Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

«Η Ιταλία έχει ήδη de facto βγει από την Eυρωζώνη»

«Η Ιταλία έχει ήδη de facto βγει από την Eυρωζώνη»  «Η Ιταλία είναι ήδη de facto εκτός Ευρωζώνης». Η δήλωση-βόμβα του Μπέπε Γκρίλο σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, αναδεικνύει τη διάσταση που έχει πάρει πλέον η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ιταλία, αλλά και το πραγματικό διακύβευμα για την Ευρώπη: Το μέλλον του ενιαίου νομίσματος.
Οι θέσεις του μεγάλου νικητή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών δεν μπορούν να αγνοηθούν από κανέναν, ούτε δύναται κανείς απλώς να τις προσπεράσει χαρακτηρίζοντας τον εκφραστή τους ως «γραφικό» και «λαϊκιστή».


 Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δείχνουν ότι ο Γκρίλο, όχι απλώς δεν αποδυναμώνεται, αλλά ενισχύεται. Σύμφωνα με έρευνα της Ipsos, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έρχεται πρώτο με 28,7%. Δεύτερο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα με 27,1%, ενώ τρίτος είναι ο Λαός της Ελευθερίας με 21,6%.
«Οι Γερμανοί και οι άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης θα μας κρατήσουν στο ενιαίο νόμισμα μέχρις ότου διασφαλίσουν τις επενδύσεις των τραπεζών τους στα ιταλικά κρατικά ομόλογα και μετά θα μας πετάξουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκρίλο στην Handelsblatt, για να προσθέσει: «Οφείλουμε να αναρωτηθούμε: Τι έμεινε από την Ευρώπη; Γιατί δεν διαθέτουμε ενιαία πολιτική πληροφόρησης, φορολόγησης και μετανάστευσης; Γιατί έχει πλουτίσει μόνο η Γερμανία;».
Οι «αγορές» δεν έχουν αντιδράσει, πάντως, ιδιαιτέρως επιθετικά: Σε χθεσινή δημοπρασία 3ετών και 15ετών ιταλικών ομολόγων, ναι μεν η ζήτηση ήταν μικρότερη της αναμενόμενης και το κόστος δανεισμού για τα τριετή έφτασε στο υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο, αλλά τα μεγέθη δεν προκαλούν συναγερμό.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)