Το ανώτατο δικαστήριο του Παρισιού προέβη σε αυτή την απόφαση κατόπιν αιτήματος της γαλλικής ένωσης εβραίων φοιτητών (UEJF). Από πλευράς του Twitter, εκπρόσωπός του δήλωσε στο BBC ότι η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου βρίσκεται υπό εξέταση από την εταιρεία.
Το θέμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν το Twitter συμφώνησε να αποσύρει κάποια tweets με το hashtag #unbonjuif («ένας καλός εβραίος»), όταν η UEJF υποστήριξε ότι πολλά από αυτά τα μηνύματα ήταν κατά παράβαση της γαλλικής νομοθεσίας περί υποκίνησης φυλετικού/ ρατσιστικού μίσους. Παρόλα αυτά, το hashtag εξακολούθησε να υπάρχει, συνοδεύοντας ρατσιστικά μηνύματα.
Το γαλλικό δικαστήριο έδωσε επίσης στο Twitter την εντολή να στήσει, στο πλαίσιο της γαλλικής «πλατφόρμας» του, ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνουν εύκολα και γρήγορα για υλικό το οποίο έχει χαρακτήρα «απολογητικό» για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και υποκίνηση σε ρατσιστικό μίσος.
Η αρχική απόφαση, τον Οκτώβριο, ήλθε λίγο μετά το κλείσιμο ενός λογαριασμού ενός νεοναζιστικού γκρουπ που ενέδρευε στο Αννόβερο, κατόπιν αιτήματος της γερμανικής αστυνομίας. Το Twitter χρησιμοποίησε ένα νέο χαρακτηριστικό, το «Country Withheld Content», το οποίο εμποδίζει χρήστες στη Γερμανία να δουν τις δημοσιεύσεις ενός λογαριασμού, αν και είναι δυνατόν να τις δουν χρήστες σε άλλες χώρες.
Η UEJF έχει επισημάνει και άλλο ένα νέο ρατσιστικό hashtag, το #sijetaisnazi («Αν ήμουν ναζί»), ενώ στη Γαλλία «δημοφιλές» είναι και το #SiMaFilleRameneUnNoir («αν η κόρη μου έφερνε στο σπίτι έναν μαύρο άνδρα»).
Όσον αφορά την αποκάλυψη των στοιχείων που διέταξε το γαλλικό δικαστήριο ωστόσο, το Twitter έχει ανακοινώσει πως, βάσει των δικών του κανόνων, δεν αποκαλύπτει στοιχεία χρηστών του, εκτός αν υπάρχει έγκυρη δικαστική εντολή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και είναι καταχωρημένα τα δεδομένα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το Twitter δεν έχει γραφεία στη Γαλλία, οπότε δεν τίθεται θέμα δίωξης εργαζομένων του στη χώρα.
Η εν λόγω υπόθεση αποτελεί τμήμα μία γενικότερης αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, σχετικά με δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών που έχουν στην κατοχή τους αμερικανικές εταιρείες του χώρου του Διαδικτύου. Κάποια από τα θέματα που τίθενται είναι το ενδεχόμενο διαμοιρασμού στοιχείων Ευρωπαίων μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και αμερικανικών εταιρειών, αλλά και τα αιτήματα από ευρωπαϊκές αρχές προς αμερικανικές εταιρείες σχετικά με στοιχεία Ευρωπαίων πολιτών.
Στη Γαλλία το θέμα του αντισημιτισμού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο τελευταία, μετά από τις αιματηρές επιθέσεις στη νότια Γαλλία, με στόχους στρατιώτες και πολίτες εβραϊκής καταγωγής, τον περασμένο Μάρτιο.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)