Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Συρία: Προετοιμασίες ξένης στρατιωτικής επέμβασης με φόντο τη χημική φρίκη

Σε διπλωματικό και επικοινωνιακό μαραθώνιο έχουν επιδοθεί οι χώρες που επιθυμούν ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μετά την επίθεση με χημικά όπλα την προηγούμενη Τετάρτη που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς




Η βάρβαρη επίθεση με χημικά όπλα την Τετάρτη 21 Αυγούστου σε συνοικίες της Δαμασκού που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα από φωτογραφικό και οπτικό υλικό, πυροδότησε διεθνείς αντιδράσεις και την έναρξη πολεμικών και διπλωματικών ετοιμασιών για μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα που σπαράσσεται επί δύο και πλέον χρόνια από τη σκληρή στρατιωτική αντιπαράθεση του καθεστώτος Άσαντ με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με τους νεκρούς να μετριούνται σε δεκάδες χιλιάδες και τους πρόσφυγες σε εκατομμύρια.



Ο υπεύθυνος της επίθεσης δεν έχει προσδιοριστεί, με τις περισσότερες δυτικές χώρες να ενοχοποιούν το καθεστώς Άσαντ που αρνείται κάθε ανάμιξη. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ έφτασαν τη Δευτέρα σε ένα από τα σημεία της επίθεσης, αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για τα ευρήματά τους. Σενάρια για παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω των αντιδράσεων Ρωσίας και Κίνας.
Nα σημειώσουμε,  ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, που πάντως διέψευσαν σήμερα «κυβερνητικές πηγές», οι ΗΠΑ ζήτησαν ήδη «διευκολύνσεις» για τη βάση της Σούδας και της Καλαμάτας, με φόντο την πιθανή επέμβαση. 

Παρακολουθήστε τις διπλωματικές και άλλες εξελίξεις για το θέμα της Συρίας, ανά μέρα:


Τρίτη 27 Αυγούστου: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και οι πολεμικές προετοιμασίες
- Αναμονή για τα πρώτα αποτελέσματα από τους ερευνητές τους ΟΗΕ

Τι είδαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ


Επί του πεδίου, οι ερευνητές του ΟΗΕ κατάφεραν τελικά να μεταβούν στη Μοανταμίγιατ αλ-Σαμ, μια τοποθεσία στη νοτιοδυτική Δαμασκό που ελέγχεται από τους αντάρτες και έγινε την Τετάρτη στόχος, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μιας επίθεσης με χημικά όπλα από το καθεστώς.
Παρά "τις πολύ δύσκολες συνθήκες", μπόρεσαν "να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία και να μιλήσουν σε μάρτυρες, επιζήσαντες και γιατρους και μπόρεσαν επίσης να συλλέξουν δείγματα", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.
Θα πρέπει "να περιμένουμε λίγο για να έχουμε την πρώτη γνώμη του δρος (Όκε) Σέλστρεμ", του επικεφαλής της ομάδας, για τα στοιχεία αυτά, πρόσθεσε.


Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ διευκρίνισε πως η συλλογή πληροφοριών και δειγμάτων ήταν "πολύ παραγωγική" και η ομάδα "φαινόταν πολύ ικανοποιημένη από τη δουλειά της". Πρόσθεσε πως οι ειδικοί συνέχιζαν σήμερα τη δουλειά τους, χωρίς να προσδιορίσει πού.
Λίγο νωρίτερα, οι ειδικοί είχαν αναγκασθεί να ανακρούσουν πρύμναν, καθώς το πρώτο όχημα της ομάδας "επλήγη εσκεμμένα και επανειλημμένα από πυρά σκοπευτών που δεν ταυτοποιήθηκαν", σύμφωνα με εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο οποίος πρόσθεσε πως δεν υπήρξαν τραυματίες.  Ενώ το καθεστώς και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για τα πυρά αυτά, ο Μπαν εξέδωσε "αυστηρή διαμαρτυρία" προς αμφότερα τα μέρη.


