Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Το ποτήρι ξεχείλισε

Η ειρωνεία είναι ότι αν συνεχιστεί η πολιτική των Μνημονίων για να εξαλειφθούν "τα τελευταία κατάλοιπα του υπαρκτού σοσιαλισμού", όπως προσπαθεί ο Αντ. Σαμαράς, η Ελλάδα θα αρχίσει να απομακρύνεται και από τις χώρες του πρώην "υπαρκτού σοσιαλισμού" και να κινείται προς άλλους κόσμους. 



Κατά τη σύγχρονη κυβερνητική αφήγηση που διαδέχθηκε την εαρινή περί success story, το "ποτήρι είναι μισογεμάτο", όπως το διατύπωσε η κ. Μέρκελ και έκτοτε επαναλαμβάνουν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.


Αν ληφθεί υπ' όψιν ότι για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες στη Βουλή συζητείται ένας προϋπολογισμός "ανοιχτός" σε συμπληρωματικό τους επόμενους μήνες, οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της BlackRock καθώς και η προειδοποίηση Προβόπουλου προς τις ελληνικές τράπεζες περί άλλων "δύο χρόνων ύφεσης", γίνεται βάσιμη η εκτίμηση ότι τελικώς το ποτήρι είναι "μισοάδειο". Υπάρχουν όμως εξελίξεις που υποψιάζουν ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και, πάντως, η στάθμη δεν βρίσκεται περί της μέσης.
Ο ΟΟΣΑ μάς πληροφορεί ότι η ζώνη της φτώχειας στην Ελλάδα διαρκώς διευρύνεται, η Eurostat διευκρινίζει ότι στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού κινείται το 35% των Ελλήνων, η ΕΛΣΤΑΤ παραδέχεται ότι ένας στους τέσσερις εργαζόμενους λαμβάνει μισθό φτώχειας (κάτω των 475 ευρώ), το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει πλήρως το 2016, ενώ το υπουργείο Εργασίας με τον διοικητή του ΙΚΑ μεριμνούν ώστε από το 2015-16 να υπάρχει σύστημα "εθνικής σύνταξης" 360 ευρώ με μεταβλητό συμπλήρωμα ιδιωτικής ασφάλισης -αναλογικό των χρημάτων που διαθέτει καθένας- και, το σημαντικότερο στοιχείο, με τα πρώτα κρύα του χειμώνα κάθε μέρα ένας άνθρωπος χάνει ή κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του από φωτιά στο σπίτι του επειδή αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα και καταφεύγει σε πρωτόγονες πηγές θέρμανσης. Με λίγα λόγια, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί παραδέχονται ότι η Ελλάδα απομακρύνεται από τη Δυτική Ευρώπη και πλησιάζει προς την πρώην "ανατολική". Ενδεχομένως να βρίσκεται ήδη εκεί, αφού αρκετές από τις πρώην ανατολικές χώρες την έχουν ξεπεράσει σε αρκετούς τομείς. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο ομολογημένος στόχος των Μνημονίων.
Η ειρωνεία είναι ότι αν συνεχιστεί η πολιτική των Μνημονίων για να εξαλειφθούν "τα τελευταία κατάλοιπα του υπαρκτού σοσιαλισμού", όπως προσπαθεί ο Αντ. Σαμαράς, η Ελλάδα θα αρχίσει να απομακρύνεται και από τις χώρες του πρώην "υπαρκτού σοσιαλισμού" και να κινείται προς άλλους κόσμους. Και αυτό γιατί στις χώρες του "ανατολικού μπλοκ" κοντά στα τόσα αρνητικά υπήρχαν και ορισμένα συστήματα δημόσιας - κρατικής περίθαλψης και παιδείας που στην Ελλάδα του 2013 αντιμετωπίζονται, προφανώς, ως "κατάλοιπα" που πρέπει να εξαλειφθούν. Και αυτό κανείς δεν το θέλει, αριστερός ή δεξιός.
Εν κατακλείδι, ο κοινωνικός αναβρασμός που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα αλλά και οι έντονες διεργασίες στους κόλπους των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μαρτυρούν πιθανότατα ότι "το ποτήρι ξεχείλισε".
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)