Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

η ΚΡΙΣΗ στην ΚΥΠΡΟ!(Συνεχής Ενημέρωση)-2


Πέμπτη 21/3/2013 - Κρίσιμη ημέρα διαπραγματεύσεων
Κύπρος: Στη Βουλή τρία νομοσχέδια 
23:00 Αύριο στις 8 θα συνεδριάσει η Επιτροπή Οικονομικών και στις 10 η Ολομέλεια.
22:50 Λήξη συνεδρίασης. Δεν εξετάστηκαν τα επίμαχα νομοσχέδια, τα οποία μεταφέρθηκαν για αύριο το πρωί στις 10. (Από 24h.com.cy)
22:44 Άρχισε η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής.



22:35 Οι χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ συνεχίζουν να είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και στην διασφάλιση της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της. Αυτό υπογράμμισε με την ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup μετά την  έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης για την Κύπρο.


22:26 Σύσκεψη αρχηγών αυτή την ώρα στη Βουλή.


22:23 Στην υποβάθμιση της Κύπρου σε CCC από CCC+ προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.


22:20 Φαίνεται να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις με Ρωσία. Ο λόγος τώρα στο Κοινοβούλιο...


22.14 Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ολομέλεια θα ψηφίσει απόψε τα δύο από τα τρία νομοσχέδια για τα οποία υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για τα νομοσχέδια που περιλαμβάνουν την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και τον Περιορισμό στις Συναλλαγές. Το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Λαϊκής θα ψηφιστεί αύριο.





22.03 Στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής εισήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της διοίκησης της Λαϊκής Τράπεζας και του προσωπικού, και μέλη του σωματείου των τραπεζοϋπαλλήλων (από sigmalive.com)


21.53 Ολοκληρώθηκε το έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με την Κύπρο τις νέες προτάσεις, ενώ επισημάνθηκε και η ανάγκη να διασφαλιστούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ.








21:18 Σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασαν ήδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων δύο από τα νομοσχέδια που συζητήθηκαν απόψε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το ένα εκ των δύο νομοσχεδίων αφορά στην ίδρυση εθνικού ταμείου αλληλεγγύης (ΕΤΑ) και το δεύτερο την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια τυγχάνουν μελέτης από τους βουλευτές. 


21:15 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και αναχώρησαν για τη Βουλή για να ψηφίσουν τα νομοσχέδια.




21:12 H ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει μετά από την σύσκεψη στο Προεδρικό. 


20.47 Τηλεφωνήματα του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών στους Ευρωπαίους Ομολόγους του, μεταξύ των οποίων δύο φορές με τον Σόιμπλε - Την Κύπρο στην αποψινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα αντιπροσωπεύσει ο Υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης. (από sigmalive.com)










19.35 Διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή: Βίντεο από sigmalive.com



19.33 Σύμφωνα με πληροφορίες στην αποψινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα συμμετέχει ο Μιχάλης Σαρρής από τη Μόσχα (Από sigmalive.com)


19.29 Δεν κλείνει αλλά αναδιαρθρώνεται η Λαϊκή Τράπεζα, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γ. Λαμάρης.


19.25 Δύο φορές μέχρι τώρα ο κόσμος προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθει στην βουλή, ενώ συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των διαδηλωτών, καθώς έχουν ξεκινήσει πούλμαν που μεταφέρουν κόσμο στην Λευκωσία από όλες τις πόλεις της Κύπρου.




19.22 Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται μεταξύ του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και αρχηγών των κομμάτων. Το αντικείμενο της σύσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να σχετίζεται με το θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών ή με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Ως εκ τούτου η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής θα καθυστερήσει να αρχίσει.



19:14
 Σύμφωνα με πληροφορίες σε λίγο θα κάνουν δηλώσεις ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και ο πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.







17:45 Σπάζουν τον Αστυνομικό κλοιό  οι διαδηλωτές έξω από την Βουλή





17: 40 Υπάλληλοι της Λαϊκής ήδη με πανό μεταβαίνουν στους χώρους έξω από τη Βουλή. Οι υπάλληλοι αφού πρώτα συσκέφθηκαν μετά τη γνωστοποίηση των απολύσεων, αποφάσισαν να πάνε στο χώρο που στεγάζεται το νομοθετικό μας σώμα και να διαδηλώσουν δυναμικά.







