Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Συντηρεί την κόντρα ο Βενιζέλος μετά το «άδειασμα» από τον Αβραμόπουλο

Σε νευρική κρίση η κυβέρνηση μετά το άδειασμα του Ε. Βενιζέλου από τον Δ. Αβραμόπουλο με αφορμή την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά - Επιστολή το Βενιζέλου προς τον υπουργό Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ

Ενημέρωση, Σάββατο 19/10:

Συντηρείται η ενδοκυβερνητική διένεξη: Επιστολή που είχε απευθύνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο,



αναφορικά με το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ. Στην επιστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέχει «κατευθύνσεις»  στον υπουργό Άμυνας για τον τρόπο χειρισμού της ερώτησης που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, που σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο είναι «χυδαία, συκοφαντική και ύποπτη ως προς τις απόψεις που φαίνεται να υποστηρίζει». Η ενέργεια αυτή της Χαριλάου Τρικούπη δείχνει με σαφήνεια τη διάθεση του ΠΑΣΟΚ να συντηρήσει το μέτωπο με τον υπουργό Άμυνας, τον οποίο από χθες συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου κατηγορούν για "ύποπτα πολιτικά παιχνίδια" με την Κουμουνδούρου (πηγή: stokokkino.gr). Aπό την πλευρά του ο Δ. Αβαρμόπουλος επιμένει ότι είναι αμαρτωλή η ιστορία των υποβρυχίων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτων», ο υπουργός Άμυνας επιμένει στις δηλώσεις του (βλέπε αναλυτικά παρακάτω) και τονίζει ότι αν δε λήξει η εκκρεμότητα προς όφελος του ελληνικού δημοσίου δεν πρόκειται να προχωρήσει στην πράξη παραλαβής.

Αναλυτικά η αντιπαράθεση που ξεκίνησε με αφορμή την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια:


Ενδοκυβερνητική κόντρα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ξέσπασε χθες, Πέμπτη, με αφορμή την ερώτηση του Αλ. Τσίπρα για τα υποβρύχια στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ο Δ. Αβραμόπουλος, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως επί των ημερών του στο ΥΠΕΘΑ δεν έχει καταβληθεί καμία δόση στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων, βάζοντας σε παρένθεση την πληρωμή μίας και μόνο δόσης που έγινε του 2011. Η επισήμανση του υπουργού 'Αμυνας ότι «αν κάποτε, κάποιοι, δεν είχαν λειτουργήσει υποβρυχίως δεν θα είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα με τα υποβρύχια» άφησε έκθετο τον προκάτοχό του, Ε. Βενιζέλο που μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών Παπακωνσταντίνου υπέγραψαν τη σύμβαση 3885/2010.Στις αναφορές του Αλ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εξεταστική για τη σκανδαλώλη αυτή σύμβαση, ο Δ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται καμία εξεταστική». Το ερώτημα βέβαια είναι ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει επίσημα αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Ο ρόλος των υπουργών είναι να λύνουν προβλήματα και όχι να κάνουν καλό στη αντιπολίτευση» απάντησε ο Ε. Βενιζέλος χωρίς όμως  να απαντά επί της ουσίας στις έμμεσες επικρίσεις του υπουργού Άμυνας για ολιγωρία στο ζήτημα της διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο Βενιζέλος θεώρησε ότι ο Αβραμόπουλος δεν τον κάλυψε και σε ένα από τα συνήθη παραληρήματά του, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία των συνεργατών του Τσοχατζόπουλου. Η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να ενισχύσει την κόντρα με τον υπουργό Άμυνας υπονοώντας «φλερτ» του Αβραμόπουλου με τον ΣΥΡΙΖΑ (!) δεδομένης της «προσωπικής στρατηγικής Αβραμόπουλου που έχει ως ορίζοντα την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο του 2015 ή ακόμη και την επιλογή του ως "οικουμενικού" πρωθυπουργού πριν ή έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση» (πηγή: in.gr).





