Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

η ΚΡΙΣΗ στην ΚΥΠΡΟ!-3-Παρ-21/03/13


Παρασκευή 22/3/2013 - Οι δραματικές εξελίξεις

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όπου ψηφίστηκαν τελικά και τα εννέα νομοσχέδια, το ένα (για το διαχωρισμό της Λαϊκής Τράπεζας σε «καλή» και «κακή») με οριακή πλειοψηφία. Έκτακτο Eurogroup για την Κύπρο την Κυριακή στις Βρυξέλλες.


Το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων αναμένεται να αποφασιστεί αύριο, Σάββατο. Σύμφωνα με το  ΡΙΚSat, αναμένεται συμφωνία του κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη με το Eurogroup για κούρεμα 20 με 25% των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ. 

Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών:


Ομόφωνα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο περί ίδρυσης ταμείου αλληλεγγύης νόμος και τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές ενώ  με οριακή πλειοψηφία μίας ψήφου εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.  Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.

- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

- Ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

- Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος. Ψηφίστηκε ομόφωνα.

- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
 - Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί Ψηφίστηκαν ομόφωνα.

- Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος. Ψηφίστηκε ομόφωνα.


23.45:  Καταψήφιση της προτεινόμενης τροπολογίας του ΑΚΕΛ με 19 υπέρ, 25 κατά, 6 αποχές.

 23.37: Διάλογος Νεοφύτου (ΔΗΣΥ)-Κυπριανού (ΑΚΕΛ), με τον τελευταίο να προσάπτει στο ΔΗΣΥ ότι αρνείται να δεσμευτεί για προάσπιση των καταθέσεων των ταμείων πρόνοια.  Αναφορά του Ν. Παπαδόπουλου και στις καταθέσεις ταμείων πρόνοιας που θα κουρευτούν.


23.25: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου (αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ) στο βήμα.


23.18: Ο βουλευτής Ζ. Κούλιας στο βήμα της κυπριακής Βουλής.


23.10: Στο βήμα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μ. Καρογιάν. Θα στηρίξουν οι 9 βουλευτές του τα νομοσχέδια.




22.45:  Ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στην ομιλία του στην Ολομέλεια, δήλωσε ότι το κόμμα του θα τηρήσει αποχή στο νομοσχέδιο "Περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμος του 2013".


22.41: Έκτακτο Eurogroup για την κατάσταση στην Κύπρο την Κυριακή στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters.


22.38: Ομόφωνα ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο περί ίδρυσης ταμείου αλληλεγγύης νόμος και τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές.

22.30:  Ξεκίνησε η σύσκεψη της Ολομέλειας της Βουλής.
 

22.30: Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι ανέστειλαν τη Σύνοδο ΕΕ - Ιαπωνίας που είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ώστε να ασχοληθούν με την οικονομική κρίση στην Κύπρο (από @euro_jonathan)


21:55 Ο οίκος Moody's υποβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου, τη Λαϊκή και την Ελληνική Τράπεζα. Moody's: Υποβάθιση για τράπεζες Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική


21:26 Το κυπριακό και οι οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο ήταν το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη.


21:10 Η ολομέλεια αναμένεται να αρχίσει τη συνεδρίασή της σε περίπου 45 λεπτά.


20:45 Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα προς την θετική κατεύθυνση. Υπογράμμισε ότι η μοναδική εκκρεμότητα αφορά το ποσοστό των καταθέσεων που θα μετατραπεί σε μετοχές ούτως ώστε να εξασφαλιστεί το ποσό που χρειαζόμαστε. Τόνισε ότι μετά την απορρόφηση των καταστημάτων των τραπεζών που βρίσκεται στην Ελλάδα, πλέον καλούμαστε να βρούμε τα μισά λεφτά. Σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση της Λαϊκής, είπε ότι οι θέσεις εργασίας θα διασφαλιστούν και ήδη επεξεργάζονται μία φόρμουλα για διασφάλιση και των ταμείων προνοίας. (Από sigmalive)


20:24 Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα η συνεδρία των πολιτικών αρχηγών.


