Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

η ΚΡΙΣΗ στην ΚΥΠΡΟ!(Συνεχής Ενημέρωση)-1

Οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου 
στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, σε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ, σε μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο! Σφοδρές αντιδράσεις στην Κύπρο.
ΤΡΙΤΗ 19/03/13
 12.57 Φιλελεύθερος: Κάποιοι γνώριζαν για το 'κούρεμα' εκ των προτέρων12:48 Κύπρος: Μηδενικό κούρεμα κάτω των 20.000 €11:55 UBS-Citi για την απόφαση για την Κύπρο 11:30 Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου των κυπριακών τραπεζών προσανατολίζεται ο Fitch11:25 Στη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων με βάση τη νέα αναθεωρημένη απόφαση στην οποία κατέληξε η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης:
11:00 Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο, μετά από απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς.Διαβάστε αναλυτικά: Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο της Κύπρου
10:50 Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ούτε σήμερα ψηφοφορία επί του επίμαχου νομοσχεδίου δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Φώτης Φωτίου μιλώντας στην τηλεόραση του SKAI. Όπως είπε αυτό, αν συμβεί, θα έχει ως στόχο να δοθεί χρόνος ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να βελτιωθούν οι όροι της συμφωνίας διάσωσης. 


10:25 Δεν έχει ακόμα παραληφθεί από τις υπηρεσίες της Βουλής των Αντιπροσώπων το διαμορφωμένο κείμενο του νομοσχεδίου για το τέλος επί των καταθέσεων, όπως προνοείται στη συμφωνία με το Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ., σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ.
Η ώρα συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών παραμένει η ίδια, δηλαδή 11.00.
Όσον αφορά κατά πόσο η συνεδρία θα είναι ανοιχτή ή κλειστή, αυτό θα αποφασιστεί από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής κατά την έναρξη της συνεδρίας.


9:45 Επαφές Ν. Αναστασιάδη με Ευρωπαίους ηγέτες και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων είχε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ των οποίων ο επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν και η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ. Σήμερα αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν και νέα συνομιλία με Α.Μέρκελ.
Αυτό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την Κυπριακή Βουλή.

8:55 "Κακή η απόφαση για την Κύπρο, δηλώνει το το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). IIF: "Η ζημιά φαίνεται να έχει γίνει"

8:45 Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη 19 και αύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.  Τα  ΑΤΜ, τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, πάντως των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα λειτουργούν κανονικά. 

8:20 Συνέρχεται σήμερα (19/3) στις 11.00, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Κύπρου για να συζητήσει το νέο κείμενο νόμου για το τέλος επί των καταθέσεων ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του Eurogroup για εξεύρεση €5,8 δισ. 


Δευτέρα 18/3/2013

 22:20 Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη: Eurogroup: Χαλάρωση των όρων για Κύπρο
 21:29 Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να μεταφέρει στους Ευρωπαίους ηγέτες το μήνυμα ότι αδυνατεί να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο από την Βουλή. 

20:18 Κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό, στην οποία λαμβάνουν μέρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο Υπουργός Οικονομικών, σημαντικοί Υπουργοί, ο Διοικητής και Υποδιοικητής της ΚΤ, όλοι οι τεχνοκράτες και παράγοντες της Κύπρου.  









18:12 Ο Όλι Ρεν ματαίωσε την αυριανή του επίσκεψη στη Βουδαπέστη εξαιτίας της κατάστασης στην Κύπρο: Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ματαίωσε την προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη επίσκεψή του στην Ουγγαρία εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο, ύστερα από το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου και προβλέπει "κούρεμα" των καταθέσεων, δήλωσε σήμερα ο ούγγρος υπουργός Οικονομικών. Ο Ρεν επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν και τον υπουργό Οικονομικών, Μιχάλι Βάργκα. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

18:05 Διαβάστε εδώ την εξαιρετική ανάλυση του Techie Chan σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Κύπρο: Η ιστορία με την Κύπρο (σε ταληράκια)



17:50 Την Τρίτη στις 6 μ.μ. η ψηφοφορία στη Βουλή: Αύριο Τρίτη 19 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα, θα διαξεχθεί τελικά η ψηφοφορία της κυπριακής Βουλής, για την επικύρωση των μέτρων που αποφάσισε το Eurogroup, με την εφάπαξ εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις.





17:03 Κλειστές μέχρι και την Πέμπτη οι τράπεζες στην Κύπρο μετά από απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας.





14: 45 Γίνεται γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για το θέμα της Κύπρου

13:05 Δήλωση Μ. Καρογιάν: ''Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης''. 

