Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Συνεχίζεται ο αγώνας στην Τήνο,ενάντια στις ανεμογεννήτριες(Αφιέρωμα)


Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων της Τήνου💥Συνεχής Ενημέρωση
👀ΔΕΣ-Tήνος: Βία από ΜΑΤ της Αθήνας, για να μπουν ανεμογεννήτριες
👍Aναστάλησαν  οι εργασίες σκυροδέτησης
Aπόφαση του ομίλου Κοπελούζου να ματαιώσει προσωρινά την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών👎Σε ισχύ ο σχεδιασμός για επιπλέον 21 ανεμογεννήτριες.👍 Στις επάλξεις παραμένουν οι κάτοικοι του νησιού, που χθες πραγματοποίησαν μεγάλη λαϊκή συνέλευση για να συναποφασίσουν τις επόμενες ενέργειές τους 👍 Σε κοινή διαμαρτυρία ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών καλούν την Κυριακή 31 Μαΐου Άνδρος, Νάξος, Πάρος και Τήνος.

ΔΕΣ:Tήνος: Βία από ΜΑΤ της Αθήνας, για να μπουν ανεμογεννήτριες


ΤΗΝΟΣ. -ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ(αυγή)
Με ικανοποίηση, αλλά και με ανησυχία μήπως δοθεί η λάθος εντύπωση στην κοινωνία ότι το νησί ξεμπέρδεψε με τις ανεμογεννήτριες, υποδέχθηκαν εδώ στην Τήνο την απόφαση του ομίλου Κοπελούζου να ματαιώσει προσωρινά την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών από τις συνολικά 21 που σχεδιάζει να βάλει από τη μία άκρη του νησιού στην άλλη.

Κανένας εφησυχασμός

Αν και δεν χωρά αμφιβολία ότι πρόκειται για μια πρώτη μεγάλη νίκη του κινήματος, η οποία οφείλεται στον συνεπή, διαρκή και μαζικό αγώνα, οι κάτοικοι της Τήνου δεν φαίνεται να εφησυχάζουν και να παρασύρονται από την εξέλιξη. Ο λόγος είναι ότι παραμένει σε ισχύ ο σχεδιασμός για εγκατάσταση 21 ακόμη ανεμογεννητριών στην περιοχή, τις οποίες φιλοδοξούν να τοποθετήσουν τέσσερις διαφορετικές εταιρείες, μεταξύ αυτών και ο όμιλος Κοπελούζου.
Για να είναι λοιπόν απόλυτα ξεκάθαρο τι συμβαίνει, η ντόπια κινηματική σελίδα «Τήνος κατά των ανεμογεννητριών» έσπευσε να διευκρινίσει ότι η «ακύρωση» μέρους των ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου από την Τήνο, όπως τιτλοφορήθηκε από τοπικά και άλλα μίντια, δεν έχει καμία σχέση με την εγκατάσταση των τριών ανεμογεννητριών της εταιρείας Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ στη θέση Πρασσά, όπου συνέβησαν τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά.

Ο σχεδιασμός για 21 ανεμογεννήτριες

Πιο αναλυτικά οι 21 ανεμογεννήτριες που μένουν προς εγκατάσταση είναι: 10 του ομίλου Κοπελούζου από 2,3 MW, 5 της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από 0,9 MW, 3 της Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα - Παυλίδης από 1,5 MW και 3 της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ από 0,9 MW. «Συν όποιες άλλες μπορούν εύκολα πλέον να αδειοδοτηθούν μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και σε οποιοδήποτε μέρος της Τήνου», όπως συμπληρώνει η σελίδα.

Αγώνας μέχρι τελικής δικαίωσης

Οι κάτοικοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου «ακυρωθούν τα σχέδια εγκατάστασης και για την τελευταία ανεμογεννήτρια». Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποίησαν χθες μεγάλη συνέλευση στο χωριό Πύργος, όπου συναποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα τους κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί.
Επίσης την Κυριακή 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το πρωί μεγάλη κυκλαδική κινητοποίηση σε τέσσερα τουλάχιστον νησιά που κινδυνεύουν από τα φαραωνικά έργα. Στην Τήνο, την Άνδρο, τη Νάξο και την Πάρο. «Ούτε στα νησιά, ούτε πουθενά - ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά!» είναι το κεντρικό σύνθημα του καλέσματος για την κινητοποίηση.

«Μια πρώτη νίκη, αλλά τίποτα περισσότερο»

«Το έργο αποτελούνταν αρχικά από 95 ανεμογεννήτριες στα τέσσερα νησιά και τώρα απλώς πήγαμε στις 76. Δηλαδή η μείωση που έχει παρουσιαστεί σαν απόλυτη νίκη είναι μόνο ένα 20%» δηλώνει στη «Αυγή» ο Πέτρος Κουσουνάδης, δημοτικός σύμβουλος στην Τήνο, εκλεγμένος με την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Κοινό Τηνίων».
Όπως τονίζει, είναι «μία πρώτη σημαντική νίκη, αλλά τίποτα περισσότερο» και προσθέτει ότι η υποχώρηση του ομίλου Κοπελούζου, που είχε κάνει αίτηση για αλλαγή της περιβαλλοντικής μελέτης από τον Φεβρουάριο, έχει κυρίως χαρακτήρα ελιγμού.
«Δεν ξύπνησε ξαφνικά μια μέρα ο Κοπελούζος και είπε άντε ας τις βγάλουμε. Είδε τις αντιδράσεις και, έχοντας το δικαστήριο μπροστά του, γιατί στις 3 του Ιουνίου εκδικάζεται η προσφυγή όλων των δήμων και της Περιφέρειας στο ΣτΕ για τη Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, σκέφτηκε ότι θα ήταν καλό να κάνει λίγο πίσω».

Από το 2014 ανοιχτή η υπόθεση

«Η υπόθεση είναι ανοικτή από το 2014, καθώς έχει πάρει πάρα πολλές αναβολές. Ο Κοπελούζος έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές τη μελέτη του ανάλογα με όσα προσβάλαμε νομικά, δηλαδή σουλουπώνει συστηματικά τα πράγματα για να μπορέσει στο τέλος να κάνει το έργο. Οπότε τώρα θεωρούμε ότι η νέα του αυτή κίνηση είναι μια ύστατη προσπάθεια να μην πέσει όλο το έργο» σημειώνει ο Π. Κουσουνάδης.
«Ο στόχος μας είναι να μην μείνει ούτε μια ανεμογεννήτρια στην Τήνο. Χωρίς τη συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας. Να σταματήσουν τα πάντα και μετά να κάνουμε μια κουβέντα για το τι θέλουμε και πώς το θέλουμε» μας λέει από την πλευρά της κάτοικος και μέλος του κινήματος.

