Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Παρέμβαση Ηρώς Διώτη στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Λάρισας


Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και ότι σύντομα στο “τιμόνι” της θα διοριστεί νέα Γενική Γραμματέας –στη θέση της παραιτηθείσας λόγω της εισόδου της στη Βουλή Ζέττας Μακρή-, έλαβε από την ίδια την κ. Μακρή το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Λάρισας, αποτελούμενο από τη βουλευτίνα Ηρώ Διώτη και τα μέλη Χρυσούλα Χρήστου, Άννυ Ψαρρά και Άννα Παπαϊωάννου, το οποίο παραβρέθηκε στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της ΓΓΙΦ στη Λάρισα, προκειμένου να κάνει παρέμβαση για την φημολογούμενη υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από το Υπουργείο Εσωτερικών.




Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν χωρίς τελικά την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, η βουλευτίνα στη δημόσια παρέμβασή της μίλησε για την ουσιαστική κατάργηση των πολιτικών προώθησης ισότητας των φύλων, την οποία φημολογείται ότι επιχειρεί το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της μετατροπής της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων από αυτοτελή θεσμικό φορέα άσκησης πολιτικής σε απλή διοικητική Διεύθυνση Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών. Η Η. Διώτη εξήρε το έργο των εργαζομένων στη ΓΓ Ισότητας, προσθέτοντας ότι μέσα στην περίοδο της κρίσης, που οι γυναίκες καθίστανται ακόμα πιο ευάλωτες, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συνιστά ένα θεσμό αναγκαίο περισσότερο από ποτέ.
«Σε μια περίοδο όπου με τη “βοήθεια” των κυβερνήσεων των μνημονίων η ανεργία των νέων γυναικών έχει “χτυπήσει” κόκκινο, όπου τα κρούσματα έμφυλης βίας αυξάνονται επικίνδυνα, όπου η φτώχεια είναι γένους θηλυκού, όπου καταγράφονται φαινόμενα συντηρητικοποίησης, αντί να εισακουστούν οι ανάγκες του μισού πληθυσμού της κοινωνίας, αντί να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, βλέπουμε μία ταχύτατη οπισθοδρόμηση.
Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι επιχειρείται σταδιακά η απόσυρση του κράτους από την χρηματοδότηση και τη στήριξη των κοινωνικών δομών, που μέσα στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, είναι οι μόνοι φάροι ελπίδας για την πλειοψηφία των πολιτών.
Δεν φτάνουν όμως οι διαπιστώσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες, όταν ακόμη και από κυβερνητικά χείλη χρησιμοποιείται σεξιστική και ακροδεξιά ρητορεία και αναπαράγονται συντηρητικά πρότυπα που αντανακλώνται σε όλη την κοινωνία».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λάρισας θα παρέχει υπηρεσίες πρώτης γραμμής και ψυχοκοινωνική στήριξη στις γυναίκες που υφίστανται βία και πολλαπλές διακρίσεις. Οι εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν σε ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου. Επίσης, παρέχονται νομικές συμβουλές για θέματα οικογενειακού και εργατικού δικαίου (αστικά και ποινικά), ζητήματα παραμονής και απασχόλησης αλλοδαπών στη χώρα κ.λ.π.


Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών στη Λάρισα λειτουργεί σε συνεργασία με:
  • την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ,
  • το Πολύκεντρο Γυναικών στην Αθήνα και τα άλλα συμβουλευτικά κέντρα της ΓΓΙΦ στις πόλεις/έδρες των περιφερειών που λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν πολύ σύντομα,
  • τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και τα 27 Συμβουλευτικά Κέντρα των δήμων σε όλη τη χώρα που προετοιμάζονται να λειτουργήσουν μέσα στο 2013. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο Ξενώνας Φιλοξενίας που δημιουργεί ο Δήμος Λάρισας.
  • το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ),
  • το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, με τον οποίο την ίδια ημέρα υπογράφτηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λάρισας βρίσκεται Γαληνού 4, 3ος όροφος). Το τηλέφωνο είναι 2410535840 και το φαξ 2410538365. e-mail: larisa@isotita.gr, www.womensos.gr. Οι υπηρεσίες παρέχονται εργάσιμες ημέρες και ώρες, κατόπιν ραντεβού.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)