Την εναλλακτική κυβερνητική πρότασή του παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την τριήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Στην ανοιχτή συγκέντρωση της Παρασκευής 13/9, στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς - παραγωγικούς φορείς το Σάββατο, στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, στις επαφές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με πολίτες και φορείς της πόλης, παρουσιάστηκαν οι άξονες του νέου συμβολαίου. Διαβάστε και δείτε όσα έγιναν αυτές τις 3 μέρες στη Θεσσαλονίκη.
Η ανοιχτή συγκέντρωση της Παρασκευής
Ταυτόχρονα, κάλεσε τον λαό να δεσμευτεί μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα "νέο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό συμβόλαιο". "Εσείς με τη ψήφο σας καταργείτε το μνημόνιο, το ίδιο βράδυ των εκλογών. Εμείς με αίσθημα ιστορικής ευθύνης δεσμευόμαστε ενώπιον σας", τονίζει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συγκέντρωση μπροστά στον Λευκό Πύργο, που πήρε χαρακτηριστικά γιορτής, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα «συμβόλαιο με τους πολίτες», με πέντε άξονες:
1. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με αποφασιστική διεκδίκηση του κουρέματος, ρήτρα ανάπτυξης και περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή. Ταυτόχρονη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.
2. Σχέδιο ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης. Πρόκειται για την απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Σώζουμε τον κόσμο από τις συνέπειες της φτώχειας, αυτή είναι θεμελιακή υποχρέωση της κυβέρνησης της Αριστεράς. Πρώτα ο λαός, η Παιδεία και η Υγεία και τελευταίοι οι δανειστές», σημείωνε μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής κορυφαίος παράγων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και με τη φράση του αυτή υπογράμμιζε το γεγονός ότι οι ανάγκες των πολιτών θα υπηρετηθούν πάση θυσία, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, οι οποίες άλλωστε μπορεί να μην είναι σύντομες - και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμοι και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πιο πρακτικά, κανείς χωρίς ιατρική - νοσοκομειακή περίθαλψη και αρωγή. Κανείς με κομμένο νερό, ηλεκτρικό ή χωρίς θέρμανση. «Κανένας άνθρωπος να μη γίνεται θήραμα κανενός επειδή δεν έχει το αντίτιμο του εισιτηρίου για τις αστικές μεταφορές», έλεγε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Κανείς χωρίς ένα πιάτο φαΐ, κανένα παιδί χωρίς παιδικό σταθμό, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Όχι χαράτσια, νέα «Σεισάχθεια».
Άποψη από τη συγκέντρωση της Παρασκευής 13/9
3. Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Με μέτρα τόνωσης της ζήτησης. Με άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ Μνημονίου επίπεδα, αλλά και σταδιακή αποκατάσταση των υψηλότερων μισθών - συντάξεων. Με επαναφορά της εργατικής νομοθεσίας που οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατήργησαν. Με τακτοποίηση των χρεών προς τράπεζες, εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, όσων, πράγματι, αδυνατούν να ανταποκριθούν. Με στοχευμένη ανακατανομή των δημοσίων δαπανών προς όφελος της κοινωνικής προστασίας, της Παιδείας, της έρευνας, του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Με σταδιακή μετάθεση φορολογικών βαρών από τους μη έχοντες στους έχοντες, από τους έμμεσους στους άμεσους φόρους. Με τόνωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της εθνικής οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η αγροτική παραγωγή, η τεχνολογία - έρευνα.
4. Ανάκτηση του δημόσιου πλούτου, θέτοντας τέρμα στο πάρτι του ΤΑΙΠΕΔ («θα επαναξετασθούν όλες οι συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων», ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ), εθνικοποιώντας τις τράπεζες, αναδιοργανώνοντας τη δημόσια διοίκηση χωρίς πελατειακό κράτος και ρουσφέτι.