Η κοινωνία της Τήνου βράζει

«Το κίνημα δεν είναι όπως θέλουν να το παρουσιάσουν. Δεν είναι 50 άνθρωποι από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και μια συλλογικότητα που έχει κινητοποιηθεί. Μιλάμε για μια κοινωνία η οποία βράζει! Μιλάμε για ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ στο μυαλό τους τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει κινητοποίηση και τους βλέπεις εκεί να μάχονται για το καλό του τόπου τους».
Την εικόνα επιβεβαιώνει με τη στάση που κρατά όλο αυτό το διάστημα η έπαρχος Τήνου Αναστασία Δεληγιάννη, η οποία ανήκει στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Σε άρθρο της μάλιστα στο τοπικό σάιτ tinostoday.gr εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη με τον όμιλο Κοπελούζου και στέλνει μήνυμα για συνέχιση του αγώνα και στα τέσσερα νησιά:
«Αν και το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν σταματούν εδώ, δεν μπορώ παρά να εκφράσω ανθρώπινα και την προσωπική μου ικανοποίηση για την απόφαση αυτή. Για τις υπόλοιπες 76 ανεμογεννήτριες στα τέσσερα νησιά πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, να ενώσουμε τα χέρια όλοι οι Κυκλαδίτες, σε μία ακόμα μεγαλύτερη αλυσίδα, ώστε να ικανοποιηθούν εν τέλει τα δίκαια αιτήματά μας».

Στηρίζει η μουσικός Μ. Ζαμάνη

Τέλος στο πλευρό των κατοίκων της Τήνου συντάχθηκε και η μουσικός Ματούλα Ζαμάνη με ανάρτηση φωτογραφίας της στα social media, όπου κρατούσε χειρόγραφο σημείωμα. “Ούτε στην Τήνο, ούτε στα Άγραφα, τσακίστε τις ανεμογεννήτριες σε βουνά και νησιά - Όχι στη λεηλασία της φύσης, αλληλεγγύη στον λαό της Τήνου που αγωνίζεται και αντιστέκεται» ήταν το μήνυμά της.


Γενική Συνέλευση, Πύργος 28/05/2020


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, δέντρο, πίνακας, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται, δέντρο, πίνακας, ουρανός, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, δέντρο, πίνακας και υπαίθριες δραστηριότητεςΗ εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, πίνακας και υπαίθριες δραστηριότητες


----------------------------------------
11 φύγαν , 21 μας απειλούν ακόμη.. Θα νικήσουμε.. !**
Η "ακύρωση" μέρους των ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου από την Τήνο, αποτελεί ξεκάθαρα μία πρώτη νίκη του κόσμου που αντιστέκεται και δείχνει ότι η συνέχεια του αγώνα μας θα φέρει κι άλλες νίκες.
Ας δούμε όμως τα γεγονότα.

Καμία σχέση δεν έχει η εγκατάσταση των 3 ανεμογεννητριών της εταιρείας Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ στην θέση Πράσσα με την "ακύρωση" των 11 ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου.
Η βίαιη αστυνομική καταστολή της Τετάρτης, έγινε προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για τις 3 ανεμογεννήτριες της Ενεργειακής Κυκλάδων ΕΠΕ.
Η "ακύρωση" των 11 ανεμογεννητριών του ομίλου Κοπελούζου αφορά 11 από τις συνολικά 32 που επρόκειτο να μπουν στην Τήνο και δεν είναι ακριβώς "ακύρωση", ο ίδιος ο όμιλος έκανε αίτηση αλλαγής της μελέτης από τον Φεβρουάριο και είναι σίγουρο ότι η αίτηση αυτή οφείλεται στην αντίδραση του Τηνιακού λαού!
Άρα με απλά μαθηματικά μένουν 21 προς εγκατάσταση.
Αναλυτικά, 10 του ομίλου Κοπελούζου από 2.3MW, 5 της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΏΣΙΜΕΣ από 0.9MW, 3 της ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΠΑΥΛΙΔΗΣ από 1.5MW και οι 3 της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ από 0.9MW, συν όποιες άλλες μπορούν εύκολα πλέον να αδειοδοτηθούν μέσα σε 3 μήνες, σύμφωνα με το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και σε οποιοδήποτε μέρος της Τήνου.
Είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύθηκε αλλά παραμένει και ότι όλα αυτά είναι επικοινωνιακά τερτίπια κυβέρνησης και εταιρειών!
Δεν εφησυχάζουμε και συνεχίζουμε τον κοινό αγώνα μας με τα άλλα νησιά, μέχρι να πετύχουμε την πραγματική ακυρωση ολων αυτων των εργων που καμία σχεση δεν έχουν με πράσινη ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος!
Συμμετέχουμε όλοι την Κυριακή στην κοινή διαμαρτυρία Άνδρου, Νάξου, Πάρου, Τήνου.

Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών.
------------------------------------------------
👍 Με μαζική συμμετοχή ,ολοκληρώθηκε η ΓΣ του κινήματος των τηνιακών πολιτών, ενάντια στις ανεμογεννήτριες, 
το Σάββατο 23/5 στην πλατεία παλλάδας.
💥Ανακοίνωση του κινήματος


🎁Σχέδια για 5.000 ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura 2000
----------------------------------
Γενική Συνέλευση Παλλάδα, Τήνος 23/05/2020

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται και πίνακας

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες


Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα στέκονται
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται και πίνακας

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος, δέντρο, ουρανός, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
---------------------------------------------------------------------

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η αποφασιστική παρουσία των Τήνιων πολιτών απέναντι στις βιαιοπραγίες της αστυνομίας, η ακόλουθη παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Α.Τ. Τηνου καθώς και η πανελλήνια κατακραυγη για τις εικονες βίας και καταστολής, είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα οι εργασίες σκυροδέτησης να μην συνεχιστούν, και να αποχωρήσουν κάποιες αστυνομικές δυνάμεις από το νησί! Άλλη μια επιτυχία της μαζικότητας των Τηνιακών, οι οποίοι σήμερα το πρωί συναντήθηκαν στα Πράσα, όπου έλαβε χώρα ανοιχτή συνέλευση! Δεν επαναπαυομαστε! Οι εξελίξεις τρέχουν και δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει αύριο!
Είμαστε ενωμένοι και ενημερωνόμαστε!
Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών
-----------------------------------------------------
Όταν η καθολική εκκλησία παίρνει θέση για τα γεγονότα της ΤΗΝΟΥ:
Μητροπολίτης Νικόλαος:
Πληροφορήθηκα ότι σήμερα στο νησί της Τήνου συνέβησαν πρωτόγνωρα γεγονότα!

Αν αληθεύει, ότι υπήρξαν και συλλήψεις πολιτών εκ μέρους των ΜΑΤ, ζητώ την άμεση απόλυση των συλληφθέντων. Αυτό το ζητώ προσωπικά, το ζητώ εκ μέρους του κλήρου και εκ μέρους όλων των λαϊκών μελών της τοπικής μας Εκκλησίας.