13:00 Δήλωση προέδρου Αναστασιάδη: ''Πάντοτε όταν συνομιλείς με τους αρχηγούς των κομμάτων είσαι ικανοποιημένος''. Αποχώρησε από την Βουλή ο πρόεδρος. Ακολουθεί σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων για να αποφασισθεί εάν τελικά θα υπάρξει αναβολή της ψηφορίας.  


11:35 Στη Βουλή τώρα ο Πρόεδρος της Κύπρου, δεν έκανε δηλώσεις. Ενημερώνει τους βουλευτές. Λίγες ώρες πριν από την κρισιμότερη ψηφοφορία στην ιστορία του κυπριακού κοινοβουλίου.   Τώρα-Έκτακτη συνάντηση Αναστασιάδη

11:30 Αποχώρησε ο Πρόεδρος, κατευθύνεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Εξερχόμενος από το Προεδρικο, ο κ. Κυπριανού, ανέφερε ότι οι ίδιοι ζήτησαν να δούν τον Πρόεδρο.

10:25 Την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


10:20 Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο οι τράπεζες της Κύπρου, όπως είναι διαμορφωμένα τα δεδομένα στην παρούσα στιγμή, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού. Διαβάστε: Ανοιχτές οι τράπεζες στην Κύπρο 


10:10 Δρακόντεια αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Λευκωσία κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής στις 16:00 τοπική ώρα. 
Ο φόβος των επεισοδίων από αγανακτισμένους πολίτες είναι πλέον ορατός και οι Αρχές επιθυμούν να προστατέψουν την κατάσταση με κάθε τρόπο. Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρο το Αστυνομικό Σώμα. 
Εντωμεταξύ, έκκληση προς τα κόμματα να «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για το κούρεμα» απεύθυνε το Κίνημα Ανεξάρτητων Ελεύθερων Πολιτών και παράλληλα καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκδήλωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 14.30 έξω από τη βουλή. «Να σταματήσουν οι εκβιασμοί και οι κινδυνολογίες που σκοπό έχουν να αποσπάσουν εκβιαστικά την συναίνεση του στο έγκλημα το οποίο γίνεται εις βάρος του. Τέτοια διλήμματα μας έθεσαν και στο παρελθόν, θυμηθείτε το Σχέδιο Ανάν», προστίθεται. Ήδη, αναφέρει το κίνημα στην ανακοίνωση του, «οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επιτύχει να πλήξουν την χρηματοπιστωτική μας αξιοπιστία άρα με το κούρεμα το μόνο που θα πετύχουμε είναι την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας μας».
(Από 24h)


10:00 Μετά το ευρώ, τα ασιατικά χρηματιστήρια και η αγορά πετρελαίου, παρουσίασαν απότομη πτώση τη Δευτέρα το πρωί: Το κυπριακό μνημόνιο «σαρώνει» ευρώ, πετρέλαιο και ασιατικές αγορές

Σήμερα νωρίς το απόγευμα συνέρχεται η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για την κρίσιμη ψηφοφορία. Θα προηγηθεί Υπουργικό Συμβούλιο στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συναντηθεί με βουλευτές στη Βουλή. Η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει οριστεί για αμέσως μετά.









Κυριακή 17/3/2013

Πέντε δισ. ευρώ μετέφερε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου από την Ευρώπη

11:28 Οι πιστωτές της κυπριακής διάσωσης δε θα αντιτίθεντο σε μια αλλαγή της κατανομής του βάρους από τη φορολόγηση των καταθέσεων, δήλωσε στους Financial Times ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν. Διαβάστε εδώ τη δήλωση: Όλι Ρεν: «Ναι στο κούρεμα μόνο στους μεγαλοκαταθέτες»

11:18 Οργή στην κοινή γνώμη της Κύπρου για τις διαπραγματεύσεις του Ν. Αναστασιάδη στο Eurogroup. Καταψήφιση του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση των καταθέσεων απαιτούν οι πολίτες. Διαβάστε: Δημοσκόπηση: Απόρριψη του "κουρέματος" ζητούν οι Κύπριοι


ΔΗΚΟ: Οι όροι της συμπολίτευσης – Τι θα κάνουν τα κυπριακά κόμματα

Ταξιδιωτική οδηγία του Λονδίνου για την Κύπρο

Forbes: "Το κούρεμα στην Κύπρο χειρότερο από Lehman"

Διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη

Κύπρος: Όχι λένε και οι Οικολόγοι

Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία καλεί τη Βουλή να απορρίψει τη συμφωνία με το Eurogroup

Ρωσική δυσαρέσκεια για το Κυπριακό Μνημόνιο

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Η Κύπρος να φύγει από το ευρώ

6:50 Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Α. Τσίπρα για τις αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο:

Η απόφαση του Eurogroup συνιστά αποτέλεσμα εκδικητικής μανίας της γερμανικής ηγεσίας απέναντι στον κυπριακό λαό. Το κούρεμα καταθέσεων είναι ανεπίτρεπτο, απειλεί τη σταθερότητα της Ευρώπης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστεί για την Κύπρο.

