Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΕΡΙΤ… next year

Για την επόμενη χρονιά πάει η λειτουργία του νέου φορέα ραδιοτηλεόρασης, καθώς υπάρχουν διχογνωμίες για τον διευθύνοντα σύμβουλο, αλλά εντοπίζονται και προβλήματα σχετικά με τον διαγωνισμό προσλήψεων που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική χρονοκαθυστέρηση.
         

Του Σωτήρη Μανιάτη




Διχογνωμίες και αντιρρήσεις σχετικά με την επιλογή διευθύνοντος συμβούλου οδηγούν σε καθυστερήσεις και μεταθέτουν για όλο και αργότερα τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι και έχουν δει το φως της δημοσιότητας θεωρούνται ήδη «καμένα» καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Αναζητείται πρόσωπο που να είναι όχι μόνο κοινής αποδοχής αλλά να μπορεί να λειτουργήσει και ως μάνατζερ. Το κυρίαρχο όμως είναι να μπορεί και κυρίως να θέλει να αναλάβει το βάρος και το κόστος μιας τέτοιας θέσης με τα χρήματα που προβλέπονται. Τα οποία σαφέστατα και δεν είναι λίγα, όταν όμως υπάρχει ανοιχτό ένα τέτοιο «πεδίο μάχης», όλα παίζουν ρόλο. Στο Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ, πάντως, εξετάζεται δύο μέλη να προέρχονται από εργαζόμενους του φορέα. Τόσο τα μέλη του Δ.Σ. όσο και του Εποπτικού Συμβουλίου είναι ουσιαστικά άμισθα, καθώς θα τους καταβάλλεται μόνο η προβλεπόμενη αποζημίωση για συμβούλια ανάλογα με τις συνεδριάσεις τους, η οποία όπως λέγεται δεν ξεπερνά τα 200 με 300 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Δ.Σ. της ΝΕΡΙΤ θα είναι έτοιμο πιθανότατα (και καλώς εχόντων των πραγμάτων) το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει η σύσταση της ΝΕΡΙΤ, η στελέχωση ομάδων εργασίας ανά τομέα (πρόγραμμα, ειδήσεις-ενημέρωση, πολυμέσα, διοικητικό κ.ά.), η επιλογή του λεγόμενου brand name καναλιών και ραδιοσταθμών, ενώ πρέπει να συνταχθεί και ο γενικός κανονισμός προσωπικού. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα σχέδια για λειτουργία της ΝΕΡΙΤ (και οριστική διακοπή της ΔΤ) μέχρι το πρώτο δεκαπενθημερο του Δεκεμβρίου μάλλον ματαιώνονται, αφού πιο πιθανό θεωρείται ότι αυτό θα μπορεί να γίνει προς τα τέλη Ιανουαρίου (αν όχι και αρχές Φεβρουαρίου) του 2014. Σε αυτήν την περίπτωση, για τις υποχρεώσεις της ελληνικής προεδρίας, έστω για το πρώτο δίμηνο, εξετάζεται να ανατεθεί το έργο σε εξειδικευμένες εταιρείες. Πάντως, οι προσπάθειες συνεχίζονται για να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά είναι ανοιχτά πολλά μέτωπα.

Οπως φαίνεται, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που παραμένουν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με εισαγγελέα. Και κάτι τέτοιο σχεδιαζόταν γι” αυτές τις μέρες. Οσα συμβαίνουν, όμως, τα τελευταία 24ωρα με τη Χρυσή Αυγή και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι ξεκάθαρο ότι ανέτρεψαν τα όποια σχέδια, παραπέμποντας τα στο μέλλον.

Από την άλλη, αντιμετωπίζονται σημαντικά ζητήματα με την πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων απαιτείται διάστημα τριών ή και τεσσάρων μηνών για να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία. Γι” αυτό και, όπως λέγεται, εξετάζεται τροπολογία που δεν θα αφορά βέβαια μόνο τη ΝΕΡΙΤ, αλλά γενικότερα τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, με την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν έστω και προσωρινώς από τους επιλαχόντες του ΑΣΕΠ και μετέπειτα θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος εγγράφων κ.ά. Συμβάσεις θα υπογράφονται αλλά θα διακόπτονται με τις ανάλογες συνέπειες για όσους μετά τον έλεγχο δεν θα εμφανίζουν τα απαραίτητα έγγραφα με τα οποία θα πιστοποιούνται τα προσόντα τους.

Το σίγουρο είναι ότι στον διαγωνισμό που θα γίνει για προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ δε θα υπάρχει κανένα μπόνους για όσους εργάζονταν στην ΕΡΤ ή εργάζονται στη ΔΤ. Ολοι θα ελέγχονται με βάση τα ίδια κριτήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος φορέας δεν θα έχει περισσότερα από 1.500 άτομα προσωπικό και από αυτά πιθανότατα το 50% με 60% να έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου. Οι υπόλοιποι θα είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ενώ εξετάζονται διάφορα σενάρια για άλλου τύπου συμβάσεις (ή συμβόλαια;) ώστε να έχει τη δυνατότητα ο φορέας να κρατά περισσότερο ή να διακόπτει συνεργασίες νωρίτερα ανάλογα με την περίπτωση. Πάντως, στη ΝΕΡΙΤ ως αορίστου χρόνου δεν μπορούν να προσληφθούν περισσότεροι από 500-550 πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Κι αυτό γιατί όσοι παραπάνω προσλαμβάνονται πρέπει να αφαιρούνται από τις υποτίθεται υπολογισμένες απολύσεις των 2.000 ατόμων, με την κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση να πρέπει να απολύσει άλλους. Κάτι που θέλουν βέβαια να το αποφύγουν…


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)