-----------------------------------------------------

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΙ
Την Τετάρτη 20/5 οι κάτοικοι της Τήνου, που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων, βρέθηκαν αντιμέτωποι για ακόμα μια φορά με τη βία των κατασταλτικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν με αγριότητα στους κατοίκους, που είχαν συγκεντρωθεί, για να εμποδίσουν τη διέλευση μηχανημάτων, τα οποία θα πραγματοποιούσαν εργασίες για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Μετά το ξύλο, η αστυνομία προσήγαγε 7 κατοίκους στο αστυνομικό τμήμα, όπου τους κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.
Οι κάτοικοι της Τήνου εδώ και αρκετό καιρό πραγματοποιούν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, ώστε να καταφέρουν να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών (ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που καταφτάνουν αστυνομικές δυνάμεις στο νησί). Μάλιστα, εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας, επιχειρήθηκε από την εταιρία να ξεκινήσουν εργασίες, έτσι ώστε να αποσοβήσει, όσο περισσότερο γίνεται, τις αντιστάσεις που υπάρχουν. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας τον συνολικό κρατικό σχεδιασμό που έχουν υπηρετήσει κι όλες οι κυβερνήσεις, έφερνε προς ψήφιση στη βουλή το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο, που δημιουργεί το νομοθετικό πλαίσιο μέσα από το οποίο εντείνεται η λεηλασία και η καταστροφή του περιβάλλοντος και διευκολύνεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα των επενδυτών.
Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Τήνου και στον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων. Από την Καρδίτσα και τα Άγραφα μέχρι την Τήνο ο αγώνας μας είναι κοινός απέναντι στα καταστροφικά –για τη φύση και την κοινωνία- σχέδια κράτους και επενδυτών.
Απέναντι στη βία των ΜΑΤ και τις κατασταλτικές μεθοδεύσεις -με τις οποίες κι εμείς οι ίδιοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι- κανένας δεν είναι μόνος. Η αλληλεγγύη και ο μαζικός-μαχητικός αγώνας μπορούν να βάλουν φραγμό τόσο στα σχέδια του κράτους και στις αδηφάγες διαθέσεις των επενδυτών όσο και στις μεθοδεύσεις για την ποινικοποίηση του αγώνα για γη και ελευθερία.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΜΑΖΙΚΟΣ-ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
--------------------------------
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Φωτό απο την Γ.Σ. σήμερα Σάββατο 23/5
-------------------------------------
οι κινητοποιήσεις εχουν ιστορία

Mπλόκο 22/2/20
Νέο μπλόκο στις ανεμογεννήτριες στην Τήνο
Το πλήθος των Τηνιακών που στάθηκαν μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις και τις μπετονιέρες εμπόδισε χθες την επανέναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού τής -πλέον γερμανικών συμφερόντων- εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΕΠΕ» στην περιοχή Πράσα που βρίσκεται ανάμεσα στην Καρδιανή και τα Υστέρνια, δύο από τα ομορφότερα χωριά της Τήνου.
Οι εργασίες για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Πράσα είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019, γεγονός που είχε προκαλέσει τη σύσσωμη αντίδραση των Τηνιακών, με τους φορείς, τους συλλόγους και τους επαγγελματίες του νησιού να διατρανώνουν την πλήρη αντίθεσή τους στην έλευση των αιολικών στο νησί.
Το κλίμα ήταν φορτισμένο το τελευταίο διάστημα, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για την έλευση αστυνομικών δυνάμεων στο νησί, προκειμένου να συνδράμουν στην επανεκκίνηση των εργασιών. Κάτι που επαληθεύτηκε προχθές με την έλευση περισσότερων από 40 αστυνομικών, 4 αστυνομικών οχημάτων και ενός γερανού οδικής βοήθειας.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση του δημάρχου Τήνου, Γιάννη Σιώτου: «Η τοπική μας κοινωνία, που διακρίνεται από σεβασμό προς τον νόμο και τα επίσημα όργανά του, είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει πάντα στο πλαίσιο του νόμου το δικαίωμά της για μια καλύτερη ζωή. (…) Ενωμένοι και αποφασισμένοι λέμε για άλλη μια φορά: Οχι στις ανεμογεννήτριες», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
«Δυστυχώς οι ανησυχίες μας επιβεβαιώθηκαν και το νησί μας ζει πρωτοφανείς στιγμές. ΜΑΤ παρατάσσονται εναντίον δημοτικών συμβούλων και πολιτών. Απαγόρευση κυκλοφορίας που με όλο τον σεβασμό παραπέμπει σε άλλες εποχές... Τελικά είναι τόσο μεγάλα τα συμφέροντα; (…) Ως πολίτης και ως δήμαρχος θα ήθελα να απευθυνθώ προς την Αστυνομική Διεύθυνση: όταν ζητάμε κατά την τουριστική περίοδο περισσότερη αστυνόμευση, υπάρχει έλλειψη προσωπικού... όταν όμως πρέπει να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, όλα καλά», ανέφερε ο ίδιος σε νέα ανάρτησή του χθες.
Οι εργασίες στα Πράσα μπορεί να διακόπηκαν χθες με την αποχώρηση των μηχανημάτων και την αποτροπή της ρίψης μπετόν για την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών, ωστόσο οι Τηνιακοί εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, αφού η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων έως και τις 14 Φεβρουαρίου στον χωμάτινο δρόμο που οδηγεί στο σημείο και ξεκινά από τη θέση «Μύλοι» της κοινότητας Υστερνίων «λόγω εργασιών εγκατάστασης αιολικού πάρκου».
Εξάλλου, καθώς το νησί τους βρίσκεται στο «στόχαστρο» των αιολικών από το 2011, γνωρίζουν ότι αν προχωρήσουν οι εργασίες για τον συγκεκριμένο αιολικό σταθμό, τότε ανοίγει η πόρτα για την εγκατάσταση ακόμη δύο αιολικών πάρκων αποτελούμενων από 20 ανεμογεννήτριες, ύψους 99,5 μέτρων. Το ένα εξ αυτών στη θέση «Κοράκου - Φωλιά - Πατέλλες» της Δημοτικής Ενότητας Πανόρμου με 9 ανεμογεννήτριες και το δεύτερο στη θέση «Γκαγκάρη - Ανώγεια» της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου με 11 ανεμογεννήτριες.
Τάσος Σαραντής
--------------------------------------
Σχέδια για 5.000 ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura 2000
Σχέδια για 5.000 ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura 2000
«Τα πουλιά, και ειδικά ορισμένα κρισίμως απειλούμενα και προστατευόμενα είδη, όπως το όρνιο, ο μαυρόγυπας και ο ασπροπάρης, αλλά και τα χειρόπτερα (νυχτερίδες), θα έχουν αυξημένη θνησιμότητα εξαιτίας των προσκρούσεων στους έλικες των ανεμογεννητριών, προστατευόμενα είδη προτεραιότητας της άγριας πανίδας (αρκούδα, λύκος) θα εκτοπιστούν, θα μειωθεί η αναπαραγωγική τους επιτυχία εξαιτίας της απώλειας ή και της κατάτμησης κρίσιμων θέσεων φωλεοποίησης...» - Από την καταγγελία των περιβαλλοντικών οργανώσεων