Ούτε βέβαια να αποτελέσει δεδικασμένο για άλλες περιπτώσεις.

Πρέπει όλοι μαζί να υψώσουμε μια δημοκρατική ασπίδα προστασίας των λαών από την εγκληματική στρατηγική της κ. Μέρκελ. Ο κ. Σαμαράς οφείλει τώρα και χωρίς μισόλογα να εξηγήσει αν έχει και ο ίδιος συμφωνήσει στο έγκλημα.

Στον αντίποδα αυτής της εγκληματικής απόφασης, πρέπει άμεσα να διοργανωθεί ειδική διάσκεψη για τα χρέη των ευρωπαϊκών χωρών που θα δώσει λύση στα πρότυπα της διάσκεψης του Λονδίνου, το 1953, που διέγραψε το 60 τοις εκατό των γερμανικών χρεών.

Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει ιστορική μνήμη και η Γερμανία συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών που αναλαμβάνει.

4:40 Αναβάλλεται η σύσκεψη αρχηγών στη Βουλή η οποία θα γινόταν στις 17:00.

3:30 Απόψε τελικά θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα το πότε.

Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το κούρεμα των καταθέσεων
Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Η Κύπρος να φύγει από το ευρώ

14:15 Σε δήλωση του ο Α. Νεοφύτου είπε: Είτε ψηφίζουμε το νομοσχέδιο είτε πάμε σε άτακτη χρεοκοπία, δεν υπάρχει τρίτος δρόμος.
Σύσκεψη αρχηγών στη Βουλή στις 17:00, ενώ ενδέχεται να γίνει σύσκεψη της Ολομέλειας.
(από 24h.com.cy)


Κύπρος: Κλειστές οι τράπεζες Τρίτη και Τετάρτη
Κύπρος: Αφορολόγητο ως τις 25.000 ευρώ προτείνει ο Μάρτιν Σουλτς
Βρετανία: Θα αποζημιωθούν οι βρετανοί στρατιωτικοί που υπηρετούν στην Κύπρο και έχουν εκεί καταθέσεις
Βρετανικές αντιδράσεις για το κούρεμα των καταθέσεων
Ε. Τσακαλώτος για Κύπρο: Το Eurogroup εξασφάλισε ότι στο μέλλον κάθε κρίση θα είναι συγχρόνως και ένα δράμα
Π. Λαφαζάνης: Αυτήν την ιστορική ώρα ο ελληνικός και ο κυπριακός λαός καλούνται να απαντήσουν με ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στους άθλιους εκβιασμούς

1:30 Με επιστολή του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ζήτησε προσωρινό πάγωμα στις εντολές πληρωμών και μεταφορές κεφαλαίων.
Την επιστολή με ημερομηνία 16 Μαρτίου 2013, αποκαλύπτει η κυπριακή ιστοσελίδα 24Η. Στην επιστολή που φέρει ένδειξη «Εμπιστευτικόν» τονίζεται ότι η Τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ΄άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.Εξάλλου, το ΠΓ του Κ.Σ. ΕΔΕΚ αποφάσισε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Κύπρος: Παρέμβαση Μέρκελ για το κούρεμα των καταθέσεων

1:05 Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας προειδοποίησε τους εκπροσώπους των κομμάτων, σε περίπτωση που δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους...

12:30 Σύμφωνα με ανακοινώσεις, αύριο στις 9:30 θα συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 11:00 θα γίνει η σύσκεψη στη Βουλή.

12:15 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

10:45 Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο στις 11:00  θα ενημερώσει ο Πρόεδρος, κεκλεισμένων των θυρών τη Βουλή, ενώ στις 16:00 θα συνεδριάσει η ολομέλεια. Ρευστό παραμένει αν ο Πρόεδρος θα προβεί σε διάγγελμα.

10:25 Ο Κύπριος πρόεδρος αναβάλλει την ανεπίσημη ενημέρωση της Βουλής αναφορικά με τον φόρο στις καταθέσεις, η οποία είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 11:30, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της Προεδρίας. Στον «αέρα» και το διάγγελμα του Αναστασιάδη.

10:05 Πιθανή τραπεζική αργία τουλάχιστον την Τρίτη.

10:00 Η Αστυνομία τελεί σε ετοιμότητα από χθες, ενόψει των αντιδράσεων πολιτών και οργανωμένων ομάδων στην ψήφιση και εφαρμογή των όρων της συμφωνίας στο Eurogroup.

