Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Παράνομη η απεργία σε λεωφορεία, τρόλεϊ - Απορρίφθηκε το αίτημα για πάγωμα της επίταξης στο Μετρό



Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία που έχει εξαγγελθεί μέχρι και την Τρίτη. Επιπλέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του «Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» για πάγωμα της επίταξης.


 Για αυταρχικό κατήφορο κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ. Σήμερα θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι για την περαιτέρω στάση τους

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση του «Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών» για πάγωμα της επίταξης


Η απόφαση δεν αφορά μόνο την επίταξη των εργαζόμενων, αλλά και την επίταξη της χρήσης των ακινήτων της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και της «ΣΤΑΣΥ ΑΕ» που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου.

Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή κατά της επίταξης και να ακυρωθούν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό υποστηρίζουν ότι η επίταξη τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, το άρθρο 22 του Συντάγματος που απαγορεύει την αναγκαστική εργασία, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού χάρτη το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στο Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβούλιου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος (λόγω απουσίας στο εξωτερικό του πρόεδρου Κ. Μενουδάκου) απέρριψε το αίτημα.

Παράνομη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία που έχει εξαγγελθεί μέχρι και την Τρίτη


Χωρίς παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων (καθώς η κοινοποίηση για την προσφυγή της διοίκησης ανακοινώθηκε στα Σωματεία αργά το βράδυ του Σαββάτου) παράνομη έκρινε νωρίτερα σήμερα το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργία στα τρόλεϊ και τα λεωφορεία. 

Σε νέα συνεδρίαση προχωρούν σήμερα το απόγευμα οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ και λεωφορεία, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Από την πλευρά της, η διοίκηση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) καλεί τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να επιστρέψουν στην εργασία τους, επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχουν περιθώρια επανάληψης της ταλαιπωρίας και της ομηρίας που έζησε το επιβατικό κοινό το προηγούμενο διάστημα». Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση της ΟΣΥ είναι έτοιμη να συζητήσει με τους εκπροσώπους τους για όλα τα ζητήματα, εκτός φυσικά από ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο».

Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για την αυταρχική στροφή της μνημονιακής συγκυβέρνησης δηλώνουν πως «η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω, επισημαίνοντας πως η τακτική των εργαζομένων στις συγκοινωνίες είναι επιζήμια για τους πολίτες και τους εργαζόμενους». 


ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: «Η κυβέρνηση σπέρνει αντεργατικούς ανέμους, αλλά θα θερίσει κοινωνικές θύελλες»

Δήλωση του Δ. Στρατούλη, Βουλευτή Β΄ Αθήνας, υπεύθυνου της Επιτροπής Κοινοβ. Ελέγχου του Υπ. Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, για τη δικαστική απόφαση που κηρύσσει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ:

"Η μνημονιακή συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ κατρακύλησε σήμερα ακόμα περισσότερο στοναυταρχικό κατήφορό της προχωρώντας, μετά την πολιτική επιστράτευση των απεργών των Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ, και σε απαγόρευση μέσω δικαστικής προσφυγής και απόφασης και της απεργίας των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ. 

Η κυβέρνηση, μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προχωρά και στην κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να απεργούν ενάντια σε αντεργατικές πολιτικές και για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Η κυβέρνηση το μόνο που θα καταφέρει σπέρνοντας με πραξικοπηματικές μεθόδουςαντιδημοκρατικούς και αντεργατικούς ανέμους θα είναι, αντί για τον εκφοβισμό και την υποταγή των εργαζομένων, να θερίσει κοινωνικές θύελλες από τους συντονισμένους και αλληλέγγυους αγώνες όλων των εργαζομένων που δεν αποδέχονται την κοινωνική και οικονομική γενοκτονία τους από τις μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί".



ΑΝΕΛ: Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο

Να «σταματήσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να προχωρήσει σε διάλογο» με τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς «αντί να προσφεύγει σε αντισυνταγματικές μεθόδους καταστολής των κινητοποιήσεών τους» καλούν τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.


KKE: Kλιμάκωση του αυταρχισμού σε βάρος των εργαζομένων

«Η συγκυβέρνηση συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει τον αυταρχισμό σε βάρος των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και του δικαιώματός τους στην απεργία. Δεν κρατάει κανένα πρόσχημα. Κυριακάτικα βρήκε δικαστήριο να ανατρέψει προηγούμενη απόφαση που έκρινε την απεργία νόμιμη», αναφέρει το ΚΚΕ με σχόλιο του για την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας των εργαζομένων στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.



Διαβάστε επίσης: 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)