15:30 Νέα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, θα έχει στις 9:00 (ώρα Μόσχας) ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.


15:30 Ο πανικός και ουρές έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών και κυρίως της Λαϊκής καλά κρατούν. Η ροή χρημάτων από τα ATM συνεχίζεται κανονικά και δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα.





15:10 Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η VTB ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν ενδιαφέρεται για εξαγορά οποιασδήποτε τράπεζας στην Κύπρο, σύμφωνα με δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Andrei Kostin.


15:05 Στις 19:00 σύσκεψη της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής.


15:00 Οι ουρές έξω από τα ΑΤΜ της Λαϊκής Τράπεζας συνεχίζονται αμείωτες... (Από 24h.com.cy)





14:55 Υπό τον φόβο διαμαρτυριών έχει "κατεβάσει ρολά" η Γερμανική Πρεσβεία στην Κύπρο.







  

11:21 Διαψεύδει κατηγορηματικά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τα όσα αναφέρθηκαν περί συμφωνίας της Κυβέρνησής του για κούρεμα καταθέσεων.










11:07 Δύο νέα στοιχεία φαίνεται πως μπαίνουν στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.  Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία ζητεί συμμετοχή της στο οικόπεδο 12  και είναι διατεθειμένη να μπει  ως στρατηγικός επενδυτής σε ημικρατικούς οργανισμούς. (Πηγή: sigmalive)






11:00 "Ανησυχώ πολύ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, κυρίως λόγω των επιπτώσεών τους στους πολίτες της Κύπρου. Στο παρελθόν επιλύσαμε μεγαλύτερα προβλήματα. Ελπίζω ότι και αυτή τη φορά θα βρεθεί λύση" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
  
10:48 Η όποια στήριξη λάβει η Κύπρος από τη Ρωσία θα κατευθυνθεί στις τράπεζες, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών από τη Μόσχα, όπου συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση.
  
10:32 Ανακοίνωση του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με την οποία διαψεύδει τα περί συμφωνίας για κούρεμα επί προεδρίας του.
  
10:18 Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα παραμείνει κλειστό σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή λόγω των εξελίξεων.
  
10:15 Διαψεύδουν τα σενάρια κλεισίματος της Λαϊκής, πηγές της Τράπεζας. 



  
9:45 Ξεκίνησε η σύσκεψη των Αρχηγών. Στο Προεδρικό βρίσκονται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο Μάριος Κάρογιαν, ο Άδωνις Γιάγκου, ο Διοικητής της ΚΤ, Πανίκος Δημιτριάδης, ο Δημήτρης Συλλούρης, ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης και ο Γιαννάκης Ομήρου


  
9:40  Έφτασε στο Προεδρικό , ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης για τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς.





9:15 Τα μπόνους των τραπεζιτών θα έχουν ανώτατο όριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το επόμενο έτος, ως μέρος του πλαισίου μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα, που συμφωνήθηκε αργά την Τετάρτη, μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.





Η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει:

9:30 Πρόεδρος Δημοκρατίας - Σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς (Προεδρικό)

12:00 Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών (Βουλή)

16:00 Ολομέλεια Βουλής των Αντιπροσώπων (Βουλή)



_______________________________________________________


ΤΕΤΑΡΤΗ 20/3/2013 - Η επόμενη μέρα

21:35 Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σε συνέντευξη της στο περιοδικό ΤΙΜΕ ότι μία κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να περικλείει κινδύνους μετάστασης. 
"Η συμφωνία δεν μπορεί να είναι «τσιρότο" ανέφερε η κ. Λαγκάρντ. "Είναι αλήθεια πως είναι πολύ μικρή η Κύπρος, στο μέγεθος μιας μικρής περιοχής της Γαλλίας. Ωστόσο, όσο αμελητέα και αν είναι σε σχέση με άλλες χώρες, είναι παρόλα αυτά σημαντική και πιθανότατα μια πηγή έκθεσης για όλη την ευρωζώνη, εξαιτίας της διασύνδεσης της με διάφορα συστήματα" τόνισε η κ. Λαγκάρν. 






21:17 Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.