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα ψηφίσουν υπέρ των νομοσχεδίων, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι κατά, αποχή θα τηρήσει η ΕΔΕΚ ενώ το ΕΥΡΩΚΟ μοιράζεται στα δύο.  (Από sigmalive)



20:05 Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πάμπος Παπαγεωργίου, είπε ότι η θέση του ΑΚΕΛ σε ότι αφορά τη Λαϊκή Τράπεζα είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ταμείων προνοίας των εργαζομένων. Πρέπει, είπε, να βρούμε τρόπο να απεγκλωβιστούμε από αυτό το μαρτύριο. (Από sigmalive)


19:58 Διαδηλωτές έξω από τη Βουλή περιέλουσαν με εύφλεκτη ύλη σημαία της ΕΕ και την έκαψαν. (Από 24h.com.cy)

 



19:56 Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, σε περίπτωση που η Κύπρος δεν έχει κάποιο σχέδιο για να παρουσιάσει στην τρόικα, τότε πολύ πιθανόν να υπάρξει σύγκληση του Eurogroup μέσα στο Σαββατοκύριακο. (Από sigmalive)


19:55 Το ενδεχόμενο "κουρέματος" καταθέσεων παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των κυπριακών αρχών με την τρόικα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα.  (Από 24h.com.cy)


19:45 Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου, για εξεύρεση συμφωνημένης βάσης που θα ικανοποιεί τις προσεγγίσεις της Τρόικας.
Αναμένεται ότι μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης να συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής για να τοποθετηθεί επί των αποφάσεων που θα ληφθούν και των νομοσχεδίων και κανονισμών που υπέβαλε η Κεντρική Τράπεζα. (Από sigmalive)




19:41 Το ΑΚΕΛ προσανατολίζεται προς καταψήφιση των νομοσχεδίων.


19:40 Πληροφορίες κάνουν λόγο για κρατικοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. (Από sigmalive)




17:30 Ξεκίνησε η σύσκεψη των Αρχηγών.


19:26 Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό κούρεμα κλειδώνει στο 16% για όλες τις καταθέσεις άνω των 100000 ευρώ. 

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηλεδιάσκεψη με την τρόικα ώστε να κλειδώσει η συμφωνία. 


Οι απαιτήσεις της Τρόικας φτάνουν πια στα 6,5 δις από τα 5,8 δις που γνωρίζαμε ως τώρα. (Από 24h.com.cy)



18:55 Οι εξελίξεις στην Κύπρο συζητήθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία του Βρετανού Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι θέση του Ντέιβιντ Κάμερον είναι πως η κατάσταση στην Κύπρο είναι θέμα που αφορά την ευρωζώνη και ότι «είναι σημαντικό οι τράπεζες να παραμείνουν σταθερές και η κατάσταση να επιλυθεί όσο το δυνατό ταχύτερα». Τηλεφωνική επικοινωνία Κάμερον - Πούτιν





18:34 Ανακοίνωση ΔΗΚΟ: «Τις ώρες της αυτογνωσίας, της εθνικής ευθύνης και του πατριωτικού καθήκοντος, τα λόγια περιττεύουν. Είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Αυτή την ώρα που κυριολεκτικά οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου κρατούν τη μοίρα της πατρίδας και του λαού μας στα χέρια μας, δεν έχουμε δικαίωμα να λαθέψουμε, ούτε έχουμε περιθώρια να ολιγωρήσουμε». (Από sigmalive)



18:33 Νίκος Αναστασιάδης στο Facebook: «Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί».


18:15 Στις 7 η συνεδρίαση των Αρχηγών των κομμάτων και στις 8 η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής.


17:50 Στο κοινοβούλιο εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


17:32 Ομάδα Ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου κατέθεσε πρόταση που εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και με την οποία εξοικονομούνται τα χρήματα που χρειάζονται. (Από 24h.com.cy)


17:30 Η Cyprus Popular Bank Public Co ανακοίνωσε την παραίτηση του κ. Κρις Παύλου από τη θέση του Μη Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. 


17:12 ΔΗΣΥ: Χρειάζεται ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση για να περάσουν τα μέτρα.




16:58 Ετοιμάζει πρόταση νόμου ο ΔΗΣΥ που περιέχει και κούρεμα καταθέσεων. Ενδεχομένως σε συνεργασία με το ΔΗΚΟ.




