Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Σκληραίνει η κόντρα για το Γιβραλτάρ

ΙΣΠΑΝΙΑ Η στάθμευση βρετανικού στολίσκου στην περιοχή ρίχνει λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει μεταξύ Ραχόι και Κάμερον για την εδαφική κυριαρχία στον Βράχο

Της Βίκυς Καπετανοπούλου για την Εφημερίδα των Συντακτών

Στα άκρα τραβούν το σκοινί της διπλωματικής διελκυστίνδας Κάμερον και Ραχόι, που εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο θέμα της διαφιλονικούμενης κυριαρχίας του Γιβραλτάρ.



Το αρχικό… γινάτι μεταξύ των δύο ηγετών, εταίρων και συμμάχων σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, μετεξελίσσεται πλέον σε ανοιχτή πολιτική κόντρα με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς και οι δύο απειλούν τώρα να προσφύγουν σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να λύσουν τις πολύχρονες και μέχρι πρότινος υποβαθμισμένες -αλλά πάντα υποβόσκουσες- εδαφικές διαφορές των χωρών τους σχετικά με τον Βράχο.

Συμβολική σημασία

Παρότι και οι δύο πλευρές διατείνονται ότι πρόκειται για υπόθεση ρουτίνας, ο σταδιακός απόπλους από τη Βρετανία στολίσκου του Βασιλικού Ναυτικού, που θα σταθμεύσει και στο Γιβραλτάρ στο πλαίσιο προγραμματισμένης, ετήσιας άσκησης στη Μεσόγειο και τον Κόλπο, λαμβάνει ιδιαίτερη συμβολική σημασία τη δεδομένη χρονική συγκυρία.

«Ο πρωθυπουργός είναι απογοητευμένος από την αποτυχία των Ισπανών να καταργήσουν τους επιπλέον συνοριακούς ελέγχους το περασμένο Σαββατοκύριακο και τώρα εξετάζουμε τι είδους νομική ενέργεια είναι ανοιχτή για μας. Θα πρόκειται για βήμα άνευ προηγουμένου και θα θέλαμε να είμαστε προσεκτικοί πριν προβούμε σε κάποια απόφαση», προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ και πρόσθεσε: «Αισθανόμαστε ότι αυτές οι καθυστερήσεις (στα σύνορα Γιβραλτάρ-Ισπανίας) είναι πολιτικά υποκινούμενες και δυσανάλογες. Αυτό θα ήταν παράνομο με βάση το κοινοτικό δίκαιο και αντίθετο στο δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης».

Το Λονδίνο ανακοίνωσε επίσης ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον σχεδιάζει κατεπείγουσα προσφυγή στα όργανα της Ε.Ε. -πιθανόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο-, ενώ μελετά και άλλου είδους επιλογές (ίσως με τη μορφή κυρώσεων), που δεν θέλει προς το παρόν να αποκαλύψει. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε χθες ότι κλιμάκιο αξιωματούχων της θα μεταβεί τον Σεπτέμβριο στο Γιβραλτάρ για να εξακριβώσει την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τους συνοριακούς ελέγχους. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Βρετανία, και συνακόλουθα ο Βράχος, δεν υπόκεινται στη Συνθήκη του Σένγκεν, σε αντίθεση με την Ισπανία.

Η Μαδρίτη, από την άλλη, «ανασκουμπώνεται» για αντίστοιχες κινήσεις, επιδιώκοντας μάλιστα να δημιουργήσει κοινό μέτωπο κατά της Βρετανίας με την Αργεντινή, που δεν έχει πάψει να διεκδικεί επίμονα την κυριαρχία των Νησιών Φόκλαντ. Οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, ωστόσο, έχουν βρεθεί στο ναδίρ, μετά την απόφαση των αρχών της λατινοαμερικάνικης χώρας να κρατικοποιήσουν την πετρελαϊκή εταιρεία YPF, που ανήκει στην ισπανική Repsol, η οποία, με τη σειρά της, απαιτεί αποζημίωση ύψους 10 δισ. δολαρίων από το Μπουένος Αϊρες.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Γκαρθία Μαργκάγιο, μεταβαίνει τον άλλο μήνα στην πρωτεύουσα της Αργεντινής για να βολιδοσκοπήσει τη στάση του ομολόγου του, Χέκτορ Τίμερμαν, καθώς προετοιμάζεται για «στροφή 180 μοιρών στην πολιτική επί της αποικίας», όπως γράφει χαρακτηριστικά η «El Pais».

Η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες, που ασκεί την προεδρεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είχε ήδη εγείρει το θέμα των Νησιών Φόκλαντ σε συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας και οι Ισπανοί ελπίζουν να πράξει το ίδιο και για το Γιβραλτάρ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι εξετάζει την πιθανότητα προσφυγής στην Ολομέλεια του ΟΗΕ ή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Απαραίτητοι» έλεγχοι

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει «απαραίτητους» τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με τον βρετανικό θύλακο, επειδή συμβάλλουν στην πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, ενώ επικαλείται παράλληλα και το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ραχόι ότι εκμεταλλεύεται την αναταραχή για να αποσπάσει την προσοχή της ισπανικής κοινής γνώμης από τα ασφυκτικά μέτρα λιτότητας και τα σκάνδαλα διαφθοράς του κόμματός του και του ιδίου προσωπικά.

Οι Σοσιαλιστές δεν απέκλεισαν να απευθυνθούν για το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο, ζήτησαν διάλογο με τις Βρυξέλλες ώστε να υπάρξει λύση εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μονομερής, ενώ προειδοποίησαν την κυβέρνηση «να προσέξει τις περιπέτειες και τις ψεύτικες συμμαχίες με τρίτες χώρες, καθώς Ισπανία και Βρετανία είναι “παντρεμένες” εντός Ε.Ε.».



Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)