20:45 Αντίθετο με το νέο κούρεμα το ΑΚΕΛ, συνέρχεται η ΕΔΕΚ για να αποφασίσει.






20:30 Με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά στις 21 και 22 Μαρτίου. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς. Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για όσους έχουν τα χρήματά τους σε κυπριακές είτε σε ελληνικές τράπεζες είτε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι όλα τα άλλα καταστήματα ελληνικών ή ξένων τραπεζών στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικά.





20:15 Τα νέα από τη Μόσχα φαίνεται ότι δεν είναι καλά αφού κάθε άλλο παρά ενθαρυντική είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται. Επιπλέον δεν έχει καθοριστεί συνάντηση με τον Β. Πούτιν, εξέλιξη που δεν εκτιμάται ως θετική. (Πηγή: sigmalive)



20:14 Μεντβέντεφ: Η λύση για την Κύπρο να μην βλάψει τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ

O Ρώσος Πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Τετάρτη ότι το σχέδιο οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο έχει περιπλεχθεί και ότι η όποια λύση εξευρεθεί δεν πρέπει να βλάψει τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ.

"Φαίνεται ότι κάθε λάθος που ήταν δυνατό να γίνει έχει γίνει σε αυτή την υπόθεση (της Κύπρου)", δήλωσε ο Μεντβέντεφ , σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ. Εξέφρασε την ευχή να βρεθεί λύση που να μην έχει αντίκτυπο στις σχέσεις Μόσχας-ΕΕ. 



20:08  Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, έφθασε πριν από λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο. Από το Προεδρικό αναχώρησαν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας, Παιδείας και Υγείας.


20:05 Ενδεικτικό του κλίματος είναι το ότι ζητήθηκε από τα ΜΜΕ, διεθνή και κυπριακά, να αποχωρήσουν από το χώρο του Προεδρικού, γεγονός που δεν γίνεται αποδεκτό από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι και παρέμειναν εκεί. (Πηγή: sigmalive)


20:00 Εντός Υπουργικού Συμβουλίου συζητείται κούρεμα, όχι στην αρχική του μορφή αλλά σε συνδυασμό με αλλά σενάρια για να εξασφαλιστεί μεγάλο ποσό από εσωτερικούς πόρους.


19:55 Η λύση για την Κύπρο πρέπει να βρεθεί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει η Ευρώπη να δείξει προς τα έξω ότι αδυνατεί να επιλύσει τα δικά της προβλήματα εντός των δομών της. (Πηγή: sigmalive)



19:50 Ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ευδόκιμος Ξενοφώντος εξέφρασε απόψε την αισιοδοξία του για το μέλλον παρά τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος.
Μιλώντας με δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ξενοφώντος είπε πως είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να αντιστραφεί.
‘Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτοί (η τρόικα) θα πρέπει να το αποδεχθούν. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε θυσίες κι αυτό αναφέρεται για τους Κύπριους καταθέτες. Δεν μπορούμε να το κάνουμε στους ξένους καταθέτες που μας εμπιστεύθηκαν. Αυτό θα ήταν κλεψιά’, ανέφερε.
Σε περίπτωση που φύγουν οι ξένοι, συνέχισε, δεν θα έρθουν πίσω. ‘Αν τους προστατεύσουμε, κι αν φύγουν, θα έλθουν πίσω. Ζήσαμε μια εισβολή και υπερπηδήσαμε τις δυσκολίες’, πρόσθεσε.
Είπε, τέλος, ότι πρέπει να αποφύγουμε ενδεχόμενο κούρεμα στο ποσό των 100 χιλ. Ευρώ.
(Πηγή: ΚΥΠΕ)


19:35 Οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές για άλλες δύο ημέρες, την Πέμπτη και την Παρασκευή, με διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με πληροφορίες από το Προεδρικό Μέγαρο.
Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ και η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, η οποία δήλωσε ότι επίκειται επίσημη ανακοίνωση σύντομα.



18:55 Aύριο το πρωί στις 09:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντηθεί και πάλι με τους πολιτικούς αρχηγούς για να συζητήσουν επί των νομοσχεδίων που συζητιούνται σήμερα και να τους ενημερώσει για τις νεότερες εξελίξεις.