16:46 «Η επιστροφή της σιδηράς καγκελάριου» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού διαδικτυακού περιοδικού Spiegel online, στην πρώτη σελίδα του οποίου δεσπόζει η παραπάνω φωτογραφία της Άνγκελα Μέρκελ, ενδεικτική της στάσης που τηρεί απέναντι στην Κύπρο. Spiegel: «Η επιστροφή της σιδηράς καγκελαρίου»




16:24 
Συνεδριάζει εκτάκτως σε λίγο το πολιτικό και κοινοβουλευτικό γραφείο του ΔΗΣΥ.


16:23 ΑΚΕΛ: Χείριστη υπηρεσία για τον τόπο από την Κυβέρνηση
Νέα επίθεση εξαπολύει το ΑΚΕΛ κατά της Κυβέρνησης, κατηγορώντας την για επικοινωνιακά παιχνίδια. Ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, σε γραπτή του ανακοίνωση αναφέρει ότι αυτή η στάση της Κυβέρνηση αποτελεί τη χείριστη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στον τόπο.


16:12 Τοποθέτηση Αβέρωφ Νεοφύτου στη Βουλή. Διευκρίνισε ότι δε θα δεχθεί ερωτήσεις. Και πρόσθεσε: "Ευελπιστούμε πως απόψε θα μπορέσουμε με ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεννόηση να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα που θα ανταποκρίνονται σε όσα συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup".


15:50 Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη θετική γνώμη της τρόικας για τα προτεινόμενα νομοσχέδια. (Από sigmalive)





15:20 Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε λόγο για «ράδιο αρβύλα», όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει φήμη που μεταδίδουν ΜΜΕ για επαναφορά του γενικού κουρέματος των καταθέσεων με πρόταση νόμου που θα καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του. «Εχουμε να ασχοληθούμε με άκρως σοβαρότερα ζητήματα από αυτά που μεταδίδονται από το ράδιο αρβύλα», είπε.

Στο μεταξύ, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών διέκοψε τη συζήτηση των εννέα νομοθετημάτων και θα επαναρχίσει σε λίγο. (Από 24h.com.cy)



15:00 «Δεν προκαλεί έκπληξη» το γεγονός ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τις ελπίδες της κυπριακής κυβέρνησης σχολίασε, μάλλον χαιρέκακα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Παράλληλα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι για να συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο το Eurogroup προϋπόθεση είναι να έχει η Λευκωσία να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο στην τρόικα των διεθνών δανειστών. «Δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων αν και πότε η Κύπρος θα παρουσιάσει αποτελέσματα», δήλωσε ο Σόιμπλε. (Από 24h.com.cy)



14:48 Μήνυμα Προέδρου Αναστασιάση μέσω Twitter:  Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες & δύσκολες αποφάσεις.Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί (Από 24h.com.cy)


14:36 Συνεδριάζει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντικείμενο τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα και τη μεταβίβασή τους, σε υφιστάμενο ελληνικό τραπεζικό όμιλο.

Νωρίτερα, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.




14:30 Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας, Τάκης Φειδία, μιλώντας στα ΜΜΕ, είπε ότι η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που έχει δεχθεί τέτοιους εκβιασμούς από την ΕΕ. Τάχθηκε εναντίον των δύο νομοσχεδίων που προωθούνται στη Βουλή, λέγοντας ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων, αφού η τράπεζα μετατρέπεται σε ταμιευτήριο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ουσιαστικά για να μην χρεοκοπήσει το κράτος πληρώνουν ορισμένοι συμπολίτες μας, ενώ διερωτήθηκε τι έχει αλλάξει από το Σάββατο που καθιστά τη Λαϊκή Τράπεζα μη βιώσιμη.(Από sigmalive)



14:23 Έκκληση προς την Βουλή όπως ψηφίσει τα νομοσχέδια απηύθυνε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τη συμφωνία με την τρόικα, ενώ θα δώσουν στην Κεντρική Τράπεζα και στην Κυβέρνηση τα εργαλεία για να διαχειριστεί την κρίση που αντιμετωπίζει, άμεσα.(Από sigmalive)



