Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Νέα στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ


Όσο πάει και περιπλέκεται η υπόθεση Λαγκάρντ. Σήμερα ο Κώστας Βαξεβάνης δίνει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που ο ίδιος ζήτησε για το usb που ήρθε στην κατοχή του. Η έρευνα ανατρέπει πλήρως τα όσα γνωρίζαμε για το πότε ήρθε η λίστα στη Ελλάδα γεννώντας νέα ερωτήματα.


Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ ότι η λίστα έφτασε σε CD στην Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου του 2010 και πως στη συνέχεια εκείνος την αντέγραψε σε USB.


Ο κ. Βαξεβάνης από την πλευρά του παρέδωσε το στικάκι που ο ίδιος είχε στο πιστοποιημένο εργαστήριο ηλεκτρονικής έρευνας, την "Εγκληματολογική Εταιρεία Πραγματογνωμόνων και Τεχνικών Συμβούλων επί θεμάτων εγγράφων και γραφής ψηφιακών πειστηρίων Forencic Associates" για επεξεργασία.

Όπως προέκυψε από τον εργαστηριακό έλεγχο, τα αρχεία που είναι γνωστά ως Λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή τα 2.062 excel (2.059 στην περίπτωση του  στικ - Βαξεβάνη) δημιουργήθηκαν στις 15 Απριλίου του 2009.

Το σύνολο των αρχείων αυτών φαίνεται να τυπώνεται στις 13 Οκτωβρίου του 2009, πριν δηλαδή οι ελληνικές αρχές το παραλάβουν, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, όχι από CD αλλά από άλλο εγγράψιμο μέσο, δηλαδή από κάποιον σκληρό δίσκο κομπιούτερ ή κάποιο USB.

Ένα σημαντικό εύρημα στο USB που παραδόθηκε για ανάλυση, είναι πως αφού το αρχείο αυτό έγινε CD, προφανώς για να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές, αυτό αντιγράφτηκε και αποθηκεύτηκε σε μέσο USB, με την  ημερομηνία αυτής της αντιγραφής.

Αυτή την αντιγραφή παραδέχεται πως έχει κάνει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Άρα, η ημερομηνία αντιγραφής του CD που φαίνεται στο USB είναι η ημερομηνία αντιγραφής του CD που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο USB που παρέδωσε στο ΣΔΟΕ.

Άρα, αυτή η ημερομηνία πρέπει θεωρητικά να είναι γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, όπως έχει καταθέσει στην Επιτροπή Διαφάνειας ο κ. Παπακωνσταντίνου και όπως υποστηρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Όμως, όπως έδειξε η έρευνα, η μετατροπή του CD σε USB έγινε στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010, περίοδο κατά την οποία όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση, διαβεβαιώνουν πως δεν είχαν καν τη λίστα.




Ο κ. Βαξεβάνης, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 (Γ. Κυρίτσης, Α. Τσέκερης) θέτει τα σχετικά ερωτήματα. Πήρε, μήπως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου πριν τον Οκτώβρη άλλη λίστα, ίσως κι από την ίδια την Λαγκάρντ για ιδιωτική χρήση απ'όπου είναι πιθανόν να προέκυψε η μεταγραφή; Το Υπ. Οικονομικών είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο του 2010 πως θα αγοράσει από την Ελβετία CD με ονόματα. Το έχει κάνει τελικά; Ο κ. Βαξεβάνης έχει βρει και δημοσιεύσει ότι εκείνη την εποχή εκταμιεύτηκαν 10 εκατ. ευρώ από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΟΙΚ. Βασικό ερώτημα παραμένει πότε μετατράπηκε τελικά το CD σε στικάκι.

Περίπλοκος είναι και ο ρόλος του τέως πρέσβη Ηλία Κλη στην υπόθεση, που φέρεται να παρέλαβε το CD σε περίοδο που δεν ήταν πρέσβης (!). Γεννάτε, λοιπόν, το ερώτημα αν ο κ. Κλης έχει εμπλακεί στην υπόθεση, ειδικά από τη στιγμή που αναφέρεται το όνομά του σε δύο επίσημες καταθέσεις.

Αποδεικτικό στοιχείο, όπως αναφέρει ο κ. Βαξεβάνης, αποτελεί μόνο πότε το CD έγινε στικάκι, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να γίνει αλλοίωση της ημερομηνίας.


Η λίστα του HOT DOC έχει τρία διαφορετικά στοιχεία. Την πιθανή ύπαρξη δύο λιστών ενισχύει ακόμη ένα εύρημα, τα αρχεία της λίστας που είχε στην κατοχή του ο δημοσιογράφος, έχουν ονομασία που αποτελείται από το λατινικό γράμμα Β και 10 αριθμούς. Όπως προκύπτει όμως από τη λίστα που διαβιβάστηκε για δεύτερη φορά στον εισαγγελέα Πεπόνη, τα αρχεία αυτά έχουν ονομασία που αποτελείται από τα λατινικά γράμματα BUP, μία τελεία και 10 αριθμούς.

Επίσης, είναι πιθανόν, ένας αντιγραφέας που είχε παρέμβει στη λίστα να άλλαξε την ονομασία των αρχείων, για να είναι σίγουρος για το ποια είναι η πρωτότυπη λίστα και το ποια είχε δεχθεί παρέμβαση.