18:40 Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί αύριο ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νάισελμπλουμ με θέμα την Κύπρο και τη ζώνη του ευρώ. Αυτό αναφέρεται σε ανάρτηση στο λογαριασμό twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (Πηγή: sigmalive)



18:32 Σε εξέλιξη η συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου. Ο Πρόεδρος ενημερώνει τους υπουργούς για τις τελευταίαες εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τις επαφές του ιδίου αλλά και τους σχεδιασμούς τους. Θα προχωρήσουν και  σε ανταλλαγή σκέψεων κι απόψεων για τα όσα διεμείφθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και με την τρόικα.

Ενώπιον του υπουργικού  δεν υπάρχουν τα δύο νομοσχέδια, καθώς  δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η τεχνοκρατική τους μελέτη. Τα νομοσχέδια καταρτίζονται ακόμα στην ΚΤ, με τη συμβολή ακόμη και ιδιωτιών

Ενώπιον του υπουργικού και το διάταγμα για το αν και πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, και υπό  ποιους περιορισμούς. Αυτό έχει να κάνει με τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων.

Αύριο και μεθαύριο, πάντως, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές εν όψει των εξελίξεων.

(Πηγή: sigmalive)



18:15 Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.






17:55 Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι πάρθηκε απόφαση να ανοίξουν οι τράπεζες. Στόχος να μη φύγουν μεγάλα κεφάλαια.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αργότερα για να οριστικοποιήσει νομοσχέδιο ειδικού διατάγματος, το οποίο θα προβλέπει άνοιγμα των τραπεζών την Παρασκευή, αλλά με περιοριστικούς όρους για τη διακίνηση μεγάλων ποσών. Αυτό θα γίνει  για να αποφευχθεί μετακίνηση μεγάλων ποσών εκτός Κύπρου, αλλά και για να προστατευθεί και η Λαϊκή Τράπεζα. 



17:40 Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί «το συντομότερο δυνατό» η σημερινή «καταστροφική» κατάσταση στην Κύπρο, η οποία ζημιώνει κυρίως τους πολίτες της Νήσου, τόνισε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.



Για «πολιτικά εγκληματικές ευθύνες» του «τρικομματικού συνεταιρισμού» της κυβέρνησης αναφορικά με την κατάσταση που έχει περιέλθει η Κύπρος έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.








16:35 Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της τρόικας φέρεται να απορρίπτει εναλλακτικές λύσεις, που της τέθηκαν από την κυπριακή κυβέρηση.


16:30 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σήμερα στις 6μμ συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.





15:23 «Η συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο κυρίαρχο κράτος της Κύπρου ήταν δικτατορική και συγχρόνως εκφοβιστική και τώρα δεν θα πρέπει η ΕΕ να εκπλήσσεται αν θα αναμιχθεί η Ρωσία, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή βάση διαπραγμάτευσης», τονίζει η διευθύντρια του Αυστριακού Οικονομικού Κέντρου, Μπάρμπαρα Κολμ, σε σημερινές δηλώσεις της στη Βιέννη. Αυστρία: «Στο στόχαστρο οικονομική δικτατορίας της ΕΕ η Κύπρος»



15:15 Ματαιώνεται η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής. Δεν είναι έτοιμα τα δύο νομοσχέδια τα οποία αναμένετο να τεθούν σε ψηφοφορία.



14:52 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με την Τρόικα στη Βουλή. Δεν έγιναν δηλώσεις. 


Σύμφωνα με το 24h, αστατωμένοι έφυγαν οι βουλευτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ολομέλεια θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια, το ένα αφορά τν δημιουργία "bad bank", που θα συγκεντρώσει όλα τα αρνητικά κεφάλαια της μίας ή και των δύο τραπεζών, για να ανοίξουν οι τράπεζες την Παρασκευή ή το συντομότερο δυνατό. Το άλλο νομοσχέδιο αφορά έκτακτα μέτρα, τα οποία θα περιορίσουν την διαφυγή καταθέσεων. Στο τραπέζι και το ταμείο προνοίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οδηγούμαστε σε νέα ολομέλεια της Βουλής σήμερα το απόγευμα.



14:50 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ, όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Προεδρικό Μέγαρο.
Η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του ήταν γόνιμη και εποικοδομητική, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προσθέτεται ότι κατά τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για διαμόρφωση σχεδίου Β’ και ζήτησε τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δις με ίδιους πόρους.