14:20 Ο Δημήτρης Χριστόφιας στο ΡΙΚ: "Δεν είχε έρθει ποτέ στα χέρια μου σχέδιο κουρέματος" (Από 24h.com.cy)







14:12 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να περιμένει μια εναλλακτική πρόταση από την Κύπρο σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να συνεισφέρει το μερίδιο που της αναλογεί στη διεθνή διάσωσή της, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Μπαρόζο: Η Κομισιόν εξακολουθεί να περιμένει την εναλλακτική πρόταση της Κύπρου


13:57 Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και των Ταμείων Προνοίας συζήτησε ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ (Ένωση Εργαζομένων), Λοΐζος Χατζηκωστής, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και αυτή την ώρα ενημερώνει τους συγκεντρωμένους. (Από sigmalive)





13:40 Συμφωνία της Κύπρου με την Ε.Ε. αναμένει η Ρωσία πριν συζητήσει εκ νέου για οποιαδήποτε μορφή στήριξης προς τη Λευκωσία. Αυτό διευκρίνισε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Δεν κλείσαμε την πόρτα", είπε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε: "Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε διάφορες μορφές στήριξης, μόλις υπάρξει ένα οριστικό σχέδιο επεξεργασμένο από την Ε.Ε. και την Κύπρο" «Δεν κλείνουμε την πόρτα στην Κύπρο», τονίζει ο Ρώσος πρωθυπουργός


13:15 Βεστερβέλε: Αλληλεγγύη προς την Κύπρο, αλλά με ανταπόδοση «Είμαστε πρόθυμοι να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά και αντιστρόφως, πρέπει οι χώρες οι οποίες ζητούν αλληλεγγύη να είναι πρόθυμες να πράξουν το καθήκον τους» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε



12:58 "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση διαπραγματεύονται σκληρά και βρίσκονται στο τελικό στάδιο με την τρόικα για να βρεθεί λύση για το τραπεζικό σύστημα και για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας", δήλωσε από το Προεδρικό οΚυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

"Η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τα νομοσχέδια και η βουλή θα κληθεί να πάρει τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις", είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι "θα υπάρχουν και οδυνηρές πτυχές όμως η χώρα πρέπει να σωθεί". Κάλεσε την πολιτική ηγεσία να δώσει τη διέξοδο. "Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.



12:47 Δηλώσεις κάνει αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Οι επόμενες ώρες θα κρίνουν το μέλλον αυτού του τόπου" δήλωσε και δεν απάντησε σε ερωτήσεις αναφορικά με τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.


12:45 Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο, Φοίβος Αθανασίου, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή, για την Τρόικα και το Eurogroup, δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα κουρέματος.


12:39 Έκκληση συμπαράστασης απηύθυναν οι διαμαρτυρόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι τελικά παρά τη σκέψη τους να μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο, αποφάσισαν να παραμείνουν στη Βουλή και καλούν συναδέλφους τους και πολίτες να τους συμπαρασταθούν.  (Από sigmalive)




12:30 Δεν ήταν ιδέα της δικής μας πλευράς το κούρεμα κάτω από 100,000 ευρώ, δήλωσε από τη βουλή ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου. Πρόσθεσε ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης της Λαϊκής δεν σχετίζεται με το κούρεμα. «Ακόμα και αν κάναμε κούρεμα θα ζητούσαν πάλι την αναδιάρθρωση», είπε.



12:09 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έξω από το προεδρικό.


12:08 Οι υπάλληλοι των τραπεζών που διαμαρτύρονται έξω απο το κτήριο της Βουλής, αναμένεται να προβούν σε πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο. 


12:00 Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος κάποια πρατήρια να βάλουν σήμερα λουκέτο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.


11:53 Δεν μπορώ να πω εκ των προτέρων αν και πότε η Κύπρος θα μπορέσει παρουσιάσει αποτελέσματα, δηλώνει ο Σόιμπλε, ενώ συμπληρώνει πως δεν γνωρίζει αν θα γίνει τηλεδιάσκεψη για την Κύπρο το Σαββατοκύριακο. (Από euro2day)


11:46 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη-Τρόικα. Αναμένεται η δήλωση στις 12 του κυβερνητικού εκπροσώπου στο Προεδρικό.