5. Ανάκτηση της εργασίας. Στόχος που θα εξυπηρετηθεί με την κατάργηση του Μνημονίου, αλλά και με ειδικότερα μέτρα, όπως, προστασία των εργαζομένων μέσω του εργατικού δικαίου και της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, επίσης με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης σε κάθε επιδοτούμενη επιχείρηση.
Η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς το Σάββατο
Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δίκαια φορολόγηση: Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι ήρθε στην ΔΕΘ "φιλοξενούμενος και όχι σαν περαστικός. Όχι ως transit ταξιδιώτης, όπως πέρυσι και φέτος επέλεξε να κάνει ο πρωθυπουργός", αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ελάχιστων ωρών παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στην Έκθεση.
Μεθόδευση Σαμαρά η μνημονιακή κόλαση: Με την επισήμανση ότι η άλλοτε βιομηχανική πόλη της Θεσσαλονίκης "έχει ήδη μετατραπεί σε πόλη-επιτομή του Μνημονίου" και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά και απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς τόνισε: "Δυστυχώς ο πρωθυπουργός δε σας ρώτησε. Επέλεξε να περιγράψει μελλοντικούς παραδείσους, όταν η χώρα ζει μια κόλαση". "Κατά την άποψή μου δε πρόκειται για παράλειψη αλλά για μεθόδευση", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνοντας τον Αντώνη Σαμαρά ότι "στόχος του είναι να προλειάνει το έδαφος για το τρίτο Μνημόνιο που είναι έτοιμος να υπογράψει. Να κατασκευάσει, όπως μπορεί, ένα κάποιο δείγμα επιτυχίας, ώστε, για μία ακόμα φορά, να δεσμεύσει τον τόπο στη λιτότητα. Έτσι έγινε πια σε όλους ξεκάθαρο, ότι το περίφημο «success story» δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο Μνημόνιο".
Η καταστροφή είναι στα μνημόνια: Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Αυτή είναι η Μαύρη Βίβλος των Μνημονίων, που η κυβέρνηση Σαμαρά θέλει να κρατήσει ανοιχτή", απαριθμώντας παράλληλα τις τραγικές επιπτώσεις, που έχει η πολιτική της κυβέρνησης, ενώ με εμφατικό τόνο πως πλέον φωνές από το νεοφιλελεύθερο, μνημονιακό τόξο δηλώνουν απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. "Άλλοι ομολογούν λάθος πολλαπλασιαστές, άλλοι κατηγορούν την υπέρμετρη αισιοδοξία του ιδεοληπτικού νεοφιλελεύθερου σχεδίου τους και άλλοι την αναπτυξιακή ικανότητα της χώρας", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι "η καταστροφή είναι εδώ". Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η μνημονιακή πολιτική "έχει αποτύχει κατά κράτος ο στόχος της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης να δημιουργηθεί ένα εξωστρεφές μοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα".
Ακόμη και ο ΣΕΒ... Όσο για το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι "μαγείρεμα", που όπως είπε "αμφισβητεί ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος η οποία μιλάει για πρωτογενές έλλειμμα", προσθέτοντας ότι "ακόμα και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών – ο ΣΕΒ, χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Σαμαρά «λογιστικό» και επισημαίνει: «δίνοντας τη λογιστική μάχη του ελλείμματος, λησμονήσαμε στην πράξη τον στόχο της ανάπτυξης".
Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπέρ της εθνικής οικονομίας: Όσο για την πολυδιαφημιζόμενη ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι "Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώνεται από τη κυβέρνηση με τρόπο που αποδεικνύει την αιχμαλωσία του πολιτικού κατεστημένου, από την αδηφάγα και διαπλεκόμενη ολιγαρχία πλούτου και εξουσίας που έριξε την Ελλάδα στα βράχια". Από την πλευρά του αντέτεινε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ "η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει όχι για τους τραπεζίτες, αλλά για την εθνική οικονομία".
