Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Οριακά: με 152 «ναι» δεκτό το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς - Τράβα-φέρε τροπολογιών απέναντι στις αντιδράσεις

Με τον οριακό αριθμό των 152 βουλευτών πέρασε το νομοσχέδιο για την υπό όρου άρσης της προστασίας της 1ης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς - Ριφιφί στην περιουσία των πολιτών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Αλ. Τσίπρας - Τροπολογίες και αναδιατυπώσεις της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τις οριακές δυνάμεις της.



Διαβάστε το νομοσχέδιο από τη σελίδα της Βουλής - για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, στο χρονικό της συζήτησης που ακολουθεί:
Σάββατο 21/12 
19.25: Δεκτό το νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης για τους πλειστηριασμούς. Με 152 «ναι» έναντι 141 «όχι», επί 293 βουλευτών, έγιναν δεκτά τα άρθρα 7, 8 και 9 που περιείχαν άσχετες τροπολογίες


 Ο Γ. Στουρνάρας άλλαξε την τροπολογία που επέβαλε πρόστιμο 10% σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Επίσης τελευταία στιγμή, αλλαγές που  αφορούν τους εμπόρους και τους έχοντες πτωχευτική ικανότητα κατέθεσε στο ν/σ για τους πλειστηριασμούς και ο Κ. Χατζηδάκης.
18.50Ξεκινά η ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τα άρθρα 7, 8 και 9 του νομοσχεδίου.
18.40:  Σε καταγγελία ότι διεκόπη αυθαίρετα η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς, προέβη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Δ. Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι «το Προεδρείο της Βουλής, ο κ. Μαρκογιαννάκης, προφανώς με εντολή της κυβέρνησης», παραβίασε τον Κανονισμό και την συμφωνία που είχε κάνει μαζί του να μιλήσει για 3 λεπτά μετά τον Υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. 
Πρόκειται για «ακραίο κρούσμα αυταρχισμού και κοινοβουλευτικού τραμπουκισμού», είπε ο Δ. Παπαδημούλης: και πρόσθεσε: «αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι οι 10 μικροί νέγροι, σε κάθε ψηφοφορία χάνουν από έναν, καταλήγουν να μην σέβονται τίποτα. Και επειδή ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης έκλεισε με το «τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους» του Καβάφη, του απαντώ: απολείπει ο Θεός Αντώνιον».
18.30: Στο βήμα τώρα ο Ν. Σταυρόγιαννης
18.17: Το λόγο έχει ο ανεξάρτητος Θ. Παραστατίδης
18.10: Στο βήμα τώρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.
18.05: Παρέμβαση από τον Μ. Βορίδη.
17.55:  Νέες αλλαγές σε φράσεις από Αδ. Γεωργιάδη και Χατζηδάκη  - αφορούν τους εμπόρους και τους έχοντες πτωχευτική ικανότητα. Στο βήμα ο Ν. Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ.
17.40: Στο βήμα ο Αθ. Τσαυτάρης.
17.25: Στο βήμα ο Ν, Τσούκαλης της ΔΗΜΑΡ
17.10: Στο βήμα ο Ηλ. Κασιδιάρης με διαμαρτυρίες για τους προφυλακισμένους 3 συναδέλφους του.
16.55: Στο βήμα ο Νότης Μαριάς των Αν.Ελλ.
16,40: Στο βήμα ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, που επίσης επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
16.30: Στο βήμα τώρα ο Χρ. Σταϊκούρας. Προηγήθηκε ο Γ. Στουρνάρας που επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο.
Νωρίτερα, είχε εξαγγείλει νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 7 που αφορά τα πρόστιμα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η βελτίωση έγινε προκειμένου να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αφορά την παράγραφο 6 στο άρθρο 7 και παραπέμπει σε όσα ισχύουν στο νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο στον φορολογικό κώδικα.
15.29 

ΣΥΡΙΖΑ: Τορπιλίζει το διάλογο η αιφνιδιαστική τροπολογία Γεωργιάδη στο ν/σ για τους πλειστηριασμούς

14.23 Σχολιάζοντας τη διαγραφή Πολύδωρα από την Κ.Ο. της ΝΔ, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε από το βήμα της Βουλής: "Μπορείτε να διαγράφετε τους βουλευτές σας, δεν μπορείτε όμως να διαγράψετε την πραγματικότητα και την κοινωνία, που βοά ότι η πολιτική σας έχει αποτύχει". Επίσης, ο Δ. Παπαδημούλης ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα 7 και 8 του νομοσχεδίου. Εδώ το βίντεο της ομιλίας
14.00 Συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο 
13.00 Η συζήτηση διακόπηκε προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα του νομοσχεδίου για το φόρο ακινήτων. 
12.59 Δεν αποσύρεται τελικά η διάταξη για τα υψηλά πρόστιμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη, σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

