Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Δεύτερο κόμμα οι ανεξάρτητοι και οι παραιτηθέντες

Δεύτερο κόμμα οι ανεξάρτητοι και οι παραιτηθέντες

Σήμερα, μετά τη χθεσινή ψήφιση και της δεύτερης δανειακής σύμβασης, η δύναμη των κομμάτων έχει περιοριστεί σημαντικά. Στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε εξασφαλίσει 160 έδρες, η ΝΔ 91, το ΚΚΕ 21, ο ΛΑΟΣ 15 και 13 ο ΣΥΡΙΖΑ

Το γεγονός οδηγεί αυτόχρημα σε ένα πολιτικό σκηνικό διαφορετικό από όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα και σύμφωνα με τη γνώμη πολλών κοινοβουλευτικών παραγόντων επιβάλλει στο πολιτικό σύστημα της χώρας να αντιμετωπίσει επιτακτικά το φάσμα της δικής του χρεοκοπίας, εξαιτίας της οποίας -όπως αναγνωρίζουν και τα ίδια τα κομματικά στελέχη- η χώρα βρίσκεται στη δίνη της χειρότερης μεταπολεμικής κρίσης.
Το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο διαγράφονται 22 στελέχη, πολλά από τα οποία έχουν βαριά εσωκομματική διαδρομή, όπως και η Ν.Δ., από την οποία απομακρύνθηκαν οι δύο από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους αλλά και βουλευτές με αντίστοιχη διαδρομή που στήριξαν τον Αντ. Σαμαρά στις εσωκομματικές μάχες, αποκτούν αίφνης στη μεθόριό τους έναν αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών που μπορούν άνετα να συμπήξουν ισχυρούς πόλους υποδοχής δυσαρεστημένων.
Ομως, ανοίγει ο δρόμος, όπως εκτιμούσαν χθες στο περιστύλιο, για να μεταβληθούν προσεχώς όλες οι ισορροπίες στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, με απρόβλεπτες για την ώρα συνέπειες τόσο για τα ίδια τα κόμματα όσο και για το μέλλον της κυβέρνησης Παπαδήμου και πολύ περισσότερο τη χώρα. Οι βεβαιότητες, μέχρι στιγμής, είναι απλές:
Κανένα κόμμα από τα λεγόμενα μεγάλα που εγκαθίδρυσαν το μεταπολιτευτικό σύστημα δεν διαθέτει σήμερα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Κανένα, επίσης, από αυτά δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να κατακτήσει εκλογική αυτοδυναμία, όποτε κι αν στηθούν κάλπες.
Αυτή την ώρα το ΠΑΣΟΚ κατέχει 131 έδρες, η ΝΔ 61 έδρες, ο ΛΑΟΣ 14, ο ΣΥΡΙΖΑ 9 έδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)