Μας χρωστάει η Γερμανία: Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ειδική αναφορά στο χρέος επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι ανέβασε το χρέος στα 321 δισ. ευρώ, όταν στις 31.12.2009 ήταν 299,6 δισ. ευρώ και υπογράμμισε ότι πλέον είναι "εκτός ελέγχου".Επανέλαβε την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή σημαντικού μέρους της ονομαστικής αξίας των συσσωρευμένων χρεών στην Ευρωζώνη και «ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε ότι είπε: ότι δεν χρωστά μόνον η Ελλάδα στη Γερμανία, αλλά και η Γερμανία στην Ελλάδα.
Πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει πρωτογενές πλεόνασμα: "Εμείς, όπως γνωρίζετε, δεν έχουμε φίλους μεγαλο-λαθρέμπορους" ξεκαθάρισε από το βήμα της 78ης ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας και ως εκ τούτου δεσμεύτηκε για την φορολόγηση όσων φοροδιαφεύγουν. "Έτσι θα τύχουμε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα όχι σπέρνοντας τη καταστροφή, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, ανακόπτοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα", τόνισε. Ο ίδιος δεσμεύτηκε για άμεσο αναπροσανατολισμό του ελεγκτικού έργου του ΣΔΟΕ στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως επίσης και των βεβαιωμένων πράξεων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής. Δεσμεύτηκε, επίσης, για επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων.
"Αυτό ενδεχομένως να μην ακούγεται ευχάριστα στον επιχειρηματικό κόσμο, που τα τελευταία χρόνια έχει γονατίσει από τους φόρους", υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι "το πρόγραμμά μας εγγυάται την επανεκκίνηση της οικονομίας μέσα από τη τόνωση τη εσωτερικής ζήτησης και την αναζωογόνηση της αγοράς".
Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ: Ταυτόχρονα, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη για "μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και τις μεγάλες περιουσίες με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου". Εξήγησε, μάλιστα, ότι "αυτό σημαίνει αύξηση των δημόσιων εσόδων από την αποκατάσταση της προοδευτικότητας του φορολογικού συστήματος".
Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε, επίσης, για αύξηση του ατομικού αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα, τον αριθμό των φορολογικών κλιμακίων, αλλά και τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή φυσικών προσώπων και ταυτόχρονα μειώνοντας την φορολογική επιβάρυνση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ: Όσο για τον κατώτατο μισθό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για την επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ από 586, που είναι σήμερα για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. "Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα έχει από μόνη της αναπτυξιακό αποτέλεσμα", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. "Και για να μην ξαναμπερδευτεί κάποιος στην κυβέρνηση: επειδή αφορά μόνον τον ιδιωτικό τομέα, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 έχει μηδενικό δημοσιονομικό κόστος και σημαντικό δημοσιονομικό και μακροοικονομικό όφελος", διευκρίνισε.
Οι δεσμεύσεις για υπερχρεωμένους δανειολήπτες, φτωχά στρώματα και ελεύθερους επαγγελματίες:
- Νέα σεισάχθεια» και νομοθετική προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών
- Εισαγωγή ρύθμισης για "κούρεμα" των στεγαστικών δανείων, για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η μηνιαία τοκοχρεολυτική δόση δε θα επιτρέπεται να υπερβαίνει το 30% του διαθέσιμου εισοδήματος του δανειολήπτη. Οι ρυθμίσεις Θα είναι ακόμη πιο ευνοϊκές για όσα νοικοκυριά έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ.
- Ανακούφιση από φορολογία και από οφειλές προς το Δημόσιο,
- Διασφάλιση στέγης και τροφής για όλους,
- Εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, οι τηλεπικοινωνίες και η θέρμανση.
- Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο
- Καμία οικογένεια δίχως ρεύμα με παροχή δωρεάν της ποσότητας των 300 kw/h το μήνα σε 300.000 μονογονεϊκές οικογένειες με άνεργο ή άνεργη και οικογένειες με δύο άνεργους
- Διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ προτείνεται πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
- Κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στον ΟΑΕΕ
- Διασφάλιση της μετακίνησης για όλους, με δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες στους ανέργους και σε άτομα με ελάχιστο εισόδημα.