Τέσσερις περιοχές SOS

Καταγγελία περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας με τα αιολικά πάρκα
Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία με τη συστηματική αδειοδότηση και εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 κατέθεσαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η «Καλλιστώ» και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.
Σύμφωνα με τις τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι σχεδιαζόμενοι ΑΣΠΗΕ εντός του δικτύου Natura αφορούν συνολικά την εγκατάσταση πάνω από 5.000 ανεμογεννητριών.
Η καταγγελία βασίζεται στη συστηματική παραβίαση εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας του άρθρου 6, παραγράφου 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας που αποτελεί τη βάση για τη σύσταση του πανευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο και την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είναι δεσμευτική τόσο για τη διοίκηση όσο και για τα δικαστήρια, αν οι αρμόδιες εθνικές αρχές διατηρούν έστω και αμφιβολίες ως προς την απουσία επιβλαβών συνεπειών ενός έργου, τότε είναι υποχρεωμένες να ακυρώσουν την εκτέλεσή του.
«Τα αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι συγκεκριμένοι ΑΣΠΗΕ θα έχουν επιβλαβείς συνέπειες για την ακεραιότητα των ευαίσθητων οικοτόπων και θα αποτελέσουν απειλή για τη βιοποικιλότητα. Τα πουλιά, και ειδικά ορισμένα κρισίμως απειλούμενα και προστατευόμενα είδη, όπως το όρνιο, ο μαυρόγυπας και ο ασπροπάρης, αλλά και τα χειρόπτερα (νυχτερίδες), θα έχουν αυξημένη θνησιμότητα εξαιτίας των προσκρούσεων στους έλικες των ανεμογεννητριών, προστατευόμενα είδη προτεραιότητας της άγριας πανίδας (αρκούδα, λύκος) θα εκτοπιστούν, θα μειωθεί η αναπαραγωγική τους επιτυχία εξαιτίας της απώλειας ή και της κατάτμησης κρίσιμων θέσεων φωλεοποίησης, ενώ ταυτόχρονα θα απειληθούν προστατευόμενα ενδημικά ή και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας (λεπιδόπτερα) από την ένταση και έκταση της βιομηχανικής κλίμακας δραστηριότητας εντός των προστατευόμενων περιοχών», αναφέρουν στην καταγγελία τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Και συνεχίζουν: «Ειδικότερα, οι επιπτώσεις δεν προέρχονται μόνο από τη λειτουργία των ΑΣΠΗΕ, αλλά επίσης από τις βαριές κατασκευές που τους συνοδεύουν (συνοδά έργα), όπως μεγάλης έκτασης οδοποιία, δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά. Επίσης, με το παρόν νομικό καθεστώς αλλά και με την έλλειψη σχεδίων διαχείρισης για τις προστατευόμενες περιοχές, δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθούν πλήρως οι επιπτώσεις των έργων αυτών. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι και το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις αποφάσεις που εκδίδει για εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ εντός περιοχών του δικτύου Natura 2000, συχνά δεν συνυπολογίζει τις επιταγές του ενωσιακού δικαίου όσον αφορά τη «δέουσα εκτίμηση» των επιπτώσεων, καθώς εγκρίνει έργα με αποδεδειγμένα σοβαρές επιπτώσεις σε οικοτόπους και βιοποικιλότητα».
Στο πλαίσιο της καταγγελίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρονται σε τέσσερις υποθέσεις εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στη χώρα μας ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις ενός σοβαρού και επείγοντος ζητήματος εθνικής κλίμακας:
● Αγραφα: Στην περιοχή του ορεινού συμπλέγματος των Αγράφων, στα σύνορα της Ευρυτανίας και της Καρδίτσας, έχουν αδειοδοτηθεί δύο ΑΣΠΗΕ, εντός περιοχών Natura και συγκεκριμένα σε περιοχές που είναι καίριας σημασίας τόσο για τα όρνια όσο και για την καφέ αρκούδα και τον λύκο. Οι δύο ΑΣΠΗΕ με συνολικά 40 ανεμογεννήτριες θα συνδέονται με το εθνικό δίκτυο με εναέριο δίκτυο μεταφοράς ρεύματος, μέσω πυλώνων υψηλής τάσης. Οπως προκύπτει από τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο έργων, θα εγκατασταθούν σε απόσταση μόλις 900 μέτρων και 2,8 χλμ. αντίστοιχα από τη βασική κούρνια των όρνιων στην περιοχή, όπου έχει καταγραφεί το 20-25% του συνολικού πληθυσμού όρνιων της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η περιοχή αποτελεί επίσης τομέα επαναποίκησης της καφέ αρκούδας (είδος προτεραιότητας). Μόνο για την εγκατάσταση των δύο αυτών ΑΣΠΗΕ θα αλλοιωθούν σε βαθμό μη αναστρέψιμο 843.597 τ.μ. δάσους και δασικών-χορτολιβαδικών εκτάσεων, σε υψόμετρο 1.600-2.000. Η έκταση αυτή ισοδυναμεί με 210 γήπεδα ποδοσφαίρου.
● Εβρος: Η περιοχή της Θράκης έχει τεράστια ορνιθολογική σημασία για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πέντε Ζώνες Ειδικής Προστασίας της Οδηγίας για τα άγρια πτηνά, εκ των οποίων δύο έχουν χαρακτηριστεί Εθνικά Πάρκα και Ειδικές Ζώνες Διατήρησης. Ιδίως το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου αποτελεί τόπο πανευρωπαϊκής σημασίας, καθώς έχουν παρατηρηθεί 36 από τα 38 είδη ημερόβιων αρπακτικών της Ευρώπης. Τα 103 άτομα του μοναδικού εναπομείναντος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πληθυσμού μαυρόγυπα αναπαράγονται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και χρησιμοποιούν την ευρύτερη περιοχή της Θράκης για τροφοληψία. Στην περιοχή του Εβρου, το Συμβούλιο της Επικρατείας επέτρεψε, το 2018, τη δημιουργία δύο ΑΣΠΗΕ. Η περιοχή των ΑΣΠΗΕ βρίσκεται εντός της ζώνης υψηλής συχνότητας παρουσίας του μαυρόγυπα, όπου έχει παρατηρηθεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών αυξημένη θνησιμότητα λόγω πρόσκρουσης σε ανεμογεννήτριες.
● Μάνη: Η Μάνη αποτελεί ένα από τα τέσσερα θεσμοθετημένα μεταναστευτικά περάσματα της Ελλάδας, με εθνική και ευρωπαϊκή σημασία, καθώς κατά τη μεταναστευτική περίοδο διέρχονται από την περιοχή περισσότερα από 5.000 αρπακτικά πτηνά, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε πρόσκρουση με ανεμογεννήτριες, και τουλάχιστον 7.000-7.500 άτομα συνολικά. Η καταγγελία αφορά τέσσερις ΑΣΠΗΕ (δύο με 26 και δύο με 22 ανεμογεννήτριες) που έχουν εγκατασταθεί εντός περιοχής Natura. Στα μεταναστευτικά περάσματα οι επιπτώσεις από πρόσκρουση αφορούν μεγάλους αριθμούς μεταναστευτικών πτηνών και, έτσι, οι θανατώσεις είναι μαζικές. Με βάση το σχέδιο δράσης για τα αρπακτικά, το οποίο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης της Βόνης, δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ σε περιοχές αναγνωρισμένες ως μεταναστευτικά περάσματα.
