Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Στην τελική ευθεία

Καμία είδηση δεν ξεφεύγει από το κλίμα της κοινωνικής απόγνωσης. Παρ' όλα αυτά, ο Στουρνάρας προβλέπει συντόμως διέξοδο. "Αρκεί να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα", συμπληρώνει πονηρά. Μήπως αυτό το πρόγραμμα δεν μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση; Ακόμη και ορισμένοι αρχιτέκτονές του αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι το Μνημόνιο είναι μηχανή μακροχρόνιας ύφεσης, που ισοδυναμεί με κοινωνική καταστροφή.

Δεν είναι μόνον τα στατιστικά στοιχεία (όσα γλιτώνουν από το ρετουσάρισμα του κ. Γεωργίου, της ΕΛΣΤΑΤ) που επιβεβαιώνουν την καθοδική πορεία. Πιο ισχυρή απόδειξη είναι η κοινωνική εμπειρία.



Αιχμή της μνημονιακής επίθεσης είναι τα δημόσια αγαθά -η εκπαίδευση, η Υγεία και η κοινωνική ασφάλιση. Πίσω, μάλιστα, από τις εικόνες των νοσοκομείων που κλείνουν και των σχολείων που δεν θα ανοίξουν, πίσω από την επικείμενη περικοπή των συντάξεων σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καιροφυλακτεί η "νέα πραγματικότητα". Το σχολείο, που, θεσμικά πλέον, διώχνει τα παιδιά, γιατί η μόρφωση ξαναγίνεται υπόθεση των ευπόρων. Η Υγεία, που εμπορευματοποιείται ακόμη περισσότερο. Η "μηδενική εργασία", οι δίμηνες συμβάσεις χωρίς κατώτατο μισθό και κοινωνική ασφάλιση, που προβάλλονται ως "διέξοδος" στην ανεργία.

Αυτή η κοινωνική φρίκη δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικούς αγώνες, όση αυταπάρνηση κι αν δείξουν μεγάλοι κλάδοι εργαζομένων. Χρειάζεται συντονισμός και πολιτική στόχευση. Δεν πρόκειται για συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, αλλά για κοινωνικά - πολιτικά αιτήματα, που η ικανοποίησή τους θέτει στο επίκεντρο το πολιτικό θέμα, το θέμα της εξουσίας. Για να αποτραπεί η περαιτέρω διάλυση του κοινωνικού κράτους, απαιτείται να ανατραπούν η τροϊκανή κυβέρνηση και η πολιτική της.

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης πορείας. Ο Σαμαράς δεν θα πέσει ως ώριμο φρούτο, διότι έχει αναλάβει έργο και είναι γαντζωμένος στην εξουσία. Οι κοινωνικοί αγώνες θα χρειαστεί να είναι πολιτικά προσανατολισμένοι. Και να στηρίζονται στην ευρύτατη συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, με στόχο τη δημοκρατική ανατροπή και την κοινωνική σωτηρία. Πρέπει να τους διώξουμε, προτού η ζημιά καταστεί ανεπανόρθωτη!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός του ανερχόμενου, όχι πάντοτε ευθύγραμμα, λαϊκού ρεύματος της δημοκρατικής ανατροπής. Είναι κατανοητές οι αντιφάσεις και οι φόβοι. Το ρεύμα αυτό, όμως, είναι το μοναδικό που μπορεί να εκφράσει την ελπίδα για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας. Να ανακόψει την ακροδεξιά δημαγωγία, να σταματήσει τον κίνδυνο να περιπέσει η χώρα από τη Σκύλλα του Μνημονίου στη Χάρυβδη του ακροδεξιού ριζοσπαστισμού.

Η τελική απόφαση, το τέλος της αντίστροφης πορείας, θα διαπιστωθεί στις κάλπες. Θα κριθεί, όμως, από σήμερα στους κοινωνικούς αγώνες, στην ικανότητα να οικοδομηθεί η ευρύτερη λαϊκή ενότητα. Αυτή είναι η αποφασιστική απάντηση στο κήρυγμα διχόνοιας και μίσους που έχουν επιλέξει οι μνημονιακές δυνάμεις, με ανομολόγητο δεκανίκι τη Χρυσή Αυγή, για να απογοητεύσουν τους πολίτες και να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία.


Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)