Η συνέντευξη Τύπου της Κυριακής: «Δεν θα φύγουμε από το Μνημόνιο με τον Σαμαρά, ο Σαμαράς θα φύγει μαζί με το Μνημόνιο»
Με αέρα… αυτοδυναμίας κατεβαίνει στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το επιτυχημένο τριήμερο στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, όπου έθεσε το στόχο της αυτοδυναμίας και παρουσίασε τις πτυχές του συμβολαίου με τον ελληνικό λαό, μετά την πολύωρη διαβούλευση με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς για την έξοδο από την κρίση, το μεσημέρι της Κυριακής ήταν η σειρά της συνέντευξης Τύπου για απαντήσεις για όλους και σε όλα. Σε 2,5 ώρες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε σχεδόν 30 ερωτήματα εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων, κάποια από τα οποία τοπικά (Θεσσαλονίκης κ.α).
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο φορές μάλιστα, υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα κερδίσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, αλλά και ότι θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, καθόλου δεν θα εμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων, αλλά και ικανών, άξιων και έντιμων προσώπων. «Δεν θα χρειαστούμε στήριξη για το σχηματισμό κυβέρνησης –εκτίμησε- αλλά θα χρειαστούμε στήριξη από δυνάμεις και κόμματα για να βγάλουμε πέρα». Για το Μνημόνιο είπε: «Δεν θα φύγουμε με τον Σαμαρά από το Μνημόνιο, μαζί θα φύγουν Μνημόνιο και Σαμαράς» προέβλεψε ο Αλ. Τσίπρας –σε ερώτημα της «Αυγής», με αφορμή και τη σημερινή συνέντευξη Σαμαρά στον «Τύπο της Κυριακής», υπό τον τίτλο, «Μπορούμε να διώξουμε το Μνημόνιο».
Στην κυβερνητική δε, επιχειρηματολογία ότι τα χειρότερα τελείωσαν για τον ελληνικό λαό, θύμισε στη συνέχεια της ίδιας απάντησης, το δημοσίευμα, προ μηνός, της «Αυγής», που αποκάλυψε την επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς τους δανειστές, και στην οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός άνοιγε διάπλατα το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, εφόσον το κρίνει απαραίτητο η τρόικα! «¨Εχετε αμφιβολία ότι αν είναι να υπογράψουν και νέο πακέτο, ότι αυτό θα γίνει χωρίς νέα μέτρα;;», ήταν το ρητορικό ερώτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ; Πάντως, «ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, μόνος του, να βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο», παραπέμποντας έτσι στη διπλή δέσμευση λαού και ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση του Μνημονίου, από το βράδυ των εκλογών ακόμη ακόμη. Επίσης επανέλαβε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, το βασικό πολιτικό δίλημμα θα είναι, συνέχεια της πολιτικής λάθους ή αλλαγή πορείας.
«Δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε ανώδυνες λύσεις, υπάρχουν όμως λύσεις», ξεκαθάρισε επίσης, και πάντως δεν είναι λύση ο νέος δανεισμός. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνησή του με αυτοπεποίθηση θα κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τους δανειστές για την αναζήτηση μιας συμφέρουσας, και για τα δύο μέρη, λύσης, χωρίς όμως να τίθεται υπό διαπραγμάτευση η σωτηρία, οι ανάγκες της κοινωνίας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, τον ακριβή χρόνο της πτώσης της όμως, τον συσχέτισε ευθέως με τις λαϊκές κινητοποιήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει τα κοινοβουλευτικά του όπλα, όταν θα κρίνει ότι θα έχει το μέγιστο όφελος, σε κάθε περίπτωση «η κυβέρνηση θα πέσει μέσα από αγώνες». Και έριξε ξανά το γάντι στον Αντ. Σαμαρά για δημόσια συζήτηση, όπου θέλει και με τους όρους που θέλει. Επιπλέον, χαρακτήρισε υποκρισία τη μομφή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπαιδευτικοί κλείνουν τα σχολεία, η τρόικα και οι πολιτικές της το κάνουν, τόνισε. Εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, γιατί κλείνει το μάτι στα σενάρια συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή αλλά και κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου γιατί δεν βρήκε μία λέξη καταδίκης της επίθεσης αυτής της «συμμορίας μπράβων», όπως τους αποκάλεσε, στο Πέραμα. Ζήτησε από όσους εξισώνουν τον Μ. Γλέζο με τον ..Ν. Μιχαλολιάκο, να κοιταχτούν στον καθρέφτη, ενώ κάλεσε, στο «δια ταύτα», τα δημοκρατικά στελέχη της ΝΔ να παρέμβουν για να μην προχωρήσουν τα σενάρια συνεργασίας του «κόμματος Σαμαρά» με τη Χρυσή Αυγή.
