Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ο κατάσκοπος που επέστρεψε στο... κρύο

Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) και υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενος σήμερα από την Ουάσιγκτον εγκατέλειψε χθες το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας όπου παρέμενε τον τελευταίο μήνα και αναχώρησε υπό συνθήκες πλήρους μυστικότητας για αδιευκρίνιστη τοποθεσία έχοντας λάβει άδεια παραμονής στη Ρωσία με διάρκεια ένα χρόνο.
Ο Σνόουντεν έλαβε τα έγγραφα που του επιτρέπουν να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας στο οποίο παρέμεινε για περισσότερο από έναν μήνα, μετέδωσε νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, επικαλούμενο δηλώσεις δικηγόρου του.


 Ο ίδιος πρόσθεσε ότι του χορηγήθηκε άσυλο για ένα έτος από τις ρωσικές αρχές. Ο Ρώσος δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσέρενο, δήλωσε ότι ο πρώην σύμβουλος της NSA βρίσκεται εφεξής σε "ασφαλή τοποθεσία" και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο ίδιος ο Σνόουντεν εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση μέσω του ιστότοπου WikiLeaks ευχαριστώντας τη Ρωσία για την παροχή ασύλου και καταγγέλλοντας την αμερικανική κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν δείχνει "τον παραμικρό σεβασμό" για το διεθνές δίκαιο. "Στο τέλος όμως η νομιμότητα κερδίζει" καταλήγει η ανακοίνωση. Η Ουάσιγκτον ζητεί την έκδοση του Σνόουντεν στις ΗΠΑ, όπου του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπεία.
Παρ' ότι η έκβαση της υπόθεσης αναμένεται να πλήξει σοβαρά τις αμερικανορωσικές σχέσεις, πηγές του Κρεμλίνου προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της. "Ο πρόεδρός μας έχει (...) εκφράσει την ελπίδα πολλές φορές ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τον χαρακτήρα των σχέσεών μας", δήλωσε ο σύμβουλος της ρωσικής προεδρίας, Γιούρι Ούσακοφ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα θα ακυρώσει την επίσκεψή του στη Μόσχα που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.
Η υπόθεση Σνόουντεν έδωσε και στον ιδιοκτήτη της Vkontakte, του μεγαλύτερου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας, την ευκαιρία να διαφημίσει την εταιρεία του καλώντας τον πρώην πράκτορα της NSA να εργαστεί γι' αυτήν. "Προσκαλούμε τον Έντουαρντ Σνόουντεν στην Αγία Πετρούπολη και θα χαρούμε εάν αποφασίσει να ενταχθεί στην ομάδα των διακεκριμένων τεχνικών πληροφορικής που διαθέτουμε" έγραψε ο Πάβελ Ντούροφ στη σελίδα του στο αποκαλούμενο και "ρωσικό Facebook".
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)