Ο κ. Βαξεβάνης υποστηρίζει πως τα δύο αρχεία έχουν διαφορετική ονοματοδοσία. Υποθέτει πως αυτό μπορεί να έχει συμβεί για να ελέγχουν οι μυστικές υπηρεσίες αν έχει γίνει διαρροή του υλικού.

(Όλο το ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή εδώ)

Πώς όμως έγινε η μοναδική αντιγραφή του CD σε USB στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010; Στις 4 Αυγούστου, από το CD που φέρεται ως CD Παπακωνσταντίνου αντιγράφονται 1.962 αρχεία.

Η αντιγραφή αυτή, σύμφωνα με την εργαστηριακή έρευνα διήρκεσε 7 ώρες, 20 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. "Τα 1.962 αρχεία αντιγράφηκαν από το μέσο αποθήκευσής τους σε αποθηκευτικό μέσο - πιθανώς USB - όχι  με τη διαδικασία COPY, αλλά με τη διαδικασία OPEN - SAVE AS.

Με τον ίδιον τρόπο, την επόμενη μέρα, αντιγράφονται τα υπόλοιπα 97 αρχεία, τα οποία δεν είναι σε σειρά με τα προηγούμενα. Η συμπληρωματική αντιγραφή διαρκεί 21 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Στις 4 Αυγούστου, αυτός που αντέγραψε τα αρχεία, διέκοψε τη διαδικασία για 2 ώρες και 16 λεπτά.

Αυτό που συμπεραίνεται είναι, ότι αυτός που έκανε την αντιγραφή άνοιγε κάθε ένα από τα αρχεία, τα διατηρούσε ανοιχτά για περίπου 15 δευτερόλεπτα, χρόνο που δικαιολογεί επεξεργασία και στη συνέχεια το αποθήκευσε σε νέο αρχείο στο USB.

Είναι αδύνατον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να εντοπιστεί πόσα και ποια αρχεία έχουν πειραχθεί. Η μόνη βεβαιότητα είναι, ότι αποθηκεύτηκαν σε αφύσικο χρόνο, που δικαιολογεί πρόθεση επεξεργασίας.

Η αντιγραφή του επίμαχου CD σε USB με τον τρόπο που έγινε δεν αφήνει ίχνη διαγραφής. Δεν πήρε δηλαδή κάποιος συνολικά τα αρχεία να τα αντιγράψει και στη συνέχεια να σβήσει όσα ήθελε.

Έγινε αντιγραφή κάθε αρχείου ξεχωριστά, αφήνοντας έξω τα ανεπιθύμητα. Πρακτικά λοιπόν, δεν υπάρχει σβήσιμο, αλλά μη αντιγραφή των τριών συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου, οπότε δεν υπάρχει κανένα ίχνος.

(Πληροφορίες από thebest.gr)

ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: "Η επιχείρηση συγκάλυψης έχει ονοματεπώνυμο κι αυτό είναι Αντώνης Σαμαράς."


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από την πλευρά του αναφέρει για την υπόθεση: "Η πρόταση της συγκυβέρνησης για τη λίστα Λαγκάρντ επιδιώκει τη συγκάλυψη των συναφών σκανδάλων. Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης υποστηρίζουν μια πρότασή για τη Λίστα Λαγκάρντ που συρρικνώνει την όλη υπόθεση αποκλειστικά και μόνο στο ζήτημα της αλλοίωσής της. Με τη στάση αυτή συγκαλύπτονται οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες αφενός για την προστασία της φοροδιαφυγής και την φορολογική ασυλία του μεγάλου πλούτου, και αφετέρου οι ευθύνες για την υπεράσπιση του δύσοσμου συστήματος πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής και διαφθοράς που χρεοκόπησε την Ελλάδα."

Τονίζει δε, πως "Η επιχείρηση συγκάλυψης έχει ονοματεπώνυμο κι αυτό είναι Αντώνης Σαμαράς."

Ακόμα, το κόμμα δίνει απάντηση για τις επιθέσεις από "ακροδεξιά δημοσιογραφικά μπλογκς και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής", όπως αναφέρει, επειδή δεν περιλαμβάνει τον Γ. Παπανδρέου στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. "

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν δίστασε και δεν διστάζει να αναζητήσει ποινικές ευθύνες εκεί όμως όπου ο ίδιος κρίνει ότι πραγματικά υπάρχουν.  Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες του κ. Παπανδρέου, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ όχι μόνο τις επισημαίνει αλλά τις υπογραμμίζει με έμφαση. Συγκεκριμένα, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, μεταξύ άλλων συναφών, αναφέρονται και τα εξής: : «Ειδική και ξεχωριστή μνεία κάνουμε στις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου, επί Πρωθυπουργίας του οποίου η λίστα έφθασε στην Ελλάδα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη, γεγονός που χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής διερεύνησης και εκτίμησης.» Όπως προκύπτει από αυτό το απόσπασμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι χρειάζεται «περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση και εκτίμηση» αναφορικά με τον ρόλο του κ. Παπανδρέου στην υπόθεση", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)