Απέρριψε εξάλλου τα ευφάνταστα σενάρια για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» το λουκέτο σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, κατήγγειλε το συμβόλαιο που η ελληνική κυβέρνηση έκλεισε με τον κ. Ολάντ, της ενοικίασης γαλλικών φρεγατών –πιθανότατα ακατάλληλων για το Αιγαίο- επί μία πενταετία με αντίτιμο 200 εκατομμύρια το χρόνο. Προειδοποίησε, με αφορμή την κυβερνητική προσπάθεια πώλησης της ΕΥΑΘ, ότι θα εξετασθεί μία προς μία οι συμβάσεις ιδιωτικοποίησης και υπερασπίστηκε τα μοντέλα αυτοδιαχείρισης στους εργασιακούς χώρους, με αφορμή τον αγώνα των εργατών της ΒΙΟΜΕ, αντιδιαστέλλοντας με τα δάνεια που αφειδώς παίρνουν από τις τράπεζες συστημικά μέσα ενημέρωσης.
Παράδειγμα που του έδωσε την ευκαιρία να αναφερθεί ξανά στο τρίγωνο της διαπλοκής (καταρρέον πολιτικό σύστημα, χρεοκοπημένες τράπεζες και υπερχρεωμένα ΜΜΕ). Επίσης, οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν, είπε επίσης ο Αλ. Τσίπρας (έκανε λόγο για «απίστευτη δωρεά» της βιώσιμης Αγροτικής στη μη βιώσιμη, τότε, Τράπεζα Πειραιώς). Εξαπέλυσε επίθεση στον προέδρο του ΠΑΣΟΚ (χωρίς να τον κατονομάσει) ότι, αν και συνταγματολόγος, έκανε κουρέλι το Σύνταγμα, αλλά και στον γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ γιατί κλείνει το δρόμο των συνεργασιών, αλλά και για τον 902, ότι δεν αποκαλύπτει τον αγοραστή.
Για τον Φ. Κουβέλη παρατήρησε πως είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο Αναφορικά με τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτίμησε ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο β' γύρο, ενώ απηύθυνε προσκλητήριο σε ανιδιοτελείς ανθρώπους και ριζοσπαστικά σχήματα, για πανστρατιά. «Θα ξαναστήσουμε το Δημόσιο, στηριζόμενοι στους δημοσίους υπαλλήλους», «θα ελαφρύνουμε τα βάση αγροτών και κτηνοτρόφων, εντάσσοντάς τους στο πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας», ήταν δύο ακόμη δεσμεύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για το κατοχικό δάνειο, όταν του ζητήθηκε το σχόλιό του, με αφορμή τη συνέντευξη του επικεφαλής του Die Linke (βλέπε ρεπορτάζ της Κ. Μπαλή), ο Αλ. Τσίπρας απάντησε πως δεν είχε υπόψη του τη συγκεκριμένη συνέντευξη και παρέπεμψε στις συλλογικές αποφάσεις της γερμανικής Αριστεράς. Υπογράμμισε συγχρόνως όμως όσα υποσχέθηκε πως θα κάνει η κυβέρνηση και δεν έκανε, αλλά και όσα θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εκλογές.