14:48 Εναλλακτική πρόταση που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, θα πρέπει να υποβάλει η κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να εξεταστεί από το Εurogroup, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κομισιόν: "Να βρει εναλλακτική λύση η Κύπρος"





14:45 O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλιανίδης, έσπευσε να διαψεύσει τη πώληση της Λαϊκής Τράπεζας στους Ρώσους.


14:35 Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, υπάρχει καταρχήν συμφωνία πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας σε Ρώσους επενδυτές. Η πιθανή συμφωνία μειώνει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου κατά 4 περίπου δισ. ευρώ.


14:04 Σύμφωνα με το 24h, οι τελευταίες πληροφορίες από τη Μόσχα αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για τη Λαϊκή τράπεζα βρίσκονται σε καλό δρόμο. Μάλιστα οι πιο αισιόδοξοι μιλούν για καταρχήν συμφωνία με Ρώσους επενδυτές.


14:00 Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο οι συνομιλίες Κύπρου - Ρωσίας. 




13:32 Σύμφωνα με το Βήμα, το μεσημέρι της Τετάρτης δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται ανακοίνωση της Κομισιόν η οποία θα διαφοροποιείται από το Eurogroup, και θα δηλώνει ότι οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.


13:30 Άρχισε η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Τρόικα.






13:27 Η Τρόικα έφτασε στην κυπριακή Βουλή.





13:17 Κύκλοι στο γραφείο του Λιλλήκα μιλούν για κλείδωμα πώλησης της Λαϊκής στην Gazbrom απόψε.


13:12 Ως "απόλυτο χάος" εκτιμά την κατάσταση στην ΕΕ ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD:




Βίντεο: Δηλώσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ και μέλους της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νίκου Νικολαΐδη











12:46 Στις 13:30 η Τρόικα να βρεθεί στην κυπριακή Βουλή.




12:35 Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και αύριο.


12:34 Πριν από λίγο ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, Μ. Σαρρή η οποία επρόκειτο να δοθεί σε ανταποκριτές ρωσικών, διεθνών, ελληνικών και κυπριακών μέσων ενημέρωσης στην κυπριακή Πρεσβεία τη Μόσχα. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι οι διαβουλεύσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, ωστόσο το επιτελείο του Κύπριου υπουργού δεν εξήγησε γιατί δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενημέρωση αργότερα εντός της ημέρας, αφού κατά τον υπάρχοντα προγραμματισμό ο Κύπριος υπουργός αναχωρεί αύριο για τη Λευκωσία.




12:25 Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ Τας, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συνεχίσει μέσα στην ημέρα τις επαφές του με τον Ρώσο ομόλογό του Anton Siluanov. 





12:25 Αισιόδοξος, ο Υποδιοικητής της ΚΤ, Σπύρος Σταυρινάκης, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη ρευστότητα των τραπεζών: 






11:52 Έφτασε κλιμάκιο της Τρόικας στο Προεδρικό.


11:50 «Η Κύπρος έχει πέσει θύμα στυγνού εκβιασμού. Με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται δεν αποκλείεται και η αποχώρηση από το ευρώ», είπε στην εκπομπή των Άκη Παυλόπουλου και Μάνου Νιφλή, στον Real fm,  ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας. Η ύφεση θα γίνει βαθύτερη, αυξάνονται οι φωνές να εξετάσουμε ακόμη και αποχώρηση από το ευρώ», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.


11:40 Πραγματοποιείται αυτή την ώρα η σύσκεψη των τεχνοκρατών στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.




11:20 "Έγινε μια καλή αρχή", δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ο υπουργός οικονομικών Μιχάλης Σαρρής μετά το τέλος των συναντήσεών του στη Μόσχα. 


O Ρώσος δισεκατομμυριούχος και πολιτικός Mikhail Prokhorov εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η ρωσική επιχειρηματικότητα μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο στην επίλυση των οικονομικών της προβλημάτων: Prokhorov: Η Κύπρος ευκαιρία για τη Ρωσία



11:12 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.



Βίντεο με τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης.








11:07 Νέο δάνειο ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έχει ζητήσει η Κύπρος από τη Ρωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών).