ΔΗΚΟ: Παράνομη η απόφαση του Eurogroup

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο σε βαρύ κλίμα

Κύπρος: Η κυβέρνηση στερείται μιας ψήφου για να περάσει το νομοσχέδιο για "κούρεμα" των καταθέσεων

Κύπρος: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Προεδρικό - Οι δηλώσεις των αρχηγών

___________________________________________


Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%. Διαβεβαιώσεις ότι εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Έκπληξη και οργή των Κυπρίων: Μας έπιασαν στον ύπνο

Κύπρος: Η κυβέρνηση στερείται μιας ψήφου για να περάσει το νομοσχέδιο για "κούρεμα" των καταθέσεων

Η απόφαση για την Κύπρο ετοιμαζόταν από τα μέσα Ιανουαρίου




Οι εξελίξεις του Σαββάτου (διαρκής ενημέρωση):

Διαβάστε το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το μνημονιακό σχέδιο για την Κύπρο, όπου τονίζεται πως «οι φιλικές στα μνημόνια κυβερνήσεις, όπως αυτή του ομοϊδεάτη του κ. Σαμαρά, Προέδρου της Κύπρου κ. Αναστασιάδη, υποτάσσουν άλλη μια χώρα στο κλαμπ των αδιέξοδων μνημονίων», ενώ προστίθεται και το ερώτημα: «τι στάση κράτησε στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το σχέδιο για την Κύπρο και αν συμφώνησε με το κούρεμα των καταθέσεων;»

 Η δήλωση του Eurogroup για το κυπριακό Μνημόνιο // Οι δηλώσεις Αναστασιάδη - Αύριο απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό//Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών θα καλέσει ο πρόεδρος της Κύπρου// Οταν ο Ν. Αναστασιάδης δήλωνε «κάθετα αντίθετος» στο κούρεμα καταθέσεων (στις 10 Μάρτη!) // Κύπριος καταθέτης πήγε με τον εκσκαφέα στην τράπεζα //«Τους έκαψαν»: Το tweet Παπαδημούλη για το κούρεμα καταθέσεων στην Κύπρο // Εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα // Επιστρέφει ο Αναστασιάδης, συνεχείς υπουργικές συσκέψεις στην Κύπρο // Εκτός λειτουργίας βρήκαν τα ΑΤΜ σήμερα το πρωί οι Κύπριοι //  «Θα έκλειναν δυο τράπεζες» αν δεν κουρεύαμε τις καταθέσεις, ισχυρίζεται ο κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών

Αντιδράσεις κομμάτων:
Για δημοψήφισμα, αλλά και για έξοδο από το ευρώ, θα συζητήσει το ΑΚΕΛ // Κύπρος: οι αντιδράσεις των κομμάτων - για «έμμεση συμπαιγνία» κάνει λόγο η ΕΔΕΚ// Γ. Λιλλήκας: «Εθνική καταστροφή το Μνημόνιο» - Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη στη Λευκωσία//ΑΚΕΛ: «Εκδικητική μανία» των Ευρωπαίων απέναντι στην Κύπρο // Ψύχραιμη διαχείριση της κατάστασης ζητεί το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ

Kαι το απαραίτητο hashtag στο Twitter:  


TI EΓΙΝΕ ΣΤΟ EUROGROUP

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση της νέας κυβέρνησης της Κύπρου.

Από Κυπριακής πλευράς ο υπουργός οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε οδυνηρές λύσεις και ότι τελικά συμφώνησε σε μία λύση που διασφαλίζει το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.

ΣΤΑ 10 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ «ΣΤΗΡΙΞΗ», ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ 100% ΤΟΥ ΑΕΠ ΩΣ ΤΟ 2020

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δις ευρώ. Παράλληλα αποφασίστηκε η επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας» που θα αφορά τις καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, το τέλος αυτό θα φτάνει μέχρι και το 6,75%, ενώ πάνω από τις 100.000 ευρώ θα φτάνει το 9,9%. Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.

Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δις. ευρώ.Διευκρινίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιεργκ 'Ασμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα). Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.

Επίσης, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε, ότι χάρις στις σημερινές αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, άποψη με την οποία συμφώνησε και η Διευθύντρια του ΔΝΤ,Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε η Κ. Λαγκάρντ, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεισφορά του ΔΝΤ, αναμένεται να ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ.

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Εξάλλου, στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και ότι οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.

Ο Όλι Ρεν, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η σημασία της κυπριακής οικονομίας για την ευρωζώνη είναι «συστημικού χαρακτήρα».

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κυπριακών επιχειρήσεων, θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%.

Τέλος, ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεωκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, τόνισε ο Μ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».

Ο Μ Σαρρής τόνισε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεωκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.» Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.

Πηγή: Φιλελεύθερος

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)