Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Φθηνό εργατικό δυναμικό στην αγορά «προσφέρει» το νέο Επαγγελματικό Λύκειο

9μηνη εργασία, 28 ωρών την εβδομάδα, χωρίς καμία προστασία και δικαιώματα από τους μαθητές και τις μαθήτριες των ΕΠΑΛ - αποψιλώνονται ειδικότητες που προσφέρονται από ιδιωτικά ΙΕΚ

Στη μέγγενη των εξετάσεων πανελλαδικού χαρακτήρα για την προαγωγή και την απόλυση βάζει και το νέο Επαγγελματικό Λύκειο το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «αναδιάρθρωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο μετά την 1η πρωινή του Σαββάτου, 10 Αυγούστου.


Το νέο ΕΠΑΛ δεν παραμένει απλώς υποβαθμισμένο και καταφρονεμένο. Επιπλέον, είναι και αποψιλωμένο από ειδικότητες και τομείς-φιλέτα που μετακομίζουν στα ΙΕΚ προς τέρψη των επιχειρηματιών του χώρου. Όμως, το μεγάλο δώρο που γίνεται στις επιχειρήσεις είναι η παραχώρηση φτηνού εργατικού-μαθητευόμενου δυναμικού το οποίο θα προσφέρει 9μηνη εργασία, 28 ωρών την εβδομάδα, χωρίς καμία προστασία και δικαιώματα.

Αναλυτικότερα, στο νέο ΕΠΑΛ θα λειτουργούν δύο κύκλοι σπουδών: Ο δευτεροβάθμιος κύκλος και η Τάξη Μαθητείας. Η Τάξη Μαθητείας είναι προαιρετική και μπορούν να εγγράφονται σε αυτήν όσοι ολοκληρώνουν τον δευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών. Η προαγωγή από τάξη σε τάξη και η απόλυση δυσκολεύει και για τα παιδιά που θα επιλέξουν να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ. Και οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων είναι υποχρεωμένοι να διαγωνίζονται σε όλα τα μαθήματα, σε θέματα που κατά το 50% θα είναι κοινά για όλους και θα κληρώνονται από τράπεζα θεμάτων.




Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, "διαλύεται, ιδιωτικοποιείται και πολυδιασπάται ακόμα περισσότερο η τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση. Οι τομείς Υγείας - Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών (τους οποίους παρακολουθούσε το 23% του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ) εξοβελίζονται οριστικά από τα ΕΠΑΛ. Δημιουργούνται σχολές κατάρτισης για αποφοίτους γυμνασίου από διάφορους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, με αποτέλεσμα να γυρίζει το εκπαιδευτικό «ημερολόγιο» πίσω τουλάχιστον τρεις δεκαετίες. Καθιερώνεται η μαθητεία, δηλ. η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία ανηλίκων μαθητών στους εργοδότες, ως υποκατάστατο σημαντικού μέρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας.  Το 4ο έτος ειδίκευσης των ΕΠΑΛ υπονομεύεται πριν ακόμα καθιερωθεί, μετατρέπεται και αυτό σε μαθητεία, και παραδίδεται στον ΟΑΕΔ. Οι πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων είναι ο οδηγός αυτών των αλλαγών. Ως σημαντικό δώρο του Υπουργείου Παιδείας στα ιδιωτικά ΙΕΚ προσφέρεται ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας αλλά και οι μεταγυμνασιακές ΣΕΚ, για την αύξηση της «πελατείας» τους".

Πηγές: avgi.gr, enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)