Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Tahrir reloaded: O Mόρσι απορρίπτει το τελεσίγραφο του στρατού!

Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi set off fireworks during a protest at Tahrir Square in Cairo June 30, 2013. (Reuters)Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και σε άλλες περιοχές συγκεντρώθηκαν και τη Δευτέρα οι διαδηλωτές απαιτώντας την παραίτηση του Μόρσι - ο αιγύπτιος πρόεδρος απέρριψε το 48ωρο τελεσίγραφο του στρατού για επίλυση της πολιτικής κρίσης

Τρίτη 2/7
 16:45 Νέα συνάντηση Μόρσι με τον επικεφαλής του στρατού
 16:41 Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαψεύδει ότι παραιτήθηκε η αιγυπτιακή κυβέρνηση
 14:15 Ζωντανή εικόνα της πλατείας Ταχρίρ


14:00  Η αντιπολίτευση αντιτάσσεται σε ενδεχόμενο πραξικόπημα

12:00 Η δικαιοσύνη διατάσσει την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα που είχε διορίσει ο Μόρσι και την επιστροφή του προκατόχου του

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ υπέβαλε την παραίτησή του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας είναι το σημαντικότερο στέλεχος της κυβέρνησης που παραιτείται. Προηγήθηκαν οι παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών, ανάμεσά τους του υπουργού Τουρισμού, έπειτα από τις ογκώδεις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Κυριακή και τη Δευτέρα  ολόκληρη την Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

 Egyptian opposition protesters celebrate on July 1, 2013 in Cairo.(AFP Photo / Gianluigi Guercia)

Ο αιγύπτιος πρόεδρος απέρριψε κατά τη διάρκεια της νύκτας το τελεσίγραφο του στρατού, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο 2011 και την εκλογή του Μόρσι τον Ιούνιο 2012.

H προεδρία επιβεβαιώνει ότι κινείται προς την πορεία που είχε προσχεδιάσει για «μια ολοκληρωμένη εθνική συμφιλίωση»… σε απάντηση στον αιγυπτιακό λαό και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε δηλώσεις, οι οποίες εμβαθύνουν το διχασμό μεταξύ των πολιτών», ανακοίνωσε το Προεδρικό Μέγαρο.

«Είμαι μέρος αυτής της επανάστασης γιατί το καθεστώς είναι χειρότερο από το προηγούμενο», δηλώνει στο democracynow ένας διαδηλωτής. «Τουλάχιστον τότε δεν είχαμε τα σημερινά προβλήματα: είχαμε νερό, ρεύμα και καύσιμα. Πρέπει να φύγει και να μας αφήσει να διαλέξουμε κάποιον άλλο. Αυτή την φορά πρέπει να διαλέξουμε σωστά», συνεχίζει.




Η προεδρία της Αιγύπτου ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ότι ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα.


Οι εξελίξεις έως αργά το βράδυ της Δευτέρας 1/7, όταν ο κόσμος για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πλημμύρισε την πλατεία Ταχρίρ δύο χρόνια μετά την εξέγερση που αποκαθήλωσε τον Χ. Μουμπάρακ από την εξουσία:




21:25 Συνάντηση Μόρσι με τον επικεφαλής του στρατού

19:25 Η αντιπολίτευση καλωσορίζει το τελεσίγραφο του στρατού

18:40 Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου διεμήνυσε προς την κυβέρνηση της χώρας ότι έχει 48 ώρες για να απαντήσει στο λαό και να ικανοποιήσει τα αιτήματά του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας: Αίγυπτος: Έτοιμος να παρέμβει ο στρατός, αν κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού

17:20 Λίγο νωρίτερα, παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι σε έκφραση συμπάθειας προς τους διαδηλωτές.

Χθες, Κυριακή, εκατομμύρια διαδηλωτές (14-17 εκατομμύρια σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών δικτύων) πλημμύρισαν τους δρόμους της Αιγύπτου απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Μόρσι (παρακάτω αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες). Ογκώδης η συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία είχε αποτελέσει το κέντρο της εξέγερσης που ανάγκασε τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Χόσνι Μουμπάρακ, να παραιτηθεί, δύο χρόνια νωρίτερα. Βίντεο από τις διαμαρτυρίες του δικτύου «Russia Today»:






Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 600 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσαν αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi set off fireworks during a protest at Tahrir Square in Cairo June 30, 2013. (Reuters)


Πέντε εκ των νεκρών πυροβολήθηκαν σε πόλεις νότια του Καΐρου. Δύο ακόμα σκοτώθηκαν εξαιτίας πυροβολισμών κατά τη διάρκεια επίθεσης στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε προάστιο της πρωτεύουσας, αναφέρουν ιατρικές πηγές. Εκατοντάδες άνθρωποι επιτέθηκαν στο κτίριο ρίχνοντας πέτρες και βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά.


An opponent of Egypt's Islamist President Mohamed Morsi shouts slogans while waving his national flag during a protest calling for his ouster outside the presidential palace in Cairo on June 30, 2013 (AFP Photo / Khaled Desouki)


Τελεσίγραφο από το Τάμαροντ στον Μόρσι 

Το κίνημα Τάμαροντ κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι να εγκαταλέιψει την εξουσία μέχρι αύριο, απειλώντας με την οργάνωση εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής.

«Δίνουμε στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία μέχρι την Τρίτη 1 Ιουλίου στις 17.00 (τοπική ώρα) για να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει στους θεσμούς του κράτους να οργανώσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τάμαροντ και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ. Σε περίπτωση άρνησης, «αύριο στις 17.00 θα ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής».

Το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά), που έχει την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων και οργανώσεων της μη θρησκευτικής, φιλελεύθερης και της αριστερής αντιπολίτευσης βεβαιώνει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 22 εκατομμύρια υπογραφές για την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, δηλαδή αριθμό μεγαλύτερο από τον αριθμό των ψηφοφόρων του Μοχάμεντ Μόρσι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 (13,23 εκατομμύρια).


Το Τάμαροντ απορρίπτει την έκκληση για διάλογο που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος Μόρσι. «Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε ημίμετρα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον ειρηνικό τερματισμό της εξουσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων και του εκπροσώπου τους του Μοχάμεντ Μόρσι», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ανταποκριτής του Associated Press στο Κάιρο μετέδωσε πως το πλήθος εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται ο Μόρσι, στο Κάιρο.

Οι διαδηλωτές πετούσαν έπιπλα και φακέλους από το παράθυρα του εξαώροφου κτιρίου ενώ καπνός υψωνόταν από εάν σημείο του.

Τη νύχτα της Κυριακής, τα γραφεία στο ανατολικό Κάιρο είχαν γίνει ξανά στόχος των διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εκατοντάδες κόσμου επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ στο κτίριο, το οποίο έπιασε φωτιά την ώρα που μέσα βρίσκονταν φρουροί και μέλη της Αδελφότητας που αντάλλασσαν πυρά με τους επιτιθέμενους.

Protesters opposing Egyptian President Mohamed Morsi wave an Egyptian flag and shout slogans against him and members of the Muslim Brotherhood after attacking its national headquarters Molotov cocktails in Cairo's Moqattam district June 30, 2013. (Reuters)

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)