Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Όλοι εναντίον όλων στην «κεντροαριστερά»

Αλληλοκαρφώματα, καπελώματα και «παραφωνίες» περιλαμβάνει το μενού της κεντροαριστεράς
Βάλθηκαν τα γνωστά συγκροτήματα να μας πείσουν ότι η κεντροαριστερά, με αφορμή την κίνηση των «58», θα αφουγραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας 



(όπως αυτές παρ-ερμηνεύθηκαν σε καταιγισμό στοχευμένων δημοσκοπήσεων) και θα συστήσει τον «τρίτο πόλο» μεταξύ του «λαϊκιστικού» ΣΥΡΙΖΑ και της «συντηρητικής» ΝΔ. Ποια είναι όμως η γεωγραφία των αντιμαχόμενων ομάδων της κεντροαριστεράς μετά από τρία χρόνια πρόσδεσής στο μνημόνιο και τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό;


«Της κοντής σχολής όλα της φταίνε» μας λέει μέσω του protagon.gr o Νίκος Μπίσης, επικρίνοντας όσους κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην πρωτοβουλία των «58» και την ίδρυση της «Ελιάς». Απαντά έτσι στις κατηγορίες ότι το νέο σχήμα αποτελεί όχημα επιβίωσης του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Οι ίδιες οι παρουσίες στο Ακροπόλ, με τις οποίες μας βομβάρδισαν κανάλια και εφημερίδες, αναδεικνύουν την κινητοποίηση όλου του μηχανισμού του εκσυγρονιστικού ΠΑΣΟΚ  με στόχο να «αγκαλιάσει» και να δώσει τον τόνο στην ανεξάρτητη πρωτοβουλία. Χαρακτηριστικό το σχόλιο της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μ. Ρεπούση στο twitter: «Ελιά, ελιά με Μπένι βασιλιά!».
Τα «Νέα», διαπρύσιοι κήρυκες της «ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς», με το κύριο άρθρο τους («κενροαριστερές παραφωνίες») μας «πείθουν», άθελά τους, για μια εικόνα παρασκηνιακών συναλλαγών και παιχνιδιών εξουσίας εν όψει της ίδρυσης της «Ελιάς» και της «υπόθεσης του τρίτου πόλου» κάνοντας σκληρή επίθεση σε όσους τηρούν αποστάσεις από την πρόσκληση των «58»: «Η τακτική της "λαμπρής απομόνωσης" ενδεχομένως να συνάδει με την προσωπική στρατηγική ορισμένων, αλλά σίγουρα δε βοηθά στην υπόθεση του τρίτου πόλου... στον διάλογο για την κεντροαριστερά δεν υπάρχει χώρος για αυτάρεσκους μεσσίες ούτε για ειρωνίες μέσω twitter!».
Στις ζυμώσεις που θυμίζουν Βαβέλ, παίρνει μέρος το μειοψηφικό τμήμα της ΔΗΜΑΡ (Γ. Ψαριανός, Α. Παπαδόπουλος, Γ. Γεωργάτος) προκαλώντας δυσφορία στην Αγ. Κωνσταντίνου μία μόλις ημέρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου του κόμματος που ξεκινά την Πέμπτη. Η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να ξεφύγει από την πίεση των «58» και του ΠΑΣΟΚ να ενταχθεί στην «Ελιά»: «Το ΠΑΣΟΚ καπέλωσε ανοιχτά και καθαρά την πρωτοβουλία και όποιος δεν το βλέπει απλά δεν θέλει να το δει» σχολίσε στο fb ο Θ. Μαργαρίτης, στενός συνεργατης του Φ. Κουβέλη.
Από την κίνηση των «58» (και την εκδήλωση του «Ακροπόλ), κρατά αποστάσεις ο Α. Λοβέρδος θεωρώντας πως η πρωτοβουλία είναι ήδη υπονομευμένη από τα φθαρμένα και πρόσωπα που την απαρτίζουν. Μην ξεχνάμε ότι τη σφραγίδα του στην εκδήλωση έβαλα φαρδιά - πλατιά το σημτικό μπλοκ. Με τα λόγια του Πάγκαλου: «Έχει συρρεύσει όλο το σημιταριό και προσπαθεί να κάνει την κίνηση των 58 σαν να είναι δική του». Το ίδιο ομολογεί πιο κομψά ο Μ. Ανδρουλάκης: «η καινούργια αφήγηση δε μπορεί να γίνει από τους νοσταλγούς της σημιτικής περιόδου που ήταν αντιφατική».
Ενόσω μαίνονται οι προσωπικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα αλληλοκαρφώματα, γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι ο «τρίτος πόλος» δεν έχει καμία κοινωνική γείωση. Αποτελείται από το κομματικό προσωπικό που οδήγησε την Ελλάδα στα μνημόνια και το πολιτικό σύστημα στην πλήρη απαξίωση, έχει ενσωματωθεί πλήρως στις επιταγές τις ακραίας λιτότητας ως μεθόδου εξόδου από την κρίση και αποτελεί απλώς μέσω επιβίωσης για κόμματα και πρόσωπα γαντζωμένα στην εξουσία. Εν ολίγοις, «το εγχείρημα αυτό ορίζεται ξεκάθαρα ως υποσύστημα της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης και δεν συγκροτεί κάποιο μπλοκ στο πεδίο των κοινωνικών δυνάμεων και των κοινωνικών συμφερόντων» (Χρ. Βερναρδάκης, «Η αντιφατική προέλαση της Αριστεράς», Εποχή, 8/12, αναλυτικά εδώ).
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)