● 14 νησίδες νότιου Αιγαίου: Στον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο 14 προστατευόμενων νησίδων του νότιου Αιγαίου, εντός 10 περιοχών Natura 2000 (εκ των οποίων 6 Ζώνες Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά) σχεδιάζονται τρεις ΑΣΠΗΕ με 104 ανεμογεννήτριες, 70 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο, 14 λιμάνια, 14 ελικοδρόμια, μόνιμος έντονος φωτισμός τη νύχτα και πλήθος συνοδών έργων (κτίρια, δεξαμενές κ.λπ.). Η κατασκευή-λειτουργία των ΑΣΠΗΕ και η συνεχής ανθρώπινη παρουσία απειλούν άμεσα (με πρόσκρουση, εκτοπισμό, όχληση και καταστροφή ενδιαιτήματος) όλα τα είδη πουλιών για τα οποία οι νησίδες έχουν χαρακτηριστεί Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς και την καταστροφή ενδιαιτημάτων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Σημειώνεται ότι η καταγγελία των περιβαλλοντικών οργανώσεων θα διερευνηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, εάν κρίνει ότι παραβιάζεται το δίκαιο της Ε.Ε., έχει τη δυνατότητα να κινήσει διαδικασία παράβασης κατά του κράτους-μέλους και, στη συνέχεια, να ασκήσει προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τοποθετούνται για τις ΑΠΕ
Διευκρινίζοντας ότι υποστηρίζουν την απολιγνιτοποίηση του μείγματος παραγωγής ενέργειας στη χώρα μας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής δίκαιης μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα, εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η μετάβαση αυτή δεν θα πρέπει να γίνει σε πλαίσιο που θα δημιουργεί ασφυκτικές και εκβιαστικές καταστάσεις για την κοινωνία και τη βιοποικιλότητα.
Οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, «Αρχέλων» Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, «Καλλιστώ», Μεσόγειος SOS, Greenpeace και WWF, επιθυμώντας να συμβάλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση των συναφών μέτρων πολιτικής, τοποθετούνται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τις προστατευόμενες περιοχές.
Οπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, θεωρούν απαραίτητη τη διασφάλιση της βέλτιστης δυνατής χωροθέτησης των εγκαταστάσεων ΑΠΕ, καθώς και τον έλεγχο της κατασκευής, λειτουργίας και απόσυρσής τους κατά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής τους. Ο στόχος της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης που θέτει ως μονόδρομο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητο να επιτευχθεί με τους ασφαλέστερους όρους και προϋποθέσεις για τις περιοχές που προστατεύονται για τη σημαντική τους βιοποικιλότητα.
Και ζητούν τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των μελετητών που εκπονούν τις μελέτες περιβαλλοντικών εκτιμήσεων (νυν Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση). Οι συγκεκριμένοι μελετητές δεν θα πρέπει να προσλαμβάνονται από τις εταιρείες ή τις θυγατρικές τους που κατασκευάζουν ΑΣΠΗΕ, αλλά από τις αρμόδιες αρχές, με τη σχετική δαπάνη να καταλογίζεται στις εταιρείες. Κι ακόμη, αναγνωρίζουν τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων και στη διαμόρφωση πολιτικών.
Παράλληλα, απαιτείται η διαρκής ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα. «Ενεργειακή μετάβαση χωρίς τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών είναι αδύνατο να υπάρξει», τονίζουν.
Τάσος Σαραντής
-----------------------------------------------------
Στηρίζουμε τους κατοίκους της Άνδρου που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται ενάντια στην απειλή των ανεμογεννητριών που έχουν φτάσει στο λιμάνι του Γαυρίου! #save_andros
-------------------------------
και νέο σκίτσο του Πέτρου Ζερβού
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
-----------------------------------------------
ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΌΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ (ΣΠΠΕΝΚ)
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στον αγώνα του Τηνιακού Λαού ενάντια στην καταστροφή του απέριττου Κυκλαδίτικου τοπίου του νησιού από μια κερδοσκοπική εταιρία κατασκευής Αιολικών Σταθμών.
ΕΊΜΑΣΤΕ ΜΑΖΊ ΣΑΣ - ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Καταδικάζουμε την βίαιη καταστολή της ειρηνικής διαμαρτυρίας των κατοίκων ενάντια στα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην θέση Πράσσα.
Ζητούμε οι αστυνομικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το νησί, δεν πληρώνονται από τον Ελληνικό Λαό για να υποστηρίζουν τα συμφέροντα ιδιωτικής κερδοσκοπικής εταιρίας και να χτυπούν άοπλους πολίτες που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του τόπου τους από μια ανώφελη επένδυση.
Επίσης ενώνουμε την φωνή μας με αυτήν των συναγωνιστων μας στην Τήνο και ζητούμε τον άμεσο τερματισμό όλων των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών και την ακύρωση όλων των αδειών παραγωγής όχι μόνο στην Τήνο αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αφού αυτές οι βιομηχανίες δεν συμβάλλουν σε μια καθαρή, φτηνή και φερέγγυα ηλεκτροδότηση της χώρας ενώ παράλληλα καταστρέφουν τοπία και παρθένες φυσικές περιοχές.
Η προσπάθεια επιβολής αυτών των ανεπιθύμητων επενδύσεων δια της βίας, θα φέρει περισσότερη αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες
---------------------------------------
Και ο Δήμος Σαρωνικού τοποθέτησε φορτηγά του Δήμου για να κλείσουν τον δρόμο για το όρος "Πανί", στις ανεμογεννήτριες! Όλη η Ελλάδα αντιστέκεται!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται, βουνό και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, άτομα στέκονται