12.25 Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα να έχει πολύ υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Κάποτε απειλούνταν οι πολίτες από τη δεξιά παράταξη να μην στρέφονται στην αριστερά, για να μην τους πάρουν οι κομμουνιστές τα σπίτια. Όμως, τα σπίτια και τις καταθέσεις τις παίρνετε εσείς. Παρουσιάζετε την επιλογή σας να ανοίξετε κερκόπορτα για τους πλειστηριασμούς ως διθύραμβο. Ποιους κοροιδεύετε; 
Το άρθρο 8 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οδηγεί στην απόγνωση και στην αυτοκτονία όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Ο πρωθυπουργός πήγε να κρυφτεί επικοινωνιακά και να πει ότι δεν ήξερε. Προτίμησε να δημιουργήσει την εικόνα μπάχαλο για την κυβέρνησή του παρά να πάρει την ευθύνη. Και όλοι περιμέναμε να έρθει ο Στουρνάρας σήμερα να αποσύρει τα άρθρα 7 και 8 που αναφέρονται σε αυτά τα υπέρογκα πρόστιμα που διαλύουν την κοινωνία. Αντ' αυτού, απλά υπόσχεται ότι ο υπουργός θα έχει την δυνατότητα να κρατά χαμηλότερο τον ετήσιο φόρο και όχι τα πρόστιμα. Έτσι, οδηγεί σε ένα πρωτοφανές επικοινωνιακό βατερλώ τον κ. Σαμαρά, που δεν μπορεί να κρυφτεί πια. 
Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου όχι μόνο για να αλλάξουν χέρια οι περιουσίες, αλλά να αλλάξει χέρια η οικονομία. 
Εμείς καταθέσαμε μία συγκεκριμένη τροπολογία με δύο άρθρα, το ένα για τους πλειστηριασμούς και το άλλο για τα κόκκινα δάνεια. Γιατί δεν την αποδέχεστε; Απαντήστε μας. Τι νομοθετείτε; Την άρση προστασίας για χρέη σε τράπεζες. Με τον φόρο ακινήτων, βάζετε ταφόπλακα σε όποια προοπτική ανάπτυξης και δίνετε την εικόνα της ανάπτυξης που θέλετε: Μία κοινωνία διαλυμένη, μία δημόσια περιουσία ανύπαρκτη, μισθοί πείνας των 300 ευρώ. Αυτό που γίνεται είναι ένα ριφιφί στην περιουσία των πολιτών και στη δημόσια περιουσία. 
Μας ρωτάτε που θα βρούμε τα λεφτά. Δε θα τα βρούμε στις στάνες τα λεφτά. Θα τα βρούμε στους έχοντες και κατέχοντες. 
Καταδιώκετε το ευρώ από τις τσέπες, από τις καταθέσεις. Θέλετε να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά διώχνετε το ευρώ από την Ελλάδα. 
Μία βδομάδα πριν ήμουν στο Στρασβούργο για να συναντήσω τους συνεισηγητές της έκθεσης για την τρόικα. Εντυπωσιάστηκα από τις τοποθετήσεις τους. Το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται εσείς απέτυχε, ότι η τρόικα δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτά τα λέει το Ευρωκοινοβούλιο, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αντί αυτά να τα κάνετε σημαία, συνομωτείται με τον κ. Τόμσεν για να κοροιδέψετε το λαό. 
Εμείς σήμερα κάνουμε έκκληση στον καθένα και την καθεμία από εσάς. Να μην ανοίξει η κερκόπορτα των πλειστηριασμών. Να σταματήσει το κρυφτούλι: είναι αντισυνταγματικό, αλλά ψηφίζω. Διαφωνώ, αλλά ψηφίζω. Να μη γίνετε και εσείς συνένοχοι στο έγκλημα, αλλιώς το "καλό κουράγιο" θα σας χρειαστεί.  
11.30 Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα αποσύρει και την παράγραφο 6 του άρθρου 7, που αφορά ληξιπρόθεσμα χρέη και είχε δεχτεί τις εντονότατες διαμαρτυρίες όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης.
Στις νέες ρυθμίσεις που κατέθεσε ο κ. Χατζηδάκης προβλέπεται μεταξύ άλλων:
-Αύξηση του χρονικού διαστήματος μέχρι 3 μήνες που έχει ο δανειολήπτης για να καταβάλει τη δόση.
-Στους ελεύθερους επαγγελματίες μειώνεται από το 30% στο 20% η ελάχιστη καταβαλλόμενη δόση του δανείου.
-Αυξάνεται το όριο του οικογενειακού εισοδήματος από 15.000 ευρώ στα 20.000 με δόση 10% για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.
10.30 Με ένταση ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται για την διαδικασία του κατεπείγοντος και να ζητούν να αποσυρθούν όλες οι άσχετες διατάξεις και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Μάκη Βορίδη να τους αντιτείνει ότι το κάνουν για εντυπώσεις.
Πρώτος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την διαδικασία κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση και ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα 6 και 7, τα οποία, όπως είπε, «αφορούν τα τοκογλυφικά πρόστιμα φωτιά».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ Νότης Μαριάς, που διαμαρτυρήθηκε για την διαδικασία του κατεπείγοντος και μίλησε για «νομοσχέδιο καρμανιόλα».
Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε να παραμείνουν μόνο τα άρθρα για τους πλειστηριασμούς σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση όταν πρόκειται να κουρσέψει το βιοτικό επίπεδο του λαού, χρησιμοποιεί την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Την απόσυρση όλων των άσχετων διατάξεων ζήτησε από την ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης.
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε παραβίαση του κανονισμού το γεγονός ότι η αντιπολίτευση αναφέρεται στην ουσία του ν/σ πριν αρχίσει η συζήτηση του και υπαινίχθηκε ότι αποσκοπεί στην δημιουργία εντυπώσεων.
Η συζήτηση συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ.