Σε ερώτηση, τέλος, για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τα κινηματικά του χαρακτηριστικά, ξεκαθάρισε ότι ούτε την ψυχή ούτε και τις αξίες του πρόκειται να χάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πλαισίωναν ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης, που συντόνισε και τη συνέντευξη Τύπου, επίσης ο Χ. Στάικος, μέλος της Κ.Ε. και στέλεχος του Γραφείου Τύπου. Τη συνέντευξη παρακολούθησαν, μέσα από την αίθουσα του «Βελλίδειου», πέραν των δημοσιογράφων, δεκάδες στελέχη και βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανάμεσά τους, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Δραγασάκης, ο γραμματέας της Κ.Ε. Δ. Βίτσας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Π. Λαφαζάνης και Π. Κουρουμπλής, ο γραμματέας της Κ.Ο. Ν. Βούτσης, ο διευθυντής της Κ.Ο. Κ. Αθανασίου κ.α
Ολες οι ερωτήσεις και απαντήσεις στη συνέντευξη Τύπου
Η ανταπόκριση των πολιτών
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Σκουρλέτης, μίλησε στο Κόκκινο 105,5 για αυτά που δεν έδειξαν οι κάμερες, την ανταπόκριση των πολιτών που συνομίλησαν με τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις τρεις μέρες, μοιραζόμενοι αγωνίες, επιφυλάξεις, ελπίδες, προσδοκίες, αντιρρήσεις. Ακούστε το σχετική ηχητικό απόσπασμα: «Επιβεβαιώνεται μια ανεπανάληπτη σχέση της κοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ»
Μια ερώτηση, μια απάντηση
Ενδεικτικά, κι έτσι ως κλείσιμο, ξεχωρίζουμε μια από τις απαντήσεις του Αλ. Τσίπρα σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα περί «υποσχέσεων» και άτυχων παραλληλισμών με το «λεφτά υπάρχουν». Το θέμα εδώ, ο βασικός μισθός:
Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: (...) εμείς θα τα εκπληρώσουμε αυτά που λέμε. Δεν τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, άλλοι τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Σας θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν από τις τελευταίες εκλογές έδωσε παράσταση σε μια αίθουσα, στη ΓΣΕΒΕΕ αν δεν κάνω λάθος στο κέντρο της Αθήνας, μιλώντας όχι απλά για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά και για επούλωση των πληγών του Μνημονίου, ακόμη και για αύξηση συντάξεων και μισθών. Εμείς δεν λέμε πράγματα τα οποία δεν είναι ρεαλιστικά και εφικτά.
»Τι έχουμε πει; Θέλετε να σας επαναλάβω ορισμένα από αυτά και να τα συζητήσουμε; Έχουμε πει ότι θα επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό. Ξέρετε ότι αυτό δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Στον ιδιωτικό τομέα αναφερόμαστε. Έχει ένα ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος που αφορά το επίδομα ανεργίας. Προχθές ήρθε μια έγκυρη φαντάζομαι γιατί είναι ουδέτερη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και μας αποκάλυψε ότι όχι μόνο δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά από μόνο του αυτό το μέτρο είναι αναπτυξιακό. Γιατί το βασικό πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία είναι η μείωση της εγχώριας ζήτησης, της κατανάλωσης. Και αυτός ο οποίος έχει τον κατώτατο μισθό, μόλις του αυξήσεις τον κατώτατο μισθό θα καταναλώσει θα κινηθεί η αγορά, θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και μάλιστα η έκθεση αυτή είπε ότι θα έχει από μόνο του αυτό το μέτρο τον πρώτο χρόνο αύξηση του ΑΕΠ κατά μισό τοις εκατό και 7.500 νέες θέσεις εργασίας. Από μόνο του. Τι είπαμε λοιπόν το οποίο δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, για πείτε μου. Δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την υπόσχεση ότι τα παιδιά μας θα πηγαίνουν σχολειό και δεν θα πεινάνε; Τότε να φύγουμε από αυτή τη χώρα. (...)
Πληροφορίες από τα σχετικά ρεπορτάζ της Αυγής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!
Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)