Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Το θερμό φθινόπωρο του ΣΥΡΙΖΑ

pic-0-norm.jpgτου Τάσου Τασιούλα

Κλιμάκωση των αντικυβερνητικών εκδηλώσεών τους προγραμματίζουν στοΣΥΡΙΖΑ μετά το Δεκαπενταύγουστο. Από τις 18 του μήνα, ο κομματικός μηχανισμός τίθεται σε πλήρη εγρήγορση, καθώς στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπουν έναν καυτό Σεπτέμβριο κι ένα φθινόπωρο που… μυρίζει εκλογές.
Στη σύσκεψη των στελεχών του κόμματος από την Κεντρική Μακεδονία, που έγινε το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης υπό το νέο γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, Δημήτρη Βίτσα, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα αιχμής στην Κεντρική Μακεδονία και με φόντο τη ΔΕΘ ορίστηκε το πλαίσιο των διεκδικήσεων.


«Μετά τις 20 Αυγούστου πηγαίνουμε για κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα, ώστε το λαϊκό κίνημα να διαμορφωθεί και να διογκωθεί, με στόχο τη ΔΕΘ», τόνισε στη Voria.grστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στελέχη εκτός Θεσσαλονίκης μάλιστα έθεσαν ένα νέο πλαίσιο δράσης, αφού μέχρι σήμερα η παρουσία του κόμματος είναι έντονη κυρίως στη Θεσσαλονίκη και η περιφέρεια έχει μείνει πίσω, με εξαίρεση την περίπτωση των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Το αγροτικό, η ανεργία, η άνοδος της Χρυσής Αυγής, η Αυτοδιοίκηση, η ΔΕΘ, ο καλύτερος συντονισμός όλης της περιφέρειας, η υγεία και κυρίως τα νοσοκομεία, τα σχολεία και η ΕΡΤ, αποτελούν πεδία όπου τονίστηκε ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ενώνοντας τις κινηματικές πρωτοβουλίες και δίνοντας ένα ενιαίο πλαίσιο δράσης και αντίδρασης.
Αφού ορίστηκαν τα μείζονα ζητήματα, αποφασίστηκε μετά το Δεκαπενταύγουστο να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα συνεχών επισκέψεων σε εργασιακούς χώρους και ένα πρόγραμμα ανοιχτών συνελεύσεων στις γειτονιές, μέσα από σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο.
«Υπάρχει το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών, όπου θα επιχειρήσουμε να στήσουμε επιτροπές κατοίκων ως ένα κίνημα αλληλεγγύης, όπως έγινε και με τα χαράτσια της ΔΕΗ», επισήμαναν στελέχη του κόμματος.
Παράλληλα, γίνεται και η προετοιμασία για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (περιφερειακές και δημοτικές), αφού η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά αρχίζει το Σεπτέμβριο. Σε πρώτη φάση συζητήθηκε το πολιτικό πλαίσιο συγκρότησης των αυτοδιοικητικών σχημάτων. Καταγράφονται τα σημαντικά ζητήματα κάθε περιοχής και οι προγραμματικές θέσεις που πρέπει να έχουν τα σχήματα που θα εκπροσωπήσουν το ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και στους δήμους της περιοχής. Εκτός των βασικών αρχών (αντικαλλικρατικά και αντιμνημονιακά σχήματα) θα γίνουν και επαφές με τους κατά τόπους φορείς για τη διαμόρφωση των επιμέρους προγραμμάτων.
Σε ονόματα αυτή τη στιγμή δεν μπαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Το αποφεύγουν συστηματικά, διότι όπως τονίζουν τα στελέχη θεωρούν πιο σημαντικό να υπάρχουν θέσεις και προγράμματα πριν από την επιλογή των προσώπων που θα σηκώσουν το βάρος της αυτοδιοικητικής εκπροσώπησης του κόμματος.
Για τις επόμενες δυο εβδομάδες, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται σε όλες τις κινητοποιήσεις, όπως για παράδειγμα την ερχόμενη Δευτέρα στα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που θα… πληγούν από τη διαθεσιμότητα και τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία (Λοιμωδών, Δερματολογικό και Παναγία), ενώ θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί η αντίσταση από τους απολυμένους της ΕΡΤ (με παρουσία στελεχών στις εκπομπές που ακόμη βγαίνουν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση). Εντονη παρουσία θα υπάρξει και στις συνεννοήσεις για την οργάνωση κινητοποιήσεων στο μέτωπο της Παιδείας, όπου μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών προσανατολίζονται στην κατεύθυνση να μην ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο.
Κοινή πεποίθηση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των συνεχών επώδυνων μέτρων και ότι διαρκώς χάνει τις κοινωνικές συμμαχίες και την επιρροή της ακόμη και σε χώρους που ήλεγχε παραδοσιακά. Αυτό θέλουν να εκμεταλλευτούν στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ο κόσμος που απομακρύνεται από τις κυβερνητικές πολιτικές να βρίσκει καταφύγιο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Τα νέα μέτρα που έρχονται θα διευρύνουν ακόμη περισσότερο τη λαϊκή δυσαρέσκεια και υπό το βάρος της εξάντλησης κάποια στιγμή η κοινωνία θα αντιδράσει. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, καθώς αναγκαστικά η κυβέρνηση θα υιοθετήσει κι άλλα επώδυνα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, δεδομένου ότι είναι εγκλωβισμένη στις μνημονιακές και… άλλες υποχρεώσεις της», επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς θα είμαστε παρόντες», καταλήγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)