Η εικόνα ίσως περιέχει: αυτοκίνητο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

--------------------------------------
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και ουρανός
----------------------------------------
Από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Νάξου
"Την Τετάρτη 20/05/20 το πρωί στην Τήνο η κυβέρνηση στέλνει για άλλη μια φορά αστυνομικές δυνάμεις για να αντιπαρατεθούν με τους κατοίκους που σύσσωμοι αντιστέκονται στην καταστροφή του νησιού τους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ προκειμένου να συνεχίσει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, προχωράει στη σκυροδέτηση των βάσεών τους. Ας σημειωθεί ότι την πρώτη βάση την έριξαν εν μέσω καραντίνας και υπό τις απειλές των προστίμων.
Στην Τήνο, το κράτος όχι μόνο αδιαφορεί για το λαϊκό αίσθημα που έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών, αλλά επιστρατεύει και την καταστολή για να επιβάλλει στην τοπική κοινωνία τα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους. Εξάλλου, η κυβέρνηση με την πρόσφατη ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου έχει αποδείξει ότι, όχι μόνο συσστρατεύεται, αλλά και διευκολύνει τους επενδυτές στη ληστρική εκμετάλλευση και τη λεηλασία της φύσης.Διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους Τηνίους και θα συναντηθούμε στα μέτωπα του αγώνα για την υπεράσπιση της φύσης και του δημόσιου πλούτου"
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες
--------------------------------
φωτό από 902.gr
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
από την πρώτη μέρα της αντίστασης

από την 1η μέρα της αντίστασης



-----------------------------
Aπόψεις, από πολίτες του κινήματος στην τήνο:

👧 οι ανεμογεννήτριες είναι μια ιστορία που στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει εδώ και 30 περίπου χρόνια. Στο εξωτερικό από παλαιότερα. Τότε όλος ο κόσμος πίστευε ότι θα καταφέρουν να αποδεσμεύσουν τον πλανήτη από την ανάγκη καύσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας. Μέχρι σήμερα έχει γίνει κατανοητό και είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι η συνεισφορά τους είναι μηδαμινή και δυσανάλογη των επιπτώσεων.

Στην Τήνο οι φωνές που εναντιώνονται ξεκίνησαν από το 2011 ίσως και παλαιότερα. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να πειστεί ένα μεγάλο μέρος του κόσμου στην Τήνο αλλά και πανελλαδικά. Και αυτό ήταν φυσικό όταν είχαμε να αντιμετωπίσουμε απίστευτη προπαγάνδα από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σήμερα όμως, οι κάτοικοι γνωρίζουν και αντιδρούν μαζικά και αποφασιστικά. Όχι μόνο η Τήνος. Όλες οι Κυκλάδες, όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου και πλήθος άλλων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ παράγει ρεύμα, οι ανεμογεννήτριες μόνο υποβοηθούν σε ελάχιστο ποσοστό. Αποτελούν μια τεράστια θυσία με απολύτως μη ικανοποιητικό κέρδος στην ηλεκτροπαραγωγή.


👱 ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ.....!!!!!!!......... ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ............ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΙΜΕΣ....... ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ....... ΟΧΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ-ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ,ΤΩΝ ΑΝΤΖΕΝΤΗΔΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.............ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΜΕ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΕ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΣΑΣ.......ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ!!!!!!


👦είναι εμφανέστατο ότι οι εταιρίες θέλουν να καταστρέψουν όλη την χώρα. Βουνά και νησιά. Αν δεν το πιστεύετε ανοίξτε τον χάρτη της ΡΑΕ για να πάρετε μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Καλά κάνουν οι άνθρωποι και αγωνίζονται. Και όχι, δεν σημαίνει ότι όσοι νοιάζονται για τον τόπο τους ότι αδιαφορούν για το περιβάλλον. Οι εταιρίες αδιαφορούν για το περιβάλλον και φαίνεται από τα μέρη που έχουν επιλέξει να βάλλουν ανεμογεννήτριες. Κανένας σεβασμός για την φύση.


👲ειναι πολυ καλυτερες οι ανεμογεννήτριες απο τις γεωτρησεις πετρελαιου και φυσικου αεριου που ετοιμάζονται γυρω γυρω απο Κυπρο και αργοτερα προς Κρητη και δεν συμμαζεύεται.

Το προβλημα ειναι αλλου γιατι να γεμίσουν βλακειες ολα τα νησια που ζουν απο το τουρισμο και δεν βρισκουν εναλλακτικές λυσεις πχτι διαβολο θελουν στο σβερκο μας
βραχονησιδες εχουμε πολλες στην αναγκη αν δεν επαρκουν πλωτες στη θαλασσα έχουμε αρκετη νομιζω

-------------------------------------------



Έπαρχος Τήνου στο «Εκτός Γραμμής» για ανεμογεννήτριες: Μπορούν να βάλουν μέχρι και στο... καμπαναριό της Παναγιάς


Η Έπαρχος να μην μιλάει εξ ονόματι των Τηνίων και καλά θα κάνει να κάνει ένα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ (το αυτονόητο) για να μάθει την άποψη των Τηνίων για το αν θέλουν ανεμοσκουπίδια στον τόπο τους ή ΟΧΙ, ανεξαρτήτως χωροθέτησης στην οποία αναφέρεται...και επιτέλους όλα αυτά τα τσουτσέκια να αφήσουν τα μεν και τα δεν, γιατί προφανώς πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αλλά δεν θέλουν να χάσουν και τα ψηφαλάκια από τους Τήνιους...μακάρι να κάνω λάθος...
 "...Είμαστε ενάντιοι σε κάθε μορφή ανεμογεννήτριας. Έχουμε μηδενική ανοχή σε ανεμογεννήτριες. Πιστεύουμε ότι θα βιάσουν και θα κακοποιήσουν το λιτό και απέριττο τηνιακό περιβάλλον", δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Τήνου, Ιώαννης Σιώτος.
Να θυμίσω πως ΑΠΕ δεν ειναι μονο οι ανεμογεννητριες. Μενει να δουμε ποιες ΑΠΕ μας ταιριαζουν.

-----------------------------------

Συγκρούσεις ΜΑΤ με κατοίκους της Τήνου για τις ανεμογεννήτριες

Εκδήλωση συμπαράστασης στην Πάρο

1.jpg

3.jpg

Ολοκληρώθηκε στα 8.30 το βράδυ η εκδήλωση συμπαράστασης στον λαό της Τήνου, από πολίτες στην Πάρου, που συγκεντρώθηκαν σήμερα (21/5/2020), στην πλ. Μαντώς Μαυρογένους στην Παροικιά.
Η εκδήλωση είχε ως στόχο εκτός της συμπαράστασης στους Τηνιακούς, να καταγγείλει και την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους πολίτες του γειτονικού νησιού, αλλά και να καταγγείλει το Νομοσχέδιο καταστροφής και λεηλασίας του περιβάλλοντος.
----------------------------------

Από την έντυπη Εφημερίδα των Συντακτών


Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα
------------------------



Η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου για τα χθεσινά επεισόδια στην Τήνο

