Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Δεσμευμένος στη λιτότητα, ο Αντ. Σαμαράς ζητιανεύει παράταση του βίου της κυβέρνησης

Ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνει να ισορροπήσει την κυβέρνησή του μεταξύ της γερμανικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και του αμερικανικού μοντέλου, που θέλει δίπλα στο σχέδιο για τη διαχείριση του χρέους και σχέδιο ανάπτυξης και θέσεων εργασίας, προκειμένου να εξαντλήσει τις δυνατότητες να συνεχίσει να υφίσταται και μετά το προσεχές φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση -και ώσπου ο πρωθυπουργός να πιάσει το... αμερικανικό όνειρό του-, δηλώνει τη δέσμευση και την προσήλωσή του στον δρόμο του Μνημονίου.



Αυτό που ο πρωθυπουργός ζήτησε από το Βερολίνο με μισόλογα, διά μέσου του οβάλ γραφείου, ήταν να του προσφέρει την ευκαιρία μετά τις γερμανικές εκλογές να "λασκάρει" κατά τι το ελληνικό Μνημόνιο, διότι εάν η τρόικα επανέλθει με νέες ακραίες απαιτήσεις μετά την αξιολόγηση της πορείας του κυβερνητικού έργου, τότε ούτε αυτός ούτε ο αντιπρόεδρός του, Ευ. Βενιζέλος, μπορούν να εγγυηθούν ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες τους θα συνεχίσουν το "βαρύ καθήκον" τους. Προσπαθεί δηλαδή η κυβέρνηση να μεταφέρει στους εταίρους της τον φόβο της για την "κουρασμένη" κοινοβουλευτική πλειοψηφία που μπορεί να φέρει τη χώρα ακόμα και μπροστά σε πρόωρες εκλογές με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα τόσο για τη χώρα όσο και για... την Ε.Ε. Εξού και η φράση του Αντ. Σαμαρά ότι "ένα ελληνικό 'success story' θα είναι 'success story' και για την Ε.Ε.".
Ομολογώντας ουσιαστικά την αποτυχία της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί, διαμηνύει ότι είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να προωθεί "μεταρρυθμίσεις", όσο σκληρές και αντικοινωνικές κι αν είναι, αρκεί αυτές να μην αποτελούν "νέα δημοσιονομικά μέτρα". Αυτή τη δέσμευση του Αντ. Σαμαρά "να προχωρήσει" μετέφερε στις δηλώσεις του ο Μπ. Ομπάμα, αυτό δήλωσε την επομένη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι στόχος είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων ακόμα και πριν τις καταληκτικές ημερομηνίες. Ο ίδιος περιέγραψε τον έωλο στόχο της κυβέρνησης, που ενδεχομένως δείχνει και τα απώτερα όρια της συνέχισης του βίου της. Άφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι ποντάρει στο ότι θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ότι "τότε, βάσει της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου, θα πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους" και ότι "συνεπώς, η διαβούλευση του φθινοπώρου για το νέο Μεσοπρόθεσμο, δηλαδή 2015-2016, θα γίνει με διαφορετικούς όρους, δεδομένου ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους της".
Απώτερος και άρρητος στόχος της κυβέρνησης είναι το κούρεμα χρέους, το οποίο πάντως οι εκπρόσωποι της γερμανικής Καγκελαρίας (μεταξύ των οποίων ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Φ. Ρέσλερ) απέρριψαν την Παρασκευή και, παρά τις "προτροπές" Ομπάμα για χαλάρωση της λιτότητας, "συμβούλεψαν" εμμέσως πλην σαφώς την Ελλάδα να... κοιτάζει τα του δημοσιονομικού οίκου της.
Ακόμα και έτσι όμως, υπάρχουν βουλευτές και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης που έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα που επιφέρουν μείωση εισοδημάτων ακόμα κι αν αυτά έρθουν υπό τον "μανδύα" της παράτασης φόρων (επέκταση του "χαρατσιού" και στο 2014 ως "ενιαίου φόρου ακινήτων" και επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης έως το 2016). Σε ακόμα σφοδρότερες αντιδράσεις "γαλάζιων" και "πράσινων" βουλευτών σκοντάφτουν οι κυβερνητικές σκέψεις για άρση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που προανήγγειλαν την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η τακτικής της "επίθεσης" στη λιτότητα με απολύσεις

Έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες από τότε που ο Γ. Στουρνάρας δήλωνε στο Reuters ότι δεν βλέπει "κανένα οικονομικό ρίσκο", αλλά μόνο "πολιτικό ρίσκο" που "έχει να κάνει με την κόπωση των βουλευτών". Όπως θα φαινόταν ανάγλυφα μια εβδομάδα αργότερα, η φράση του μόνο τυχαία δεν ήταν. Το ίδιο είπε και την Παρασκευή, δηλώνοντας εν όψει των συνομιλιών με την τρόικα για το νέο Μεσοπρόθεσμο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μείωση μισθών και συντάξεων. Την "επίθεση" κατά της λιτότητας συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε άρθρο του στους Ν.Y. Times, προαναγγέλλοντας παράλληλα χιλιάδες απολύσεις, ενώ ήταν η σειρά του Σ. Κεδίκογλου να πει ότι η Ν.Δ. λέει εδώ και χρόνια ότι μόνο με λιτότητα "δεν γίνεται", προαναγγέλλοντας άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Στον... πόλεμο κατά της λιτότητας μπήκε και ο Ευ. Βενιζέλος επαναλαμβάνοντας στον Independent εκείνο που δήλωσε και ο Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα, ότι πλέον χρειάζονται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Μια ημέρα νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, δήλωνε σχεδόν πανομοιότυπα με τον Γ. Στουρνάρα ότι "αν συνεχίσει η τρόικα να πιέζει για νέα δημοσιονομικά μέτρα, θα προκαλέσει πολιτική αστάθεια στη χώρα".

Ετοιμάζονται για εκλογές;

Οι συντονισμένες δηλώσεις στην κατεύθυνση του "παγώματος" της λιτότητας, από τη μια αποτελούν μορφή πίεσης προς το Βερολίνο, μήπως δοθεί στην κυβέρνηση κάποια "ανάσα" στην επικείμενη αξιολόγηση, υπό τον φόβο κατάρρευσης της δικομματικής κυβέρνησης. Από την άλλη όμως, επειδή τα νέα μέτρα βρίσκονται προ των πυλών και έχουν περιγραφεί στις εκθέσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν, τα δύο κόμματα ενδεχομένως να προετοιμάζουν την επιχειρηματολογία τους ενόψει μιας αναπόφευκτης πρόωρης κάλπης. Όπως είπε και ο Αντ. Σαμαράς: "Θέλω σταθερότητα και εξάντληση τετραετίας", αλλά "έχω και τα μάτια μου ανοιχτά"...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)