11:00 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αποχώρησαν από το Προεδρικό οι Αρχηγοί των κομμάτων, θα επιστρέψουν όμως όταν τελειώσουν τις συσκέψεις με τα πολιτικά τους γραφεία. Τεχνοκράτες από τα κόμματα κατευθύνονται στην Κεντρική Τράπεζα. Σε δηλώσεις ο κ. Σπύρος Σταυρινάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο ακόμη.


10:40 Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τη Ρωσία για το δάνειο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε από τη Μόσχα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής.


10:25 Ανακοινωθέν της ρωσικής Προεδρίας για τη συνομιλία Αναστασιάδη-Πούτιν: Πούτιν: Ανησυχεί για ζημιά στα συμφέροντα των Ρώσων


10:20 O Κύπριος υπ. Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα δώσει συνέντευξη Τύπου από τη Μόσχα όπου βρίσκεται στις 12 το μεσημέρι.


10:15 Πηγές διαψεύδουν ότι απορρίφθηκε το plan B, γιατί ουσιαστικά δεν υπήρξε.


10:00 Δεν πρόκειται να ξανανοίξουν οι τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος.
Όπως είπε μιλώντας στο Mega δεν γίνεται δεκτό το plan B της Κύπρου από την τρόικα και μάλιστα τόνισε ότι το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν οι δύο τράπεζες αλλά να μπουν σε διαδικασία εκκαθάρισης.





9:20 Ξεκίνησε η σύσκεψη των Αρχηγών. 







Στάινμπρουκ: Κραυγαλέο πολιτικό λάθος της Μέρκελ το σχέδιο για την Κύπρο: Για «κραυγαλέο πολιτικό λάθος» της Α. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε έκανε λόγο ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ αναφερόμενος στο σχέδιο που προτάθηκε στην Κύπρο από το Eurogroup



9:00 Συνεργασία για περίπου μισή ώρα είχαν σήμερα (20/03) το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος. Χρυσόστομος: Στη διάθεση της Κύπρου η περιουσία της εκκλησίας



*********

Το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση αρχικά με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. 15 λεπτά πριν την έναρξη της σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης θα ακολουθήσει Υπουργικό Συμβούλιο και στις 12:00 θα συναντηθεί με την Τρόικα.
(Πηγή 24h)


F.T.: Οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων: Οι λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων για τους συντελεστές φόρου στις καταθέσεις, όπως τις αναφέρει ο ανταποκριτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ.







_________________________


ΤΡΙΤΗ 19/03/13

22:46 Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια επικοινώνησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τον Κύπριο πρόεδρο.

Νωρίτερα ο κ. Αναστασιάδης συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος του εξέφρασε τη συμπαράστασή του, καθώς και του ελληνικού λαού για τις δραματικές ώρες που περνά ο κυπριακός ελληνισμός. Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα πρωθυπουργό για «την αδελφική αλληλεγγύη του στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup».





22:25 Εποινωνία είχαν πριν από λίγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την Καγκελάριο Μέρκελ.


22:10 Hμίωρη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης. Επισήμως ανακοινώθηκε ότι "διεξήχθη μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών".






20:18 Έληξε η ψηφοφορία. Με 36 ψήφους εναντίον και 19 αποχές η Βουλή απέρριψε το κούρεμα καταθέσεων.


20:05 Με δήλωσή του στο Reuters, ο κ. Σαρρής διέψευσε πληροφορίες που είχαν νωρίτερα δημοσιευθεί σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία, ο ίδιος είχε υποβάλει την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών ταξίδεψε στη Μόσχα προκειμένου να ενημερώσει τον ομόλογό του Ρώσο ΥΠΟΙΚ για τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο, ύστερα από την απόφαση του Eurogroup για συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου με έκτακτη φορολόγηση.






18:40 Bloomberg-Reuters: Παραίτηση Σαρρή-CNBC: Δεν δέχεται ο πρόεδρος.

 

18:30 Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ζήτησε πριν από λίγο αναβολή και της αποψινής ολομέλειας.
ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ διαφωνούν και ζητούν να μην υπάρξει αναβολή και να συζητηθεί το νομοσχέδιο. Το ίδιο ζητάει και το ΔΗΚΟ.