Καταδικάζουμε απερίφραστα όσα απαράδεκτα συνέβησαν χθες στην Τήνο και συγκεκριμένα τη βίαιη καταστολή της ειρηνικής και καθόλα δίκαιης διαμαρτυρίας των κατοίκων της Τήνου ενάντια στα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα. 
Για τα γεγονότα αυτά ευθύνονται πρωτίστως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική Κυβέρνηση, ως εντολείς της άνανδρης επίθεσης των αστυνομικών δυνάμεων στους πολίτες.
 Τεράστια ευθύνη, ωστόσο, έχουν και οι Βουλευτές Κυκλάδων της συμπολίτευσης, οι οποίοι ενώ τους είχε ζητηθεί έγκαιρα να μεσολαβήσουν ώστε να μην οδηγηθεί η κατάσταση στο χθεσινό αδιέξοδο, κώφευσαν και άφησαν εκτεθειμένη την κοινωνία της Τήνου στην αγριότητα του κράτους καταστολής.
 Τέλος, μεγάλη ευθύνη θα έχουν στο εξής και οι ψηφοφόροι της Τήνου εάν στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν, αφήσουν ατιμώρητους τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, αφού αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν. 
Από την πλευρά μας δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατοίκους-αγωνιστές της Τήνου και ζητούμε: 
1. Την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν σταλεί στην Τήνο από άλλες περιοχές. 
2. Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων των χθεσινών επεισοδίων και τη διακοπή κάθε δίωξής τους
3. Τον άμεσο τερματισμό όλων των εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών, την ακύρωση όλων των αδειών παραγωγής ή/και εγκατάστασης αιολικών σταθμών και το σχεδιασμό της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από μηδενική βάση.
Ως Επιτροπή Αγώνα Άνδρου κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε την κοινωνία της Άνδρου σε επαγρύπνηση. 
Αυτά που παρακολουθούμε να συμβαίνουν στη γειτονική Τήνο αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιβάλλει με τον πλέον αυταρχικό τρόπο την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στα νησιά των Κυκλάδων, σε περιοχές εντελώς ακατάλληλες για τέτοιου είδους δραστηριότητα, χωρίς να λογαριάζει τη βούληση των κατοίκων των νησιών αυτών. 
Ας παραδειγματιστούμε από τον αγώνα της Τήνου και ας προετοιμαστούμε κι εμείς να αντισταθούμε σε αυτό που έρχεται και σε εμάς. Τέλος, ας ενώσουμε τη φωνή μας με όλα τα νησιά καθώς και με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας με ανάλογο πρόβλημα ενάντια στο φασισμό της αιολικής βιομηχανίας!  
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή Αγώνα Άνδρου θα αναγγείλει τη διοργάνωση εκδήλωσης ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών. 
----------------------------

Δήμαρχος Μήλου: «Καταδικάζουμε κάθε αστυνομική επέμβαση και βία που εφαρμόζεται στην Τήνο»


«Ως Δήμαρχος Μήλου, Δηλώνω την αμέριστη υποστήριξή μου στους συμπατριώτες μας στην Τήνο. Κανείς δεν επιθυμεί να αντιμετωπίζει τέτοιες παραβατικές καταστάσεις που αφορούν τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.
Σας καλώ να σταθούμε απέναντι σε όποιον αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς, να καταδικάσουμε κάθε αστυνομική επέμβαση και βία που εφαρμόζεται στην Τήνο.
Τα νησιά των Κυκλάδων είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και η τοποθέτηση ανεμογεννητριών αλλοιώνει την μοναδική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολιτισμική ταυτότητάς τους.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τσαλακωθούν τα νησιά μας και να θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους των επενδυτών και όσων αδειοδότησαν τις ενέργειες αυτές και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, χωρίς τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Το λαϊκό αίσθημα έχει εκδηλωθεί ηχηρά ενάντια στη βιομηχανία των αιολικών πάρκων και οι τοπικές κοινωνίες αγωνίζονται ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεπενδυτών και των πολυεθνικών της ενέργειας με τις θυγατρικές τους, που εφαρμόζουν ανεξέλεγκτα στα νησιά μας κάθε μη επιθυμητή επένδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αυτή η επίθεση πρέπει να βρει όλους τους Κυκλαδίτες ενωμένους και να μην επιτρέψουμε καμία περιβαλλοντική καποποίηση των νησιών μας.»
Ο Δήμαρχος Μήλου
Εμμανουήλ Μικέλης
-------------------------------------

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου - Τήνου - Μυκόνου καθώς και Αλληλέγγυες/Αλληλέγυοι από Σύρο δηλώνουν την στήριξή τους στον αγώνα της Τήνου

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
------------------------------

Η Δημοτική Επιτροπή για τις Ανεμογεννήτριες Δήμου Πάρου στέλνει μήνυμα συμπαράστασης στην Τήνο


ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Σήμερα στην Τήνο η αστυνομία, χωρίς να προκληθεί, επιτέθηκε σε κατοίκους του νησιού οι οποίοι διαμαρτύρονταν στο χωρίο Υστέρνια  για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Η παριανή κοινωνία στέκεται στο πλευρό των Τηνιακών, οι οποίοι διαφωνούν με την επερχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, την παραβίαση της κυκλαδίτικης κληρονομιάς, την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος άρα και της τοπικής οικονομίας.
Είμαστε δίπλα τους, αντλούμε δύναμη από τον αποφασιστικό αγώνα τους που αργά ή γρήγορα θα καλεστούμε να δώσουμε και εμείς οι Παριανοί.Καταδικάζουμε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και κάθε μέτρο καταστολής και τρομοκρατίας ενάντια στον Τηνιακό λαό.Να αποσυρθούν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις.Να γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Τήνου.