Παρασκευή 20/12
2.40 μ.μ.: Μετά την καθολική κατακραυγή, ο υπ. Οικονομικών υποχρεώθηκε να αποσύρει ορισμένες, άσχετες διατάξεις που είχε.... τσοντάρει στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Αρνείται όμως να αποσύρει τη διάταξη για το εξοντωτικό πρόστιμο 10% σε άνω των 2 μηνών ληξιπρόθεσμες οφειλές τπρος το Δημόσιο. Μετά τις διευκρινίσεις Στουρνάρα, οι δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες συζητείται το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς ενέκριναν κατά πλειοψηφία τη συζήτησή του, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (διαβάστε αναλυτικά)
1.30 μ.μ.Ποιες διατάξεις αποσύρονται 
Στην απάλειψη φορολογικών διατάξεων από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς υποχρεώθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Ειδικότερα απαλείφονται οι παράγραφοι 1-18 του άρθρου 9 και τα άρθρα 10,11, 13. Όπως είπε ο Υπουργός οι διατάξεις αυτές αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, τα πιστωτικά ιδρύματα και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Οι διατάξεις αυτές θα έρθουν στο πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα έρθει τον Ιανουάριο και θα αφορά τον τραπεζικό τομέα, είπε ο Γ. Στουρνάρας. Την απόσυρση και άλλων άρθρων, όπως τα άλλα 6 και 7 και παραγράφους του άρθρου 9, ζήτησε η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι αφορούν την επιβολή αυστηρότερων προστίμων, την επιβολή τόκων υπερημερίας από την πρώτη ημέρα και τον Κώδικα Δημοσίων Εσόδων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Η Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασ. Ξηροτύρη διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν αφαιρέθηκαν τα άρθρα 6 και 7.
Γιατί διατηρείτε την παρ. 20 του άρθρου 9 με την οποία απαλλάσσεται από κάθε ποινική ευθύνη το ΔΣ της ΛΑΡΚΟ, ρώτησε η Βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου.
Η Ντ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι στο άρθρο 6 όποιος δεχθεί πρόστιμο τους πρώτους μήνες του έτους θα δεχθεί το δεύτερο πρόστιμο μετά από 10 μήνες, δηλαδή στο τέλος του έτους. «Δεν είναι εξαιρετικά ευφυές για να εισπράξουμε», επεσήμανε.
«Τα πρόστιμα αυτά είναι εκτός τόπου και χρόνου», τόνισε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης. «Η παράκληση η δική μου είναι να αποσυρθεί», συμφώνησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος. «Συμφωνώ και εγώ», συμπλήρωσε ο Θ. Μωραΐτης.
Όμως ο Υπουργός Οικονομικών επέμεινε ότι οι διατάξεις των άρθρων 6 και 7 είναι κατεπείγουσες επειδή αφορούν την έναρξη ισχύος του Κώδικα Δημοσίων Εσόδων, ώστε όλες οι διατάξεις να έχουν ίδια ημερομηνία έναρξης.
1.00 μ.μ.Αναδίπλωση της κυβέρνησης υπό το βάρος των αντιδράσεων
Υπό την διακομματική άρνηση να συζητηθούν διατάξεις που δεν έχουν σχέση με τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποσύρει από το νομοσχέδιο «τις ρυθμίσεις που δεν έχουν δεσμευτικές προθεσμίες έναρξης εφαρμογής την αρχή του 2014 αλλά και όσες δεν είναι απόρροια μνημονιακών δεσμεύσεων»
Σε κλίμα έντονων αντιδράσεων από βουλευτές όλων των κομμάτων για τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος με τον οποίο εισήχθη το νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι «οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της διαδικασίας του κατεπείγοντος». Επέμεινε, όμως, ότι κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών απαιτεί ρύθμιση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους και γι' αυτό επιβάλλεται να ενεργοποιείται η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος. «Οι προθεσμίες αποτελούν δημόσιο κείμενο» δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους βουλευτές να μην ξεχνούν ότι η χώρα μας τελεί «σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης».
