Κυριακή 7 Απριλίου 2013

«Δεν είδα τον φόβο του πολέμου στα πρόσωπα των ανθρώπων», λέει η μοναδική Ελληνίδα της Βόρειας Κορέας

«Δεν είδα τον φόβο του πολέμου στα πρόσωπα των ανθρώπων», λέει στα «ΝΕΑ» η μοναδική Ελληνίδα της Βόρειας ΚορέαςΗ Φραγκίσκα Μεγαλούδη είναι η μοναδική Ελληνίδα που ζει τους τελευταίους μήνες στη Βόρεια Κορέα.

Eίναι εξωτερικός συνεργάτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΙΡΙΝ (Γραφείο της Μπανκόνγκ) που μεταδίδει ανθρωπιστικές ειδήσεις.

Σε λίγα 24ωρα θα έχει εγκαταλείψει τη χώρα. Προσωρινά όμως, όπως πιστεύει. «Οπως οι Αρχές της χώρας ειδοποίησαν τα μέλη των ξένων πρεσβειών ότι μπορούν να αποχωρήσουν αν θέλουν, εξαιτίας της έντασης που δείχνει να κλιμακώνεται, έτσι έδωσαν και σε μένα αυτή την επιλογή», λέει η κυρία Μεγαλούδη στα «ΝΕΑ», από την πρωτεύουσα Πιονγιανγκ.

«Θα πάω στο Πεκίνο». Το Σάββατο, ήταν μια φυσιολογική μέρα στη Βόρεια Κορέα, όπως λέει η κυρία Μεγαλούδη. Στα πρόσωπα του κόσμου, δεν φαινόταν καμία ανησυχία. «Κατέβηκα στην αγορά της πόλης και ο κόσμος αγόραζε κανονικά τα φρούτα και τα λαχανικά που φέρνουν οι παραγωγοί. Προμηθεύονταν με τον ίδιο τρόπο το κρέας ή το ψάρι τους».

Η ίδια εικόνα και στα σούπερ μάρκετ. «Τέσσερα από αυτά γνωρίζω ότι υπάρχουν. Μπορεί να είναι και περισσότερα». Η ίδια, όπως και μέλη ξένων αποστολών, συνήθως αγοράζουν τα είδη της καθημερινότητάς τους πληρώνοντας σε ευρώ ή σε δολάρια. 

«Ο κόσμος εδω, προμηθεύεται τις πρώτες ύλες για το φαγητό του είτε δωρέαν από το κράτος είτε πληρώνοντας το αντίτιμο στο τοπικό νόμισμα. Για παράδειγμα, κάθε άνθρωπος δικαιούται τη μέρα περί τα 700 γραμμάρια δημητριακά, κατά μέσο όρο. Η ποσότητα αυτή βεβαίως, έχει να κάνει και με το μέγεθος της παραγωγής που όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο επηρεάζεται και από τον καιρό».

Η κυρία Μεγαλούδη λέει στα «ΝΕΑ» ότι η πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, στην οποία ζουν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν θυμίζει σε τίποτα μια πόλη που βρίσκεται σε «πολεμικό πυρετό».

«Είναι το ίδιο καθαρή και περιποιημένη όπως πάντα. Τα παιδιά παίζουν στις πλατείες φορώντας πατίνια – είναι κάτι σαν μόδα που έχει κυριεύσει τις νεαρές ηλικίες – κυκλοφορούν μα τα ποδήλατά τους, τα αυτοκίνητα όσοι έχουν, τα τρόλεϊ, το τραμ, το μετρό».

Στην ίδια έχει συμβεί πολλές φορές να περάσει έξω από μία γαμήλια τελετή και να της ζητήσουν να δεχτεί ένα κέρασμα, βλέποντας την πως είναι ξένη. «Είναι αρκετά χαμογελαστοί άνθρωποι και πάντα κοιτάζουν πώς να σε εξυπηρετήσουν. Τουλάχιστον αυτό το συναίσθημα έχω εισπράξει εγώ από τη συναναστροφή μαζί τους τόσο καιρό».

