Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Πού την πάτησε η Χρυσή Αυγή...

Οι συλλήψεις -πάντα βέβαια με μεγάλη επιφύλαξη για μελλοντικές εξελίξεις- δεν ήταν ούτε το "λάθος" της δολοφονίας ενός Έλληνα ούτε φυσικά η κινητικότητα της αγουροξυπνημένης κυβέρνησης.... Το λάθος ήταν η οργανωτική δομή της ίδιας της ΧΑ.
Ενώ σε αρκετές περιπτώσεις στον κόσμο έχουμε παραδείγματα κομμάτων με άμεση σύνδεση με τρομοκρατικές/εγκληματικές οργανώσεις. Ωστόσο, εκεί έχουμε έναν δυϊσμό. Υπάρχει μία πολιτική οργάνωση διακριτή και χωρίς άμεσες επαφές με το τρομοκρατικό σκέλος (ΙΡΑ, ΕΤΑ κλπ). 


Η Χρυσή Αυγή όμως λειτουργώντας κατά το πρότυπο του μουσολινικού και κυρίως του χιτλερικού κόμματος ουσιαστικά το ίδιο το πολιτικό κόμμα έγινε εγκληματική οργάνωση. Τα ίδια πρόσωπα διαπλέκονται και στον εγκληματικό τομέα και στον πολιτικό, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η ταυτοποίηση και η προσωποποίηση των εγκλημάτων και της άσκησης ποινικών διώξεων.
Οι Ιρλανδοί και οι Βάσκοι αυτό το απέφευγαν λειτουργώντας ένα σκέλος νόμιμα και ένα σκέλος παράνομα. Μόνη ομοιότητα της Χρυσής Αυγής οργανωτικά προς τούτο έχουμε με την PLO, γύρω από την οποία συντάσσονταν ένα ολόκληρο έθνος χωρίς εσωτερικές κατηγορίες περί εγκληματικότητας, αλλά σε επίπεδο πολιτικής αναγνώρισης.
Οι Ελληνίδες νεοναζί, κολλημένοι, στην ιστορική εμπειρία χωρίς όμως να αντιλαμβάνονται την αλλαγή των εποχών (ότι ο κόσμος δε συμπαθεί τη βία όπως το μεσοπόλεμο -ας θυμίσουμε ότι το ξύλο θεωρούνταν δίκαιη παιδαγωγική μέθοδος και οι φόνοι δεν έφεραν τόση απέχθεια όση σήμερα), ουσιαστικά ακολούθησαν τη γνωστή τακτική της τυφλής μίμησης. Επιπλέον, νόμιζαν η στρατιωτική ιεραρχία και η ομερτά στον ΚΑ΄ θα λειτουργούσε ως ανάχωμα σε απώλειες και ως μέσο αυτοπροστασίας. Τους παρέσυρε η επιτυχία και η κομματική δομή που στη δεκαετία του 1990 ανταποκρίνονταν σε άλλες ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)