Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Απώλεια για την πραγματική Αριστερά στην Ευρώπη

Ο Λόταρ Μπίσκι, ιστορικός ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς και συνιδρυτής της Die Linke, απεβίωσε χθες σε ηλικία 72 χρόνων. Υπήρξε πρόεδρος του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), το οποίο μαζί με την Εργατική και Κοινωνική Δικαιοσύνη-Εκλογική Εναλλακτική σχημάτισαν τον Ιούνιο του 2007 το Κόμμα της Αριστεράς. Ο Μπίσκι ανέλαβε συμπρόεδρος του νέου κόμματος μαζί με τον Όσκαρ Λαφοντέν, ενώ μέχρι το 2010 διατέλεσε και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).



Ο θάνατος του 72χρονου πολιτικού ανακοινώθηκε από τον έτερο ιστορικό ηγέτη του PDS Γκρέγκορ Γκίζι χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με τα αίτια θανάτου. Ο Μπίσκι γεννήθηκε το 1941 στην Πολωνία και σε ηλικία 18 χρόνων μετανάστευσε στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας για να σπουδάσει. Το 1963 εντάχθηκε στο Κόμμα Σοσιαλιστικής Ενότητας, αλλά δεν κατέλαβε ανώτατα αξιώματα πριν την αλλαγή φρουράς που πραγματοποιήθηκε μετά την πτώση του τείχους το 1989.
Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας υπήρξε πρόεδρος του PDS μέχρι το 2000. Επανεξελέγη στην ηγεσία του κόμματος τρία χρόνια αργότερα, μετά την εκλογική αποτυχία του 2002, που άφησε το κόμμα έξω από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Τα γερμανικά ΜΜΕ κατέτασσαν πάντοτε τον Μπίσκι στη λεγόμενη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος και τον θεωρούσαν στενό συνεργάτη του Γκρέγκορ Γκίζι. Στο ίδιο του το κόμμα, ο Μπίσκι ήταν γνωστός για τις διαμεσολαβητικές του ικανότητες και τη δυνατότητά του να συνθέτει συχνά αντικρουόμενες απόψεις.
Σε μήνυμά του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εκφράζει τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο του Μπίσκι, ενός μεγάλου ανθρωπιστή συναδέλφου, όπως τον χαρακτηρίζει. "Ο θάνατός του είναι μία μεγάλη απώλεια για την πραγματική Αριστερά στην Ευρώπη" σημειώνει.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)