Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Μέρκελ και Σαρκοζί αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς



Τις ευρωπαϊκές συνθήκες φιλοδοξούν να ξαναγράψουν η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας, ερήμην των εταίρων τους. Παρά τα βέλη που δέχονται για την ανικανότητα που έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής να βάλουν φρένο στον κατήφορο της κρίσης χρέους, επιμένουν στον ίδιο δρόμο και τη Δευτέρα συναντώνται στο Παρίσι για να προετοιμάσουν την ατζέντα της συνόδου κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι δεν έχει μετακινηθεί ούτε σπιθαμή από τις θέσεις της για τη διαχείριση της κρίσης. Ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι επιβάλλεται περιορισμένη αλλαγή των συνθηκών και κάνοντας λόγο για κρίση όχι μόνο χρέους αλλά και εμπιστοσύνης επέμεινε στην αναγκαιότητα θέσπισης αυστηρότερων κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας για τα κράτη του ευρώ και επιβολής αυτόματων κυρώσεων σε όσα τους παραβαίνουν.
Απέρριψε τις κατηγορίες ότι επιχειρεί να εξουσιάσει την Ευρώπη, ισχυριζόμενη ότι όσα προτείνει είναι προς όφελος όλων.
Με το Βερολίνο συντάσσεται και ο Νικολά Σαρκοζί -αν και παρασκηνιακά επιδίδεται σε μπρα-ντε-φερ με την Άνγκελα Μέρκελ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. "Η Γαλλία και η Γερμανία, ύστερα από τόσες τραγωδίες, αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους, να κοιτάξουν μαζί το μέλλον", δήλωσε την περασμένη Πέμπτη. Ανέφερε ότι Παρίσι και Βερολίνο "μάχονται" για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη η οποία "θα ξανασχεδιάζει και θα αναθεωρεί" την οργάνωση της Ευρώπης.
"Περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανάληψη ευθύνης από μια πραγματική οικονομική διακυβέρνηση, αυτό είναι το όραμά μας για το μέλλον της ευρωζώνης και τη μελλοντική αναθεώρηση των συνθηκών", διευκρίνισε. Παράλληλα, προανήγγειλε πρόταση για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις στην ευρωζώνη, μέσω ενός συστήματος "ειδικής πλειοψηφίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)