Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ την τελευταία ΔΗΜΟΣΙΑ τράπεζα!



Βράδυ Παρασκευής ανακοινώθηκε επίσημα το σπάσιμο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε ΄καλό΄ και ΄κακό΄
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ''το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εντάσσεται σε καθεστώς εξυγίανσης και ιδρύεται μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», 

στο οποίο μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας''. 


Όσον αφορά τους εργαζομένους του ΤΤ, μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας τους με το Υπουργείο Οικονομικών, προέκυψε ρητή δέσμευση του υπουργείου ότι δε θα υπάρξει καμία απόλυση, ενώ όσον αφορά τα μισθολογικά ζητήματα αναμένεται νέα συνάντηση το Σάββατο. Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ


Σχετικά με το θέμα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Νάντια Βαλαβάνη προέβη στην παρακάτω δήλωση: 

"Απόψε, Παρασκευή βράδυ, το ΥΠΟΙΚ και η Τράπεζα της Ελλάδος «εξαφάνισαν» με απόφασή τους, που προετοίμαζαν ήδη από τον Αύγουστο του 2012, με τη γνωστή δήλωση του κυρίου Στουρνάρα περί μη βιωσιμότητάς του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: την ιστορική, κατεξοχήν τράπεζα λαϊκής αποταμίευσης στη χώρα μας, και ταυτόχρονα την τράπεζα με τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες, σύμφωνα με την Blackrock.


Με την απόφαση αυτή καταργείται η τελευταία δημόσια τράπεζα στην Ελλάδα και μηδενίζονται, με ληστρικό τρόπο, οι αποταμιεύσεις των 72000 μικρομετόχων της. Η δημιουργία, απόψε, μιας «μεταβατικής», πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης  τράπεζας με όλα τα στοιχεία ενεργητικού του ΤΤ και χωρίς τις, εξαιρετικά περιορισμένες, επισφάλειές του, με αποκλειστικό μέτοχο το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  και στόχο να εκχωρηθεί χαριστικά και με «προίκα», κατά τα πρότυπα της Αγροτικής, όσο γίνεται γρηγορότερα σε κάποια από τις τρεις λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες, αποτελεί πολύ ακριβότερη λύση από την αυτοτελή ανακεφαλαιοποίηση του ΤΤ, το αυξημένο κόστος της οποίας καλούνται να σηκώσουν και πάλι οι γνωστοί έλληνες φορολογούμενοι.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ δεν αναφέρει κουβέντα για τη διασφάλιση ούτε των θέσεων εργασίας των 3500 υπαλλήλων του ΤΤ, ούτε των εργασιακών δικαιωμάτων τους.Ζητούμε τη διασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους, και την πλήρη αποζημίωση των 72000 μικρομετόχων της τράπεζας.
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλεί τον ελληνικό λαό να εξασφαλίσει με την πάλη του ότι μέσα από την έγκαιρη ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται, το «Νέο ΤΤ» δε θα προλάβει να ξεπουληθεί, αλλά θα αποτελέσει τον πυρήνα ενός νέου δημόσιου τραπεζικού τομέα-αιμοδότη ενός εθνικού σχεδίου αναστροφής της καταστροφικής πορείας της χώρας και πλήρους παραγωγικής ανασυγκρότησής της".


Το left.gr πριν λίγες μέρες συζήτησε με τους συνδικαλιστές Νάγια Νικολάου και Αντώνη Καββαδία για το επαπειλούμενο ξεπούλημα του ΤΤ.  Δείτε τη συνέντευξη. Θα μάθετε πολλά για τον τρόπο λειτουργίας του νεοφιλελεύθερου «παραδείγματος». Σύμφωνα με το δόγμα, η παρέμβαση του κράτους στην οικονομία είναι κακό πράγμα αλλά μόνο αν πρόκειται για τους εργαζόμενους, όχι όταν γίνεται για το μεγάλο κεφάλαιο. Ο… «σοσιαλισμός» του μεγάλου κεφαλαίου στην πράξη.  

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)