Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

BlackRock: "Λαβράκι" έως 5 δισ... κενό στις τράπεζες

foto-greekamericannewsagency.com
Ιδιαίτερα θερμό αποδεικνύεται το φετινό καλοκαίρι για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς η BlackRock έχει πιάσει εδώ και μέρες "δουλειά", προετοιμάζοντας τα τεστ αντοχής (stress tests) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Επί της ουσίας πρόκειται για μια επικαιροποίηση της παρελθούσας έκθεσής της, η οποία είχε εκδοθεί πέρυσι τον Δεκέμβριο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ενδέχεται να βγάλει πρόσθετη κεφαλαιακή ανάγκη για τις ελληνικές τράπεζες έως και 5 δισ. ευρώ.


Αν και υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι στην παρούσα συγκυρία η έκθεση ετοιμάζεται με βάση καλύτερες μακροοικονομικές προβλέψεις, εντούτοις τα "κόκκινα δάνεια" έχουν ήδη φθάσει κοντά στα 70 δισ. ευρώ. Έτσι, μεταξύ της βασικής εκτίμησης της Blackrock και της τρέχουσας πραγματικότητας υπάρχει ένα... κενό περί τα 20 δισ. ευρώ χωρίς να προσμετράται το γεγονός ότι τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, έστω και με βραδύτερο ρυθμό, και το 2014.
Το κύριο ζητούμενο είναι αν αυτές οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν καλύπτονται από τα έσοδα των τραπεζών με βάση τα business plan του διαστήματος 2013 με 2016 ή θα χρειαστούν πρόσθετες κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλουν εντός του Σεπτεμβρίου στην DG Comp τα πλάνα αναδιάρθρωσης (restructuring plans) για την τριετία 2013-16, ενώ σύμφωνα με στελέχη τους, υπό την πίεση της DG Comp, θα περιλαμβάνουν δραστικές ενέργειες περιορισμού στα κόστη και γενναίες κινήσεις μείωσης του ενεργητικού τους. Πάντως, και το ΤΧΣ αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα "μαξιλάρι" έως τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να... χρησιμεύσουν σε κάθε περίπτωση.
Γ. Α.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)