Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

σε απεργία πείνας οι μετανάστες στα ελληνικά «Γκουαντάναμο»


Πέντε χιλιάδες μετανάστες κρατούνται σήμερα «προσωρινά-επ' αόριστον» στα διάφορα στρατόπεδα και κέντρα κράτησης - μικρά Γκουαντάναμο και στα κρατητήρια-κολαστήρια των αστυνομικών τμημάτων, στερούμενοι ακόμα και τα στοιχειώδη. Πολλοί έχουν καταφύγει από το Σάββατο στο έσχατο μέσο υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς τους: την απεργία πείνας.


Η λεία του «Ξένιου Δία», 5.000 άνθρωποι τουλάχιστον, κρατούνται εδώ και μήνες στα διάφορα «κέντρα κράτησης» που έχει στήσει η Ελληνική Δημοκρατία ανά την επικράτεια. Εκεί στοιβάζονται χιλιάδες άνθρωποι, όσοι γλιτώσουν τον θάνατο στον Έβρο ή στα νερά του Αιγαίου, στερούμενοι τα στοιχειώδη, σε συνθήκες κράτησης που από μόνες τους αποτελούν βασανιστήριο.  
Αμυγδαλέζα: γυμνές ζωές

Στην Αμυγδαλέζα, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της ΑΘήνας, όπου κρατούνται 1.500 άνθρωποι, δυο μετανάστες αποπειράθηκαν το Σάββατο να αυτοκτονήσουν: «Ο ένας στο Μπλόκ 13 χρησιμοποίησε σπασμένο τζάμι από το παράθυρο και έκοψε το λαιμό του. Ο δεύτερος ήπιε ένα μπουκάλι σαμπουάν», όπως περιγράφει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΡΦΑ. 

Εκεί, στην Αμυγδαλέζα, κι όχι μόνο,  έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας εκατοντάδες μετανάστες,  διεκδικώντας να τερματιστεί το απάνθρωπο καθεστώς της κράτησής τους. Το κέντρο επισκέφτηκαν τη Δευτέρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ,  Β. Κατριβάνου και Δ. Τσουκαλάς, και περιγράφουν: «Οι 800 από τους 1500 περίπου μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή φυλακισμένοι εκεί ως "λεία" του "Ξένιου Δία", έχουν καταφύγει στο έσχατο μέσο υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς τους, την απεργία πείνας,διαμαρτυρόμενοι για την εξωφρενικής διάρκειας φυλάκισή τους και τις άθλιες συνθήκες κράτησης. Οι συνθήκες αυτές, που ουσιαστικά συνιστούν βασανιστήριο, έχουν επανειλημμένα επισημανθεί, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας, ωστόσο, ουδόλως φαίνεται να πτοείται».

 Και, όπως μόλις μαθεύτηκε σήμερα, Τρίτη, η ελληνική αστυνομία, με εντολή προφανώς των πολιτικών προϊσταμένων της, ανταποκρίθηκε άμεσα, με τον τρόπο που ξέρει και θέλει να επιβάλλει, όπως καταγγέλει η Κίνηση  Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή (ΚΕΕΡΦΑ):


...όπου σημειώνεται πως: Σε άγρια καταστολή των απεργών πείνας προχώρησε από χθες βράδυ η ΕΛΑΣ μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα. Πολυάριθμη ομάδα αστυνομικών χτύπησε με ρόπαλα απεργούς πείνας απαιτώντας να διακόψουν την κινητοποίηση τους. (...) Σήμερα το πρωί έβγαλαν ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών και τους εμπόδιζαν να γυρίσουν πίσω στα κελιά. Τους ανάγκασαν να στέκονται μπροστά από τα σύρματα για 7 ώρες ολόκληρες και μέχρι τις 12.30μμ συνέχιζαν αυτό το καψόνι.  Αυτές οι κτηνώδεις ενέργειες στοχεύουν στο σπάσιμο της απεργίας πείνας. (διαβάστε τη συνέχεια>>>)

Τα κρατητήρια-κολαστήρια

Το Σάββατο, για δεύτερη φορά, πολίτες και οργανώσεις πραγματοποίησαν πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της Δραπετσώνας όπου δεκάδες μετανάστες κρατούνται σε απαράδεκτες συνθήκες (δείτε τη φωτογραφία παρακάτω)  επί μήνες, σε ένα δωμάτιο 70 τ.μ. που με δυσκολία μπορεί κάποιος να δεχτεί ότι μπορεί να «επαρκεί» για κράτηση πάνω από 48 ώρες. 

Στην κινητοποίηση ήταν και ο Θ. Δρίτσας, που διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση: Υπάρχουν άνθρωποι εκεί που μόνο ως άνθρωποι δεν αντιμετωπίζονται (...) Άλλοι μένουν 2– 3 μήνες, άλλοι 4 – 6 και αρκετοί έως και 8-9 μήνες, χωρίς φυσικό αερισμό, χωρίς αυλισμό, χωρίς να βλέπουν το φως της ημέρας. Οι ασθένειες πολλές, η ψώρα θερίζει, η απόγνωση περισσεύει», όπως τονίζει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπ. Δημ. Τάξης.




Το «πείραμα» έχει στόχο: την εξοικείωση με τη λογική των στρατοπέδων

«Στην Αμυγδαλέζα, σε αστυνομικά τμήματα-κολαστήρια, όπως αυτό της Δραπετσώνας, και σε στρατόπεδα, όπως αυτό της Κορίνθου, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μεταβληθεί σε γυμνές ζωές, επί των οποίων επιχειρείται ένα απεχθές πείραμα με απροσδιόριστη διάρκεια: αυτό είναι η εξοικείωση της ελληνικής κοινωνίας με τη λογική των στρατοπέδων», επισημαίνουν η Β. Κατριβάνου και ο Δ. Τσουκαλάς «Το πείραμα αυτό έχει ήδη κόστος: την απώλεια ζωών (όπως συνέβη το 2011 στο Ελληνικό), την απώλεια της αξιοπρέπειας, την απώλεια της δημοκρατίας».




 Διαβάστε σχετικά:

«Στην Αμυγδαλέζα και σε όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών, ακόμη και σε κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι φυλακισμένοι, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, παρά μόνο γιατί θέλησαν να ξεφύγουν από την πείνα και τους πολέμους» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την απεργία πείνας που πραγματοποιούν μετανάστες στην Αμυγδαλέζα.

«Η απεργία πείνας των κρατούμενων μεταναστών και προσφύγων επανέφερε στο προσκήνιο το "ξεχασμένο", πλην διαρκές αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα αστυνομικά κρατητήρια κουρελιάζεται κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κάθε έννοια πολιτισμού», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών


Κι επειδή όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσωπο:

 
 
 
 
 
Τι θα έπαιρνες μαζί σου αν έπρεπε να εγκαταλείψεις το σπίτι σου και να πας σε μια άλλη χώρα; Ενα φωτογραφικό αφιέρωμα

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)