Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητήθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση για επικύρωση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που αφορούν το γ΄ μνημόνιο, ενώ, μεταξύ άλλων, απαλλάσσει τα ΔΣ των τραπεζών από κάθε ευθύνη για την ανταλλαγή ομολόγων και εκχωρεί κομμάτι του ΟΣΕ στους ιδιώτες. Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 166 βουλευτές. Διαρροές ψηφων από τη συγκυβέρνηση, στο άρθρο 35, που πέρασε με 151 ψήφους.
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν ονομαστικών ψηφοφοριών που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
• Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 166 βουλευτές σε σύνολο 290 παρόντων, καταψηφίστηκε από 123 βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».
• Το άρθρο 35 (εργασιακά), υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 136 ενώ 3 δήλωσαν «παρών».
• Το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση) υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 122, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
• Τα υπόλοιπα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν από 166 βουλευτές, καταψηφίστηκαν από 121, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε 28 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί του άρθρου 53 (κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επαναγορά χρέους).
Περισσότερα εδώ: Με 166 "ναι" ψηφίστηκε το "κατεπείγον" πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών - Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας ΣΥΡΙΖΑ
Ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου
Ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου
Ενδο-κυβερνητικές αψιμαχίες για το υπό συζήτηση πολυνομοσχέδιο
Το ΚΚΕ αποχώρησε το μεσημέρι από τη συζήτηση. Το ίδιο είχε κάνει και κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, το Σάββατο , όπως άλλωστε κι ο ΣΥΡΙΖΑ και η η Χρυσή Αυγή.
Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κατέθεσαν στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Τι φέρνει το νομοσχέδιο:
-περιλαμβάνει ρύθμιση για το μισθολόγιο των υπαλλήλων της Βουλής το οποίο εξομοιώνεται με αυτό των εργαζόμενων στο ΥΠΟΙΚ
- ενσωματώνει Πράξη... σιδηρόδρομο που περιέχει όλες τις τροποποιήσεις της δανειακής σύμβασης στο σκέλος της ανταλλαγής ομολόγων. Μεταξύ άλλων προβλέπει ομόλογα τιτλοποίησης περιουσιακών στοιχείων ως μέσο απαλλαγής από την καταβολή δόσεων. Με πιστοποιητικό συμμόρφωσης η εκταμίευση κάθε δόσης επαναγοράς χρέους.
-προβλέπει απαλλαγή ευθυνών των διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για την ανταλλαγή ομολόγων. Ρυθμίζει και φορολογικά θέματα, ενώ φέρνει αλλαγές στο ταμείο αρωγής υπαλλήλων της Βουλής.
-ενσωματώνει διάφορες διατάξεις για την περικοπή σε συντάξεις υπαλλήλων Βουλής, το μισθολόγιο του υπουργείου Εξωτερικών, τις αλλαγές στους ενεργειακούς επιθεωρητές, στις οδικές μεταφορές, στο βρεφικό γάλα, στην παιδεία, στην υγεία, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς.
-ενσωματώνει σε άρθρα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιβάλλει τους νέους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες με «ποινές» την αύξηση τελών ακινήτων και παρεπιδημούντων και τις υποχρεωτικές μετατάξεις για τους ΟΤΑ που «αποκλίνουν». Στις ΔΕΚΟ και στους φορείς, προβλέπεται αναστολή πληρωμών και «ξήλωμα» μελών ΔΣ. Καθιστά το Γενικό Λογιστήριο του κράτους σε κεντρικό συντονιστή υπουργείων, ΔΕΚΟ, νομικών προσώπων και ΟΤΑ με σκληρούς και εντατικούς μηχανισμούς ελέγχου των δαπανών. Προβλέπει επίσης ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα κατατίθενται στο λογαριασμό εξυπηρέτησης του χρέους.
-ο φιλοτελικός πλούτος των ΕΛΤΑ θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του δημοσίου προς φύλαξη και δεν θα ενταχθεί στην υπο αποκρατικοποίηση ΕΛΤΑ Α.Ε. με την απομάκρυνση του φιλοτελικού μουσείου από την οργανωτική δομή της εταιρείας.
-επανέρχονται οι φόροι πολυτελούς διαβίωσης με εκτιμώμενα έσοδα 111,6 εκατ. ευρώ από το 2014 και μετά
-περιλαμβάνει ρυθμίσεις που φέρουν αλλαγές στο καθεστώς των αργιών δημοσίων υπαλλήλων που έχουν κάνει παραβάσεις.
-το άρθρο 24 προβλέπει την ίδρυση εταιρείας τροχαίου υλικού, το άρθρο 25 προβλέπει την απόσχιση του κλάδου συντήρησης τροχαίου υλικού και την απορρόφησή του από τον ΟΣΕ, το άρθρο 26 προβλέπει την μεταβίβαση του τροχαίου υλικού στο δημόσιο, το άρθρο 27 ρυθμίζει την μεταβίβαση της ΓΑΙΟΣΕ στο δημόσιο
-εισάγεται νομοθετικό πλαίσιο για το ιπποδρομιακό στοίχημα
-καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πληροφοριακού συστήματος για όσους χορηγούν κρατικές ενισχύσεις
-γίνεται σαφέστερος ο τρόπος επιβολής κυρώσεων στις υπηρεσίες του ΕΟΤ σε περιπτώσεις παραβάσεων
-δίνεται και πάλι δυνατότητα στους δημάρχους να ασκούν την επαγγελματική τους ιδιότητα
-ρυθμίζονται θέματα επιτάχυνσης έργου Ειρηνοδικείων
-γίνονται πρόσθετες παρεμβάσεις στην απελευθέρωση του επαγγέλματος του ξεναγού
-δίνεται η δυνατότητα μείωσης της μόχλευσης των κονδυλίων που διατίθενται μέσω του ΕΤΕΑΝ για να διευκολυνθεί η επανεκκίνησή του
Αναλυτικά/περισσότερα εδώ:
Στη Βουλή ως «κατεπείγον» νομοσχέδιο με καταιγίδα ρυθμίσεων
Η πρώτη σελίδα του νομοσχεδίου.
Αναλυτικά, από την ιστοσελίδα της Βουλής, στα παρακάτω λινκ (πατήστε στα εικονίδια):
Το φωτοτυπημένο σ/ν ή π/ν δεν αποτελεί το τελικό κείμενο διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)