Οι ΗΠΑ ανέβαλαν συνάντηση διπλωματών τους με τη Ρωσία

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβαλε χθες, Δευτέρα, μια προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη, συνάντηση στη Χάγη ανάμεσα σε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και της Ρωσίας λόγω των "συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων" σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία.  Κατά τη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθούν σχέδια για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.
Ωστόσο ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε με δήλωσή του πως η συνάντηση αναβλήθηκε "δεδομένων των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεών μας για την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που έγινε στις 21 Αυγούστου στη Συρία".
Στη συνάντηση επρόκειτο να συμμετάσχουν η Γουέντι Σέρμαν, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, ο αμερικανός πρεσβευτής στη Συρία Ρόμπερτ Φορντ, καθώς και οι ρώσοι υφυπουργοί Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ και Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.
"Θα εργασθούμε μαζί με τους ρώσους ομολόγους μας για να αναπρογραμματίσουμε τη συνάντηση", δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως η επίθεση με χημικά όπλα κατέδειξε την ανάγκη για μια "συνολική και βιώσιμη πολιτική λύση" για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Η Ρωσία εξέφρασε τη "λύπη" της για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβάλουν τη συνάντηση, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι εταίροι μας αποφάσισαν να ματαιώσουν τη διμερή συνάντηση», έγραψε ο Γκατίλοφ στο λογαριασμό του στο Twitter.  Ο Γκατίλοφ έκανε σαφές στο μήνυμά του στο Twitter πως οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφαση για την αναβολή της συνάντησης μονομερώς.


Τζον Κέρι: «Αδιαμφισβήτητη η χρήση χημικών όπλων»

Το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό είναι "αδιαμφισβήτητο", διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, η χώρα του οποίου διεξάγει διαβουλεύσεις για μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση εναντίον του συριακού καθεστώτος, τη στιγμή που οι ειδικοί του ΟΗΕ συλλέγουν δείγματα στον τόπο της φερόμενης επίθεσης. «Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία», δήλωσε ο Κέρι προς δημοσιογράφους στη διάρκεια παρέμβασής του στην Ουάσιγνκτον, προσθέτοντας πως "αυτό είναι αδιαμφισβήτητο".
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε "ηθικά αισχρή" τη χρήση αυτών των όπλων, που φέρεται ότι προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων των 1.000 ανθρώπων την περασμένη Τετάρτη στην ανατολική Γούτα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση στο σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Χωρίς να υποδείξει κάποιον ως ένοχο, ο Τζον Κέρι διαβεβαίωσε ότι "ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει πως αυτοί που προσφεύγουν στα πιο φρικτά όπλα εναντίον των πιο ευάλωτων πληθυσμών του πλανήτη πρέπει να λογοδοτήσουν". Ωστόσο ο Κέρι δεν έκανε λόγο για κάποιο σχέδιο για πλήγματα εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκου.
Ο Λευκός Οίκος επίσης διέψευσε πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας "Τέλεγκραφ" σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ετοιμάζονται να αναλάβουν κοινή στρατιωτική δράση "μέσα στις προσεχείς ημέρες".
Τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε δηλώσει πάντως ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να δράσουν αν κριθεί απαραίτητο.


Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν από την πλευρά τους τη Δαμασκό ότι βομβάρδισε εκ νέου χθες τον τόπο της επίθεσης της 21ης Αυγούστου επιχειρώντας να κρύψει τις αποδείξεις.
Απαντώντας στις κατηγορίες για προσφυγή στα χημικά όπλα, ο πρόεδρος Άσαντ δήλωσε πως είναι "αντίθετο στη λογική" να κατηγορεί κανείς το καθεστώς του πριν διεξαχθεί έρευνα. Προειδοποίησε επίσης πως σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης, "οι ΗΠΑ θα υποστουν μια αποτυχία".


Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε πως είναι "δυνατόν" να δοθεί απάντηση στη χρήση χημικών όπλων χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του πως το καθεστώς χρησιμοποίησε στις 21 Αυγούστου χημικά όπλα, ο Χέιγκ έκρινε πως μια επέμβαση είναι δυνατή για λόγους "ανθρωπιστικής καταστροφής".
Σύμφωνα με το γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, οι δυτικές χώρες θα αποφασίοσυν μια απάντηση "μέσα στις ερχόμενες ημέρες" ενώ η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει σ' ένα συνασπισμό εναντίον της Συρίας ακόμη και χωρίς τη συναίνεση του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δυτικές χώρες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν χειρουργικά πλήγματα εναντίον στρατηγικής σημασίας συμφερόντων, χωρίς ωστόσο να εμπλακούν σε μια επέμβαση μακράς διαρκείας.
Το Ιράκ ανακοίνωσε πως αντιτίθεται στη χρήση του εναέριου χώρου του ή του εδάφους του για οποιαδήποτε επιχείρηση.
Εντούτοις η Ρωσία,  σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, προειδοποίησε εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτιμώντας πως θα ήταν "επικίνδυνη" και θα συνιστούσε "μια παράνομη παραβίαση του διεθνούς δικαίου".

Συνομιλία Πούτιν-Κάμερον

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με το βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος συντόμευσε τις διακοπές του, κατά την οποία υποστήριξε κυρίως πως δεν υπάρχουν "αποδείξεις ούτε για τη χρήση χημικών όπλων, ούτε για το ποιος ευθύνεται γι' αυτή, αν έγινε".
Το Ιράν, άλλος σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, προειδοποίησε τις ΗΠΑ για "σκληρές συνέπειες" σε περίπτωση που επέμβουν.

 Η Κίνα έκανε λόγο για "σύνεση ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανάμιξη".  Η Γερμανία δήλωσε πως θα ενέκρινε ενδεχόμενη "δράση" της διεθνούς κοινότητας αν επιβεβαιωνόταν η χρήση χημικών όπλων, ενώ η Σαουδική Αραβία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει δράση έπειτα απ' αυτές τις "τρομερές σφαγές" που διαπράχθηκαν, όπως υποστήριξε, από τη Δαμασκό.
Η διεθνής κοινότητα "δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη", δήλωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει τον ερχόμενο μήνα την κυκλική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Χθες υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δυτικών χωρών και χωρών της περιοχής άρχισαν μια διήμερη σύνοδο στην Ιορδανία για να συζητήσουν ενδεχόμενα "σενάρια" μετα΄τις "επικίνδυνες εξελίξεις" στη Συρία, σύμφωνα με το Αμάν.
Μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων ισραηλινών αξιωματούχων έγινε εξάλλου δεκτή χθες στο Λευκό Οίκο για να συζητήσει κυρίως για τη Συρία. Το Ισραήλ έχει ήδη πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Δαμασκού με στόχο αποθήκες που πιστεύεται ότι είχαν χημικά όπλα.

Επαφές ΗΠΑ-Αυστραλίας

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Κέβιν Ραντ, κατά την οποία οι δύο ηγέτες μίλησαν σχετικά με τις πιθανές διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία. Παράλληλα η σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς εναντίον αμάχων, την περασμένη Τετάρτη σε περιοχή κοντά στη Δαμασκό, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Σούζαν Ράις, συναντήθηκε με μια αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Γιακόβ Άμιντρορ, πρόεδρο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Η συνάντηση αυτή ήταν μέρος μιας σειράς τακτικών διμερών διαβουλεύσεων που θέμα έχουν την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράν, την Αίγυπτο και τη Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα δήλωσαν ότι είναι αναμφισβήτητο πως έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως η συριακή κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την επίθεση, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

«Ο πρόεδρος και η ομάδα του κάνουν αξιολόγηση των επιλογών σχετικά με τις αντιδράσεις σε αυτή τη συγκεκριμένη παράβαση του διεθνούς πρότυπου – την απαγορευμένη χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκο, Τζέι Κάρνεϊ. Υπογράμμισε επίσης ότι μια στρατιωτική απάντηση είναι μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται.

