Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Συνεχίζεται το θρίλερ στην Κύπρο - Αναβλήθηκε η ολομέλεια της Βουλής - Πιέζει η Μέρκελ!

imageΑναβλήθηκε για αύριο, Καθαρά Δευτέρα, η προγραμματισμένη για σήμερασυνεδρίαση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής, η οποία θα ενέκρινε τη συμφωνία του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων.Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί ισχυρές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο της συμφωνίας του Eurogroup.



 Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, στο προεδρικό Μέγαρο μετέβη εκπρόσωπος της ΕΚΤ προκειμένου να πείσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε να μην μείνουν κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη, όπως αποφάσισε η κυπριακή κυβέρνηση.
H καθυστέρηση στην ψήφιση του σχεδίου από τη Βουλή δημιουργεί ανησυχία για τις επιπτώσεις στις αγορές αύριο Δευτέρα και γι' αυτό υπήρξε και παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ζήτησε να εγκριθεί σήμερα το σχέδιο διάσωσης.
Oι λεπτές ισορροπίες που επικράτησαν μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών καταδείκνυαν πως το νομοσχέδιο πολύ δύσκολα θα περνούσε από τη Βουλή και για αυτό ο κ.Αναστασιάδης ανακοίνωσε την αναβολή της ψηφοφορίας για αύριο.
Από την  κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη λείπει μία ψήφος στη Βουλή για να περάσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, χωρίς πάντως να αποκλείονται και διαρροές ακόμα και από τα κόμματα του κυβερνητικού σχηματισμού(κυρίως από το ΔΗΚΟ). Τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ διαθέτουν 28 ψήφους, ενώ απαιτούνται 29 ψήφοι. Τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα δηλώσεις των ηγετών τους, αναμένεται να ταχθούν εναντίον. Βέβαια, γενικώς θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι για την έκβαση της ψηφοφορίας, διότι στην Κύπρο υπάρχει μακρά παράδοση πολιτικών συμβιβασμών και συναινέσεων όταν πρόκειται για μείζονα ζητήματα. Άλλες πληροφορίες θέλουν τον Κύπριο πρόεδρο κ.Αναστασιάδη να επεξεργάζεται plan b σε περίπτωση καταψήφισης του πακέτου.

Με αυτά τα δεδομένα, ήδη ο πρόεδρος ακύρωσε την ενημέρωση της Ολομέλειας των βουλευτών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα ενώ ανακοίνωσε πως θα συνεχιστεί η συνεδρία του υπουργικού Συμβουλίου το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, όλες οι προγραμματισμένες για την Κυριακή συνεδριάσεις μετατέθηκαν για τη Δευτέρα. Το πρωί (08:30) θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 15:15 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων, ενώ η συζήτηση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 16:00.
Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παραμείνουν κλειστές την Τρίτη -ίσως και την Τετάρτη- οι τράπεζες, ώστε να μην καταστούν δυνατές οι αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

greekmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)