18:22 Διακόπηκε προσωρινά η ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθεί η πρότασης Κουλίας ώστε να ποινικοποιηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση σε λογαριασμό πολίτη της Δημοκρατίας.

18:15 Άρχισε η ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής.


17:44  Αποφασίστηκε να γίνει η ψηφοφορία. Αναμένεται ΟΜΟΦΩΝΗ απόρριψη με αποχή του κόμματος Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ).

17:43 Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ ενώνουν αυτή την ώρα τη φωνή τους με τους διαδηλωτές οι οποίοι έχουν φτάσει ήδη τους 2.000, σύμφωνα με το sigmalive.com.

17:30 Στις 6 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση στην κυπριακή βουλή. 


17:23 Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.


17:20 Υπό παραίτηση τελεί ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, σύμφωνα με πληροφορίες. Σύμφωνα με τις ίδιες η παραίτηση υποβλήθηκε ώστε να διευκολυνθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το sigmalive.com.

17:00 Εδώ και λίγη ώρα έχει αποκοπεί το τμήμα του δρόμου μπροστά από τη Βουλή, ενώ ήδη βρίσκονται κάποιοι διαδηλωτές στα φώτα πριν από το κτίριο, στην λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος.
Έξω από τη Βουλή βρίσκεται αστυνομική δύναμη και άνδρες της ΜΑΔΔ, αλλά και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργία ξένων ΜΜΕ που βρίσκονται εδώ για να καλύψουν την συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής. Οι πορείες διαμαρτυρομένων που αναμένεται να φθάσουν στη Βουλή γύρω στις 5 θα καταλήξουν στην κάθετη λεωφόρου Λόρδου Βύρωνος μπροστά από το Αρχαιολογικό μουσείο.


Κάγκελα έχουν τοποθετηθεί και στο ύψους του δρόμου που βρίσκεται η είσοδος στο χώρο του παλιού νοσοκομείου απέναντι από το κτίριο της Βουλής. (Από 24h)




16:40 Το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων με τον πρόεδρο της βουλής, όπως μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο. Σε αυτή τη σύσκεψη θα παρθεί και η οριστική απόφαση για τη συνεδρία ή όχι της Ολομέλειας της Βουλής


16:35 Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ για να αποφασίσει την στάση που θα κρατήσει εάν θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για το κούρεμα.


16:00 Ο Νίκος Αναστασιάδης ανήρτησε μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.



14.32 Αναβάλλεται εκ νέου η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλεί σήμερα, Τρίτη 19/3, στις 6 ώρα το απόγευμα σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο και αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (Βασ. Σοφίας 2).








11:25 Στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων με βάση τη νέα αναθεωρημένη απόφαση στην οποία κατέληξε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης: Το νέο νομοσχέδιο για τις καταθέσεις


11:00 Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο, μετά από απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς. 


10:50 Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε σήμερα ψηφοφορία επί του επίμαχου νομοσχεδίου δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου μιλώντας στην τηλεόραση του SKAI. Όπως είπε αυτό, αν συμβεί, θα έχει ως στόχο να δοθεί χρόνος ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας διάσωσης. 


10:25 Δεν έχει ακόμα παραληφθεί από τις υπηρεσίες της Βουλής των Αντιπροσώπων το διαμορφωμένο κείμενο του νομοσχεδίου για το τέλος επί των καταθέσεων, όπως προνοείται στη συμφωνία με το Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ., σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Η ώρα συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών παραμένει η ίδια, δηλαδή 11.00.
Όσον αφορά κατά πόσο η συνεδρία θα είναι ανοιχτή ή κλειστή, αυτό θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίας.


9:45 Επαφές Ν. Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ. Σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και νέα συνομιλία με Α.Μέρκελ.
Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.

8:55 "Κακή η απόφαση για την Κύπρο, δηλώνει το το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). IIF: "Η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει"

8:45 Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη 19 και αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.  Τα  ΑΤΜ, τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, πάντως των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα λειτουργούν κανονικά. 

8:20 Συνέρχεται σήμερα (19/3) στις 11.00, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Κύπρου για να συζητήσει το νέο κείμενο νόμου για το τέλος επί των καταθέσεων ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)