Οι υποψήφιοι μπορούν να μπουν στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου , να εισάγουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα από κάθε ένα από τα προσωπικά τους στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατρός και μητρός).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΙΔ, καταγράφεται πτώση στις περισσότερες σχολές. Οι νέοι προσανατολίζονται πλέον στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές για επαγγελματική αποκατάσταση που σημειώνουν άνοδο.
O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.988 (77.814 με το 90%, 14.296 με το 10%, 12.878 με τα ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄)), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 116.173.
Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 71.761, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 12.139, ενώ το 2012 εισήχθησαν 80.615.
Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.
Φέτος έμειναν 836 κενές θέσεις (509 με το 90%, 125 με το 10% και 202 με την κατηγορία των ΕΠΑΛ ΟΜΑΔΑ Α΄). Το 2012 είχαν μείνει 1.150 κενές θέσεις.
Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από την Τετάρτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.
Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.
Πού πέφτουν - που ανεβαίνουν οι βάσεις
Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ ο εκπαιδευτικός σύμβουλος Στράτος Στρατηγάκης:
- Στο 1ο πεδίο, οι Νομικές έχουν πτώση γύρω στα 300 μόρια. Οι Φιλολογίες εμφανίζουν μια περίεργη συμπεριφορά, π.χ. της Θεσσαλονίκης έχει 370 μόρια πτώση, της Αθήνας 467 μόρια, αλλά του Ρεθύμνου έχει άνοδο 230 μόρια. Πιθανόν, επισημαίνει ο κ. Στρατηγάκης, η εντοπιότητα να έχει κάποιο ρόλο σε αυτές τις περίεργες αυξομειώσεις, «αφού αυτός ο παράγοντας ήταν περισσότερο καθοριστικός από κάθε άλλη χρονιά και η πάγια ερώτηση γονιών και υποψηφίων ήταν "θα δηλώσεις Σχολή ή πόλη;"». Πτώση έχουμε και στα τμήματα Ψυχολογίας, ενώ τα Παιδαγωγικά «γκρεμίζονται» με 1.000 μέχρι 1.500 μόρια πτώση, διότι σταμάτησαν οι διορισμοί και οι υποψήφιοι τους έστρεψαν την πλάτη, υπογραμμίζει ο κ. Στρατηγάκης.
- Στο 2ο πεδίο, στα Τμήματα των Μαθηματικών αυξάνεται η διαφορά μεταξύ Αθήνας και Σάμου που είναι το πιο μακρινό. Στην Αθήνα, είχαμε πτώση 600 μόρια, στη Σάμο 1.200. Εδώ, το άνοιγμα της ψαλίδας οφείλεται στο ότι τα παιδιά φοβήθηκαν να δηλώσουν και να σπουδάσουν σε άλλη πόλη. Η εικόνα είναι πτωτική σε όλες τις Σχολές του πεδίου, με πολύ μεγάλη διαφορά, από 400 μέχρι 1.200 μόρια.
- Στο 3ο πεδίο έχουμε πολύ σημαντική πτώση στις Ιατρικές Σχολές. Στα Ιωάννινα έχουμε 450 μόρια πτώση, η Ιατρική της Αλεξανδρούπολης έκλεισε στα 18.090 μόρια, με πτώση 414 μόρια και στην Αθήνα, η βάση έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια, στα 18.916.
- Στο 4ο πεδίο, στους Πολιτικούς Μηχανικούς έχουμε μεγάλη πτώση. Στην Ξάνθη, 1.800 μέχρι 1.900 μόρια, 1.600 στην Πάτρα, στην Αθήνα 100, διότι λόγω της κρίσης οι Πολιτικοί Μηχανικοί δεν είναι πια ελκυστικοί για τα παιδιά.
Στο 5ο πεδίο, στις Οικονομικές Σχολές και εδώ έχουμε πολύ μεγάλη πτώση της τάξης των 1.700 μορίων στο Οικονομικό του Πειραιά και 1.400 στο Οικονομικό της Αθήνας. Και εδώ, όμως, έχουμε μικρή άνοδο στα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ, π.χ. στο Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Καβάλας είχαμε άνοδο 350 μόρια και στην κατεύθυνση Τουριστικών Επιχειρήσεων Πειραιά είχαμε άνοδο 670 μόρια.