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης σκιαγράφησε και τα λοιπά θέματα για τα οποία πρέπει άμεσα να ψηφίσει η Ολομέλεια και αφορούν στις διατάξεις για τον ΦΠΑ, τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, τις αναπηρικές συντάξεις και τις διατάξεις που σχετίζονται με το ΤΑΙΠΕΔ ως προς την ΛΑΡΚΟ και τον ΟΔΙΕ (Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος).
Οι αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών και αντιπολίτευσης
Προηγουμένως, ο υπουργός βρέθηκε αντιμέτωπος με τα πυρά όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και όλων των βουλευτών της συμπολίτευσης (Ντόρα Μπακογιάννη, Φεβρωνία Πατριανάκου, Φωτεινή Πιπιλή, Γιάννης Ιωαννίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος,) που έλαβαν τον λόγο, επισημαίνοντας ότι τα όριά τους έχουν εξαντληθεί και ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να επιμείνει σε διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να συζητηθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Με φράσεις, όπως «δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή τη διαδικασία για τον απίθανο γραμματέα δημοσίων εσόδων», όλα τα κόμματα αντέδρασαν στην Επιτροπή. Αιχμηρότερες ενστάσεις για το σύνολο των διατάξεων που εισάγονται με αυτή τη διαδικασία, πρόβαλαν οι βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι το κοινοβούλιο σύρεται από την κυβέρνηση και εξευτελίζεται, τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ, Τέρενς Κουίκ και άλλους να λένε ότι «έχει γίνει χωματερή νομοσχεδίων η Βουλή», το ΚΚΕ με την Διαμάντω Μανωλάκου να ζητά απόσυρση, μιλώντας για ρυθμίσεις αρπαγής της λαϊκής κατοικίας, την Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) να επισημαίνει την ανάγκη να συζητηθούν διεξοδικά όσες διατάξεις δεν επείγει η ψήφισή τους, και τον Μάρκο Μπόλαρη αλλά και τον Μίμη Ανδρουλάκη να «δεν θα σταθείτε στο Κοινοβούλιο αν περάσει αυτό το πράγμα».
Παρασκευή 20/12, 11 π.μ.: 
Ο Γ. Σταθάκηςεισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο, τόνισε ότι "είναι η τέταρτη χρονιά που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα καθεστώς μη λύσης". Ο Δ. Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, με παρέμβασή του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατήγγειλε τις μεθοδεύσεις Χατζηδάκη ο οποίος φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών (αναλυτικά διαβάστε εδώ). Όπως υπογράμμισε ο Δ. Παπαδημούλης, ο υπουργός απαξιώνει τη Βουλή και την αξιοπρέπεια των βουλευτών δίνοντας ελάχιστες ώρες για να μελετηθεί και να ψηφιστεί ένα πολυνομοσχέδιο (και όχι  μια απλή ρύθμιση), ενώ ο ίδιος είχε έναν ολόκληρο χρόνο προετοιμασίας του νομοσχεδίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στηλίτευσε τις απειλές Χατζηδάκη ότι «θα περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς», απαίτησε:
- να γίνει δεκτή η διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ για παράταση ακόμη ενός έτους στην απαγόρευση των πλειστηριασμών (δείτε παρακάτω),
- να αποσυρθούν όσες διατάξεις είναι άσχετες με το θέμα των πλειστηριασμών και
- να επανέλθει η ρύθμιση  με κανονικές διαδικασίες μετά τις γιορτές ώστε να μην απαξιωθεί περισσότερο το κύρος της Βουλής και η αξιοπρέπεια των βουλευτών.