11:42 Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας, Κ. Παύλου, παραιτήθηκε χθες από την τράπεζα, μετά την προώθηση νομοσχεδίου για εξυγίανσή της, μεταδίδει το stockwatch. Την παραίτηση επιβεβαίωσε ο ίδιος. (Από euro2day)



11:35 Την εκτίμησή του ότι οι βουλευτές της Κύπρου θα πρέπει να ξανασκεφτούν το θέμα του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ακόμη και σε μεγαλύτερο ποσοστό, εξέφρασε (ΑΝΤ1 Κύπρου) ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. Γιάννης Κυπρή. Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κυπρή, το σπάσιμο της Λαϊκής σε καλή και κακή τράπεζα πλήττει το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του σε μια τέτοια εξέλιξη. 
11:27 Σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.
11:15 Ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου τόνισε ότι «πρέπει να βοηθήσουμε την Κύπρο, είναι προς το συμφέρον μας, διαφορετικά θα διαταραχτεί συνολικά η αξιοπιστία της Ευρώπης, δεν πρέπει να την αφήσουμε να κατάρρευση». (Από sigmalive)
11:14 Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι δεν βλέπει κανένα συστημικό κίνδυνο για τη Ρωσία, από τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Δεν υπάρχει κανένα ρίσκο για κατάρρευση καμιάς ρωσικής τράπεζας λόγω της Κύπρου», είπε ο Αναπληρωτής Διοικητής. (Από sigmalive)
11:13 Αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η τρόικα. 
11:12 Παραλύει από τους διαδηλωτές ο δρόμος προς τη βουλή. Επιχειρούν τη διακοπή διέλευσης των οχημάτων.
«Το "όχι" της Κύπρου είναι η αρχή - Εμπρός Λαέ για την Ανατροπή»: Η αφίσα και το σχετικό φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ


11:07 Στις 12  το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα προβεί σε δήλωση στο Προεδρικό.




11:03 Την παραίτηση του Διοικητή της  Κεντρικής Τράπεζας και των συμβούλων του , αξιώνουν οι διαδηλωτές έξω από τη βουλή. Σημειώνεται ότι αυξημένη είναι η αστυνομική δύναμη. (Από sigmalive)


11:00 Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή. "Κάτω τα χέρια από Ταμεία Προνοίας και τις θέσεις εργασίας"


10:50 Απορρίπτει την κρατικοποίηση συνταξιοδοτικών ταμείων η Γερμανίδα Καγκελάριος, ως λύση για να κλείσει η μεγάλη τρυπά των δις στην κυπριακή οικονομία. Μέρκελ: Είναι θέμα αξιοπιστίας…


10:44 Για το απόγευμα μετατίθεται όπως όλα δείχνουν η συνεδρία της Ολομέλειας.


10:27 Αυτή την ώρα συναντάται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με κλιμάκιο της τρόικας. 


10:25 Έξω από τη Βουλή συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους με αφορμή το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Λαϊκής Τράπεζας εκατοντάδες υπάλληλοί της.
Εμφανίζονται ανήσυχοι, αφού από το σχέδιο ίσως χαθούν θέσεις εργασίας, με δεδομένο ότι οι νέες τράπεζες που θα δημιουργηθούν, θα πρέπει να έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας. 


Στους δρόμους και σήμερα οι υπάλληλοι της Λαϊκής



10:18 Πολίτες συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή. (Από 24h.com.cy)


 9:55 Η σύσκεψη της Ολομέλειας μπορεί να μετατεθεί για το απόγευμα σύμφωνα με πληροφορίες.
 9:45 Η Τρόικα τώρα στο Προεδρικό (Από 24h.com.cy)








8:50 Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής αναχώρησε σήμερα από τη Μόσχα, χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση για συμφωνία, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στη ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του κυπριακού φυσικού αερίου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο της Μόσχας, για την επιστροφή του στη Λευκωσία.
(Από 24h.com.cy)


8:40 Συνεδριάζει η Επιτροπή Οικονομικών κεκλεισμένων των θυρών.





 left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)