Η κυρία Μεγαλούδη επιθυμεί να επιστρέψει στη Βόρεια Κορέα, αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και η διαφαινόμενη κρίση εκτονωθεί. «Υπάρχουν αεροπορικά δρομολόγια που γίνονται ανάμεσα στη χώρα και την Κίνα, και τώρα ακούσαμε ότι θα πυκνώσουν».

Τα βράδια επικρατεί ησυχία. Εκτός από ορισμένα εστιατόρια, όταν ο καιρός ανοίγει, ο κόσμος κάνει βόλτες στους δρόμους και τις πλατείες. Το χειμώνα επικρατεί κρύο, και η θερμοκρασία πέφτει και στους μείον 15 βαθμούς. «Αυτή την εποχή πάντως, αργεί να βραδιάσει».

tanea.gr/

Η μοναδική Ελληνίδα της Β. Κορέας εγκαταλείπει τη χώρα

του  Σ. Χατζημανώλη
H μία και μόνη -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- Ελληνίδα της Βόρειας Κορέας εγκαταλείπει, προσωρινά, τη χώρα μαζί με το παιδί της.
Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη και ο 4χρονος γιος της, Σεμπάστιαν, αναχωρούν τη Δευτέρα για το Πεκίνο, μαζί με άλλες γυναίκες και παιδιά διπλωματών και στελεχών του ΟΗΕ, που υπηρετούν στη Βόρεια Κορέα.
Η κ. Μεγαλούδη, συνεργάτης του δημοσιογραφικού τμήματος IRIN του ΟΗΕ, διαμένει στην Πιονγκ Γιαγκ, όπου υπηρετεί ο πατέρας του παιδιού της, ως στέλεχος του ΟΗΕ.
Η ίδια επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εσπευσμένη αναχώρηση τους για το Πεκίνο, λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης.
«Θα μείνουμε στο Πεκίνο για λίγες μέρες και ελπίζουμε πως δεν θα συμβεί τίποτα και θα επιστρέψουμε στην Πιονγκ Γιανγκ» είπε.
Πρόσθεσε δε πως το κλίμα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας είναι ήρεμο «αν και υπάρχει κάποια ένταση»
«Δεν υπάρχει εδώ ένας κακός που απειλεί τον πλανήτη, αλλά παίζεται ένα πολιτικό, στρατιωτικό παιχνίδι για το οποίο σε μεγάλο βαθμό φταίνε και οι ΗΠΑ που δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για ουσιαστική διπλωματική λύση» τόνισε η κ. Μεγαλούδη.
Η τελευταία της περιπέτεια, πάντως, δεν είναι και η μόνη. Είναι συνηθισμένη να εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες και υπό πίεση.
Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στη Φιλοσοφική Αθηνών και Μεσαιωνική Ιστορία στη Γαλλία και συνέχισε με ένα μεταπτυχιακό από τη Σορβόννη στην Περιβαλλοντική Αρχαιολογία.
Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Αρχαιολογία / Αρχαιοβοτανική από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι και την Τουλούζη.
Δίδαξε, ως λέκτορας ευρωπαϊκής προϊστορίας, στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του πανεπιστημίου του Αιγαίου και στο Πανεπιστημίο Δυτικής Αυστραλίας, στο Περθ. Το 2010 εγκαταστάθηκε στην Ουγκάντα, πριν πάει στην Μπανγκόκ, όπου άρχισε τη συνεργασία της με το πρακτορείο ανθρωπιστικών ειδήσεων του ΟΗΕ το Irin News.
Συνεργάζεται με ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, τη «Huffington Post» και τον «Νέο Κόσμο» της Αυστραλίας (ελληνικά και αγγλικά), ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευθεί και στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. 

1 σχόλιο:

  1. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ....ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ Η ΦΡΑΓΚΙΣΚΑ...ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΖΗΣΑ ΤΟ 1989...ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ-ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)