Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Μια αλυσίδα ενάντια στις αλυσίδες

του Γιώργου Κωνσταντίνου
anakoncat5-thumb-large.jpgΈνα εκατομμύριο εξακόσιες χιλιάδες άτομα ένωσαν τα χέρια τους κάνοντας μια αλυσίδα από άκρο σε άκρο της Καταλονίας διατρανώνοντας το δικαίωμα των Καταλανών να οργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το ισπανικό βασίλειο. Εντυπωσιακές εικόνες από τη συμμετοχή του κόσμου, εκπληκτική η οργάνωση ενός καθόλου εύκολου εγχειρήματος (να βρεθούν την ίδια ώρα τόσοι άνθρωποι σχηματίζοντας μια ανθρώπινη αλυσίδα 400 χιλιομέτρων). Ένας λαός ικανός να δείξει με τόσο ειρηνικό τρόπο, αποφασιστικότητα και δυναμικότητα τη διάθεσή του για αλλαγή του χάρτη αξίζει τουλάχιστον το ενδιαφέρον μας, αλλά ίσως και τον σεβασμό και την αλληλεγγύη μας.


Η Καταλονία, με πρωτεύουσα τη Βαρκελώνη, έχει δικιά της γλώσσα (στην καταλανική βικιπαίδεια υπάρχουν 410.292 λήμματα, τετραπλάσια από τα 91.874 στα ελληνικά), ιδιαίτερη λογοτεχνική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση και δημιουργία. Έχει πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια (μεγαλύτερο από 13 χώρες της ΕΕ), τo 11o πιο υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρή βιομηχανία, γεωργία και τουρισμό και σημαντικότατη αντιμοναρχική, προοδευτική, ελευθεριακή και δημοκρατική παράδοση. (Τζωρτζ Όργουελ: Homage to Catalonia – Φόρος τιμής στην Καταλονία, 1938, ελ. μετάφρ. Ν.Β.Αλεξίου, «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»)
300 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 1714, που η Βαρκελώνη υποτάχθηκε στα στρατεύματα των Βουρβόνων βασιλιάδων και η Καταλονία έχασε την ανεξαρτησία της (θεσμούς αυτοδιακυβέρνησης, νομοθεσία, κ.λπ.), ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί η τελευταία ισπανική αποικία;
Διαβάστε σχετικά
Γαλλικά: Le Figaro
Αγγλικά: Wall Street Journal και BBC
Γερμανικά: Frankfurter Rundschau
Υ.Γ.1: Μεγάλο μέρος της ισπανικής προοδευτικής κοινωνίας είναι υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας, το μόνο που τους ενοχλεί είναι ότι θα μείνουν πιο μόνοι απέναντι στον ισπανικό συντηρητισμό κι εθνικισμό. Η πρόταση Συντάγματος του νέου κράτους προβλέπει την αναγνώριση των ισπανικών ως συνεπίσημης γλώσσας. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι το μεγάλο στοίχημα που έχασε το ισπανικό κράτος και αποτελεί πρόκληση για το μελλοντικό κράτος των Καταλανών.
Υ.Γ.2: Αντίθετα με τους Βαυαρούς, τους Φλαμανδούς και τους «παντανιστές» της λέγκα, οι διεκδικήσεις των Καταλανών έχουν σαφώς πιο κοινωνικό και φιλελεύθερο πρόσημο. Το φάσμα των οπαδών της ανεξαρτησίας περιλαμβάνει από αντιΕΕ αντικαπιταλιστές, μέχρι Δεξιούς. Οι εθνικιστικές κορώνες σπανίζουν καθώς και η Δεξιά τους ακόμα λέει ότι «Καταλανός είναι όποιος ζει κι εργάζεται στην Καταλονία».
http://arouraios.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)