Αντιρρήσεις επί της διαδικασίας εξέφρασαν τόσο ο Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ) όσο και βουλευτές της αντιπολίτευσης. Δήλωση ότι προτίθεται να αποσύρει τις διατάξεις για τις οποίες δεν υπάρχουν δεσμευτικές προθεσμίες και μνημονιακές υποχρεώσεις από το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς έκανε πριν λίγο στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να εξειδικευθούν οι διατάξεις για τις οποίες επείγει η ψήφισή τους από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, μόλις εκείνος προσέλθει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Η επιτροπή διέκοψε τη συζήτηση μέχρι να υπάρξει συνεννόηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Αναλυτικά η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών που επανακατατέθηκε την Πέμπτη:
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδiωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις». 
Θέμα: Παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
Αιτιολογική Έκθεση
Η μεγάλη οικονομική κρίση η οποία έχει λάβει ανυπολόγιστες διαστάσεις σε βάρος κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό Ελλήνων πολιτών σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεών τους, από καταναλωτικά δάνεια που έλαβαν τα τελευταία δέκα χρόνια.
Η οικονομική επίσης αδυναμία των Τραπεζών και η κεφαλαιουχική ανεπάρκειά τους, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, μετά την άρση της διενέργειας πλειστηριασμών, να πωληθούν τα δάνεια αυτά προς τρίτους, τα λεγόμενα distress fund, έναντι πολύ μικρού ποσοστού της συνολικής οφειλής, υπό μορφή τιτλοποίησης απαιτήσεων και εκχώρησης δικαιωμάτων.
Η εξέλιξη αυτή θα μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή χιλιάδων οφειλετών των δανείων αυτών, με την απώλεια της κατοικίας τους, ή οποιαδήποτε άλλη ακίνητη περιουσία κατέχουν, εξαιτίας των αναγκαστικών μέτρων που θα εφαρμόσουν εις βάρος τους οι αγοραστές των δανείων. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ενώ οι οφειλέτες θα κληθούν να εξοφλήσουν ολόκληρο το ποσό του δανείου και τις καθυστερήσεις, το distress fund θα αποκτήσει τα δάνεια αυτά, έναντι ποσοστών που αρχίζουν από 0,5% για τα απολύτως ανασφάλιστα έως 20% για τα ενυπόθηκα δάνεια.
Θα κληθεί έτσι ο απλός πολίτης να πληρώσει μόνο αυτός, την φούσκα των τραπεζικών δανείων, ενώ δεν είναι υπεύθυνος για την αδυναμία εξυπηρέτησής τους και ταυτόχρονα να πληρώσει ως φορολογούμενος, μέρος του δημόσιου χρέους, το οποίο έχει δοθεί για την ανακεφαλοποίηση στις Τράπεζες.
Τέλος είναι κρίσιμη η προστασία των πολιτών ανεξαρτήτως της ιδιότητας τους από τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης ή κύριας κατοικίας του, με δεδομένη την μείωση του εισοδήματος τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, μείωση που οδηγεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους προς τις Τράπεζες. 
Άρθρο 1
Η προθεσμία της αναστολής των πλειστηριασμών, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 16ης Δεκεμβρίου 2011 (Α’ 262) και όπως η Πράξη αυτή κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 4047/2012 (Α’ 31), παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν.3869/2010 (Α’ 130), όπως ισχύει, η φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013» αντικαθίσταται από τη φράση «μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014».
Άρθρο 2
Απαγορεύεται απολύτως η άμεση ή έμμεση μεταβίβαση των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών, που συνήφθησαν μεταξύ ελλήνων πολιτών ή μονίμων κατοίκων Ελλάδος και νομίμως λειτουργούντων στην Ελλάδα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τρίτους, καθώς και κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών. Απαγορεύεται επίσης η παροχή εγγυήσεων επί των δανείων και αλληλόχρεων λογαριασμών του εδαφίου α’ κατά τρόπον ώστε να καταλήγουν σε έμμεση εκχώρησή τους.
Τυχόν μεταβιβάσεις και παροχές εγγυήσεων που έλαβαν χώρα μετά τη δημοσίευση του παρόντος είναι αυτοδικαίως άκυρες και δεν γεννούν δικαιώματα υπέρ του τρίτου έναντι του οφειλέτη.
Αθήνα, 19-12-2013
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε, για το σχόλιό σας!

Για οποιοδήποτε θέμα, επικοινωνήστε
με το mail του OPENwind NETwork
(openwind13@gmail.com)