- Στις στρατιωτικές σχολές συμβαίνει να έχουμε πτώση στις σχολές των Αξιωματικών και μικρή άνοδο στις σχόλες των Υπαξ/κών (εδώ είχαμε μείωση 30% του αριθμού των εισακτέων). Εκεί που σημειώνεται κατακρήμνιση των βάσεων είναι στις Σχολές της Αστυνομίας, όπου έχουμε πτώση 1.700 μόρια στις Σχολές Αστυφυλάκων και 1.500 στη Σχολή των Αξ/κών. Αυτό, για την Σχολή των Αξ/κών, υπογραμμίζει ο κ. Στρατηγάκης, « είναι πρωτοφανές και οφείλεται στο ότι όσα παιδιά περάσουν φέτος θα φοιτήσουν σε δύο χρόνια, κάτι που προφανώς δημιουργεί μια ανασφάλεια για την προσεχή διετία και δεν προτίμησαν την Σχολή».
Συγχαρητήρια στους μαθητές και σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ
"Οι πανελλαδικές εξετάσεις διαλύουν το λύκειο, υποβαθμίζοντας τον μορφωτικό του ρόλο" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, και επιπλέον υπογραμμίζει ότι "για να δοθεί τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική σε βάρος της νεολαίας και της κοινωνίας, απαιτείται η ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της".
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Το Τμήμα Παιδείας του ΣYΡΙΖΑ συγχαίρει τους νέους και τις νέες που κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν συνέχεια στη μορφωτική τους ανέλιξη με την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και εύχεται κάθε επιτυχία στις περαιτέρω σπουδές τους.
Πρέπει να επισημάνουμε ταυτόχρονα ότι με τη δημοσιοποίησή των βάσεων ολοκληρώνεται μια ψυχοφθόρα διαδικασία, που κάθε χρόνο ταλαιπωρεί τη μαθητική νεολαία και εξαντλεί οικονομικά την ελληνική οικογένεια.
Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που από ώρα σε ώρα θα κατατεθεί στη βουλή, όχι μόνο δεν μειώνεται ο εξεταστικός Γολγοθάς των μαθητών, αλλά αυξάνεται, καθώς το Γενικό Λύκειο μετασχηματίζεται ακόμη πιο δραστικά με συνεχείς εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου σε ένα ανταγωνιστικό, βαθμοθηρικό άρα ακόμα πιο ταξικό σχολείο. Οι εκπαιδευτικές ανισότητες που ήδη χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα οξυνθούν, θα αυξηθούν οι οικογενειακές δαπάνες για φροντιστήρια όπως και η χρονική διάρκεια φοίτησης των μαθητών σε αυτά προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μια κούρσα εξετάσεων με τεράστιο όχι μόνο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κόστος για τους μαθητές/-τριες και τις οικογένειές τους.
Οι μύθοι που χρόνια καλλιεργούνται γύρω από τις πανελλαδικές γενικές εξετάσεις έχουν πια καταπέσει. Για το τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ο θεσμός των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελεί πια παρελθόν. Γιατί οι πανελλαδικές εξετάσεις διαλύουν το λύκειο, υποβαθμίζοντας τον μορφωτικό του ρόλο ενώ το μετατρέπουν σε μηχανισμό «προγύμνασης» , ενισχύουν την ταξικότητα της εκπαίδευσης και τους αποκλεισμούς , είναι ένα σύστημα άδικο και διαβλητό.
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης ένα σχολείο που θα χωράει όλη την αναγκαία γνώση και όλους τους μαθητές και προτείνει:
• 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους,
• Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,
• Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Για την κυβέρνηση της Αριστεράς η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους/-ες όσους το επιθυμούν αποτελεί εφικτό και αναγκαίο κοινωνικό στόχο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.
Επισημαίνουμε, επιπλέον, ότι η απόκτηση διπλωμάτων και πτυχίων, πέρα από το αυτονόητο θετικό της ουσιαστικής μόρφωσης, δεν εξασφαλίζει, δυστυχώς, πρόσβαση σήμερα σε εργασία, γιατί η πολιτική που εφαρμόζει η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή κυβέρνηση οδηγεί ολοένα και περισσότερους νέους στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην ανεργία και στην μετανάστευση.
Για να δοθεί τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική σε βάρος της νεολαίας και της κοινωνίας, απαιτείται η ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της γιατί είναι επικίνδυνη για ολόκληρη την κοινωνία, τη δημόσια παιδεία και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Πηγή: skai.gr, AΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)