-----------------------------------------

Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Τήνο

Με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, επιτρέπονται οι ανεμογεννήτριες ακόμη και σε ζώνες κατοικίας
Στην Τήνο, το Κυκλαδίτικο νησί με την άγρια και απαράμιλλη ομορφιά, με την πλούσια ιστορία, τον αξιοθαύμαστο πολιτισμό και τις ξεχωριστές παραδόσεις, έχει γεννηθεί ένα ζωντανό – και με ξεκάθαρους στόχους – περιβαλλοντικό κίνημα. Δεν πρόκειται για ένα από τα συνήθη θαύματα. Πρόκειται για την καθολική συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας, ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων, των πολιτιστικών, των περιβαλλοντικών, των επιστημονικών και των επαγγελματικών φορέων του νησιού, απέναντι στην προσπάθεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών και των συμφερόντων που τις προωθούν.
Οι Τηνιακοί μέσα από μακροχρόνιο, εξαντλητικό και γνήσιο δημοκρατικό διάλογο, έχουν μελετήσει το ενεργειακό ζήτημα. Υιοθετούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά με τρόπο που αφενός να καλύπτει τις ανάγκες τους, αφετέρου να προστατεύει το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και την τοπική οικονομία. Σε αυτή την προοπτική έχει χτιστεί μια ακλόνητη συμμαχία και με τις κοινωνίες της Πάρου, της Άνδρου και της Νάξου, καθώς μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ετοιμάζονται από καιρό να «βάλουν πόδι» στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, στήνοντας φαραωνικού τύπου εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών.
Ένα τέτοιο έργο, με γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες, επιχειρείται να υλοποιηθεί στην περιοχή Πράσσα της Τήνου, κοντά στα δυο πανέμορφα χωριά, Καρδιανή και Υστέρνια. Την Τετάρτη 20 Μαΐου, ισχυρή δύναμη των ΜΑΤ κατέφθασε στην Τήνο προκειμένου να καταστείλει τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στις εργασίες εγκατάστασης του αιολικού πάρκου από την «Ενεργειακή Κυκλάδων ΕΠΕ». Η πρωτοφανής βία των αστυνομικών δυνάμεων και η σύλληψη δέκα διαδηλωτών, προκάλεσε την οργή και τη διαμαρτυρία των κατοίκων του νησιού. Η ένταση κορυφώθηκε την Πέμπτη 21 Μαΐου, όταν το Μονομελές Πρωτοδικείο της Σύρου απέρριψε την αίτηση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Δήμος Τήνου κατά του «επενδυτή» και των συνεργατών του, προκειμένου να ανασταλούν οι εργασίες. Ο Δήμος επικαλέστηκε καταπάτηση δημόσιας έκτασης κατά τη διάρκεια των εργασιών, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικούς χάρτες.
Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σιώτος από την πλευρά του, δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Μηδενική ανοχή στις ανεμογεννήτριες. Είναι φενάκη, γιατί θα βιάσουν το λιτό και απέριττο Τηνιακό τοπίο. Θα πλήξουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, τους υδροφόρους ορίζοντες, την οικονομία και, εν γένει, την τουριστική εικόνα του νησιού. Εάν η Ελλάδα θέλει να ακολουθήσει τα σκανδιναβικά πρότυπα, ας τοποθετήσουν τις ανεμογεννήτριες στη θάλασσα, όχι στα «χειροποίητα» νησιά μας. Θα αντισταθώ με κάθε τρόπο, νομικά και θεσμικά υπεύθυνο».
«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες της απρόκλητης βίας και καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων που συνέρρευσαν από γειτονικά νησιά εναντίον του Τηνιακού λαού. Οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη δεν δίστασαν να επιτεθούν και να βιαιοπραγήσουν ακόμα και εναντίον ηλικιωμένων, ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις, με στόχο να τρομοκρατήσουν τη συνέχιση του αγώνα του λαού της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τροπολογία που κατατέθηκε προ δύο εβδομάδων στη Βουλή για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά, μέχρι την έκδοση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ, αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, και επισημαίνει: «Τώρα πλέον η κατάσταση έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος και λύση δεν μπορεί παρά να είναι: η απομάκρυνση πάραυτα των αστυνομικών δυνάμεων από την Τήνο, η διακοπή των εργασιών του αιολικού σταθμού στα Πράσσα και η άμεση σύγκληση σύσκεψης όλων των ενδιαφερομένων μερών (υπουργείο, επαρχείο, Δήμος, επενδυτής) με συμμετοχή και των βουλευτών των Κυκλάδων. Είναι προφανές ότι ο αγώνας ενάντια στα μεγάλα αιολικά πάρκα συνεχίζεται!»
Ο κ. Νίκος Αλαβάνος, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στην κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου, κατήγγειλε την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, ζήτησε την αποχώρησή τους και την απελευθέρωση των πολιτών που συνελήφθησαν. Ζήτησε, επίσης, την άμεση διακοπή των εργασιών εγκατάστασης του αιολικού πάρκου κάνοντας λόγο για βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, η πολιτική της οποίας στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό και καταστρέφει το περιβάλλον.
Πολλοί πολίτες της Τήνου θεωρούν ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα είναι προπομπός μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής στο Αιγαίο, από μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας. Δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να αποτρέψουν ένα τέτοιο έγκλημα. Θα βάλει το χέρι της και η Μεγαλόχαρη;
Ευθύνες σε Χατζηδάκη – Χρυσοχοΐδη
Η έπαρχος Τήνου και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, κ. Νατάσα Δεληγιάννη – Άσπρου, δήλωσε στην «Εποχή»: «Η πρωτοφανής βία και καταστολή απέναντι στις ειρηνικές αντιδράσεις των πολιτών της Τήνου, που διακρίνονται για την αγάπη τους στην τέχνη και τον πολιτισμό, θυμίζει ζοφερές εποχές. Ο κόσμος αγωνίζεται και νιώθει ότι δεν ακούγεται. Ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκης δεν αποδέχτηκε την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που αφορά στη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων. Στην Τήνο υπάρχουν ζώνες χωροθέτησης κατοικίας, ξενοδοχείων και άλλων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη, επιτρέπονται οι ανεμογεννήτριες ακόμη και σε ζώνες κατοικίας. Τα αιολικά δεν αποτελούν τη μοναδική μορφή επένδυσης».
Διακοπή των εργασιών τώρα
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, σε δηλώσεις του τόνισε:
«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες της απρόκλητης βίας και καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων που συνέρρευσαν από γειτονικά νησιά εναντίον του Τηνιακού λαού. Οι δυνάμεις καταστολής του κ. Χρυσοχοΐδη δεν δίστασαν να επιτεθούν και να βιαιοπραγήσουν ακόμα και εναντίον ηλικιωμένων, ενώ προχώρησαν και σε συλλήψεις, με στόχο να τρομοκρατήσουν τη συνέχιση του αγώνα του λαού της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε τροπολογία που κατατέθηκε προ δύο εβδομάδων στη Βουλή για τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά, μέχρι την έκδοση του νέου χωροταξικού για τις ΑΠΕ, αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, και επισημαίνει: «Τώρα πλέον η κατάσταση έφτασε σε πλήρες αδιέξοδο. Η μόνη δημοκρατική διέξοδος και λύση δεν μπορεί παρά να είναι: η απομάκρυνση πάραυτα των αστυνομικών δυνάμεων από την Τήνο, η διακοπή των εργασιών του αιολικού σταθμού στα Πράσσα και η άμεση σύγκληση σύσκεψης όλων των ενδιαφερομένων μερών (υπουργείο, επαρχείο, Δήμος, επενδυτής) με συμμετοχή και των βουλευτών των Κυκλάδων. Είναι προφανές ότι ο αγώνας ενάντια στα μεγάλα αιολικά πάρκα συνεχίζεται!»
Ο κ. Νίκος Αλαβάνος, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στην κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου, κατήγγειλε την απρόκλητη και ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, ζήτησε την αποχώρησή τους και την απελευθέρωση των πολιτών που συνελήφθησαν. Ζήτησε, επίσης, την άμεση διακοπή των εργασιών εγκατάστασης του αιολικού πάρκου κάνοντας λόγο για βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης, η πολιτική της οποίας στηρίζει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην Ενέργεια, μεταφέρει τα οικονομικά βάρη στο λαό και καταστρέφει το περιβάλλον.
Πολλοί πολίτες της Τήνου θεωρούν ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή Πράσσα είναι προπομπός μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής στο Αιγαίο, από μεγάλες επιχειρήσεις στο χώρο της ενέργειας. Δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να αποτρέψουν ένα τέτοιο έγκλημα.
Θα βάλει το χέρι της και η Μεγαλόχαρη;

Μαρίνος Μουζακίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)