Καθώς ο Ομπάμα επεξεργάζεται τις πιθανές επιλογές, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κάνει σαφές ότι είναι απαραίτητη η διεθνής υποστήριξη προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει μια σειρά διαβουλεύσεων με τους συμμάχους σχετικά με το ζήτημα. Ο Ομπάμα συνομίλησε το Σάββατο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και την Κυριακή με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διεθνείς αρχές πίσω από τα γεγονότα στη Συρία είναι σαφείς. «Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι έγινε χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού, όπου τουλάχιστον 300 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 3.600 νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομεία», είπε την Τρίτη σε ομιλία που έδωσε στο Σίδνεϊ. Η μη ανάληψη δράσης, όπως είπε, θα στείλει ένα μήνυμα ατιμωρησίας σε «κάθε καθεστώς που σχεδιάζει μια μελλοντική χρήση όπλων».

 «Να υπάρξουν διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο»


Ο πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπόενερ, δήλωσε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, ότι πρέπει να υπάρξουν διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο προτού η κυβέρνηση Ομπάμα προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, όσον αφορά τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Συρίας.

«Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι, προτού αναληφθεί οποιαδήποτε δράση, θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τα μέλη του Κογκρέσου και να τεθούν οι στόχοι μια ευρύτερης στρατηγικής για την επίτευξη της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόενερ, Μπρένταν Μπακ.

Συνάντηση Πούτιν-Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

Οι δύο ηγέτες βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με την απόφαση του Πούτιν να χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν. Η κίνηση αυτή του Ρώσου προέδρου έδωσε τη δυνατότητα στον Σνόουντεν να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία και διαρροή απόρρητων πληροφοριών των αμερικανικών προγραμμάτων παρακολούθησης.
 Εις ένδειξη διαμαρτυρίας σε αυτή την κίνηση του Πούτιν, ο Ομπάμα ανέβαλε τις συνομιλίες με τη Μόσχα, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθούν εν όψει της συνόδου κορυφής.

Ωστόσο, ο Κάρνεϊ κατέστησε σαφές πως οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη την ερχόμενη εβδομάδα. «Είναι σίγουρο ότι ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πούτιν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κάρνεϊ.

«Για αίσθηση επείγοντος» κάνει λόγο το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει ορίσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αντίδραση στην χρήση χημικών όπλων στην Συρία, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν διάφορες επιλογές για τον Αμερικανό πρόεδρο έχοντας μια αίσθηση επείγοντος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
"Αισθάνονται ότι υπάρχει μια λογική επείγοντος (...) αλλά δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, λίγο μετά την δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ότι είναι "αναμφισβήτητη" η χρήση χημικών όπλων την περασμένη εβδομάδα στην Συρία.

* * *

Διαβάστε ακόμα:

Ψάχνει γυναίκα και παιδιά: εξωφρενική περιπέτεια για οικογένεια Σύρων προσφύγων
Ο πατέρας ύστερα από κράτηση 25 ημερών αναζητά τα ίχνη της συζύγου και των δύο παιδιών του, 9 μηνών και 3,5 ετών, που εξαφανίστηκαν σε βουνό της Σάμου - Παράκληση για βοήθεια από όποιον/α μπορεί να γνωρίζει κάτι (26/8).


 
Όταν οι ΗΠΑ συνεργάζονταν με καθεστώτα που έριχναν χημικά
Την ώρα που στη Δύση εντείνονται οι συζητήσεις για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ύστερα από τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, απόρρητα έγγραφα της CIA, που αποχαρακτηρίστηκαν, αποκαλύπτουν πως οι ΗΠΑ, πριν από 25 χρόνια, είχαν υποστηρίξει, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν στον πόλεμο με το Ιράν, αν και γνώριζαν πως θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
 
 
[23/08/2013 14:51] Συρία: Έφτασαν το εκατομμύριο τα παιδιά-πρόσφυγες
Το ένα εκατομμύριο έφτασαν «αισίως» τα παιδιά-πρόσφυγες της Συρίας, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα διανύει το τρίτο έτος του. Τα παιδιά αποτελούν το 50% των προσφύγων. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταλήξει στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)