Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ!:Ειδικές οικονομικές ζώνες με τρία ευρώ την ώρα λειτουργούν ήδη στην Γερμανία


Βισκαδουράκη Ηλέκτρα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Αυτό το μοντέλο κατήγγειλαν οι δυο Βέλγοι υπουργοί
Παρά την αύξηση του ωρομισθίου στη Γερμανία κατά 9,1% την τελευταία πενταετία, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, γερμανικές βιομηχανίες κρέατος προσλαμβάνουν προσωπικό από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία μέσω εταιρειών ενοικίασης υπαλλήλων με τρία ευρώ την ώρα και εργασία 60 ωρών την εβδομάδα, όπως καταγγέλλουν δύο Βέλγοι υπουργοί.


Με ερώτησή του ο Νίκος Χουντής φέρνει το θέμα στην επιφάνεια, καθώς η Επιτροπή ήταν ενήμερη για τις ειδικές οικονομικές ζώνες στη Γερμανία, μοντέλο που θέλουν να μεταφερθεί και στην Ελλάδα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ απευθύνεται στην Κομισιόν ρωτώντας κατά πόσον είναι αποδεκτό αυτό το μοντέλο εργασίας και κατά πόσον στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, που η Γερμανία προτείνει να δημιουργηθούν στην Ελλάδα, θα υιοθετηθούν ανάλογα εργασιακά μοντέλα.
Η μελέτη που έχει στα χέρια της η Κομισιόν από τις 21.3.2012, στηριζόμενη σε ένα μοντέλο που δείχνει με προοπτική το 2015 τις μετακινήσεις εργατικού δυναμικού στον ευρωπαϊκό χώρο, εκτίμα ότι η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία και το Βέλγιο θα απορροφήσουν μεγάλο όγκο απασχολούμενων.
Η ερευνητική ομάδα αξιοποιώντας το παράδειγμα εργαζομένων από χώρες όπως η Ρουμανία, όπου το ωρομίσθιο το 2012 διαμορφώθηκε στα 4,4 ευρώ, της Βουλγαρίας (3,7 ευρώ) και της Ουκρανίας (1,6 ευρώ), υπογραμμίζει πως υπάρχει “ανησυχία για την εργασία και τις συνθήκες απασχόλησης των ενοικιαζόμενων εργαζομένων στις βιομηχανίες κρέατος και ο αντίκτυπός του στην απασχόληση και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων έχει αφετηρία στα μέσα της δεκαετίας του 2000".
Υπογραμμίζει, μάλιστα, πως "έχει ήδη καταγγελθεί ότι η B & C Tönnies, η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία σφαγής χοίρων, στον Rheda-Wiedenbrück είναι άμεσος εργοδότης για μόλις 800 από τους 4.500 εργαζομένους της, καθώς οι υπόλοιποι προέρχονται από εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων. Αντίστοιχα και το σφαγείο του Westfleisch στη Χαμ της Βεστφαλίας απασχολεί συνολικά 1.200 εργαζόμενους εκ των οποίων το 90% είναι ενοικιαζόμενοι".
"Η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στη βιομηχανία κρέατος απομακρύνει το ντόπιο εργατικό δυναμικό", επισημαίνει η έκθεση προς την Κομισιόν εξηγώντας πως "οι εταιρείες αναζητούν εργατικό δυναμικό από άλλες χώρες την ίδια στιγμή που οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώνονται λόγω της μείωσης του ντόπιου εργατικού δυναμικού, αλλά και λόγω της απειλής από την πλευρά των εργοδοτών ότι θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση της επιχείρησης ή θα επιλέξουν προσωπικό από άλλες χώρες, εάν το κόστος εργασίας δεν πέσει σε ικανοποιητικά για αυτούς επίπεδα".
Τονίζει, μάλιστα ότι "η απουσία κλαδικής σύμβασης στη βιομηχανία κρέατος στη Γερμανία καθιστά δύσκολη την προστασία των ενοικιαζόμενων εργαζομένων με βάση την εθνική νομοθεσία, που θα τους εξασφάλιζε τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό, πράγμα που παραμένει και αίτημα των συνδικάτων".
Στην έκθεση επισημαίνεται, επίσης, ότι "οι μισθολογικές διαφορές των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων σε σχέση με τους ντόπιους, που φθάνουν μόλις και μετά βίας τα τρία ευρώ την ώρα, καθιστούν τη Γερμανία μια από τις χώρες με χαμηλότερα ωρομίσθια εργαζομένων στη βιομηχανία κρέατος, κατάσταση που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τις αντίστοιχες βιομηχανίες σε Γαλλία και Βέλγιο".
Εκτός από το ζήτημα της εργασιακής εκμετάλλευσης, υπάρχουν δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που κάνουν λόγο για κυκλώματα εταιρειών off shore, που δραστηριοποιούνται στις επενδύσεις ακινήτων και εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους που προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη αναγκάζοντάς τους να ενοικιάσουν διαμερίσματα σε γερμανικές πόλεις έναντι 700 ευρώ για 30 τετραγωνικά.

Ν. Χουντής στην “Αυγή”: Η Γερμανία ετοιμάζεται να εξαγάγει τις ΕΟΖ και στην Ελλάδα
"Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι εν ενεργεία υπουργοί καταγγέλλουν ρητά χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κοινωνικό dumping" δηλώνει στην “Α” ο Ν. Χουντής και προσθέτει: “Η κουρτίνα σιγά σιγά τραβιέται και δείχνει πού βασίζεται το σύγχρονο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι κυριαρχεί στην αγορά λιανικής πώλησης προϊόντων, μέσω γερμανικών καταστημάτων, χαμηλού κόστους και χαμηλής ποιότητας. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα διατροφικά σκάνδαλα σχετίζονται με παραγωγή και επεξεργασία διατροφικών προϊόντων στη Γερμανία και δεν είναι τυχαίο ότι Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι κουκουλώνει τα εκρηκτικά σκάνδαλα της Γερμανίας.
Στην ουσία αυτό που αποκαλύπτει η ερώτησή μου είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν με την Έκθεσή της γνώριζε, είχε μελετήσει, αλλά δεν είχε πράξει τίποτα γι' αυτή την απαράδεκτη εμπορία ανθρώπων. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Γερμανοί, που έχουν δοκιμάσει 'με επιτυχία' αυτό το εργασιακό μοντέλο, ετοιμάζονται να το εξαγάγουν μέσα από Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στην περιφέρεια της Ευρώπης, σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχει πλήθος εξαθλιωμένων μεταναστών και συνεχώς αυξανόμενος αριθμός επίσης εξαθλιωμένων ανέργων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)