Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Οι μισθοί πέφτουν αλλά τα τρόφιμα συνεχίζουν να ακριβαίνουν

Την ανηφόρα εξακολουθούν να τραβούν οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, παρά την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας η οποία διενεργήθηκε από το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ και βασίστηκε σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ.

Οι τιμές των τροφίμων παρουσιάζουν σωρευτική αύξηση ύψους 6,3% την τελευταία πενταετία. Πρόκειται για μια άλλη παταγώδη αποτυχία του προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.



 Η περίφημη «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή ότι με τη μείωση μισθών και συντάξεων θα έπεφταν και οι τιμές σε βασικά προϊόντα και άρα θα γίνονταν πιο ανταγωνιστικά απέτυχε παταγωδώς.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρουσίασαν η ζάχαρη (21,53%), τα αυγά (19,05%), το ρύζι (13,85%) και οι σοκολάτες (10,86%). Κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση των τιμών στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Δίχως όμως να μπορεί κανείς να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» στην έρευνα διαφαίνεται η μικρή συσχέτιση του μισθολογικού κόστους με την εξέλιξη του επιπέδου των τιμών. Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό απασχολουμένων και το μισθολογικό κόστος διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στα λειτουργικά τους έξοδα, δεν φαίνεται να έχουν μεταφέρει την ελάφρυνση από το κόστος εργασίας στις τιμές των προϊόντων. Πιο απλά δε ρίχνουν τις τιμές των προϊόντων.

Σε αντίθεση με τον κλάδο των τροφίμων πάντως, ραγδαία αποκλιμάκωση τιμών παρατηρείται σε όλα τα είδη στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης. Οι τιμές τη διετία 2010-2012 μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 28,2% στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης και κατά 29,4% στον κλάδο της ένδυσης. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφανίζει η γυναικεία ένδυση με ποσοστό 34,1% και ακολουθεί η ανδρική με 27,9%. Τα ποσοστά μείωσης στην παιδική ένδυση περιορίστηκαν στη διετία στο 16,3%.


Πηγή: koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)