Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία των μουσικών σχολείων για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα 42 μουσικά σχολεία της χώρας. Με φαντασία, παλμό και μουσικά δρώμενα οι μαθητές, καθηγητές και γονείς απαίτησαν να ακουστεί η φωνή τους.
Συμπαράσταση σε μαθητές και γονείς εκδήλωσαν συγκροτήματα και καλλιτέχνες με συναυλία στην πλατεία Κλαυθμώνος στο τέλος της διαμαρτυρίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ συμμετέχει και στηρίζει τους αγώνες μαθητών, γονέων και καθηγητών.
Σήμερα, 30 Ιανουαρίου, μέρα αφιερωμένη στην μουσική και καλλιτεχνική εκπαίδευση, εκτός από την πλ. Κλαυθμώνος, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από μουσικά σχολεία παραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης. Στη συναυλία της Αθήνας πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες (Πασχαλίδης, Θαλασσινός, Ανδρεάτος, Λέκκας, Κίτρινα Ποδήλατα κ.α) έδωσαν το παρόν.
ΑΘΗΝΑ
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσος Κουράκης, Μαρία Κανελλοπούλου, Θανάσης Πετράκος, Έφη Γεωργοπούλου, Μαρία Τριανταφύλλου, Ευγενία Ουζουνίδου, Αποστόλης Αλεξόπουλος, Χρήστος Καραγιαννίδης, συνάντησαν σήμερα στη Βουλή αντιπροσωπεία των μουσικών σχολείων όλης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στις σημερινές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις τους.
Συγκεκριμένα συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων κ. Παναγιώτη Κουφαλάκο και κ. Κατερίνα Αθανασίου, μέλη της διοίκησης της, τον κ. Βασίλη Τόγια, πρόεδρο της ΑΣΜΕ, τον Σύλλογο Γονέων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, τους εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας και του 15μελούς μαθητικό συμβούλιο του Μουσικού Σχολείου Αλίμου.
Προέβησαν δε στην εξής δήλωση:
«'Για εμάς, όλα τα σχολεία, καλλιτεχνικά και μη, είναι προτεραιότητα και ως τέτοια θα τα αντιμετωπίζουμε είτε σαν αντιπολίτευση είτε σαν κυβέρνηση. Συμμετέχουμε και στηρίζουμε τους αγώνες τους. Δυστυχώς η Κυβέρνηση την Παιδεία την αντιμετωπίζει ως αποπαίδι αν όμως δεν είναι προτεραιότητα ενός κράτους η Παιδεία, τότε τι είναι; Ή μήπως μπορεί να θεωρηθεί πολυτέλεια η μουσική και καλλιτεχνική παιδεία; 2.500 χρόνια πριν, στην Ελλάδα τα παιδιά μάθαιναν κατά προτεραιότητα μουσική ενώ στην Ελλάδα του σήμερα, Φλεβάρη μήνα, οι καθηγητές των Μουσικών Σχολείων δεν φτάνουν για να λειτουργήσουν κανονικά».
Η ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για το κλείσιμο των μουσικών σχολείων:
Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού για το κλείσιμο των μουσικών σχολείων
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στη πλατεία Αριστοτέλους με όλα τα Μουσικά σχολεία της Βόρειας Ελλάδας & Θεσσαλίας και το Καλλιτεχνικό σχολείο Θεσσαλονίκης με καλλιτεχνικά δρώμενα και ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο.
Αιτήματα:
Όπως επισημαίνει το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, "Διεκδικούμε τα αυτονόητα για την ύπαρξη των Σχολείων μας:
1. Δωδεκάχρονη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους.
2. Άμεση επίλυση της κάλυψης των κενών θέσεων των μαθημάτων.
3. Μόνιμη επίλυση της μεταφοράς των μαθητών με τροποποίηση της Κ.Υ.Α.
4. Μόνιμη επίλυση της σίτισης των μαθητών
5. Μόνιμη καθιέρωση ύλης μουσικών & καλλιτεχνικών μαθημάτων και αναγνώριση από την Πολιτεία των 6 ετών φοίτησης στα Σχολεία αυτά".
"Η τέχνη είναι κατάθεση ψυχής και ο πολιτισμός είναι ανάγκη γιατί δημιουργεί σκεπτόμενους ανθρώπους και ευαισθητοποιημένους ενεργούς πολίτες", προσθέτει. "Χρέος στα παιδιά μας, τα Σχολεία μας να γίνουν φωτεινή ελπίδα για το μέλλον τους¨, καταλήγει στην ανακοίνωσή του.
Δείτε τις δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Γ. Αμανατίδη και Δ. Χαραλαμπίδουαπό τη συγκέντρωση:
Οι βουλευτές κατήγγειλαν την πολιτική της τρικομματικής μνημονιακής κυβέρνησης που συνειδητά οδηγεί στην υπολειτουργία και κατ’ επέκταση στο κλείσιμο των μουσικών σχολείων. Η πολιτική αυτή με την έλλειψη καθηγητών, την προβληματική μεταφορά και σίτιση των μαθητών έχει δημιουργήσει ήδη τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους.
Είναι άμεση ανάγκη η στελέχωση των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων και η οριστική επίλυση της μεταφοράς και της σίτισης των μαθητών τους. Θα αγωνιστούμε για να ανατραπούν οι πολιτικές αυτές που εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στο χώρο της παιδείας και μετατρέπουν την πρόσβαση στον πολιτισμό από δικαίωμα σε προνόμιο.
Είναι υποχρέωση της Πολιτείας, όπως προκύπτει και από το Σύνταγμα, για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους. Τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία πρέπει να αποτελέσουν φωτεινή ελπίδα για το μέλλον των μαθητών τους και όχι θυσία στον βωμό του μνημονίου.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Διαμαρτυρία και από το μουσικό σχολείο Ηρακλείου στην Πλατεία Ελευθερίας και έξω από τη Λότζια του Ηρακλείου, με μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.
Δείτε σχετικό βίντεο:
Σχετική δήλωση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Μιχάλη Κριτσωτάκη:
«Ιανουάριος του 2013 και η κατάσταση στα δημόσια σχολεία παραμένει τραγική. Στο ν. Ηρακλείου υπάρχουν 133 κενά εκπαιδευτικών στα Γυμνάσια, στα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, στο Μουσικό και Καλλιτεχνικό σχολείο και στα σχολεία Ειδικής αγωγής. Στα δε ΕΠΑ.Λ. πολλοί μαθητές δεν έχουν καν διδαχθεί ακόμα μαθήματα ειδικότητας με άμεσο κίνδυνο να χαθεί η σχολική χρονιά. Οι μαθητές κυριολεκτικά «βρίσκονται στα κάγκελα» γιατί διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στη μάθηση.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας το Υπουργείο Παιδείας δεν κάνει απολύτως τίποτα. Οι πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης οδηγούν την κοινωνία σε διάλυση και κατεδαφίζουν τη Δημόσια Παιδεία.
Χαιρετίζουμε θερμά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ΕΠΑ.Λ. και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας που οργανώνουν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία για μια αναβαθμισμένη και δημιουργική δωρεάν Παιδεία».
Τα προβλήματα των μουσικών σχολείων:
Η Κατερίνα Αθανασίου απο τη Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών & Καλλιτεχνικών σχολείων, μιλά στο Κόκκινο για τη κινητοποίηση των μαθητών και τα προβλήματα των σχολείων. Ακούστε το ηχητικό ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης:
Διαμαρτυρία μουσικών σχολείων και στη Θεσσαλονίκη
left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)