματα της δράσης της, το γνωρίζετε καλά, ήμασταν πολλές φορές εμείς, οι ιδέες μας, οι σύντροφοί μας, τα μέλη μας, όλα αυτά τα χρόνια. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους θεσμούς, έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι, θα κινηθεί, πέρα και έξω από σκοπιμότητες. Και επιπλέον, ανεξάρτητα με την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας εμείς θεωρούμε ότι, η προσπάθεια να απομονωθεί και να εξαρθρωθεί, το ναζιστικό εξάμβλωμα δεν αφορά μόνο τη δικαιοσύνη και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Είναι και μια, αν θέλετε, πρωτίστως, ιδεολογική πολιτική και ηθική μάχη την οποία, έχουμε μπροστά μας, να δώσουμε. Κι εμείς σε αυτή τη μάχη, θα πρωτοστατήσουμε.
Μ. Σπινθουράκης – ΑΠΕ, MEGA: Εκπροσωπείτε ένα ιστορικό ρεύμα , το οποίο έχει πολλές εμπειρίες. Η εμπειρία από τη δεκαετία του 1930 ήτανε ότι, φυσικά έφταιγε η μεγάλη ύφεση για την ανάπτυξη του φασισμού, έφταιγε όμως και κάτι άλλο, έφταιγε το γεγονός ότι, το ιστορικό αριστερό ρεύμα δεν μπορούσε, να ήταν ενωμένο. Έφταιγαν οι θεωρίες της Γ' διεθνούς περί σοσιαλφασισμού και άλλα τέτοια. Θα ήθελα, να σας ρωτήσω εάν σήμερα, αισθάνεστε ότι, υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, να διαπράξετε το ίδιο λάθος που έκαναν κάποιοι εκείνη την εποχή μπροστά στον φασιστικό κίνδυνο. Δηλαδή, να υποτιμήσετε την σημασία της ενότητας της Αριστεράς για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω την κα. Zimmer, εάν με δεδομένο ότι, σε αυτές τις Ευρωεκλογές για 1η φορά υπάρχει η Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία λέει ότι, ο Πρόεδρος της Ε.Επιτροπής, πρέπει κατά κάποιο τρόπο, να απηχεί τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, εάν με αυτό το δεδομένο θεωρείτε ότι, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία σύμπραξη με τις δυνάμεις πέραν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ώστε μετά από 10 χρόνια, να πάψει, να έχει η Ευρώπη έναν Πρόεδρο Επιτροπής που προέρχεται από το ΕΛΚ.
G.Zimmer: Βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα. Αλλάζουν οι σχέσεις και οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη. Θα το δούμε αυτό τους προσεχείς μήνες, αλλά εμείς ως Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα, οπωσδήποτε, μέχρι τον Δεκέμβριο θα ορίσουμε την θέση μας για το πώς θα σταθούμε για να έχουμε έναν υποψήφιο, μία υποψήφια, για την Ευρωπαϊκή Αριστερά, και βεβαίως θα προσδιορίσουμε και την στρατηγική μας για τις Ευρωεκλογές και τις προτάσεις μας για το μέλλον της Ε. Επιτροπής, επί τη βάσει και των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. Βεβαίως και ενδέχεται, θεωρώ μάλλον, αρκετά πιθανό ή αυτονόητο να εκλεγούν άλλοι υποψήφιοι από αυτούς οι οποίοι 36.58. Μέχρι τότε εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Α. Τσίπρας: κ. Σπινθουράκη, με την περίοδο στην οποία αναφέρεστε, την περίοδο της Βαϊμάρης, υπάρχουν ομοιότητες αλλά και διαφορές. Με όλα αυτά εγώ θέλω να σας πω ότι, όλοι θα πρέπει να γίνουμε σοφότεροι και να παίρνουμε μαθήματα από την ιστορία και να αξιοποιούμε την συλλογική μας μνήμη. Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε όμως, ότι μία από τις βασικές αιτίες που ανέδειξαν το έκτρωμα του φασισμού στην Ευρώπη και τότε και τώρα, είναι οι βάρβαρες οικονομικές πολιτικές. Άρα εάν αυτό αποτελεί την 1η προσέγγιση είναι κάτι το οποίο αφορά πρωτίστως την ηγεσία της Ε.Ε και πρέπει να καταλάβουμε, ότι οφείλει με συλλογική ευθύνη απέναντι στους λαούς της Ευρώπης να διορθώσει το λάθος το οποίο κάναμε αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα.
Στο δεύτερο που θέσατε, εγώ θέλω να σας πω ότι, η Ελληνική Αριστερά έχει ένα άλλο παράδειγμα, πιο πρόσφατο από τη δεκαετία του ‘30. Είναι το πώς απάντησε στον φασισμό και στην επέλαση του φασισμού στη χώρα μας τη δεκαετία του ‘40. Όταν προέτρεψε το αντιφασιστικό μέτωπο και κάτω από πάρα πολύ σκληρές και αντίξοες συνθήκες. Άρα λοιπόν εμείς έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές με άλλες δυνάμεις στη χώρα μου. Ειδικές διαφορές σε ό,τι αφορά την οικονομία. Θεωρούμε ότι, οι επιλογές οι οποίες έχουνε κάνει είναι εγκληματικές, γιατί επωάζουν το αυγό του ναζισμού και την άνοδο του φασισμού. Αλλά μπροστά στην ανάγκη να υπάρξει ένα στεγανό να αντιμετωπιστεί η επέλαση του φασισμού και ο φασιστικός κίνδυνος, δεν διστάζουμε να βρεθούμε μέσα στα θεσμικά πλαίσια, αρωγοί σε προσπάθειες να εφαρμοστούν οι νόμοι, να προασπιστεί η δημοκρατία, να θωρακιστούν οι θεσμοί και να αντιμετωπιστεί ο φασιστικός κίνδυνος.
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)