Επιχείρηση κατευνασμού

Λίγο μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση των δύο υπουργών, «κύκλοι» του Αβραμόπουλου δήλωσαν ότι η αναφορά του δεν είχε σχέση για τις ενέργειες που έγιναν μετά το 2010 αλλά αφορούσε την προηγούμενη περίοδο, που ξεκινούσε από το 2000 και αφορούσαν τον κ. Τσοχατζόπουλο ενώ ως προς τις «παραινέσεις» Βενιζέλου οι ίδιοι κύκλοι σχολίασαν πως «δε χρειάζονται οδηγίες» προς τον υπουργό Άμυνας.

Να δώσει τέλος στη μείζονα ενδοκυβερνητική κρίση επιχείρησε και ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, που διέψευσε το ρεπορτάζ που μετέδωσε το MEGA, σύμφωνα με το οποίο συνεργάτης του Πρωθυπουργού, χαρακτήρισε «ατυχή» την έκφραση του υπουργού Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή.

Είναι, όμως, σαφές ότι το επεισόδιο για τη σύμβαση για τα υποβρύχια ήρθε να επιβεβαιώσει το μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις των Ε. Βενιζέλου και Δ. Αβραμόπουλου, το οποίο είχε καταγραφεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή της παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων στο υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Ιούνιο. Ένα τελετουργικό που έγινε στη σκιά της απόφασης του πρωθυπουργού να μην ορίσει δεύτερο αντιπρόεδρο στο κυβερνητικό σχήμα. Από τότε, μέσα από μια σειρά επεισοδίων μικρότερης εμβέλειας (από τη διαμάχη για τη χρήση των κυβερνητικών αεροπλάνων έως την επιστροφή των αρμάτων μάχης στην παρέλαση), το χάσμα συνεχώς βάθαινε και, πλέον, αρκετοί στην κυβέρνηση αμφιβάλλουν εάν μπορεί να γεφυρωθεί.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη σύγκρουση φαίνεται να υπερβαίνει την προσωπική αντιπαραθεση και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε ρήξη τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Το ζήτημα ίσως πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αν η Ελλάδα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο στην Abu Dabi Mar. Σε αυτήν την περίπτωση η ΝΔ δε θα έχει άλλη επιλογή από την παραπομπή Βενιζέλλου. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» δεν είναι γνωστό το πότε θα εκδοθεί η απόφαση αλλά είναι δεδομένο ότι εδνεχόμενη παραπομπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα κατασήσει αδύνατη τη συνέχιση του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος.


Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο πρωθυπουργός και ο Ε. Βενιζέλος. Κατέληξαν ότι «δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών» (παρ' ότι διακινήθηκαν τέτοια σενάρια όταν ξέσπασε η κόντρα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον Δ. Αβραμόπουλο). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βενιζέλος εξέφρασε στον Σαμαρά την κατηγορηματική του αντίθεση στην εκλογολογία και σε αυτό καθεαυτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.


ΣΥΡΙΖΑ: Έκθετος ο Βενιζέλος

Απαντώντας χθες στο νέο παραλήρημα Βενιζελου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε: «Ο εκνευρισμός και επιθετικότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν οφείλεται τόσο στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία επαναλάβαμε θέσεις που έχουμε παγίως – ότι και η σύμβαση Τσοχατζόπουλου είναι σκανδαλώδης, και ο νόμος Βενιζέλου συνεχίζει και επιτείνει την σκανδαλώδη κατάσταση. Τον ενόχλησε περισσότερο η απάντηση του υπουργού Άμυνας που άφησε εντελώς εκτεθειμένη την πολιτική Βενιζέλου το 2010». Στην συνέχεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ του Ε. Βενιζέλου «δεκανίκι του Σαμαρά και υπηρέτη μίας άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής»:




«Φυτώριο σκανδάλων», του οποίου γνωρίζουμε μόνο ένα μέρος, χαρακτήρισε την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα σε πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων παραμένουν στον αέρα και ζητούν απο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ να ξαναποκτήσουν αντικείμενο εργασίας, καθώς για 18 μήνες είχαν υπαχθεί στο καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, η διάρκεια του οποίου έληξε την 1η Οκτωβρίου.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)