Μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων θα χάσουν τη βουλευτική τους ιδιότητα οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Επίσης, ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής. Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους, εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.
Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων, αν παραιτηθεί ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής και όλοι οι συνυποψήφιοί του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τότε επιλέγεται για βουλευτής Επικρατείας ο πρώτος επιλαχών στην περιφέρεια με τις περισσότερες ψήφους για το κόμμα.
Στην περίπτωση που ούτε αυτό ευδοκιμήσει, τότε θα διεξαχθούν εκλογές στις περιφέρειες στις οποίες θα ανήκουν οι παραιτηθέντες βουλευτές.
Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η Βουλή μπορεί να διαλυθεί μόνο αν η ίδια καταθέσει πρόταση μομφής ή δυσπιστίας και αυτή υπερψηφιστεί. Επίσης, αν η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αυτή δεν υπερψηφιστεί.
Στο μεταξύ, συνταγματολόγοι υπενθυμίζουν το ενδεχόμενο συνέχισης της δράσης της Χρυσής Αυγής με άλλη ονομασία.
Newsroom Enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)