Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Μαζική η πορεία, χτυπήθηκε με χημικά στην αρχή της Μεσογείων

Με χημικά χτυπήθηκε η μαζική αντιφασιστική πορεία, που ξεκίνησε από το Σύνταγμα, με τους διαδηλωτές να συρρέουν διαρκώς από κάθε γειτονιά της Αθήνας. Προσαγωγές πραγματοποιούσε η αστυνομία, λίγο πριν την εκκίνηση της συγκέντρωσης.
Δυναμικό "παρών" έδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές από σχολεία του λεκανοπεδίου. Στο Σύνταγμα βρέθηκαν επίσης συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι, αντιφασιστικές συλλογικότητες, το κίνημα "Δεν πληρώνω", η Ροσινάντε και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


Τον τόνο στη διαδήλωση έδωσαν τα συνθήματα "Ούτε στη Βουλή, ούτε πουθενά – Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά", ενώ συχνά ακουγόταν και το σύνθημα "ο Παύλος ζει – Τσακίστε τους Ναζί", προς τιμήν του 34χρονου αντιφασίστα καλλιτέχνη που δολοφονήθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής.
"Ως εδώ – Τσακίστε τα μνημόνια και το φασισμό", έγραφε το πανό των Νέων ΣΥΡΙΖΑ.
21:14  Για περισσότερες από 10 ώρες παρέμειναν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό στον Ευαγγελισμό και το Σύνταγμα, αφού έπειτα από εντολή της αστυνομίας έκλεισαν από τις 11:30! Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή στο μετρό των Αμπελοκήπων, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις ακολουθούσαν τους διαδηλωτές πετώντας δακρυγόνα, μέχρι το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
20:25 Στην Αλεξάνδρας βρίσκεται πλέον η πορεία, η οποία εξακολουθεί να οπισθοχωρεί. Σε απόσταση 40 μέτρων ακολουθούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Προκλητική η παρουσία ορισμένων, αφού πέταξαν δακρυγόνο στο δρόμο, με το ένα ρεύμα επί της Αλεξάνδρας να είναι ανοιχτό στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Εξακολουθούν να γίνονται μικροσυμπλοκές μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και αστυνομίας.
20:18  Εκτεταμένη χρήση χημικών κάνει αυτή τη στιγμή η αστυνομία, ενώ χρησιμοποιεί και κρότου λάμψης. Οι διαδηλωτές είναι περικυκλωμένοι από άνδρες των ΜΑΤ, που δεν επιτρέπουν στον κόσμο να διαφύγει από τα στενά. Η Μεσογείων παραμένει αποκλεισμένη και η πορεία οπισθοχωρεί φωνάζοντας "Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ' όλα τα κελιά".
20:13  Μόλις ξεκίνησαν επεισόδια. Μια πολύ μικρή ομάδα διαδηλωτών με καλυμμένα πρόσωπα πέταξαν πέτρες και μία μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν παραταγμένες στη Μεσογείων και η αστυνομία απαντά με κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Η πορεία οπισθοχωρεί. Μπροστά στους άνδρες της αστυνομίας παραμένουν 50-100 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπα, συνεχίζοντας τα επεισόδια.
20:08  Οι διαδηλωτές έχουν ζητήσει από τους άνδρες της αστυνομίας να απομακρυνθούν και να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν ανοίξει ο δρόμος ώστε να φτάσει η πορεία στον προορισμό της. Στην κεφαλή της πορείας βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης.
20:05  Παραταγμένες κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται στην αρχή της Μεσογείων και μπλοκάρουν την πορεία, η οποία αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει. Ο κόσμος φωνάζει να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
20:00  ΜΑΤ χτυπούσαν προκλητικά τις ασπίδες τους προκαλώντας το γιουχάισμα των διαδηλωτών (από ρ/σ Στο Κόκκινο)
19:58  Μπαίνει η πορεία στη Μεσογείων και όσο πλησιάζει στα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης, τόσο εντείνεται το πάθος και ο παλμός στο σώμα των διαδηλωτών.
19:48  Αυτή τη στιγμή και ενόσω ο όγκος της πορείας κατευθύνεται προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ο κλοιός των ΜΑΤ αρχίζει και σφίγγει, αφού διμοιρίες αναπτύσσονται στο αριστερό μέρος της διαδήλωσης. Οι διαδηλωτές συνεχίζουν ωστόσο τη δυναμική πορεία, που τώρα περνάει μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής. "Προσοχή! Προσοχή! Χρυσαυγίτες με στολή" και "ΕΛ.ΑΣ. Ελλήνων Αστυνομικών – Ρουφιάνων, δολοφόνων και βασανιστών" είναι τα δύο συνθήματα που ακούγονται αυτήν τη στιγμή από τα χείλη των διαδηλωτών.
Στην πορεία συμμετέχουν οι δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, η Ροσινάντε, μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι, καθώς και αντιφασιστικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, στο Σύνταγμα εξακολουθούν να βρίσκονται συγκεντρωμένοι ο ΣΥΡΙΖΑ, τα συνδικάτα και η ΔΗΜΑΡ.
19:30  Έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας στα στενά που τέμνουν τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ τη διαδήλωση παρακολουθεί και ελικόπτερο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι προσαγωγές που έγιναν νωρίτερα ανέρχονται στις δύο, έπειτα από έλεγχο στα σακίδιά τους, όπου βρέθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες.
19:26  Στην κεφαλή της πορείας, μήνυμα κατά του φασισμού δίνουν μετανάστες με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στη Ρατσιστική και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).
19:22  Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται αυτήν τη στιγμή και στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τα Ιωάννινα, το Βόλο, το Ηράκλειο, την Κατερίνη και τα Χανιά.
19:20  Στο Hilton βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κεφαλή της πορείας, με τον κύριο όγκος της να κατευθύνεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τα οποία περιφρουρούν δυνάμεις των ΜΑΤ.
19:15  Μετ' εμποδίων η πρόσβαση στην αντιφασιστική διαδήλωση, αφού κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Πανεπιστήμιο και Κατεχάκη.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)